MILJÖPARTIET LITAR MER PÅ HALAL-TV ÄN SKL.

Kvällens kommunfullmäktigemöte utvecklade sig till ett maratonmöte precis som jag förutspått. Efter 6 timmars möte känner man sig ganska mör när man dessutom hade en full arbetsdag på jobbet innan man åkte till kommunfullmäktige.


Avtalen med kinesiska Fanerdun är nu uppsagda och nu är det dags att summera detta projekt och dra lärdom av detta luftslott. Tyvärr har inte vänstermajoriteten samma uppfattning i fullmäktige utan tycker att det räcker med att revisorerna gör sin sedvanliga granskning av kommunens verksamhet.

I mina inlägg i denna debatt pläderade jag för att en total kostnadssammanställning för alla kommunal kostnader skulle upprättas. Men givetvis var det ingen samtycke från någon annan ledamot.

I kommunens officiella dokument anger man intäkterna till ca 21 miljoner kronor och kostnaderna till ca 4,6 miljoner kronor. Med dessa siffror vill Johan Persson påskina att kinaprojektet ändå har varit en bra affär för Kalmar kommun.
När jag själv gör min kostnadssammanräkning kommer jag till något helt annat. För det första måste den hyresskuld om ca 6,4 miljoner kronor som Fanerdun har till det kommunala bolaget Industriparken AB räknas in i resultatet.


Sedan är det fullständigt fel att räkna 21 miljoner kronor i intäkter som en ren vinst. Självklart har ju kommunen sålt mark som hade ett bestämt värde och i detta fall har kommunen såld till ett pris under aktuellt marknadsvärde enligt kommunens markprislista. Jag gissar att marken egentligen sålts med en rejäl förlust och kanske så mycket som 15-20 miljoner kronor. Bara markområdet Tehuset 1 värderas idag till ca 39 miljoner kronor enligt 2007 års kommunala markpriser och såldes i så fall med över 30 miljoner i rabatt.


Sedan saknas en otroligt stor mängd poster i kommunens redovisning om 4,6 miljoner i kostnader.

Det som saknas är kostnader för markberedning, skogsavverkning och andra kostnader som belastat Gata-Park avdelningen. Samhällsbyggnadskontorets alla arbetstimmar med planer, bygglov o.s.v. Flera personer från samhällsbyggnadskontoret har även varit i Kina för att diskutera hotellet och bostädernas utformning.

Det finns en lång rad av tjänstemän och politiker som varit i Kina inom detta projekt. Det är möjligt att de externa kostnader som flygbiljetter och hotell finns med i ovanstående sammanställning men deras arbetstid finns däremot inte redovisad någonstans förutom en assistent Kommunen har även haft närmare 200 studiebesök och presentationer av projektet både i Kalmar och på andra orter vilket givetvis gett kostnader och tusentals arbetstimmar.

En intressant sak är att kommunen förde upp kostnaden för besöket av ostindiefararen Göteborg på Fanerdun och kinakontot. Denna kostnad hamnade på ca 250 000 kronor om jag inte minns helt fel.

Min egen gissning är att kommunen i själva verket haft kostnader på runt 20 miljoner kronor + förluster vid markförsäljningen.

Kostnaderna kommer givetvis inte vara slut. Kommunen kan bli tvungen att köpa tillbaka markområden och återställa detta till ett skick så att nya intressenter kan vilja köpa marken.

Artikel Barometern.

Rasism och främlingsfientlighet var även det uppe till debatt då majoriteten ville ansluta Kalmar till något som kallas "Europeiska koalitioner av städer mot rasism". Det är helt befängt att tro att dessa europeiska projekt har någon effekt utan det är bara ett antal tjänstemän som kan åka runt i Europa och berika sig själva. Min kollega i fullmäktige Lars Rosén uttryckte det mycket slående när han tyckte att socialdemokraterna borde ta detta i sitt eget ungdomsförbund först, med tanke på hur deras f.d. ordförande Anna Sjödin uttryckte sig om "svartskallar" innan man går ut i Europa.
 

Jag upplyste ledamöterna om hur socialdemokraterna i Borlänge behandlar svenskar och invandrare olika vid nyanställningar. Är det något som föder rasism och främlingsfientlighet så är det när alla inte behandlas lika. På detta fick jag givetvis inget svar från någon socialdemokrat.


Skattehöjningen på 40 öre ett faktum för Kalmars skattebetalare. Jag valde i debatten om kommunens ekonomi givetvis att ta upp kostnaderna för flyktingmottagningen i kommunen. Jag började med att presentera SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) beräkningar om hur stor del av kommunernas kostnader som täcks av bidrag från staten enligt följande artikel.


