MR LUO HAR INTE INVESTERAT EN ENDA EGEN YUAN


Lurendrejaren Mr Luo             Foto Thoralf Alfsson

I ett av mina första inlägg om Fanerdun på denna blogg den 21 mars 2007 skrev jag med rubriken "Mr Luo en ful fisk".

I mitt inlägg skrev jag bland annat följande


"Utan det här var nog bara början på något som kan sluta i ett totalt fiasko för Kalmar kommun och då främst för kommunalrådet Johan Persson (s) som utnyttjade denna affär maximalt i valrörelsen 2006. Där han utlovade 800 nya jobb till Kalmars innevånare som senare har ökat till 1000 arbetstillfällen.
Jag anser att kommunen bör ta en "time out" med alla sina uppdrag i kinaprojektet tills alla frågetecken angående Fanerduns roll och målsättning klarats upp!"Tänk så rätt jag hade och tänk om någon lyssnat.  


Idag står Fanerdun på randen till konkurs som antagligen kommer den imorgon eller på måndag. Jag misstänker att det finns en uppgörelse mellan Kalmar kommun och NCC om när företaget skall begära Fanerdun i konkurs. Den 28 november vinner kommunfullmäktiges beslut i fullmäktige om markbyte laga kraft och NCC har säkert lovat att inte begära Fanerdun i konkurs före detta datumet men nu har ju vi Sverigedemokrater lämnat in en överklagan vilket gör att spelplanen förändrats och frågan är om NCC kan vänta längre.


Kalmars kommunalråd Johan Persson (s) har vid flera tillfällen sagt "att han inte kan förstå hur någon kan strunta i något som man lagt ner hundratals miljoner kronor på". Det är inte alls så svårt när det handlar om andras pengar.


Senaste gången jag hörde Johan Persson säga detta var i kommunfullmäktige den 24 november. Jag passade då på att fråga Johan P hur han kommit fram till denna siffra. Svaret blev givetvis inte så detaljerat utan bara en liten uppräkning på olika saker som borde ha kostat en del pengar. Några exempel från uppräkningen var byggmaterial som tegelstenar, stålbalkar, markköp, kinesiska arbetare, investerarnas resor till Kalmar, lokala entreprenörer som anlitats och marknadsföring. Med andra ord är det bara Johan Perssons egna uppskattningar av kostnaderna men inga fakta.

Vad fick t.ex. dessa kinesiska arbetare ut i lön i verkligheten? Inte var det de 27 000 kronor/månad som facket krävde.
Det må så vara att tegelhögarna är stora men vad kostade de i Kina.


Hur ser verkligheten i själva verket ut?


Enligt uppgifter i media från bland annat Dagens Industri som granskat Fanerdun har företaget skulder på ca 50 miljoner kronor i Sverige. Av dessa skulder är ca 18 miljoner kända och består i skulder till Kalmar kommun 6,4 miljoner kronor och NCC ca 11,5 miljoner kronor. Vilka övriga företag som har fodringar har ännu inte läckt ut. Ett företag som med stor säkerhet har stora fodringar på Fanerdun är Swerock som levererat stora mängder betong till bygget vid Snurrom. När briserar den bomben?


En annan uppgift som angetts i media vid flera tillfällen är att ca 60st investerare i Kina gått på Mr Luos locktoner om uppehållstillstånd i Sverige och investerat ca 3 miljoner kronor var i projektet.

De kinesiska investerarna kan alltså i värsta fall betalat in ca 180 miljoner kronor till Fanerdun och Mr Luo.


Om man ovanpå detta lägger skulder på ca 50 miljoner så kan alltså Mr Luo ha spenderat ca 230 miljoner kronor utan att behöva sätta in en enda egen krona i projektet. Det kan utan tvivel betraktas som århundradets största bedrägeri i Kalmar och till på köpet har Kalmar kommun varit med och marknadsfört detta bedrägeri.

  

Det blir i slutändan alla de kinesiska investerarna, de svenska entreprenörerna och Kalmar kommun som kommer att få stå för kostnaderna.


Att sedan Johan Persson kan påstå att det varit en bra affär för Kalmar kommun är för mig en fullständigt obegriplig gåta.
Vi har inte sett slutnotan för Kalmar kommun och det kan dröja flera år innan vi kommit till sista raden.


