SKRÄMMANDE VISION AV VACKRA KALMAR!

Kalmar sjöstad.

Kalmar sjöstad borde vara mycket attraktiv att flytta till om man betraktar ovanstående bild, även om man har lyckats att trolla bort Öland. Öland är ju faktiskt en av sakerna som gör Kalmar till en så bra stad att bo i. Att på sommaren eller faktiskt året runt kunna ta utflykter till Öland och den varierande naturen med alvaret och alla kuststräckor och inte minst fina stränder är en lisa för själen.


Ändå ökar inte Kalmars befolkning än med något hundratal invånare det senaste året och då skall man givetvis komma ihåg att kommunen har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 175 så kallade flyktingar varje år. Så i själva verket flyttar ändå fler svenskar ut från kommunen än det flyttar in trots att det under 2008 rådde högkonjunktur. Även om det blev sämre tider under de sista månaderna av 2008 så påverkade det säkert endast minimalt.


Är det vänstermajoritetens sätt att sköta kommunen som skrämmer?


Sedan Johan Persson (s) tog över som ledande politiker under 2006 har jag märkt en förändring i synen på hur nya etableringar sker. Utveckling för vänstermajoriteten tycks vara lika med förtätning. Johan Persson är den största förespråkaren av förtätning av stadens centrum och detta ord har börjat likna ett mantra som tycks vara heligt. Detta modeord innebär i praktiken att man bebygger alla ytor som inte redan är bebyggda. Det innebär att parkeringsytor och framförallt gröna ytor försvinner i det ena projektet efter det andra och att hela stadens fantastiska karaktär är på väg att förstöras. Jag har tagit upp detta i flera inlägg på min blogg under det senaste året.


Tidigare inlägg 1

Tidigare inlägg 2

Tidigare inlägg 3


Johan Persson tycks anse att gröna ytor inte har något värde utan vill man ha natur skall man åka ut i skogen, där finns hur mycket gröna lungor som helst. Men så kanske det blir om man inte har det intresset utan de enda gångerna man "njuter" av naturen är när man har bössan med sig i skogen.


Tyvärr så smittar givetvis Johan Perssons inställning och ständiga prat om förtätning och uttalade intresse av att bygga attraktiva bostäder av sig på det kommunala tjänstemännen som har karriären som mål. Givetvis ligger de mest attraktiva lägena i de centrala delarna av stadens centrum och självklart skall alla ha sjöutsikt. Detta har fått kommunens tjänstemän att ta fram ett skrämmande förslag/vision som visades för många vid en sammankomst den 9 februari av planeringschef Björn Strimfors. Jag tror att det var fler än jag som blev ganska förskräckta över denna vision som tydligen finns hos kommunledningen. När Björn Strimfors även tyckte att vi ser för lite av vattnet och hoppades att Gata o Parkavdelningen skall börja såga ned träd för att öppna upp blev det säkert lite för mycket för en del.

Jag har ända sedan 9 februari försökt att få dessa bilder från kommunens tjänstemän men det har varit besvärligt. Inte förrän jag skickade ett mail till kommunchefen Roland Karlsson efter en dryg vecka om att jag inte fått bilder så damp de ner i inkorgen inom någon timma. Antagligen ville inte de kommunala tjänstemännen att denna "vision" skulle publiceras på min blogg, vem vet.Alla centrala grönområden bebyggda, det kallas förtätning med ett "finare" ord.

I denna vision av Kalmar är alla grönområden bebyggda. Malmfjärden har delvis fyllts ut för att man skall kunna bebygga båda sidorna av ängöleden. Till och med har man lyckats få in ett antal bostäder runt rondellen på Ängö.
Lindö har givetvis också fått stryka på foten som den oas det är idag.

Fredrikskans området är bebyggt men ändå verkar det som fotbollsarenan är ombyggd i denna vision. Kommunen kanske inte tror på en ny arena längre. Rävspelet är fortfarande obebyggt men det dröjer nog inte så länge innan det också ingår i visionen.

Barometerns nya mediahus tycks redan vara inritat vid systraströmmen. Ronny Nilssons nya bygge på motsatta sidan av systraströmmen finns även det med.

Men Olgas kiosk verkar inte ingå i visionen.

Hela den stora parkering som fram till höstas var en gratis parkering är nu bebyggd och jag antar att det är WorldTradeCenter som finns på dessa ytor.

Till och med på kajen framför Riskvarnen finns det nya byggnader.

Är det denna utveckling som Kalmars innevånare önskar sig?

  

Titta på den översta bilden så tror jag alla inser att det finns många andra platser som nya bostäder kan byggas på och det även sjönära. Man behöver inte förstöra de centrala delarna i Kalmar!


Kommentarer
Postat av: Per Petersson

Ger dom sig aldrig i sin byggiver.Är dom drabbade av någon sorts "förtätningsdriarre". Varför förstöra när man kan bevara. Bremen byggde upp sin sönderbombade gamla stad i stället för att bygga helt nytt då dom förmodligen såg ett kulturvärde i det. Vem fan turistar i ett bostadsområde.http://www.panorama-cities.net/bremen/schnoor.html

2009-02-22 @ 02:02:51
Postat av: AWSvensson

Norska kvinnor( läs turkiska) som vill göra abort för att barnet har fel kön åker till Sverige för att göra ingreppen.

Det bekräftar nu en svensk professor .

– Har de tre, fyra flickor och är från Turkiet är det rätt hårda krav på dem att föda en pojke.

2009-02-22 @ 18:06:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0