ASYLSÖKANDE FÅR 100 MILJONER KRONOR I FELAKTIGA BIDRAG

Finansdepartementet (FUT-delegationen) redovisade en utredning om felaktiga utbetalningar i bidragssystemen i fredags (9 november). En stor anledning till dessa felaktiga utbetalningar antas vara bidragsfusk.

70599-175

Det jag tycker är intressant med denna rapport är de 8,5 procent i ersättning till asylsökande. Som vanligt är det inga tidningar eller annan media som just kommenterar denna del av fusket/felaktiga utbetalningar. Ämnet är ju som vanligt tabu när asylsökande eller invandrare kan tänkas vara inblandade.

Det handlar om så stora summor som närmare 100 000 000 kronor som tydligen betalas ut felaktigt.

En nätt liten summa som felaktigt utbetalas eller fuskas med bland asylsökande.


HUR KAN DETTA VARA MÖJLIGT?


Utredarna bedömer att de väsentligaste orsakerna är följande


  • Svartarbete
  • Oriktiga uppgifter om ekonomiska tillgångar
  • De sökande har lämnat landet
  • Bristande kunskaper hos handledaren om regelverket

Jag har i tidigare blogginlägg tagit upp detta fuskande och även den naiva syn våra myndigheter har på hanteringen av våra gemensamma skattemedel.


Besök också Merit Wagers blogg och läs om hur migrationsverket fungerar.


De ca 100 miljoner kronor gäller bara asylsökande men jag undrar om inte fusket är ännu mer utbrett efter att uppehållstillstånd beviljats och introduktionsplatser ute i landets kommuner fylls med dessa personer. Till detta skall också alla anhöriginvandrare även summeras. Inte undra på att skatterna är höga och att Kalmar kommun inte får ekonomin att gå ihop.

Se mitt inlägg och Göteborgs Postens artikel om somalier.


I Malmö vägrar ett socialdemokratiskt kommunalråd att uppge hur mycket en ensamstående somalisk kvinna med 11 barn får i bidrag. Läs hennes svar på Björn Söders blogg.

Med tanke på att en somalisk kvinna i Göteborg med 4 barn får ca 20 000 kronor/månad och en kvinna med 6 barn får 23 500 kronor/månad kan jag tänka mig att kvinnan i Malmö får ca 32 000- 33 000 kronor/månad i bidrag. Då är det förståligt att det kvinnliga kommunalrådet i Malmö vägrar att svara på denna fråga.


SVERIGE ÄR FANTASTISKT.


Kommentarer
Postat av: Sebastian Hallén (fp)

Din matematik är också fantastisk.

Om du har 20 miljarder kronor och tar loss 8,5 % av dessa så har du inte 100 miljoner kronor i handen.
Du har istället 1,7 miljarder kronor.

Men det är klart, matematiken uppfanns ju av bland annat muslimer och då förstår jag att du tycker det är lite läskigt att pyssla med, Thoralf.

2007-11-12 @ 23:58:30
Postat av: Marthin

Hallén; viner piskan så häftigt att du inte kan kommentera ?svinnet?..?

2007-11-13 @ 01:59:19
URL: http://www.riksdagspartiet.se
Postat av: Putte

Han tycker säkert att det är OK! Precis som de andra hjärntvättade politikerna, som inte har förmåga att tänka själva, utan lever hela sitt liv enligt partilinjen!

2007-11-13 @ 06:12:01
Postat av: Thoralf A

Sebastian H din läsförmåga är lika fantastisk.
-
Procentsatserna gäller inte 20 miljarder utan andelen i respektive trygghetssystem. T.ex. de 18,2 % i socialbidrag motsvarar ca 4,5 miljarder i det trygghetsystemet.
-
Trots att du räknar fram den felaktiga siffran 1,7 miljarder reagerar du inte på beloppet!

I din strävan efter att vara så perfekt PK-folkpartist och din iver över att hitta fel hos mig förlorar du ditt eget omdöme Sebastian.

Matematik var faktiskt mitt favoritämne i skolan.

2007-11-13 @ 08:00:02
Postat av: HeinrichVonOben

Matematik kommer inte "någonstans" ifrån. Matematik kommer ifrån hela världen. Där det funnits kluriga tjejer och killar har det funnits matematik, det är inte direkt unikt för arabkulturen. Dock brukar denna delen av världen få cred för att ha uppfunnit siffran 0 (noll). Det får även Mayaindianerna i sydamerika, samt kina. Mayaindianerna var dock den enda kultur som nyttjade siffran rent praktiskt, i bl.a. sin kalender.

