FÖRTÄTNING DET NYA MODEORDET. DEL 1


Mats Dahlström, arkitekt i Kalmar.

Nog har han rätt i sitt uttalande men i Kalmar styr socialdemokraterna med Johan Persson i spetsen och då finns det inga heliga områden i staden som skall skyddas för framtiden. Allt som kan exploateras och säljas är med andra ord tillåtet, någon respekt för andras åsikter tycks inte gälla. Frågan är om det är socialdemokraternas sätt att hålla kommunens ekonomi flyttande genom försäljning av attraktiva markområden. Är det inte miljöpartiet som stödjer socialdemokraterna och vänsterpartiet så hoppar moderaterna in som stödparti åt s och v i kommunfullmäktige när dessa beslut fattas.


Vad menar egentligen dessa politiker eller stadsplanerare när de vill förtäta ett område eller en stadsdel? Hur förtätar man hus eller gator och vägar?

Nej, just det, det är inte så lätt.


I verkligheten och rent praktiskt handlar det om att bebygga de obebyggda ytor som finns. I en stadsdel som redan är mer eller mindre fullt bebyggd handlar det endast om två olika typer av ytor som kan tas i anspråk, parkeringsplatser och grönområden/parker.

I Kalmar har det mest handlat om att förvandla de få gröna lungor som finns i staden till nya bostäder eller kommersiella lokaler. Den ena gröna lungan efter den andra försvinner i de olika stadsdelarna. Allt detta döljs med det "fina" ordet förtätning.


Hela stadens karaktär och attraktivitet håller på att förstöras genom dessa katastrofala förändringar av stadsbilden.

I den ena efter den andra detaljplanen som skickas ut från samhällsbyggnadsnämnden kan jag läsa om hur viktig förtätningen är. I själva verket är det raka motsatsen om man vill att de människor som bor i dessa områden skall trivas och må bra men den insikten tycks inte existera i Kalmar och hos stadsarkitekten och de styrande politikerna. I Kalmar tycks man sträva efter att alla "gröna lungor" skall bebyggas. Ett exempel på detta ät ju det nya konstmuseet som byggdes i stadsparken trots alla protester.


Jag vill inte undanhålla er några korta utdrag från en detaljplan för västra Malmen jag fick på fredagen från samhällsbyggnadskontoret.


"Målet med stadsutvecklingen och förtätningen är att skapa funktionsblandning och en sammanhängande stadsväv med mer finmaskig struktur. Att binda samman kvartersstaden i söder med "landskapsstaden" i norr med starka stråk och visuella axlar. Att stärka rumsligheten i norr och nyansera storskaligheten. Kopplingen till de offentliga rummen behöver stärkas och verksamheternas lokaler bli mer utåtvända. Ett större samspel mellan det inre och det yttre bidrar till den kreativitet och aktivitet som är stadslivets hjärta. Skapandet av ett "Hälsokvarter" som skall bli sydöstra Sveriges största samlade centrum för idrott och hälsa blir den starkaste motorn i stadsomvandlingen på västra Malmen"


Vilket ordbajsande!

För att inte tala om vilket skrytande det är när man skriver att det skall bli "sydöstra Sveriges största samlade centrum för idrott och hälsa". Här är man rädd för att ta till överord! Allt detta är till för att trycka ner den lilla människa i skorna, så att ingen vågar protestera mot dessa storstilade planer.

Hur skall ovanstående kunna realiseras i en stadsdel som byggdes för många år sedan, där de enda ej bebyggda ytorna är parker. Har stadsarkitekten tänkt att riva byggnader för att åstadkomma dessa "visuella axlar"? Jag återkommer i ett senare inlägg om alla de grönområden som nu riskerar att försvinna i Kalmar centrum.


Här kommer två exempel på denna så kallade förtätning som redan gjorts eller pågår.


Längs med södra vägen försvann en "grön lunga" när Netto fick tillstånd att bygga sin andra butik i Kalmar. I detta fall nöjde sig inte kommunen med bara en butik utan man tog bort hela detta grönområde och byggde även ett antal nya lägenheter också.Södra vägen, det markerade området vara tidigare grönområde.


Idag är det asfalt och betong som gäller.    Foto  Thoralf Alfsson

Ett annat exempel kommer från Kalmarsundsparken där ett delvis lummigt grönområde som varit tillhåll för bland annat Näktergalen har jämnats med marken och bebyggs med bostäder.Slut på Näktergalens sång under sommarkvällar?


Nya bostäder byggs i attraktiva Kalmarsundsparken.  Foto Thoralf Alfsson

Rätt eller fel att bebygga alla dessa grönområden, vad tycker du?

