BORTGLÖMD FRED I BRÖMS


Brömsebro och minnesstenen rest 1915.             Foto Thoralf Alfsson

I mån av ledig tid så läser jag just nu en serie böcker om ”Kalmar slotts och stads historia” skriven av Gustaf Volmar Sylvander på 1860-talet. Just nu håller jag på med den bok som avhandlar Konung Gustafs Riksstyrelse 1521-1560. När man läser dessa intressanta historier så förundras jag över att inte Gustav Wasa Erikssons liv har filmatiseras. Jag har kommit till 1542 då Gustaf Wasa sluter ett fredsavtal med Kung Kristian den tredje vid Bröms. Detta fredsavtal omnämns nästan aldrig utan det är freden vid Brömsebro som kom nästan hundra år senare som ”gått till historien”.

Bröms och Brömsebro är i princip samma plats och ligger sig 50 km söder om Kalmar, vid gränsen mellan Kalmar län och Blekinge. Vid Brömsebro har man rest en minnessten men inte någonstans på alla informationstavlor omnämns Gustav Wasa och freden 1542.

Jag passerade förbi igår och passade på att stanna till och känna historiens vingslag en stund.

Promenerade även ner till resterna av Brömsehus från 1300-talet. Här kan man dock bara se resterna av vallarna och vallgraven.

God fortsättning!


Kommentarer
Postat av: Errbe

GRATTIS till ännu ett enastående fint inlägg !GOTT NYTT ÅR med många framgångar önskar jag dig.

2011-12-26 @ 10:18:24
Postat av: AWSvensson

Thoralf,gjorde du en avstickare till Kristianopel, i varje fall gör danskarna det i stor omfattning på somrarna. Deras nordöstligaste utpost mot barbarerna . En idag liten by med dansk prägel.

2011-12-26 @ 10:36:01
Postat av: Solidus

I SVT:s regimtrogna historiebekrivare så kallade de Gustaf Eriksson Vasa för "sinnesjuk". Det var i år men jag blev så illa till mods så jag har förträngt detta som man automatiskt gör med alla lögnare.Detta var ett program som jag råkade som historiker råkade se men som jag blev oerhört förvånad över.De som skrev historia då var de besuttna dvs. Biskoparna och de andra adliga ätterna som fick vara med och betala priset för självständighet mot utländsk makt. Naturligtvis så skrev de inga superlativ om en kung som begär att alla skall betala av vår statsskuld och inte bara några jordägande bönder.Stockholms Blodbad 1520 var startskottet liksom skottet i Sarajevo var 1914.Jag är bekymrad som historiker över mina kollegor som för att få jobb inom SVT måste lämna bort vitala delar av Sveriges historia.Historierevision är något som är något mycket farligt. Jag ser det dagligen och är oerhört trött på mina kollegor.Gustav Eriksson Vasa var en person som räddade Sverige och tidsandan kan man aldrig veta något om då jag för 35 år sedan blev uppfostrad med kristendomskunskap i skolan. Vilket idag är något hemskt ja tom "sinnessjukt". Undrar hur vi som genomled dessa lektioner kunde bli fredliga människor.

2011-12-26 @ 10:59:45
Postat av: Karlskronabloggen

Fina bilder som alltid Thoralf!Har aldrig stannat till där men hade tidigare en del gamla vykort därifrån som jag dock sålde efterhand. Bättre de hamnar hos någon med anknytning till trakten och som uppskattar dem än sitter i ett album jag aldrig kollar.Ska stanna till där om jag hinner ta en tur till Kalmar innan jag åker tillbaka till Beijing!

2011-12-26 @ 11:30:24
URL: http://www.karlskrona.nu/blogg/
Postat av: Ugglan

Alltid kul och intressant att följa din blogg då du växlar mellan politiska frågor och nutid samt historik kring Kalmar trakten. Själv bor jag i Stockholm och är infödd stockholmare så det är nyttigt att få lära sig mer om hela Sverige. Positivt är också att du kompletterar med fina bilder från Kalmar och trakterna däromkring.

