ARENAN EN ”MARDRÖM” FÖR S I KALMAR?


Fredrikskans i Kalmar.                                                             Foto Thoralf Alfsson

Frågan om en ny fotbollsarena i Kalmar närmar sig sitt avgörande. Under ca 4 år har denna fråga vållat mycket debatt i Kalmar. Enligt de första planerna skulle den stått färdiga redan våren 2008 men finansieringen har hela tiden varit det stora problemet.


På måndag är alla partiers gruppledare i fullmäktige kallade till en information om det nya upplägget för arenaprojektet. När en helt ny arena började diskuteras i januari 2006 var prislappen ca 115 miljoner kronor men det förslag som finns idag kostnadsberäknas till hela 270 miljoner kronor.


Det alla som har synpunkter på detta projekt bör ha i minnet är att Kalmar kommuns ekonomi är allt annat än bra. I december 2007 togs det beslut om ett sparpaket på 75 miljoner kronor/år för att klara kommunens ekonomi. Kommunens pensionsskuld kommer att öka mycket kraftigt de närmaste åren om inte ekonomin kommer i balans.


För att alla som är intresserade av detta projekt skall få lite bakgrund och även för att alla andra skall få sitt minne uppfriskat tänkte jag summera turerna i detta arenaprojekt.


En sak som är ganska anmärkningsvärd är den totala omsvängning som socialdemokraterna gjort i denna fråga. Men ett byte av kommunalråd kan tydligen också innebära att kommunens största parti socialdemokraterna byter ståndpunkt i denna fråga och inte prioriterar kommunens kärnverksamhet lika högt längre.


I november 2004 sa dåvarande socialdemokratiska kommunalrådet Kjell Henriksson följande till Barometern angående Fredrikskans. Läs artikel i Barometern.


"Kalmar FF får hålla tillgodo med Fredrikskans. Det blir ingen ny renodlad fotbollsarena inom överskådlig tid vilket FF önskat."


"Kommunalrådet motiverar sitt ställningstagande med att en ny arena blir för dyr och att kommunen inte har råd. Andra investeringar i kommunal kärnverksamhet måste ha företräde."


"Är det realistiskt att bygga en helt ny fotbollsarena för elitfotbollen i Kalmar som en långsiktig lösning för FF?
- Nej, det blir för dyrt. Fotbollen får svårt att flytta från Fredrikskans. Med de investeringar som planeras måste inriktningen vara att behålla Fredrikskans och att den även långsiktigt ska utvecklas till en plats för bland annat allsvensk fotboll."


Sedan dess har kostnaden för arenan stigit till det mångdubbla, ändå vill det nya socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson bygga en ny arena för minst 270 miljoner kronor, där kommunen skall gå i borgen för stora lån. Samtidigt som kommunen lovat Kalmar FF 5,8 miljoner kronor/år i föreningsbidrag under 25 år vilket motsvarar ca 145 miljoner kronor idag. Kommunen skall även bygga träningsplaner vid nya arenan och bekosta ändringar i infrastrukturen som vägar i området runt nya arenan. Detta är beräknat till ca 45 miljoner kronor men kommer säkerligen landa betydligt högre om allt går som det brukar, jag tänker bland annat på "Kaba" det nya konstmuseet som blev dubbelt så dyrt som beräknat.
Kalmar kommun har alltså redan idag tagit beslut om att gå in med ca 190 miljoner kronor (troligen ännu mer). Att kommunen dessutom skall gå in med borgensåtagande för över 100 miljoner kronor (mediauppgifter) känns väldigt främmande för mig. Tydligen tänker inte Sveafastigheter ta några risker i detta projekt och Swedbank är tydligen även de lika försiktiga, varför skall då kommunen ta mer eller mindre hela risken.

Det som diskuterades under 2004-2005 var en ombyggnad av Fredrikskans för att öka publikkapaciteten av sittplatser under tak till ca 8 000-10 000 och lite extra lull, lull för sponsorerna.


Den 6 december 2005 presenterades 3st arkitektförslag över nya Fredrikskans för kommunstyrelsens arbetsutskott men dessa förslag fick aldrig allmänheten ta del av. Läs artikel i Barometern.