2007-11-13 @ 08:57:52
Postat av: Lennart Svensson

Matematik fanns långt innan Mohammed kom in dessa delar av världen och såg till att det var slut med utvecklingen i dessa länder. Som vanligt så tror PK-iterna att man kan haspla ur sig vad som helst eftersom man ser resten av befolkningen som idioter.

2007-11-13 @ 09:45:19
Postat av: Sebastian Hallén (fp)

Ja, så kan det gå om man läser slarvigt. Det får jag väl ta på mig, mitt klantarsle.

Dock ser jag i FUT-utredningen att man skriver:
"Omfattningsexperternas sammanvägda bedömning av för mycket utbetalda ersättningar till asylsökande uppgår till 8,5 procent av totalt utbetalt belopp, vilket motsvarade 58 miljoner kronor 2005."
(sidan 84)

Där anger man 58 miljoner, inte 100. Det vore intressant att se hur du räknar.

För övrigt är det inget konstigt att folk utnyttar dåligt kontrollerade system. Det gäller både svenskar och invandrare.

2007-11-13 @ 09:53:30
Postat av: Björn Brändewall (också fp)

Jag tycker iofs att diagrammet är försåtligt ritat till Thoralfs *fördel*. En massa staplar och procentsatser som ger intrycket av att beskriva ett storleksförhållande mellan posterna - det är ju så vi är vana att se t ex partierna i opinionsundersökningar. Det får asylasökande-utbetalningarna att se nästan hälften så stora ut som socialbidragen, när de i själva verket bara motsvarar 1/25, i skattekronor räknat. Och det är ju att minska antalet skattekronor-som-hederligt-folk-går-miste-om som är det intressanta.

Men låt oss hålla oss till procentsatserna då. Enligt diagrammet utgör de felaktiga utbetalningarna 18,2 procent av socialbidragen och 8,5 procent av ersättningen för asylsökande. Det tyder alltså på att bland Sveriges socialbidragstagare fuskas det mer än dubbelt så ofta som bland de aylsökande. Och ändå är det de asylsökande som Thoralf upprör sig mest över?

Angående diskussionen ovan om "brist på reaktioner från fp" så tycker jag så här.
Först: Se till att man ha rätt siffror framför sig.
Sedan: Reagera på siffrorna.
Inte tvärtom.

2007-11-13 @ 10:44:46
URL: http://brandewall.blogspot.com/
Postat av: Lennart Svensson

Att Thoralf lägger ned sin energi på att klargöra fusket bland asylsökande är väl inte så konstigt då man knappast få den informationen någon annanstans. Borgeliga lägger fram bidragsfusk, vänstern ägnar sig åt skattefusk med utgångspunkt på svenskar ,medan SD tar problemet med massinvandringen och dess konsekvenser.

2007-11-13 @ 10:53:54
Postat av: Thoralf A

Idag blev det fart på kommentarena, det är skoj!
-
Sebastian i rapporten skriver FUT-delegationen att osäkerheten är stor och andelen felaktiga utbetalningar kan vara så hög som 14 procent eller 91 miljoner kronor. Jag skriver i mitt inlägg "närmare 100 miljoner".
Sedan skall vi också komma ihåg att det gäller 2005 års siffror. Hur utvecklingen av antalet asylsökande sett ut 2006 och 2007 är nog de flesta medvetna om och slutsatsen jag drar är nog att de felaktiga utbetalningarna har ökat det senaste året inte minst med tanke på den enorma arbetsbelastningen som råder på migrationsverket men jag kan ju givetvis ha fel i mina slutsatser.
-
Annars rekommendera jag flyktingombudsmannen Merit Wagers blogg för mer information.

Björn Brändewall, diagrammet kommer från media och är inget jag producerat själv. Så anklaga inte mig för att "fejka" framställningssättet.
Angående socialbidragssiffrorna eller försörjningsstöd som det också kallas så är det många invandrare som får dessa bidrag inte minst de somalier som Göteborgs Posten skrivit om. Det är däremot ingen som redovisar hur dessa bidrag fördelas mellan "svenskar" och invandrare därför är det svårt att se vem det är som fuskar. Men jag har min egen bild klar för mig men ingen vågar redovisa detta.

