ÄNNU EN GRÖN LUNGA FÖRSVINNER PÅ KVARNHOLMEN?


Nästa gröna lunga att gå i graven i Kalmar.       Foto Thoralf Alfsson

Igår publicerar Barometern en stor artikel om att man har för avsikt att bygga ett stort mediahus för 100 miljoner kronor och att man fått en markreservation av den styrande vänstermajoriteten i Kalmar.

Självklart vill Barometern bygga på Kvarnholmen och då kommer ännu ett grönområde försvinna från centrum. De gröna lungorna försvinner i snabb takt i de centrala delarna av Kalmar och detta trots att miljöpartiet ingår i vänstermajoriteten vilket är mycket förvånande. Jonas Löhnn från miljöpartiet har visat sig vara ett svagt kort för de gröna vännerna.


Hela Kvarnholmens charm bygger på samspelet mellan  shoppinggallerior, gröna lungor, gammal bebyggelse, torg och allt omgärdat av vatten med Kalmarsund och Öland som fond. Att slakta grönområde efter grönområde kommer att spoliera hela känslan och charmen på Kvarnholmen och då speciellt under sommarhalvåret. Med modeordet förtätning som ledord förstör man bit efter bit av Kvarnholmen utan att tänka på de människor som bor på Kvarnholmen och kommande generationer.


Det är nog hög tid att skapa en förening som jobbar för att bevara Kvarnholmens charm.

Kalmar kommun tar på måndag beslut om en ny slogan med lydelsen "Alla tiders Kalmar" och man kan ju undra hur detta skall kunna uppnås i framtiden.


Chefredaktören Gunilla Sax svarar på en del frågor i artikeln och svaren är ganska märkliga, som t.ex. denna. Varför bygger Gota Media ett nytt hus? Vilket Gunilla Sax svarar följande "Den nya tiden i vår bransch ställer andra krav än tidigare. Vi har inte längre någon stor tryckpress och därför en stor outnyttjad yta i det gamla huset."

Alltså man har en stor outnyttjad yta men vill ändå bygga nytt. De befintliga lokalerna passar tydligen inte men det går ju faktiskt att bygga om lokalerna på Kvarnholmen.Systraströmmen med området markerat för mediahuset.

Personligen kommer jag inte stödja detta förslag och medverka till att ännu en grön lunga försvinner i centrum.


Ur en annan aspekt är detta väldigt intressant. När det gäller andra byggprojekt brukar media stå för en granskning även om den ibland inte är så avancerad men ändå någon form av granskning. När det gäller detta bygge kan vi inte räkna med detta ifrån Barometern och Östran lär säkert tiga av hänsyn till sina kollegor på Barometern. Nästa gång kan det ju vara Östrans tur att vilja bygga nytt. Av artikeln framgår det hur partiska journalisterna är som skrivit ihop dessa rader, ett exempel är raljerandet över områdets historia. 
"Den här platsen har vandaliserats ända sedan 1860-talet. Det har funnits en kloakpumpstation, någon har satt upp ett transformatorrum och nu är det en parkering"

Journalisterna på Barometern tycks vara okunniga om vilka funktioner som ett modernt samhälle kräver. Tror dessa journalister att deras avlopp hamnar i Tegelviken av sig självt eller att deras datorer och skärmar går på trådlös energi. Tydligen cyklar dessa journalister även till jobbet och på sina uppdrag eftersom de anser att parkeringar är att likställa med vandalisering. Snacka om att vara part i målet!
  

Jag anser att det är tveksamt om Gota Medias huvudkontor behöver ligga på Kvarnholmen överhuvudtaget. Det finns flera andra platser som skulle vara lämpliga för detta mediahus. Jag har full förståelse för att Gota Media gör ett försök att få en mycket attraktiv plats för sitt mediahus men det är kommunens politikers ansvar att säga nej till denna önskan. Det borde man ha gjort på ett tidigt stadium och inte reserverat mark för detta mediahus.


Om Gota Media ändå vill ha sitt huvudkontor i närheten av Kvarnholmen finns andra ytor som inte är grönområden som kommunen kanske kan erbjuda istället eller medverka till att de kan utnyttjas bättre. En sådan yta är området söder om järnvägsstationen som jag anser är en liten skamfläck mellan Kvarnholmen och slottet.

Erbjud Gota Media detta område med utsikt över slottet och Kalmars Kaba (konstmuseum).Lämplig plats för mediahuset?

Som en liten parentes noterar jag en liten artikel vid sedan om den stort uppslagna artikeln om detta Mediahus i Barometern.
 
Olgas kiosk och gatukök (inringade uppe i vänstra hörnet på en av bilderna) vill nämligen bygga ut hela 35 kvadratmeter men kommunen säger NEJ. Ägaren menar att han behöver renovera och ett större kylrum. Nu överklagar han kommunens beslut och jag önskar honom lycka till med sin överklagan.
Johan Persson (s) kan ge förhandsbesked till Gotia Media om ett bygge på 3 000 kvadratmeter i ett av Kalmar centrums sista grönområden men 35 kvadratmeter till ett gatukök får nobben. Vilket hyckleri!


DET ÄR TYDLIGEN SKILLNAD PÅ FOLK OCH FOLK HOS KOMMUNENS TJÄNSTEMÄN!


Kommentarer
Postat av: Martin Isaksson

mer betong åt folket

2009-01-24 @ 10:59:37
Postat av: s-e karlsson

Hej, hej !

Ett litet hopp från pågående ämne !