Vad hände med dessa förslag?

  

Med tanke på den enorma kostnadsutveckling som skett i projektet med en helt ny arena anser jag att dessa gamla förslag bör studeras ännu en gång innan ett beslut fattas i kommunfullmäktige. Jag kommer att begära att få ta del av dessa 3 arkitektförslag på ett ombyggt Fredrikskans. Finns det en hund begraven någonstans?

Läs mitt tidigare inlägg om arenan.

Beslutet om en ny arena kommer att fattas i kommunfullmäktige den 25 augusti om allt går som kommunalrådet Johan Persson vill. I normala fall måste socialdemokraterna förlita sig på vänsterpartiet och miljöpartiet vid voteringar för att få igenom sina beslut. Miljöpartiet har dock redan tillkännagett att de inte kommer att stödja detta förslag.

Den stora frågan är nu om något av allianspartierna kommer att hjälpa socialdemokraterna i denna fråga. Folkpartiet och kristdemokraterna kommer antagligen att säga nej och i så fall återstår bara centern och moderaterna som kan tänkas stödja Johan Persson.

Sverigedemokraterna är mycket tveksamma till detta men vi kommer att diskutera frågan efter att vi fått alla underlag till projektet under måndagen.


Fakta om Kalmar kommunfullmäktige som har 61 ledamöter.

Socialdemokraterna 27st ledamöter

Vänsterpartiet 3st ledamöter

Miljöpartiet 3st ledamöter


Moderaterna 13st ledamöter

Centerpartiet 5st ledamöter

Folkpartiet 4st ledamöter

Kristdemokraterna 4st ledamöter


Sverigedemokraterna 2st ledamöter


Fortsättning följer i kommande inlägg.


Kommentarer
Postat av: anonym anonym

Vad har SD för lösning på detta? Kommer ni arbeta för eller emot ett byggande. Det enda jag egentligen förstår av dig är att du redovisar en massa siffror som visserligen ser illa ut. Men sådana här investeringar brukar vara lönsamma i längden. Men klart, detta är ju Kalmar, sau det gaur aldrig =)

2008-08-17 @ 15:01:03
Postat av: Thoralf A

AnonymLäs inlägget en gång till!

2008-08-17 @ 16:13:31
Postat av: Kno

Håller med anonym.

2008-08-17 @ 17:21:46
Postat av: Kalle

Självklart är SD emot ett sådant här dyrt förslag när Kalmar kommun verkar gå på knäna på grund av dålig ekonomi. Den där soosepolitikern, Johan Persson, verkar vara en riktig kommunal "skurk" som försöker driva igenom detta förslag till glaskaba för fotboll. Nya konstmuset är svartkaba.Publiksiffrorna verkar inte vara så imponerande höga så att detta glaskaba behövs. Hur länge kommer dessutom fotbollslaget ligga på topp och dra publik. Läget i centrum för fredrikskans är ypperligt.Thoralf du gör helt rätt som är emot detta ekonomiskt vanskliga förslag. Det förra sossekomunalrådet, Kjell Henriksson, har/hade samma inställning.Sossarna vill endast ha igenom ett snabbeslut som tangerar det förbjudna i komunalgen. En ruskig typ det där kommunalrådet Johan Persson. Se upp så ni inte får alla papper i den här frågan i absolut sista minuten som är ett sosseknep för att få igenom sina beslut där de väntar motstånd.Håll hårt i komunalagen som är till för att hindra odemokratiska beslut och dåligt beredda förslag skall gå igenom.Ett skydd för medorgarna som skall utnyttjas till max när det gäller sådan här "överkörningspolitik" som det gäller vid glaskaba (ny fotbollsarena).2008-08-17 @ 18:19:40
Postat av: stefan

De flesta kommunstyrelser verkar vara

befolkade med Amish-personer, för och

smälla upp lador verkar vara favoritsysselsättningen.

2008-08-17 @ 19:44:48
Postat av: Roberth Ström

Johan Persson verkar inte var den smartaste!

2008-08-17 @ 20:53:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0