FÖRTÄTNING DEL 3

Det "grönområde" i Kalmar som jag är mest orolig för är det område som ofta benämns Norra Fjärden. Många kanske inte reagerar när detta område nämns men skulle man istället säga att det skall byggas bostäder på Lindö, Kullö och Svinö så skulle nog flera kalmarbor reagera.På denna översikt är aktuella öar inringade.


Idag finns inga bostäder på dessa öar.
Kullö är en riktig småbåtsidyll med mycket liv och rörelse som handlar om båtliv.


Kullö och Lindö ligger på bara ca 500 m avstånd från Kalmars stadskärna Kvarnholmen och är nog ganska unika miljöer så tätt inpå en stadskärna.
Lindö används för många aktiviteter, inte minst för förskolor och grunsskolor som har små utflykter till ön. Studenter har också många aktiviteter på ön och det har även varit konserter vid strandkanten.
Svinö är den ö som Ölandsbron utgår ifrån på fastlandssidan.

Svinö använts av många till promenader, utflykter eller som tar sin joggingrunda på ön. Att det finns ett så pass stort skogsparti och så pass orört är nog också väldigt unikt och något som vi sverigedemokrater anser att vi måste bevara.


Jag anser att det är vår skyldig och ansvar mot kommande generationer att bevara dessa miljöer. Någon gång i framtiden kommer Kalmar ha en dubbelt så stor befolkning mot idag, om det tar 30 år eller 60 år ointressant. Men jag är övertygad om att de som då bor i Kalmar kommer att vara tacksamma om dessa miljöer finns kvar utan att vara exploaterade.


Kommentarer
Postat av: be

Jag mår illa av bygghysterin som florerar i Sverige nuförtiden.Det handlar ju också oftast om bostäder åt de riktigt välbeställda.Vad har det t.ex. blivit av strandskyddet som var så omhuldat förr? Det är det i och för sig fortfarande men det gäller bara de mindre besuttna som vill bygga till någon liten stuga på sin ägandes tomt.I Värmland var det nyligen bråk med en fastighetsägare som hade en stuga för nära vattnet.Den hade stått där sedan 60-talet och man krävde att den skulle rivas. Men det är inga problem med att bygga höghus ända ute i Vänern med båtbrygga utanför ytterdörren.Dyrt förstås! Förr var Karlstad en jättefin sjöstad vid Klarälvens delta men av detta finns i stort sett inget kvar.Det finns en udde kvar som i många år varit småbåtshamn och där planerar man att bygga något höghus i höjd med Turning Torso.

2008-09-12 @ 01:08:13
Postat av: Bengt

Det är rätt. All utveckling av Kalmar ska genast stoppas. Alla planer för att föra staden framåt ska läggas ner bums. Det kostar för mycket och skapar en obalans i bla handeln. Varför ska Kamprad och giraffområdet enbart gynnas?

Inför stadstullar, rusta upp ringmuren. Isolera Kalmar från resten av världen. Ceauşescu lyckades driva Rumäninen med mer eller mindre noll kontakt med omvärlden, och obefintlig utveckling av landet.

Bränn planerna på en Arena, ingen är väl ändå intresserad av att se vuxna män jaga en boll.

Lägg ner Salvestaden, vem vill spendara sin tid i ett sagoland?

Skrota KalmarKonstmuseum, Kalmars invånare är ändå lågutbildade, och har inte förmågan att ta till sig av den högre konsten.

Lämna rodret till Thoralf. Denne ikon bland oss andra kan leda oss ur fördärvet.

2008-09-12 @ 14:43:08
Postat av: Sensi

Ironisk kul kommentar Bengt! Häller med dig. Varför ska det vara någon avtagsväg från E 22 till Kalmar?

Bevara Fredriksskans som måste vara Sveriges sämsta elitarena, med dom sämsta parkeringsförhållandena.

Framtidstro? framtidshop? Nej låt det vara som det alltid har varit.

2008-09-12 @ 19:47:27
Postat av: Tore

Thoralf! det var visst miljöpartister som yttrar

sig ovan. Något vettigt har ju aldrig kommit från dessa...

2008-09-12 @ 22:31:58
Postat av: LP

Sensi och Bengt, ironi är kul men ibland krävs även lite eftertanke.Jag bor själv i en stad där det byggs och ändras ganska mycket just nu, nämligen Malmö. Vi skall snart få vårt första sk "gated community" som iofs inte lär ska bli utformat som ett riktigt gated community, men som ändå skall fungera så.Jag är inte förespråkare av ett bevarandehysteriskt förhållningssätt, men jag tror att vissa värden kan vara extra viktiga att ta vara på då det gäller natur och stadsmiljö. Det gäller bla sådana områden som kan fungera som något som man lokalt uppfattar som något gemensamt, något man identifierar sig med.Jag käner inte till Kalmar tillräckligt bra för att uttala mig om Kullö, Svinö och Lindö skulle kunna vara sådana platser, men principen är viktig att beakta. Ett bra sätt att söndra ett folks hemkänsla är att endast ta marknadsmässiga hänsyn då det gäller hur tillgången till den fysiska plats man behöver kunna kalla sin hembygd, skall regleras.Utvecklingen leder då till ett slags wasteland som ingen känner anknytning till eller vill ta ansvar för. Där endast äganderätten spelar roll. Mycket kan man anklaga folkhemstänkandet för, men svenskarnas relativt stora respekt för naturen och idén om allemansrätten, är två saker som jag tror har gynnats av detta tänkande.

2008-09-12 @ 22:42:11
Postat av: Anonym

LP

Eftersom vi lever i en värld där cash is king. Så är äganderätt och exploatering enda rätta. Allt ska exploateras, allt har ett pris och kan säljas. Ger mig fan på att man kan göra pengar på invandring med. I rätt händer.

Tore

Hur i helvete kan du få mig till att vara miljöpartist?

2008-09-12 @ 23:09:12
Postat av: Knutte

Visst finns det lite "bakåtsträveri" i en del av Toralfs inlägg bla detta. En hel del "det var bättre förr" attityd, Men förr kommer aldrig tillbaka. Däremot ska man dra nytta av kunskapen som historien ger. Te x alla de år som man inte satsade framåt i Kalmar på 60-70-80 talen, årtionden som Växjö gick om Kalmar. Självklart ska Kalmar vara sydost centrum, vågar bara våra borgliga riksdagsmän bryta mot partilinjerna och säga ifrån när det gäller infrastruktursatsningar i vårt läm t ex E 22:an, så kan detta bli möjligt.

Vore spännande med direktval av riksdagsmän, då borde lojaliteten vara större mot väljarna än mot 08:orna.

2008-09-17 @ 20:59:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0