Den omtalade organiserade vidareflyttningen av invandrare , måste väl betyda att ännu mer pengar från staten ska betalas ut i introduktionsersättningar ? Eller ska inflyttningskommunerna ta av sin sociala budget ?

Det blir bara tokigare och tokigare , man river sej i sitt snart obefintliga hår !

Mvh S-E Karlsson .

2009-01-24 @ 11:26:26
Postat av: Carl

bra thoralf att ni visar med bilder och markeringar denna blogg är mycket bra. man inser att man har valt rätt när man är Sverigedemokrat. hoppas inte sd:are som hamnar i bryssel blir indokrinerade när de minglar runt bland EU och Sverigefientliga höjdare i Bryssel

2009-01-24 @ 15:17:29
Postat av: Andreas Henriksson

Det är tråkigt att grönområdena försvinner i ens gamla hemstad.Håller med dig!! Det ska inte vara något mediahus där.Vad fan ska dom i Centrum och göra.Det är väl bättre dom sätter det ute vid Djurängen eller Ikea någonstans.

2009-01-24 @ 15:27:13
Postat av: Marthin

Mycket av "vänsterkritiken" - eller hur man bör benämna det - emot t.ex USA har många gånger varit dess stadsplanering/samhällsbyggande. Man beklagar sig, och gör så, enligt mig, mycket riktigt över att "alla vägar leder till varuhus"; att man bygger bort öppna ytor och för människans välmående så viktiga parker etc.Men, hur går det till i förd politik? Klassisk arkitektur med mycket tanke bakom, ja den rivs ned eller får betonggrannar. Alla har vi nog vandrat längs gator av vackra byggnader, bara för att prompt finna oss utanför en för området vedervärdig betongskapelse. En påtaglig känsla av Sovjet får man särskilt om denna betongbyggnad utsatts för väder och vind i ett årtionde eller två. Det är ingen skön syn.Ni som bor i städer med få eller inte en enda central park; titta på en karta från förr och begrunda. Där betongen idag står eller asfalt med parkerade bilar ligger; där var det vanligen grönområde eller fridfull park. Denna politik, som man bör benämna "överetablering", får oundvikligen konsekvenser.När landsköna områden har byggts över, blir en av konsekvenserna att byggandet på andra håll får en annan prägel. Det är egentligen ingen konstighet att större husområden anläggs som ett litet samhälle i samhället, speciellt inte i vissa länder. Inom dessa ser man just konstgjorda sjöar och anlagda parker samt öppna grönområden. En annan konsekvens av att bygga med ett politiskt tänkande av "maximum antal bostäder" eller affärslokaler, är att hela betongområden anläggs. I dessa lägger man mindre vikt vid yttre miljö; det är på sin höjd en sandlåda i mitten på ringar av betongskapelser. På liknande vis ser man samma oroande utveckling av städernas kärnor.Själv har jag min uppväxt i en stad där politiken har en prägel av minimalt kommunalt ägande. Det är således få betongskapelser, utan mer av ett bevarande av äldre mycket vackra hus som inramas av grönska. En given följd är att detta hålls efter på ett helt annat vis än om kommunen skall trixa med budget för sådant; underhållet tenderar nämligen att mycket snabbt bliva eftersatt. Men så växte jag ju också upp i en tid där stora grönområden fylldes av barns glädje över att spela boll. Långt innan städernas stadsplanerare på sitt bord fick uppgiften att göra kilometerlånga cykelvägar till skola och sporthallar lämpade för barn som knappt fyllt 10år.

2009-01-24 @ 16:23:52
Postat av: Mia H

Ja hjälp...vad säger man? Hoppas detta tokbygge aldrig går igenom, det räcker nu!

2009-01-24 @ 18:12:57
Postat av: Hilding B

Att journalister på Barometern förnedrar sig att skriva sådan beställd textreklam. Men fakta talar emot Gunilla Sax; Tryckpressen finns i Karlskrona. Annonsörerna på Kvarnholmen är snart i konkurs. Administrationen kan lika gärna ligga Indien. Och bevakningen av Kalmar kommun och Landstinget sköts bättre av Östran trots att de inte har redaktionen på Kvarnholmen. Värna om Kvarnholmens kulturvärden - sluta läsa Barometern!

2009-01-24 @ 19:00:38
Postat av: j-å

Håller fullständigt med dej Thoralf, snart har man byggt "sönder" staden och förstört småstadsidyllen.

För visst är Kalmar en småstad och bör så förbli. Finns massor av olika goda anledningar till det.

Jag bor inte inom stadsgränsen. M.a. inte part i målet.

2009-01-24 @ 19:38:07
Postat av: Magne

Jag gissar att ssu inte håller med.

2009-01-24 @ 20:16:37
Postat av: Carl

vill bara tipsa om att bra kläder finns nu när Sverige har blivit ett av Världens farligaste ställen att befinna sig på, i alla fall för etniska Svenskar

http://www.prylkoll.se/2009/01/22/obamas-skottsakra-kavaj/

2009-01-25 @ 00:05:35
Postat av: Martin Isaksson

haha Danskarna har fattat läs detta thoralf så härligt tror att en flytt till danmark är aktuell snart så man kan bo i lugn och ro.http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/01/skolor-rensar-ut-muslimska-elever.html

2009-01-25 @ 09:50:04
Postat av: Thoralf A

Tack för tipset Martin I.

2009-01-25 @ 11:18:43
URL: http://thoralf.se
Postat av: jonas b

helt rätt vi måste slå vakt om det lilla gröna som finns kvar på kvarnholmen och inte försöra våra historiska platser utan bevara o visa historien i stället

2009-07-02 @ 23:30:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0