Dagens Nyheter 2007-07-17

Om man omsätter dessa 22 procent i praktiken innebär det att 1 miljon i bidrag ger 4 miljoner i ökade kostnader för kommunen, 10 miljoner i bidrag ger 40 miljoner kronor i ökade kostnader.


Som räkneexempel för Kalmar använde jag hur mycket kommunen fått i bidrag för flyktingmottagningen de senaste 5 åren. Bidragen uppgår till lite drygt 70 miljoner kronor och med lite huvudräkning innebär det 280 miljoner i ökade kostnader för kommunen enligt SKL:s beräkningar. Eller samma summa som Kalmar kommun beräknas förlora i skatteintäkter under åren 2009-2011. Otroligt mycket pengar enligt kommunalrådet Bertil Dahl (v) när det gällde skatteintäkter men tydligen inte när det gällde flyktingmottagningen för det hade han ingen åsikt om.


Att denna fråga är tabubelagd märktes omgående för ingen ville ifrågasätta mina beräkningar men till slut kände sig nog kommunalrådet Jonas Löhnn (mp) tvungen att bemöta mig och tog Bromölla som ett exempel där kommunens beräkningar visar på ett plus på 1,5 miljoner kronor.

Jag frågade då Jonas Löhnn om miljöpartiet litar mer på siffror från Halal-TV än SKL:s beräkningar och att jag fann detta som mycket märkligt men att det kanske är en förklaring på miljöpartiets politik när det gäller flyktingmottagningen.


Jag visade också ett utdrag från Moderaternas framtidskonvent där följande uttrycktes i ett anförande om integration och invandring.Detta visar med all tydlighet att kommunerna får räkna med stora kostnader under många år för sitt flyktingmottagande.


Jag ställde frågan om Kalmar kommun för att reducera sina kostnader var beredd att säga upp dagens avtal med Migrationsverket om 175 flyktingar/år och återgå till det gamla avtalet som gällde fram till 2005 om 50 flyktingar/år men fick ingen som helst förståelse för mitt förslag från något av de övriga partierna i fullmäktige under den 3 timmar långa debatten om kommunens ekonomi.

Min slutsats av denna kväll är att alla de övriga sju partierna i fullmäktige gärna gör nedskärningar i den kommunala kärnverksamheterna som skola och äldreomsorg men vägrar att göra samma nedskärningar på den stora flyktingmottagningen i kommunen.

Jag får ändå vara nöjd med att kunna föra fram våra argument och beräkningar i denna församling även om ingen vågar ge sitt samtycke. Det kanske trots allt får någon av dessa ledamöter, press eller åhörare att börja fundera över dessa kostnader.

Artikel Barometern.

Kalmar läns Tidning


Kommentarer
Postat av: iln

Tack Thoralf för allt det enträgna arbete du lägger ned både i kommunpolitiken och här på din blogg. Du är utan tvekan en av Sd:s bästa ambassadörer! Säkert väcker du en och annan genom dina väl grundade inlägg. God Jul på dig!

2008-12-16 @ 04:44:56
Postat av: HenrikP.

Önskar att SD:s övriga kommunpolitiker läser denna blogg och lär sig ett och annat. Hade Partiet uppträtt såsom Thoralf på fler ställen hade "jobbet" gjorts mycket effektivare och snabbare. Starkt jobbat, Thoralf!!!!

2008-12-16 @ 08:50:48
Postat av: Martin Isaksson

Att sån här galenskap får fortsätta gör mig psykiskt labil.Tur att det finns såna som du Thoralf.

lycka till i denna ständiga upförsbacke men förhopningsvis om folk kan värja sig för alla smutskampanjer samt förvrängande av verkligheten innan valen, så finns det en chans annars är vi förlorade.men då politik mest verkar handla om person val samt tottalt ovidkommande frågor som berör alt utom just fakta och verkligheten i samhället.

så kan man ju undra.Tyvärr så måste det kanske till en ekonomisk kris för att väcka folk från sin dröm, men som du beskrev det Thoralf så godtags inte ens fakta som ett rimligt argument för att gå miljontals i förlust.Enligt dessa dårars resonemang så kan man ju köra en bil utan bensin och andas utan syre.än en gång lycka till i fortsättningen.

