HUR MYCKET FÅR VINDKRAFTEN KOSTA?


Läs artikel i SvD.

Hur många har egentligen koll på vad vindkraftutbyggnaden kostar dem? Hur många vet att varje gång man betalar sin elräkning går en del av dessa pengar till att hålla vindkraften ”under vingarna”!

Under 2012 väntas elkonsumenterna få betala ca 3,5 miljarder kronor till vindkraftsproducenterna genom elcertifikat. Detta läggs givetvis på elräkning till alla konsumenter. Enligt uppgift rörde det sig om drygt 6 öre/kWh under 2010.


Vindkraftverk vid Isatd på Öland                  Foto Thoralf Alfsson

Som exempel kan vi ta dessa 5 vindkraftverk på Öland vid Istad. Varje vindkraftverk är på 2000kW men eftersom det inte alltid blåser 13-14m/s så blir i själva verket verklig effekt ca 600kW eller ca 30 procent. Det innebär att varje vindkraftverk producerar ca 5300000 kWh/år. Ersättning med elcertifikat ger idag ca 20 öre/kWh vilket innebär lite drygt 1 miljon kronor i driftbidrag till varje vindkraftverk i Istad eller ca 5,3 miljoner kronor totalt för dessa 5 vindkraftverk varje år. Det innebär ca 15 000 kronor/dygn till ägarna.

Men det kan vara ännu värre! Kalmar kommun har beslutat köpa två vindkraftverk. Nu har kommunen bestämt att man skall förbruka allt som produceras av dessa vindkraftverk, oavsett årstid, veckodag eller tid på dygnet. Därmed räknas Kalmar kommun inte som elproducent och kan därmed inte sälja någon elenergi om man har ett överskott. Det "fina" i kråksången är att då behöver inte Kalmar kommun betala energiskatten på ca 28 öre/kWh för den energi som produceras av vindkraftverken.

Eftersom dessa vindkraftverk är på 2000kW och beräknas producera 5200000 kWh/år enligt kommunens budget kommer staten gå miste om ca 1,5 miljoner kronor i skatteintäkter för varje vindkraftverk.

Det innebär att Kalmar kommun slipper betala 3 miljoner kronor i elskatt samtidigt som man får ca 2 miljoner kronor i elcertifikatsbidrag. En total subvention från skattebetalarna och elkonsumenterna på ca 5 miljoner kronor/år till Kalmar kommun.

Hur många tror att Kalmar kommun skulle satsat på dessa vindkraftverk utan dessa 5 miljoner kronor/år.

En annan kommun som satsat på vindkraft är Staffanstorp. Men man har inte satsat på vindkraftverk i den egna kommunen utan på Öland. I Skånskans artikel finns det dock inte en rad om de subventioner som staten och elkonsumenterna får bistå med. Utan istället framställs det som att kommunen tjänar stora pengar på detta, vilket är sant men bara en del av sanningen. 

Genom att undanhålla hela sanningen så vilseför man allmänheten att tro att vindkraften är billigare än annan producerat el-energi vilket inte stämmer. Kan det ha att göra med att 4 av 10 journalister sympatiserar med Miljöpartiet?
 
I England debatteras vindkraften. Läs artikel


Kommentarer
Postat av: Sven Dacke

Artikel i SVD där man har samma åsikt, synd att politiker inte har hjärna att tänka med och ögon att läsa_________________________________________Meningslös satsning på vindkraftAtt en gigantisk vindkraftsutbyggnad genomförs i ett land som Sverige, som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem, är obegripligt. Pengarna borde i stället läggas på att minska utsläppen i transportsektorn, skriver Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott.

Postat av: Calle

Att undanhålla hela sanningen ligger ju i linje med många andra frågor där man gör detsamma. Den politiska korrektheten kräver detta.

2012-05-23 @ 14:29:12
Postat av: Gubben o Gumman

Tänk att vara journalist och sedan på det miljöpartist

Vilket djävla öde, snacka om att ligga fel med universum.

2012-05-23 @ 14:47:25
Postat av: AWSvensson

Eftersom ekonomi är en främmande fågel för en miljöpartist så är det klart de ser vinden som gratis.

Allt i detta samhälle kan lösas genom att sätta till mer resurser,bostadsbyggande,skolor ,arbetslösheten,ja allt men som sagt ekonomi och miljöpartister är inte komplativa.

2012-05-23 @ 14:59:04
Postat av: Gubben o Gumman

AW Svensson : Icke kompletta kort sagt

2012-05-23 @ 15:13:22
Postat av: AWSvensson

Vi som följde utfrågningen av Jimmie i eftermiddag kunde konstatera att nivån på reporterns frågor och egna ställningstagande befanns sig precis på den nivån man kan förvänta sig av en som snappat upp några enstaka meningar från Expo-håll utan att reflektera över sanningshalten. Tro man att det är så enkelt att tala mångkulturens lov så har man missat de senaste tjugo årens invandringssvindleri,eller snarare blundat.

2012-05-23 @ 16:15:09
Postat av: Svensson

Skattebetalarna blir "blåsta" på vindkraften.

2012-05-23 @ 16:40:46
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: HM

När det var partiledardebatt för en liten tid sedan så var det ju som att man som Sd-are verkligen satt och längtade efter att partiet skulle ha en klar och tydlig ståndpunkt i frågan. Kanske är det vi i bygderna som "drabbas" som kommer jubla högst om partiet följer Alfssons kloka resonemang kring vindkraft, för vi är ju inte bara med och betalar notan utan får dessutom vår omgivning nedlusad med dessa susande mastodonter.Jag bor alldeles vid kusten på Gotland. Alldeles i närheten där vi bor har det byggts en stor hop med kraftverk nere vid sjön. Man får verkligne ta sig samman för att inte störas av dem.

2012-05-23 @ 17:18:14
URL: http://ondiklinte.blogspot.se/
Postat av: Hulda

OT.

Falköping ska nu berikas ytterligare. Ullenhag besökte idag staden. Somaliska anhöringinvandrare på väg.

Då har staten pengar i mängd....

2012-05-23 @ 17:35:37
Postat av: Rune

Här kan man se den pågående driften av vindkraftverken.

http://www.vindstat.nu/stat/index.htm

Ofta står dessa verk stilla.

2012-05-23 @ 19:42:14
Postat av: HM

Gotlands Allehanda´s ledarsida (M) tror jag utmärker sig till det bättre och den här ledaren om valet i Egypten är ett bra exempel: http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=7703336

2012-05-24 @ 06:55:36
URL: http://ondiklinte.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0