2007-11-13 @ 10:59:58
Postat av: Putte

Jag fick berättat för mig två uttalnaden från ett folkpartistiskt kommunalråd i Thoralfs hemkommun. Detta hände då vi förra gången hade en borgerlig regering.

Kommunalrådet ville avskeda alla kommunanställda städerskor. Motivet var att "vi måste tänka på skattebetalarnas pengar"

Några veckor senare försvarade samma kommunalråd den förda massinvandringspolitiken med "det får kosta vad det kosta vill, för vi ska fortsätta med vår invandringspolitik"

Det är folkpartiet i ett nötskal. Svenskar är bara intressanta som valboskap och som finansiärer av massinvandringspolitiken.

2007-11-13 @ 15:36:52
Postat av: Björn Brändewall (också fp)

Thoralf, jag anklagar dig inte för att ha skapat diagrammet. Jag förstår i efterhand att min kommentar kan tolkas så om man vill, men det var inte min avsikt.

Min undran kvarstår: varför tycker du att media smusslar med just fusket bland asylsökande, när dessa är långt ifrån den stora boven i dramat, vare sig procentuellt eller i absoluta kronor?

Personligen vill jag förstås att det inte ska ske några felaktiga utbetalningar i någon ände. Men det vill jag för att jag vill att skattepengarna ska gå till de som det är avsett för, inte för att jag blir mer sur för att asylsökande fuskar än om svenskar fuskar. Det är ungefär lika illa oavsett varifrån det kommer, men det är ju en liten tröst att fusket enligt de här siffrorna verkar vara ovanligare bland asylsökande.

2007-11-13 @ 17:14:41
Postat av: Björn Brändewall (också fp)

En liten parentes: "diagrammet kommer från media" är inte världens mest förtroendeingivande källhänvisning. Jag vet förvisso att siffrorna stämmer, men kan du göra oss alla en tjänst och ange *vilket* media och upplaga det är hämtat från?

2007-11-13 @ 17:24:13
Postat av: Thoralf A

Björn till din första fråga så anser jag att det är mycket sällan som media just granskar fusket bland asylsökande/invandrare. Det är anledningen till att jag tar upp just detta. Jag finner det mycket anmärkningsvärt att den som söker skydd i Sverige samtidigt fuskar med bidragen.
-
Sedan håller jag med dig om att bidragen skall givetvis gå till dem som de är avsedda för. Jag blir sur oavsett vem det är som fuskar.
Att just den procentuella andelen fuskare bland asylsökande är mindre än i andra system är ju samtidigt helt naturligt då de inte har rätt att jobba eller rätt till andra trygghetssystem. Men just därför är det märkligt att andelen trots detta är så stor och risken är ju stor att fusket ökar när de får uppehållstillstånd och möjligheter att utnyttja andra trygghetssystem.
Att jobba svart och samtidigt få bidrag är ju ganska vanligt bland vissa grupper.

2007-11-13 @ 17:24:57
Postat av: Thoralf A

Diagrammet kommer från Barometern den 10 november.
-
Att jag inte angav det i min förra kommentar är att Barometerns journalister är som hökar på mig om jag använder något från tidningen.

2007-11-13 @ 17:27:29
Postat av: j-å

När jag kollade stapeldiagrammet sa det mej ingenting. Misstänkte att det klippts ur ett sammanhang, så att det saknades upplysningar om t.ex. antal utbetalda miljarder till höger om varje trygghetssystems stapel.
Efter att jag läst alla kommentarerna anser jag diagrammet vara totalt värdelöst, för jag vet fortfarande inte vem som t.ex. fuskat mest.

2007-11-13 @ 18:38:29
Postat av: Björn Brändewall

j-å: De fullständiga siffrorna finns i tabell 6.18 i http://www.futdelegationen.se/upload/documents/rapport_7_omfattning.pdf

Viktigt att komma ihåg när man läser sånt här är att det inte är en exakt vetenskap; det rör sig om "experternas sammanvägda bedömningar", och att allt inte är medvetet fusk bara för att det betalats ut felaktigt. "Närmare 70 procent av handläggarna tror att det är mycket eller ganska vanligt att en enskild person *omedvetet*, genom exempelvis slarv, inte meddelade förändringar i inkomst mm., får ut mer bidrag och ersättningar än vad denne är berättigad till."

2007-11-14 @ 09:10:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0