2008-12-16 @ 09:35:01
Postat av: Galla Mattias

Förbaskat bra Thoralf! Jag önskar att man i Ronneby haft bara en som som dig, då hade det inte varit svårt att lyfta ut betongashlet, Anders Palmqvist och hans gummiryggar ur plenisalen redan innan de placerade oss under epitetet högskatte-kommun. 80 öres höjning och nedläggning av kommunens alla populära skolor inkl flytt av BTH till K-na!

2008-12-16 @ 16:16:47
Postat av: Galla Mattias

Vill tillägga att också i Ronneby vill man "tjäna" på massinvandring genom ett ytterligare tillägg av 75 st tandlösa analfabeter

2008-12-16 @ 16:22:03
Postat av: Martin Isaksson

I den kommunen jag bor i skulle de också tjäna pengar genom att de skulle få bidrag i 2år Hmm sen då lustigt att de styrande tänker i kvartalsrapporter och inte i det långa loppen nu är kommunen på ruinens brant, samt att nu ska de lösa problemet och de enorma klasserna som läser SFI med att ta emot ännu flera, det är så att man blir snurrig i huvet ibland.

2008-12-16 @ 16:29:28
Postat av: Jonas Gustafsson

Starkt jobbat!2008-12-16 @ 18:37:32
Postat av: Martin Isaksson

Vi nu är fullt sysselsatta med att ge AT-UND (undantag från kravet att inneha arbetstillstånd) till alla, till och och med till sjuka asylsökande pensionärer som aldrig haft någon avsikt att jobba här. Alla ska ha AT-UND före den 15 december! Oavsett om de sökt det eller inte.http://westerbotten.blogspot.com/2008/12/k-utanfr-ambassaderna.htmlEn intressant sak har jag noterat: Personer som bott illegalt i Sverige sedan deras ansökningarna avslagits och vilkas avvisnings/utvisningsbeslut nu har preskriberats och som ansöker om asyl på nytt är alltid väldigt måna om att poängtera att de minsann är rekorderliga människor nu och villiga att arbeta och följa den svenska lagen och de svenska myndigheternas beslut, vilket de ju inte gjorde när det gällde avvisningsbeslutet som ju inte var ett riktigt och rättvist beslut.De har inte begått brott - förutom brottet att ha vistats här illegalt och arbetat här illegalt, vilket ju inte var ett riktigt brott utan bara ett beslut som de var tvungna att ta på grund av de inte fick en rättvis bedömning av sina asylskäl. De är fortfarande svårt traumatiserade och väldigt sjuka på alla sätt och vis, nu finns det heller inga asylskäl kvar, men de arbetar heltid och de är förstås mest intresserade av att nu få uppehållstillstånd som arbetskraft.Dessa personer har aldrig ens gett in några id-handlingar, vi har ingen aning om vilka de är. Vi vet till exempel inte om A som jobbar på restaurangen B sedan ett halvår tillbaka verkligen är A, och vi förstår inte hur man kan bli anställd någonstans i Sverige, ens som vikarie, utan att visa vem man är.2008-12-16 @ 19:07:54
Postat av: Robb@n

Bra jobbat Thoralf! läser din blogg med stort nöje varje dag,mvh robban Dalarna

2008-12-16 @ 19:43:24
Postat av: hunter

Den nya svenska flaggan enligt Halal-TV? Att inte rita en korrekt flagga i ansiktet med kors, säger allt om vad man har för framtida "önskemål"!

Postat av: Martin Isaksson

Äckligt, det är ju altid svenskarna som ska anpassa sig efter nya spännande kulturer känns inte riktigt som att de har samma instälning.

2008-12-16 @ 22:37:11
Postat av: hunter

Om den fantastiska kulturberikningenFrån SVT Publicerad 17 december 2008 - 00:45

Stenkastning mot bussar har blivit allt vanligare. Antalet anmälningar har ökat kraftigt i år.

Hittills har närmare 1.000 bussförare i bussbolagen Swebus och Busslink anmält att föremål har kastats mot deras bussar. Det är en ökning med 66 proc jämfört med hela förra året.

När bussarna och förarna utsätts för stenkastning ställs turerna oftast in till dess det blir lugnt igen.

- Stenkastandet har blivit ett SAMHÄLLSPROBLEM, säger kommunikationschefen på Busslink, till DN.Flest anmälningar i Stockholm

Samtidigt ökar alltså också antalet inställda turer. Swebus har hittills i år ställt in 78 turer mot cirka 30 i fjol. Linjerna har stoppats tillfälligt eller hela nätter. 530 förare har anmält att saker kastats mot dem. I fjol var siffran 312.Busslink uppmanar sina förare att lägga om turen när föremål kastas. Hittills i år har 30 turer och 136 avgångar fått ändrad körväg.

