MARKRESERVATION FÖR GOTIA MEDIA

Kommunstyrelsen förnyade också markreservationen för Gotia Medias där de vill bygga ett nytt mediahus. Det enda partiet som motsatte sig detta beslut var Jonas Löhnn (mp).


Jag har ju tidigare kritiserat denna markreservation på bloggen. Se tidigare inlägg


En intressant sak kom till allas kännedom då två moderater, Malin Pettersson och Jonas Lövgren anmälde jäv då de sitter i stiftelsen för Barometern. Malin Pettersson som är oppositionsråd för moderaterna och Jonas Lövgren som är samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande. Inte undra på att moderaterna inte har några invändningar mot detta mediahus.


Vid senaste kommunfullmäktige mötet debatterades denna markreservation i en interpellation. Då hävdade kommunalrådet Johan Persson att det i själva verket bara gällde den delen som idag är en parkering. Men så är inte fallet! Nu har markreservationen som ursprungligen var 10 000 m2 krympt till 3 100 m2. Parkeringsplatsen som finns inom denna markreservation är dock bara ca 1 500 m2 stor.

Det märkliga är att det inte finns något datum då markreservationen går ut. Utan skrivningen i beslutet innebär att Gotia Media har denna reservation till sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Vilket i princip allt mellan från idag till kanske 3-4 år framåt.


Men det som jag reagerar mest på är att en skrivning är helt struken från den tidigare markreservationen, som var enligt följande.

 


Varför är detta förbehåll borttaget från den nya markreservationen? Jag har ju tagit upp detta villkor på min blogg flera gånger och det kan vara en orsak. En annan orsak kan vara att stadsarkitekten suttit med i Gotia Medias arbetsgrupp och godkänt de två förslagen på mediahus som återstår.
Sorgligt att ingen av kommunstyrelsens ledamöter tar uppdetta faktum!


Just nu pågår en liten arkeologisk undersökning som skall avgöra hur stor undersökning som skall till innan någon byggnation kan starta.


Jag har idag besökt arkeologerna på plats och sett vad man grävt fram. Här kommer några bilder på den gamla stadsmuren och dess befästningsverk som finns precis där mediahuset skall byggas.


Jag kan bara konstatera att nu finns två skäl till att stoppa mediahuset på denna plats. Vi skall bevara det för kommande generationer! Det är inte bara ett grönområde utan även ett värdefullt område som berättar mycket om Kalmars historia. Arkeologerna på plats har även gjort utgrävningarna på parkeringsplatsen där Länsförsäkringar bygger sitt nya kontorskomplex och det får vi acceptera. Men nu är det dags att säga STOPP.

Utveckla istället detta grönområde och gräv fram delarna av stadsmuren och gör det till en sevärdhet och turistmål.


Stadsmuren bara några decimeter under marknivån.


Stensättning som ligger utanför stadsmuren.


Stadsmuren till vänster och någon form av brädgång på utsidan.


Kurt Lundgren skrev väldigt mycket om just Kvarnholmen och han ansåg att man inte skulle bygga något nytt innanför den gamla stadsmuren. Se bland annat följande inlägg.


Kommentarer
Postat av: T

Inte bara Kalmar som har briljanta politiker!

http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.636037

2009-11-10 @ 20:36:11
Postat av: Sven Duva

Kan de inte lägga sitt mediahus i Norrliden istället? En stor fin arbetsplats är ju perfekt för den månkulturella integrationen.

2009-11-10 @ 22:43:02
Postat av: Moa

Thoralf, ska du uppfattas seriöst så får du för det första lära dig att skriva korrekt. Vad sjutton är Gotia Media? I alla handlingar står det ju Gota Media med hänvisning till Götaland.

2009-11-11 @ 14:59:33
Postat av: Gubben o Gumman

Hur vet vi att du heter Moa och inte Mona?

Fast ifall du skulle ha stavat fel,så hade du ändå varit välkommen på en "tekant" på lördag kl 15.Låt ödmjukheten segra halleluja.

Peace and love el svampar o solhattar.

2009-11-11 @ 15:21:49
Postat av: Micael Foghagen

För vissa är det viktigare att "varje komma" sitter på rätt plats än själva sakfrågan...Att bygga en arbetsplats för journalister på ett grönområde med arkeologiskt intresse är obegripligt.Kalmar är en unik stad och Kvarnholmen i synnerhet. Vill Barometern till varje pris ha ett mediahus på just Kvarnholmen får de väl anskaffa ett befintligt hus till gängse marknadsvärde.

2009-11-11 @ 16:07:06
Postat av: Victor

Viktigt är att gräva ut och bevara bebyggelsen. Detta är ju oerhört intressant att få se!

2009-11-16 @ 01:19:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0