SD CALMAR FIRAR VASADAGEN DEN 31 MAJKalmar stad har en rik historia och speciellt 1500, 1600-talet var mycket händelserika i Kalmar. Kalmar slott var den sista utposten mot den hatade dansken som fanns bara några mil söder om Kalmar i Blekinge och Skåne.

Den 31 maj 1520 landsteg Gustaf Vasa några kilometer söder om Kalmar slott på Stensö.

Gustav Vasas roll i införandet av en svensk arvmonarki ses i dag som grundandet av den moderna nationalstaten Sverige, och det är den 6 juni – datumet då han valdes till kung av riksdagen 1523 – som är Sveriges nationaldag. Han har senare, särskilt från det sena 1800-talet, upphöjts till landsfader och har därmed blivit en viktig nationell symbol.

Sverigedemokraterna tänkte nu införa en tradition den 31 maj som vi kallar för Vasadagen i Kalmar då vi träffas och cyklar ner till den plats på Stensö där Gustav Vasa landsteg för 492 år sedan och där minnesstenarna finns. Där har vi lite picknick som var och en får ha med sig med lämplig och valfri dryck. På vägen tillbaka till Kalmar stannar vi till vid minnesmonumentet i Stadsparken och om lusten faller på kanske vi även gör ett stopp på Söderport, innan vi fortsätter in till stan för de som inte är nöjda.

Alla är välkomna att hänga med, oavsett om du är medlem i SD elle ej. Om du är intresserad maila mig på [email protected] för information om tid och plats.

Om vädrets makter skulle försöka stoppa oss inställer vi cykelturen och nöjer oss med att besöka Vasabrunnen och minnesmonumentet i Stadsparken.


Minnesmonument i stadsparken.                 Foto Thoralf Alfsson


Kommentarer
Postat av: H Olsson

Det är ju även arkeologisk vid gamla kyrkogården denna dag kl 17 samt föreläsning på söderport efteråt vid 18. Ifall ni inte visste om det..

2012-05-27 @ 22:14:36
Postat av: Thoralf Alfsson

H OlssonTack för informationen! Jag kände inte till detta men om någon har lust kan man kanske hinna med det innan vi börjar cykla.

2012-05-27 @ 22:29:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0