SD INGET ALTERNATIV HOS OPINIONSINSTITUTEN.

I Dagens SIFO-undersökning särredovisas inte Sverigedemokraterna. Är detta en ny gemensam strategi från opinionsinstituten?  Tidigare har Sverigedemokraterna särredovisats i de flesta opinionsundersökningar men denna vecka har det kommit två undersökningar där SD inte särredovisats. 
SIFO har tidigare redovisat SD men inte idag.

Demoskop särredovisar inte Sverigedemokraterna. De flesta andra opinionsinstitut har särredovisat sd men Demoskop har ännu inte tagit det beslutet. Tydligen har Demoskop inga regler för när ett parti skall särredovisas utan detta beslutas på andra grunder.

Andra opinionsinstitut särredovisar ett parti om de har mer än 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar (men nu kanske de ändrat sina regler igen).

I Demoskops septembermätningen som redovisades i Expressen i början på veckan ingår sd i gruppen övriga med 4,3 procent.


Detta föranleda mig att fråga någon ansvarig på Demoskop varför sd inte särredovisas.

Följande svar fick jag:


" Hej Thoralf,


De finns särredovisade den här gången. Resultaten finns på vår hemsida.


Vänliga hälsningar


Anders"


Efter en kontroll på deras hemsida kunde jag konstatera att detta inte stämde så jag mejlade över länken och frågade igen.

Då fick jag följande svar:


"Du har rätt. Det skulle ha varit med i tabellen den här månaden. Kommer finnas med nästa månad.


Vänliga hälsningar


Anders"


Det var ju bra och nu får vi se om det stämmer när nästa mätning kommer. Sedan passade jag på att fråga om de använder sig av samma teknik som Temo/Synovate gör vid sina telefonuppringningar. Jag skickade med länken till mitt inlägg om detta där en av våra medlemmar i Kalmar blev uppringd av Synovate. (se mitt inlägg)

Svaret jag fick gör mig besviken, det var kort och koncist.


"Ja"


Inga vänliga hälsningar den gången! Nu hade Anders tydligen konstaterat att jag är Sverigedemokrat.


Jag kanske skall vara glad att jag ändå fick ett svar. Nu har jag i varje fall en bekräftelse på att Demoskop inte har sverigedemokraterna som ett svarsalternativ som läses upp vid undersökningen. Detta påverkar ju givetvis resultatet i deras undersökningar och gör inte trovärdigheten bättre för detta opinionsinstitut.


Kommentarer
Postat av: Grue

Bra grävjobb! Det är ju en delförklaring till att Sd systematiskt underskattas. Här är siffror på hur mycket Sd underskattas. Samma fenomen finns exvis i Danmark där Dansk Folkeparti underskattas.

VALU:

http://www.flashback.info/showpost.php?p=8489047&postcount=35

Alla institut innan valet '06:

http://www.temo.se/upload/326/valjbsamtliga.htm

Min gissning är att man bör lägga på ca 50 % på Sd:s siffror i opinionsmätningarna - vilket torde göra att om det vore val idag, skulle Sd få ca 5 % av rösterna.

Men jag tror att det skadar Sd att deras siffror underskattas. Många skulle vara beredda att rösta på Sd om det bara ansågs lite mer "normalt". Många är mer benägna att rösta på ett parti med 8 % röster än på ett parti med 3 %. Det vet förstås instituten och tidningarna, och det är därför dom gör så här. Så det är jättebra att du ligger på dom och försöker få dom att sluta!

2007-10-14 @ 22:58:14
URL: http://robsten.blogspot.com
Postat av: Fredrik

Intressant!

2007-10-15 @ 10:51:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0