2011-12-26 @ 12:03:32
Postat av: Tjadden

G o GJag hittade den rätta devisen (utan promille)Ett påstående om dem som är vän med demokratins frågor."De bästa människorna är dem som får tala fritt ur hjärtat, utan att få några pekpinnar"Och de sämsta skulle ständigt vara dem som höll i pekpinnarna i så fall, ja någon slags logik måste det ju alltid finnas.

2011-12-26 @ 12:35:59
Postat av: Lotta

Nininanininina Boktipset: Lars-Olof Larssons tre böcker: Gustav Vasa - Landsfader eller tyrann, Kalmarunionen och Arvet efter Gustav Vasa som handlar om sönerna och deras liv. En

Petitess i sammanhanget Vasa stavas inte med W.

2011-12-26 @ 13:00:17
Postat av: Lotta

@Solidus

Kan du som historiker begripa varför hembygdsföreningar och lands-och riksarkiv tackade nej till ökade anslag bara för att det var ett förslag från Sverigedemokraterna? Som mycket historieintresserad tycker jag inte att det är deras rätt att bestämma. Trots allt är det vår historia och vårt viktiga kulturarv de är satta att ta hand om vilket jag inte tycker att de gör genom barnsliga beslut som det.

2011-12-26 @ 13:10:16
Postat av: Erik

Även Svenskarnas parti har varit där och skriver lite om freden på sin hemsida.

Postat av: Tjadden

SolidusJag hade ett bra betyg AB+ i historia men ett stort C i kristendomskunskap, beroende på att mina föräldrar ansåg att det handlade om rent dravel, men jag har tagit igen det hela och läst på, för att kunna konstatera att mina föräldrar hade rätt!

2011-12-26 @ 13:46:59
Postat av: Tjadden

Nu råkar jag att ha haft adel i min släkt som tyvärr är utdöd numer, en bildad och fin Herre som hade en förfader utsedd som Serafimerriddare av Gustaf d, IIINåväl det är ju inte så märkvärdigt egentligen när man själv är en skön juvel, ha,ha

2011-12-26 @ 13:54:46
Postat av: Sven Dacke

På tal om Gustav Vasa så bor jag 15 minuter från den gamla borgen och "mitt" strövområde sträcker sig mellan rester av bronsåderns första bosättningar och lämningar, till Vasa borgen.Mitt uppe i den Svenska historien, som politikernas medhjälpare försöker förvanska och förminska betydelsen av.Men det är viktigt att veta var man kommer ifrån, om man skall begripa var man skall .Undrar just hur 2000 talet kommer att beskrivas i framtidens historieböcker.Förmodligen som Sveriges svarta slut som nationPostat av: Tjadden

ErikVad är Svenskarnas parti för något enligt ditt personliga utsago? Själv har jag inte någon större uppfattning om dem, än att de eventuellt stjäl väljare ifrån SD.Själv skulle jag vilja starta ett parti som skulle heta "Svensk Försoning" där alla svenskar som lärt sig vett och etikett är välkomna.

2011-12-26 @ 14:01:38
Postat av: Erik

TjaddenJag avser inte att propagera för eller emot något parti. Att det finns olika nationella partier ser jag dock som positivt då det bidrar till en större bredd, man kan hålla med SD i vissa frågor och Svenskarnas parti i andra där de skiljer sig från varandra. Det viktiga är alltid svenskarnas väl, därför ser jag inte SD och Svenskarnas parti som motpoler. Båda gör ett otroligt bra arbete och knyter till sig mycket duktiga och kunniga personer.Trevlig fortsättning och ett gott nytt år!

2011-12-26 @ 14:48:29
Postat av: Magentan

Nedanstående två citat kommer från några rader ur Reinfeldts förord till sin egen bok "Det sovande folket". Reinfeldt var 28 år, riksdagsledamot och ordförande för moderata ungdomsförbundet när han skrev detta år 1993:

"... och det måste klart uttalas att andelen svenskar som för sin försörjning är beroende av direkta bidrag och indirekta subventioner skall minskas från år till år."

[...]