Busslinks förare har fram till november i år vid 460 tillfällen anmält att föremål kastats mot dem. Under samma period i fjol anmäldes 283 fall. Snön i november genererade en del snöbollar, men även stenkastningen har ökat. De flesta anmälningarna rör Stockholmsområdet.

2008-12-17 @ 08:28:33
Postat av: Martin Isaksson

hmm stenkastning ?Har en bekant som jobbar som Polis i Malmö.

Det är ju bara de linjer som går till kulturberikarnas område som det kastas sten på samt tänder eld på sättena i bussen när det är fullt med folk i bussen lustigt nog så är det inte Rasister och dylika som kastar sten på de bussar som går i de områdena utan de som bor i områdena.

ja kulturberikningen fortsätter.Detta borde även räknas in i vad våran massiva invandring kostar så som en hel del annat som borde tillföras det kontot.ja de tar med sina fina traditioner och stenkastning är väl en av de mest berikande.

2008-12-17 @ 09:15:29
Postat av: hunter

En bekant slog mig en signal och tipsade mig om att läsa Henrik Rydströms blogg. Det blir både första och sista gången.Ett avskyvärt angrepp på Anders Johansson, visar hur fruktansvärt illa ställt det är med fattningsförmågan hos denna fotbollsspelare. Jag blir minst sagt mycket illa berörd över alla de vidrigheter som han vräker ur sig.

Postat av: Martin Isaksson

Vilket jävla ålarens (Ål inälver på skånska)den Henrik är helt väck jag repeterar helt väck

har aldrig läst barometern innan men det var den värsta skiten jag sett ska inte en tidning innehålla information ??

2008-12-17 @ 16:42:03
Postat av: Martin Isaksson

hmm borde inte detta räknas in i vad invandringen kostar kommuner och stat.??

när de ska hyra charterplans som ska gå til irak

bara för att på de vanliga planen så räcker det att de bråkar så vägrar piloterna att ta emot dem och de får stanna.

sydsvenskan.seSTOCKHOLM. Regeringen kräver nu ett högre tempo i avvisningarna av tiotusentals tidigare asylsökande. Polisen tänker satsa på specialchartrade plan.

– 2009 blir ett tungt år för många människor, säger Migrationsverkets chef Dan Eliasson.I tisdags landade ett svenskt chartrat flygplan i Bagdad med tolv personer ombord som fått avslag på sin asylansökan i Sverige. De hade inför resan förts till Arlanda från Örebro, Gävle, Malmö, Västerås, Växjö och Stockholm.Resan var den första i sitt slag till Irak. För någon vecka sedan gick en liknande transport till Ulan Bator i Mongoliet med 42 passagerare.

– Vi kommer att göra fler insatser av den här typen. Regeringen har sagt att 2009 ska vara återtagandeåret, och då har vi krav på oss att verkställa fler människor till respektive hemland, säger Peter Nilsson, chef för gränspolisen i Stockholms län.Hittills har avvisningar oftast genomförts en i taget, när det varit möjligt med reguljära flyg. Men kaptenerna i flygbranschen vägrar ta med personer som bråkar när de ska ombord.

– Det har många lärt sig. Det här är människor som inte återvänder frivilligt. Det är därför vi gör den här typen av samlade resor, för det blir både säkrare, värdigare och mer samhällsekonomiskt, säger Peter Nilsson.Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson räknar också med ett arbetsamt 2009, särskilt för polisen.

– Många som fått nej på sin ansökan ska då åka hem, och många av dem vill inte det. Det kan man förstå, för de återvänder ofta till ett liv med besvärliga förhållanden. Polisen har ett mycket svårt uppdrag. Jag förväntar mig en kraftfull ambitionsökning, och den är på väg, säger Eliasson.Vare sig polisen eller Migrationsverket vill säga hur långa avvisningslistorna är.2008-12-17 @ 19:52:15
Postat av: Tore

SvT ställer in "Halal-tv", nämner SvD idag 19/12!

På måndag 22/12 skulle sista avsnittet sändas,

men kritik mot detta upplägg nämns, vilket natur-

ligtvis förnekades av SvT. Det blir istället nå-

gon form av ett "diskusitionsforum" med de berörda

"medarbetarna". Det är väl fan, att man skall tvingas betala licens till denna diktatur-tv!...

2008-12-19 @ 17:37:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0