Den nye kinesen Mr Ren som omnämns som en eventuell räddare och som skulle kunna tänka sig ta över projektet är tydligen inte heller något att lita på. Han kräver visum och uppehållstillstånd för att ta över projektet, det säger allt om hur seriös den mannen är.

Min egen uppfattning är att Mr Rens uppgift är att rädda så mycket som möjligt av de kinesiska investerarnas pengar. Han är inte det minsta intresserad av att driva projektet vidare om inte investerarna kan få uppehållstillstånd och återbäring på sina misslyckade investeringar. Den som tror att Mr Ren skulle vara någon frälsare har inte lyckats öppna ögonen ännu utan blundar tydligen fortfarande för verkligheten.


Jag har också fått en lista på ca 150 studiebesök som gjorts angående kinaprojektet. Det är både besökare till Kalmar och kommunala tjänstemän som rest land och rike runt och presenterat projektet.


Här kommer ett litet smakprov från denna listaDet har blivit många middagar och resor för vissa kommunala tjänstemän. Frågan är hur dessa kostnader bokförts av Kalmar kommun.


Kommentarer
Postat av: Martin Isaksson

?? Jag har inte hört något om nåt av detta visst jag bor i halland men detta har jag aldrig hört om på nyheterna. men det kunde väl politikerna räkna ut med röven att kineser skulle aldrig betala ut svenska lönern och det kommer de heller aldrig att göra, titta bara var de än är i GTB hamnen osv så är det svält lön och säkerhet existerar inte.2008-11-28 @ 11:31:37
Postat av: Knutte

Jag är inte avunsjuk på eventuella middagar för kommunala tjänstemän. Imponernade med så många studiebesök. Det har mao gett PR för Kalmar.

2008-11-28 @ 14:46:10
Postat av: natasha

Martin I., jag har inte heller sett den här historien i nyheterna (bor långt från Kalmar). Fick veta om denna skandal endast genom Thoralfs blogg. Och detta är helt begripligt. Vilka politiker helt frivilligt vill trumpeta över hela landet om att de är naiva idioter och att de har gjort bort sig totalt. Det finns nog bara en som inte fattar ens detta, nämligen Mona, som trumpetar ut grodor varenda dag!

2008-11-28 @ 15:41:35
Postat av: adde

Skulle också vilja se alla uppgifter om middagar, resor m.m om vem som betalt vad ! Formodligen är det väl skattebetalarna.

2008-11-28 @ 17:28:57
Postat av: Micael Foghagen

Fanerdunjippot är inget annat än röstfiske inför valet 2006. Man drog en rövare helt enkelt. Dåligt underbyggt längs hela resan. Inkompetent hanterande i kubik. Och detta kommer inte glömmas!Men visst blev det snygga "löp" då det begav sig....

2008-11-28 @ 19:05:47
Postat av: Andersson

Alla inlägg från Thoralf senare än Mr. Lou har försvunnit. Tekniska fel?

2008-11-29 @ 14:20:47
Postat av: Micael Foghagen

jag har också tänkt som Andersson, men Thoralf kanske är upptagen?Tänk vilket slit han har tagit på sig för vår - och landets - skull. Jag är full av beundran. Att så gott som varje dag året runt prestera intressanta synpunkter som vi får ta del av - och inte minst tycka till om.

Heders!

2008-11-29 @ 15:23:23
Postat av: Anonym

Test! Test ! TEST!

2008-11-29 @ 19:07:26
Postat av: Ruskprick

Är han utomlands nu igen den gode Thoralf?

2008-11-29 @ 19:57:00
Postat av: Per Petersson

Njae,troligen Gotland,men det är nära.

2008-11-29 @ 22:31:14
Postat av: Bertil C

Jag bor inte heller i Kalmar,utan i Norrland, men har följt med under en längre tid om Fanerdun.Det år nästan som en TV såpa,snart kommer väl upplösningen och den får ju man inte missa.Det ska bli intressant och se hur kommunalgubbarna löser sitt lilla problem.För övrigt har väl Thoralf och Kurt Lundgren dom mest läsvärda bloggarna

2008-11-30 @ 19:59:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0