"Välfärdsstaten har misslyckats, människorna har passiviserats och politikerna tycks ha kapitulerat."10 år senare, i oktober 2003 valdes Reinfeldt till partiledare för moderaterna och var den drivande kraften i förändringen av moderaternas profil och politik under konceptet "De Nya Moderaterna", vars program fokuserade på följande tre delar:

- "Det ska löna sig att arbeta"

- "Satsningar på välfärden", främst skola, vård och omsorg

- "Nolltolerans mot brott"2006 blev Reinfeldt statsminister, och hur har det gått nu efter att Reinfeldt varit statsminister under drygt 5 år? Hur har "De Nya Moderaterna" tillsammans med Alliansen lyckats med i synnerhet "nolltoleransen mot brott" och "satsningarna på välfärden, främst skola, vård och omsorg?Om man ska döma av det rekordhöga stödet för både Reinfeldt och moderaterna i de senaste opinionsmätningarna måste det ha gått utomordentligt bra - eller!? :/

2011-12-26 @ 16:26:56
Postat av: Magentan

Det finns mycket intressant information att hämta på nätet (även här av Thoralf och bland kommentarerna, som Da Capos latinska skrift i Riddarholmskyrkan för några dagar sedan). Därför häckar jag framför datorn alltför många av dagens (nattens) timmar. Emellanåt hinner jag dock läsa en och annan bok, och för närvarande orienterar jag mig bland dikterna av vår senaste nobelpristagare i litteratur.I en bok med Tranströmers samlade dikter 1954-1996 stötte jag då på det förbjudna N-ordet.

Hur ska PK-iterna hantera detta? Kommer man kanske att utesluta denna dikt i nästa upplaga av boken? Kan man göra det när författaren är nobelpristagare?Tankarna går osökt till Agatha Christies berömda bok från 1939 med den kontroversiella titeln "10 små n-pojkar". Världens mest sålda bok, som har olika titlar i olika länder och har genomgått ett och annat titelbyte under åren. I Sverige bestämde utgivaren Bonniers att den svenska titeln från och med år 2007 års utgåva ändrats till: "Och så var det bara en".Både titeln och barnkammarramsan i boken har man i vissa länder ändrat till "Ten little indians". Alltså indianer istället för n-pojkar, men sedan flera år tillbaka anses ju ordet "indianer" vara lika diskriminerande som n-ordet ... Hur ska man då göra?(Nu ska vi se om detta inlägg fastnar i filtret. N-ordet har jag undvikit, men det kanske fastnar pga ordet "indianer" i stället.)

2011-12-26 @ 16:55:40
Postat av: AWSvensson

Sven Dacke din namne Nisse erövrade ditt slott som numera är en slottsruin. I och med Dackefejden så återtog Gustav slottet. Det sägs att Dackefejden är Sveriges enda inbördeskrig,så det kanske åter är dags att smålänningarna reser sig mot överheten i Stockholm.

2011-12-26 @ 17:51:58
Postat av: Lotta

En liten rättelse. En av böckerna jag skriver om heter Kalmarunionens tid, från drottning Margareta till Kristian II och inget annat.

2011-12-26 @ 18:46:40
Postat av: Tjadden

ErikDet var ett diplomatiskt svar, men du har rätt, inget parti kan skräddarsys för att passa alla, mem svenskarnas parti låter son ett parti som har andnöd på något sätt? Men hur, har jag inte en aning om.Och får önska detsamma med ett Gott Ny År!

2011-12-26 @ 19:38:14
Postat av: SM811

God fortsättning.

Fina bilder och trevligt med lite svensk historia.

2011-12-26 @ 20:44:13
Postat av: K-a

är det detta:

http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=br%f6ms

Brömsebro som avses??

"Nr 3, Torsås?"

2011-12-26 @ 21:13:49
Postat av: Hulda

Det händer saker i Malmö IGEN... Mord, mordförsök på ett cafe, polisen skjuter mot en bil, prejar den och griper sju personer i den.

Undrar hur Ullenhags Myt 8 verkligen stämmer.... "Invandringen har lett til en våg av kriminalitet". Nej, det är ingen myt utan en realitet.