Vi sverigedemokrater motsätter oss detta skövlande av grönområden och parker i stadens centrala delar.


Kommentarer
Postat av: Nicklas Eriksson

Rätt. Det är tyvärr viktigare att människor får någonstans att bo än att näktergalen får det.

2008-09-06 @ 09:23:55
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/
Postat av: Thoralf A

NiclasMenar du att det inte finns någon annanstans att bygga bostäder än i de centrala delarna av staden.Hur menar du att det skall lösas när alla grönområden är bebyggda?

2008-09-06 @ 09:33:26
Postat av: Tony

Alla kan inte bo i dom centrala delarna bygg i utkanten istället! Det finns inget finare än grönområden!

2008-09-06 @ 10:28:50
Postat av: nils.a

Samma i Karlstad, här härjar en sosse, Håkan Holm, som gett sig fasen på att allt ska bebyggas. Överallt ska det förtätas och stan ska helst öka med 20000 på bara några år. Hybris är väl det minsta man kan kalla det! Kd 100000 står en numera upp i halsen. Det sjuka är att ALLA tycks acceptera ..som en naturlag, nästan. Känns ungefär som att försöka stoppa en orkan!

2008-09-06 @ 11:29:29
Postat av: Tobias Lindgren

http://www.politikerbloggen.se/2008/09/06/11958

2008-09-06 @ 12:16:34
Postat av: D Puddingfjäll

Och denna skändliga miljöförstöring förtigs i massmedia. Massmedia vill skydda kommunisterna och miljöpartiet Dessa partier har ju lanserats stenhårt i media såsom rikets enda hopp i fråga om miljön.

Och hur är det med de borgerliga partierna? Var finns deras intresse för att värna om miljön?

Sanningen är tyvärr att sd får stå allena i kampen även för miljön.

2008-09-06 @ 12:56:54
Postat av: Daniel (På resande fot)

Södra vägen, om jag inte minns helt fel så låg det en skabbig mack där en gång i tiden, och det så kallade grönområdet var en bit jord och sand, där hundägare lät sina hunda droppa fritt.

2008-09-06 @ 14:54:20
Postat av: Tobias Lindgren

Glada nyheter!http://www.tinyurl.com/6kz3fw

Postat av: D Puddingfjäll

Nicklas skriver ”Det är tyvärr viktigare att människor får någonstans att bo än att näktergalen får det”

Men snälle Niclas, det finns andra sätt att lösa bostadsproblemet på. Varför ska vi ta in en massa folk som falskeligen uppger att de är flyktingar? Visst du att mindre än 5 % av dem som får uppehållstillstånd är flyktingar enligt FN och europakonventionen?

Visst, media är fulla av berättelser om att det är riktiga flyktingar som flytt för sina liv. Men detta är ingenting annat än FRÄCKA LÖGNER.

För övrigt finns ingen som helst anledning att göra Sverige till världens socialbyrå. Södertälje tar emot fler människor från Irak än vad det väldiga USA gör. Folk vill hit därför att här finns det möjlighet till livstidsförsörjning. Brottslingar vill hit därför att straffen är löjligt låga och fängelserna komfortabla som vilohem. Dessutom har vi en tredjedel så många poliser per capita jämfört med övriga Europa, så risken att åka fast blir ju nästan noll.

För sossar och kommunister är brottslingarna en viktig väljargrupp som säkrat maktinnehavet i årtionden och brottslingarna vet vilken hand som föder dem och röstar nästan hundraprocentigt på sossar och kommunister. I gengäld ser sossarna till att det finns så lite poliser som möjligt och att straffen blir till ett skämt.

Stoppar vi den vansinniga massinvandringen så behöver vi inte förstöra miljön och vi kan fortsätta att höra näktergalens underbara sång.

2008-09-06 @ 20:16:39
Postat av: Annelie

FEl. Det måste finnsa grönområden, och inte bara massa betång.

2008-09-06 @ 21:44:11
Postat av: Anonym

http://www.youtube.com/watch?v=S1tRDPhUlyc

2008-09-07 @ 07:19:32
Postat av: Micael Foghagen

Vid detta grönområde där näktergalarna spelar ljumma försommarkvällar bygde min morfars far sitt hus 1925. Där växte min morfar upp, min mor likaså och även jag vistades där sedan barnsben.Grönområden - hur små de egentligen är - är otroligt viktiga för trivseln i en stad. Att förtäta dessa är inget annat än idioti.

2008-09-08 @ 10:26:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0