BEHÖVER KALMAR FF EN HELT NY ARENA?

Jag är själv en stor supporter av Kalmar FF och missar sällan en match på Fredriksskans och jag försöker även se bortamatcherna på TV på någon pub eller liknande om jag har möjligheten.

70599-481
Naturskönt men ändå i stadens centrum.                              Foto  Thoralf Alfsson.


Men jag måste man dock vara realistisk och inte dras med i det massmediala trycket som kan uppstå när vissa försöker driva fram ett beslut. Jag har hela tiden varit tveksam till en ny arena "utanför" stan. En stor del av charmen med Fredriksskans är närheten till centrum och endast ca 5 minuters promenad från centralstation. Innan match fylls alltid stan med supportrar och stämningen blir laddad och hög, efter matchen återvänder många in till centrum för eftersnack över en öl eller en bit mat. Allt detta kommer att gå förlorat vid ett arenabygge utanför centrum och jag finner det mycket märkligt att centrumföreningen och andra intressenter inte "lobbar" för en ombyggnad av Fredriksskans.


Sedan skall man heller inte gömma årets publiksiffror i någon byrålåda. Trots att Kalmar FF toppat allsvenskan från 3:e omgången har publiksnittet var väldigt lågt. Sanningen måste faktiskt vara att KFF i serieledning inte attraherar större publik än dagens siffror och då känns en ny arena för 12 000 personer lite främmande och ologiskt.


KFF - Ljungskile, 4 553 personer

KFF - Gais, 4 423 personer

KFF - Hammarby, 6 654 personer

KFF - Helsingborg, 6 018 personer

KFF - Trelleborg, 4 617 personer

KFF - Djurgården, 7 668 personer.


Totalt 33942 personer på sex hemmamatcher vilket gör ett snitt på 5 657 personer/match


Att med den här publiksituationen besluta om en arena med 12 000 sittplatser kan kännas lite märkligt. Visst en ny arena kommer att locka en del sponsorer och ny publik men hur många extra kommer det att bli i det längre perspektivet.


När en ny arena började diskuteras för ett par år sedan skulle den kosta ca 160-170 miljoner kronor men idag nämns siffror upp emot 300 miljoner kronor vilket känns ganska obehagligt om kommunen skall vara delansvarig i projektet. Enligt dagens Barometer skall till och med kommunen gå in som delägare vilket framstår som mycket märkligt när kommunen tagit beslut om besparingar om 70 miljoner kronor/år.


Tyvärr har de krafter som jobbat för en ny arena varit väldigt duktiga och de har därmed tystat alla krafter som jobbat för en ombyggd Fredriksskans. Jag skulle personligen vilja se de beräkningar som visade på att en ombyggs Fredriksskans skulle bli dyrare än att bygga nytt.


Jag tror ändå att ett ombyggt Fredriksskans skulle kunna vara en mycket bra lösning för alla parter. En ombyggnad av Fredriksskans skulle kunna göras i flera etapper. Nummer ett är att flytta bort friidrotten och därmed kan man bygga 2st stora kortsideläktare som utan problem kunde rymma minst 3000 sittplatser och en sektion för bortasupporters om 1000 - 1500 platser. Byggdes de i två etage skulle ännu fler platser inrymmas.

70599-482
Gott om utrymme för stora läktare på kortsidan.    Foto Thoralf Alfsson.


På norra läktaren skulle ytterliggare 4 bänkrader kunna skapas nedanför de befintliga platserna när löparbanorna försvinner, vilket skulle ge ytterligare ca 800 sittplatser på denna läktare.


70599-483
Norra läktaren.                                                    Foto  Thoralf Alfsson


Dessa båda förändringar kan göras utan några större störningar av verksamheten på Fredriksskans, förutom en minskad publikkapacitet under byggtiden.


Senare skulle även huvudläktaren kunna byggas om för att öka kapaciteten av sittplatser och med moderna faciliteter för sponsorer och gäster. Detta alternativ borde vara det mest ekonomiska för Kalmar kommun och dess skattebetalare.


70599-484
Plats för ny arena.                                                   Foto Thoralf Alfsson.

En ny arena i kvarteret Bilen som skulle kosta närmare 300 miljoner kan innebära stora bekymmer för kommunens redan ansträngda ekonomi. Det är dags att Johan Persson (s) med kompani kommer ner på jorden igen och tar sig en funderare över hur stora behoven är av en helt ny arena.


För er som inte känner till Kalmar så väl kommer här en karta med befintlig fotbollsarena Fredriksskans utmärkt och nya arenan utmärkt.

70599-485

Alla som betraktar kartan kan nog inse Fredriksskans oslagbara läge i centrum av staden. 
Vad tycker du om detta arenabygge.

 


Kommentarer
Postat av: alex

den nya arenan ser ut att ligga en bra bit ut... Naturligtvis vill man ha arenan så nära centrum så möjligt, själv brukar jag dra ut på stan efter att ha sett en match..

2008-05-13 @ 09:29:32
Postat av: Adde

Tycker det är slöseri med skattepengar att bygga en ny Skrytarena det finns bättre saker att göra för dom pengarna.

Möjligen att isåfall bygga om Fredriksskans så att 7000 personer kan titta på hemmamatcherna.

Är ingen sportälskare själv, det bästa vore om alla som vill ha en ny arena är med att betala till den själva.

Det finns många med mej som inte gillar fotboll så varför skall vi betala för den !!2008-05-13 @ 09:47:04
Postat av: Micael F

Ett ombyggt Fredrikskans som håller UEFA-standard med ca 10-12000 sittplatser är vad jag skulle vilja se. Perfekt läge, till skillnad från Salvestaden ( inte konstigt att folk inte ville leka medeltid vid ett igenfyllt tjärr i tjotahejti)

Kommunen borde vara ytterst försiktig i ekonomiskt åtagande - sånt borde näringslivet& KFF kunna hantera bättre.

En modern evenemangsarena ( alltså inte bara fotboll ) i ett oslagbart läge kan ge staden ett lyft.

Vet du Thoralf om det är helt kört med dina synpunkter som jag själv delar?

2008-05-13 @ 11:05:22
Postat av: Anonym

Test

2008-05-13 @ 14:14:57
Postat av: Skånepåg

Jag själv och alla som jag har pratat med om detta, har samma synpunkter som Thoralf.Som Micael F skriver, så har Fredriksskans ett oslagbart läge. Risken är dessutom att en "utlokaliserad" arena blir ett nytt fiasko i stil med Salve, Jeanssons KOL&Koks och Fanerdun!

2008-05-13 @ 15:39:09
Postat av: j-å

Instämmer till 100% med samtliga föregående talare.

Skulle dessutom vilja att kommuninnevånarna genom någon form av allmänt röstningsförfarande, hade möjlighet att i framtiden kunna påverka utgången av så stora och kostsamma beslut. Borde inte vara så svårt med dagens teknik genomföra snabba och billiga omröstningar.

Då skulle vi förmodligen också slippa se alla dessa partipolitiska "följa John"-besluten. Tror nämligen att det är och har varit dags en längre tid att förändra de s.k. demokratiska reglerna, som när det ställs på sin spets, inte är så särskilt demokratiska.2008-05-13 @ 18:11:18
Postat av: Frallan

Ni tror inte att en ny arena kommer gora att fler manniskor vill ga och se KFF? Jag menar en ny, frasch, arena kommer att ha mycket battre stolar, mycket battre mojligheter till att kopa korv, plus forhoppningsvis en trevligare atmosfar.Sedan slipper ju KFF spela sina ev Europa-matcher nagon annanstans an i Kalmar.

2008-05-19 @ 12:48:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0