2011-12-26 @ 22:28:30
Postat av: Sven Dacke

Är det inte snart dags för Dackeupproret 2012"Ta tillbaka Sverige"Så kunde SR och Cecilia Udden rapportera från demokratirörelsen, men nu inom Sverige

2011-12-26 @ 22:51:03
Postat av: Da Capo

Apropå Ullenhags 8:aEvangelium enlig Mohammed - direkt hämtat ur UR-KORNEN som finns hos Allah uppe i himmelen 2000 m rakt ovanför Mecka:"O ni som tror! Bekämpa de av de otrogna [den svenska ursprungsbefolkningen] som är nära er och låta dem få känna av er hårdhet." Koran 9:123"Bekämpa de som inte tror på Allah eller på den Yttersta Dagen, och de som ej heller håller det förbjudet, som av Allah och hans Budbärare har blivit förbjudet, och som ej heller erkänner Sanningens Religion, även om de tillhör Bokens folk [judar och kristna], tills de betalar Jizya med villig underkastelse och känner sig underkuvade."

Koran 09:29http://quran.com/9/123

- - - - -

Vet någon hur många mohammadanska underhuggare - helt enkelt Quislingar - som år 2012 häckar i den svenska folkförsamlingen?

2011-12-26 @ 23:21:46
Postat av: Solidus

Bästa Lotta, jag vill gärna svara på din fråga:"@Solidus

Kan du som historiker begripa varför hembygdsföreningar och lands-och riksarkiv tackade nej till ökade anslag bara för att det var ett förslag från Sverigedemokraterna?"Som historiker begriper jag det inte, medel till forskning etc. är något som verkligen behövs. Jag vet dock att många akademiker som har jobb inom inom denna skyddade verkstad är rödvinsvänster och det förklarar nog en del.Jag är därför inte bunden till någon av dessa utan frilansar och drar in min egen lön utan bidrag."Nininanininina Boktipset: Lars-Olof Larssons tre böcker: Gustav Vasa - Landsfader eller tyrann, Kalmarunionen och Arvet efter Gustav Vasa som handlar om sönerna och deras liv. En

Petitess i sammanhanget Vasa stavas inte med W."Det gamla språkbruket har ändrats, förr (1800-talet) skrev man med W men har ändrat till V.Att Thoralf skriver W har väl med hans ålder att göra :-)Jag brukar kalla honom "kung Gösta" kort & gott själv skrev han "Göstaff" och använde inte Vasa själv.2011-12-27 @ 00:21:56
Postat av: Essendon

@Lotta

"Kan du som historiker begripa varför hembygdsföreningar och lands-och riksarkiv tackade nej..."Kan bero på organisationen Expo har infiltrerat Hembygdsförbundet?http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/expo/image/view/jan-nordwall-generalsekreterare-svenska-hembygdsfoerbundet-445342011-12-27 @ 07:45:28
Postat av: S-E Karlsson

Nu hoppar jag in med en annan viktig fråga : det påstås allmänt att det ska vara förtjänst med de ensamkommande "barnen " , hur kan man påstå ngt sådant ,ett "barn" kostar väl nästan en miljon om året och vi får inte glömma bort att när detta "barn" fått "Permanent uppehållstillstånd "

så strömmar släktingarna in också , släktingar som kanske i de flesta fallen går direkt in i våra välfärdssystem ! Hur kan man då ha som argument att det är lönande med ensamkommande "barn " ?

2011-12-27 @ 09:52:31
Postat av: Tjadden

S-E KarlssonHelt rätt de sk ensamma barnen är här i Sverige för att sondera terrängen, hur många av sin tjocka släkt som får komma hit, som är omskrivet på många bloggar med all rätt och den miljon du nämner påstås stämma att det kosta pr styck för skattebetalarna.Och svenska folket i stort röstar för det här, givetvis utan att veta ett smack om 7 klöverns politik mer än när regimen talar om att sänka löneskatten förstås som också de borgliga vinner val på.

Sedan att svenska pensionärer får betala notan direkt har de inte en aning om!

2011-12-27 @ 10:21:38
Postat av: EssendonHjärntvätt-konceptet av PK:

1/ Titta på Tv, ex. Let´s dance.

2/ 100 spänn mera i månaden.

3/ Mörkläggning av verkligheten.Hur det går med landet Sverige?

Svenne Banan: Ingen aaaaning!2011-12-27 @ 10:31:35
Postat av: Dille

Året rinner ut och Håkan Juholt har mycket att fundera över. /Aftonbladet/

Ja att Malmö blivit en gangsterstad, att mord blivit en dagligvara och att SD är ensam om att ta problemen på allvar... Det borde Juholt fundera på.

Han borde även tänka på väljarnas mandat inte är evigt och att de vill ha en ansvarsfull politik Ansvarsfull invandringspolitik och ansvarsfull kriminslpolitik.

2011-12-27 @ 11:26:15
Postat av: Calle

Vad har hänt med skåningarna? Läser om mord, överfall och skjutningar var och varannan dag.Varför just i Malmötrakten? Är det ngt. annat som har ökat i dessa trakter? Fortgår detta är det kanske lika bra vi lämnar tillbaka Skåne till Danmark.Kan inte skåningarna sköta sig skall dom deporteras.Invånarna själva kanske inte misstycker- kanske enda sättet det kan bli ordning på i den landsdelen.

2011-12-27 @ 12:24:39
Postat av: Magentan

@Lotta, Essendon och SolidusEtt typiskt uttalande av Hembygdsförbundets nuvarande generalsekreterare Jan Nordwall om Sverige som jordens enda land utan egen kultur är detta som visades i SVT:s nyheter för något år sedan:

"Det är inte möjligt att försöka definiera en etnisk svensk kultur. Den svenska kulturen är en mångkultur och har alltid varit så. ..."

http://www.youtube.com/watch?v=07ZF0-AqDaM&feature=player_embedded#at=234Under rubriken "KULTURMINNESLAGEN OCH EXPO" har signaturen "Info" skrivit ett upplysande inlägg i Thoralfs blogg om Sveriges Hembygdsförbunds syften och mål efter det plötsliga utbytet av chefsperson:(citat:) ... "Alexander Bengtsson rekryterades till Expo bl.a. i sin egenskap av f.d. förbundsstyrelseledamot i Ung Vänster. Hur det exakt gick till, när Hembygdsförbundets gamle generalsekreterare 2008 plötsligt byttes ut mot Jan Nordwall vet hittills bara de insatta. Tillsammans anordnar de två alltså numera kurser runt om i landet för att utbilda hembygdsföreningar och liknande i ”antirasism”.

Som bekant tillbakavisade Jan Nordwall 2010 – i en radiodebatt med Mattias Karlsson – Sverigedemokraternas förslag om större anslag till hembygdsföreningar, kulturminnesvård o.l. som utslag av ”en rent nazistisk tradition”. Samma år var Sveriges Hembygdsförbund medarrangör av en manifestation i Kungsträdgården, ”Kåldolmens dag”, syftande till att upplysa om att Sverige saknade egna maträtter, mattraditioner och egen kultur. ..."Hela informationen från "Info" finns här:

http://thoralfalfsson.webblogg.se/2011/november/kulturminneslagen.htmlPS: Om jag hade varit medlem i något av Sveriges alla regionala hembygdsförbund hade jag gått ur omedelbart.

2011-12-27 @ 12:49:26
Postat av: S-E Karlsson

"Tjadden" , precis i mina tankebanor , sen går det hur lätt som helst att krångla med den ersättning som Vanvårdade och bortglömda barnhems och fosterbarn är lovade ! Mvh S-E Karlsson .

2011-12-27 @ 13:53:27
Postat av: Da Capo

Europa går sin undergang till møtes -

med historikern Bent Jensen- Protestantisk urbefolkning contra invaderande muslimer - vem vinner? - vad tror du?

-

Lyssna:

http://www.dr.dk/P1/Religionsrapport/udsendelser/2011/12/21143529.htm

2011-12-27 @ 13:59:53
Postat av: AWSvensson

Vad är problemet,jo som alltid är det dessa korkade politiker som genom en enkel lagändring kunde se till att alla bilar som är behäftade med obetalda kostnader som skatt,försäkring ,parkeringsböter blev konfiskerade tills avgifterna är betalda.

Postat av: Da Capo

...tills avgifterna är betalda!?!

Varför sådant trams - sälj bilarna executivt efter 14 dagar....

----------------------------------------------

HUR FORT KÖR DU, AWSvensson?

Kan du köra ifrån Allah?Utmärkt info och gratis.

Download: mcpclite.exe -- Help-fil saknas!

File Info: MyConnection PC Lite accurately measures your Internet connection bandwidth speeds, and provides an easy to understand report of your download and upload speeds and connection quality.

http://www.findthatfile.com/search-215360-hEXE/software-tools-download-mcpclite.exe.htm

- - - - -

Besök även www.visualware.com - för info - och för online-tests. Håll hårt i plånboken!

2011-12-27 @ 15:00:05
Postat av: Svensson

Vi måste bevara det gamla Sverige i Sverige , så som andra länder gör.

2011-12-27 @ 15:13:52
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: AWSvensson

Nu på sluttampen av året så kommer den ena nomineringen efter den andra till årets bästa valarbetare för Sverigedemokraterna. Ullenhags budord får stark konkurrens av detta men är det verkligen så att det hotar Ullenhag. Med inte lite spänning så ser vi fram till att vinnaren ska koras av vår sakkunnige i ämnet nämligen ingen mindre än GoG.

Postat av: GunnarVar den systematiskt feldiagosticerande

hudpatologen i Gbg möjligen muslim?citat från 2011-12-26 @ 23:21:46, denna tråd.

"O ni som tror! Bekämpa de av de otrogna [den svenska ursprungsbefolkningen] som är nära er och låta dem få känna av er hårdhet." Koran 9:123

2011-12-27 @ 16:43:06
Postat av: Dille

Även Håkan Juholt kandiderar för utmärkelsen SD:s främste partiarbetare

Men säg den som blir profet i eget land eller ens i sitt eget parti?

Juholts idoga arbete för SD har på intet sätt rönt uppskattning i de egna leden. Tvärt om är kritiken utbredd och så här småsint untrycker sig hans egen partisekreterare:

"Låga förtroendesiffror behöver inte automatiskt betyda att partiets väljarstöd rasar, men i Socialdemokraternas fall tvingas man nu hantera både ett rekordlågt stöd i opinionen och ett mycket svagt stöd för sin partiledare."

Inte ett uns av glädje för att det går bra för SD. Tvärt om rackar Jämtin ned på Juholt.

2011-12-27 @ 16:55:52
Postat av: Renen

Vad ska ni göra med honom? Lär ju bli svårt att få honom utvisad.

http://gt.expressen.se/nyheter/1.2662998/sd-man-domd-for-vald-mot-tjansteman

2011-12-27 @ 17:24:28
Postat av: AWSvensson

Renen du blandar ihop begreppen, det är om man tacklar någon felaktigt i ishockey man blir utvisad. Här står ord mot ord i en buss ,det märkliga är att man går ut med namn och bild ,ja just det, han är ju Sverigedemokrat.

2011-12-27 @ 17:30:52
Postat av: Dille

Kommunister och landsförrädare söker alltid förtvivlat efter argument för sin patologiska politik. Så tänjer man på logik och sanning för att yxa till ett slags argument.

Ett sådant argument är kålsuparteorin. Så säger kommunisterna att USA mördat lika många som Sovjet!

Och nu är det renen som likställer ett gruff på en buss med massvåldtäkter och mord.

Så djup är nöden, argumentationsnöden hos de stackare som tror som Renen

2011-12-27 @ 18:01:03
Postat av: Skånepåg

@ HärkenBörja med att upplysa oss "okunniga" om hur man skall utvisa 10-tusentals som uppehåller sig illegalt i landet, med den förskönande omskrivningen ”papperslösa”. Sen får det bli ett ställningstagandet till, genom ditt intresse för och dina eminenta "kunskaper" inom området utvisning, hur man lämpligen bör agera.

2011-12-27 @ 18:25:24
Postat av: allemand

@Renen, SD får väl göra som V-kommunisterna i Norrland gjorde med den killen som hotade mörda Per Gudmundsson, inte ett skit.Eller kanske som MP gjorde med Per G när han körde rattfull två gånger, inte ett skit.

2011-12-27 @ 19:56:23
Postat av: Lotta

Rätt komiskt att inte muppen skrev ett liknande inlägg för ett litet tag sedan när en socialdemokratisk politiker åkte dit för stöld av böcker. Undrar varför? Jomen visst, pk-media pixlade ju sin vana trogen bilden på brottslingen. Något som aldrig händer när det gäller Sverigedemokrater. Hycklare är bara förnamnet.

2011-12-27 @ 21:15:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0