KRONANMUSEUMIdag har jag gjort ett studiebesök på Kalmar läns museum och Kronanutställningen.  Museichefen Örjan Molander och projektledaren Lars Einarsson som ansvarar Kronanprojektet visade mig runt och berättade om utställningen och dykningarna. De två timmarna gick väldigt fort.

Jag har ju motionerat i riksdagen om att staten skall börja utreda förutsättningarna för ett eget Kronanmuseum. Min motion blev givetvis avslagen av en majoritet i Kulturutskottet. Vid studiobesöket fick jag information att Kalmar läns museum för ca tio år sedan gjorde en utredning om möjligheterna att bygga ett nytt museum. Jag kommer få en kopia av denna utredning.

Jag tror dock att de nya fynden av Mars och Svärdet åter kommer aktualisera frågan om ett helt nytt museum. Jag är övertygad om att det inom en inte alltför avlägsen framtid kommer börja plockas upp föremål även från Mars och Svärdet. Dessa föremål skall givetvis konserveras, förvaras och ställas ut någonstans. Kalmar läns museum har idag både utrustningen och kompetensen för detta men saknar utrymme för att ställa ut alla föremål. Idag har man efter ca 30 års dykningar plockat upp ca 30000 föremål från Kronan. Men det finns fortfarande mycket kvar.

Lars Einarsson beskrev hur de hittade den största skulpturen som sägs föreställa Karl X Gustav i ett ”provschakt”. Nu tror man eller är helt övertygad om att det finns kanske upp emot 100 träskulpturer under den skeppssida som ligger på botten, på ca 33 meters djup, ca 6 km utanför Hulterstad på Öland. En dröm var uppenbarligen att få bärga hela den skeppssida och rekonstruera den med alla skulpturer i ett nytt Kronanmuseum.

Vi får se om dessa drömmar kan slå in."Skulpturerna grävdes fram i ursprungligt läge, trots att de järnspikar som naglat fast dem vid skotten sedan länge rostat bort. Det indikerar att fartygssidan vilat i plant läge sedan förlisningstidpunkten. Detta innebär i sin tur att den underliggande, utvändiga utsmyckningen sannolikt ligger inpressad i den syrefria glacialleran under skrovsidan. De goda möjligheterna att rekonstruera fartygssidans ursprungliga utsmyckning mot fartygssidan, utgör ett arkeologiskt motiv för en framtida bärgning av den bevarade babordssidan.

Med stor sannolikhet slumrar en konsthistorisk skatt i Östersjöns djup."


Kommentarer
Postat av: SDare

Tänkte på artikeln i våra lokala tidningar för en kort tid sedan. Att Kalmars befolkning skall ökas från 63000 till 70000 på åtta år.I lilla Röstånga kommer denna 20 procentliga ökning ofrivilligt redan till midsommar. Åtta år är nog bara för att försöka hålla oss lugna.

Postat av: Stefan A

Detta bör naturligtvis stanna i Kalmar och bli en turistattraktion,annars hamnar det i staden där det bor personer som hävdar att det inte finns någon svensk historia, eller som en folkpartist, som jag glömt namnet på, sade - svenskarna bodde i grottor innan invandrarna kom.....

2012-06-02 @ 08:27:27
Postat av: SM811

Kronanmuseum hade varit mycket bra alternativ för att bevara föremål från vår historia. Allt som går att bevara för att visa på vår historia och vår kultur skall tas upp.

2012-06-02 @ 09:22:06
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

Jag är uppväxt i Karlskrona och mor tog med mig många gånger till dåvarande marinmuseet. Fick nästa tjata på henne... Kändes som att förflytta sig i tiden och få uppleva historien på ett levande sätt.Särskilt minns jag galjonsfigurerna inte minst "Dristigheten", kan se den framför mig än idag. Den var ovanlig för det var bara ett manshuvud färgat i rött - de andra var vita i helfigurer.Med allt historiskt som har skett i sundet och utanför Öland med "Kronan" som kronan på verket vore det verkligen på sin plats att skapa ett permanent museum för detta. Finns oanade möjligheter - och tänk vilken turistmagnet!

2012-06-02 @ 09:38:09
Postat av: Nalli

Ni kan säkerligen få ett eget Kronanmuseum,

det gäller bara

att bli av med 7-klövern först.2012-06-02 @ 10:46:47
Postat av: Lotta

Ett utmärkt förslag att bygga ett stort marinmuseum i Kalmar för Kronan, Svärdet och Mars. Mars (Makalös) är ju dessutom byggt i Kalmar, vid varvet på Björkenäs. Detta vore något även vår nya landshövding borde kämpa för istället för Linnéuniversitetet. Skall man bygga på Fredriksskans ser jag hellre att man bygger marinmuséet där än skrytbygge för lata studenter som inte ids ta sig mer en några hundra meter från bostaden till skolan.

2012-06-02 @ 11:10:07
Postat av: Pelle P

Om man jämför med skeppet Wasa som endast har historia om sig att vara ett dyrt & från början misslyckat bygge samt sjönk på provturen så är Kronan,Svärdet & Mars historiskt bra mycket bättre.

Skeppet Wasa har fördelen att vara bärgat & rätt helt.

2012-06-02 @ 12:17:26
Postat av: Eric

jaja, skjuter man bara tillräckligt länge på ett ev museum så kommer det inte längre att vara aktuellt med ett sådant.

Då kommer det som kallas "svensk kultur" att vara likt nåt katten släpat in, helt ointressant sk-t utan värde.

En annan kultur med annan "värdegrund" leder då Sverige och politikerna sitter och hukar i bänkarna mellan de obligatoriska bönestunderna.

2012-06-02 @ 12:34:36
Postat av: Lotta

Ytterligare ett av Kung Gustavs skepp, Elefanten ligger på botten i Björkenäsviken. Aktern bärgades på 1930-talet och finns på sjöhistoriska museet i Stockholm. I slutet av 70-talet var jag ofta vid Björkenäs och badade, då kunde man stå på Elefantens bogspröt eller vad det var.

2012-06-02 @ 12:34:52
Postat av: Svensson

Svenska skatter ska bevaras, så traditionen Sverige kan leva vidare.

2012-06-02 @ 18:43:43
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: Carl

kanske lika bra att avvakta med att bärga det ovärdeliga kulturarvet.när Kaoz har utbrett sig i hela detta vanstyrda land kommer nog nybyggarna att elda upp allt, när bidrags och förmåns regnet upphör.när Sverige blivit Svenskt igen kan vi börja skepp och bygga upp landet på nytt.

2012-06-02 @ 19:43:37
Postat av: MiaH

Visst vore det härligt med ett riktigt pampigt marinmuseum här i staden! Något som verkligen är vettigt och användbart och lockar besökare istället för alla dumma skrytbyggen. Har själv besökt Wasa-museet i Stockholm flera gånger, både det nya och det gamla och det är helt fantastiskt.

2012-06-02 @ 21:01:35
Postat av: AWSvensson

Foghagen,finns din galjonsfigur här,det finns en som är röd.

Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

>AWSvenssonFaktiskt inte, googlade nyss och hittade en i profil. den såg mer "skrämmande" ut framifrån.Prova googla på dristigheten - bilder...

2012-06-02 @ 22:12:16
Postat av: OT

Apropå "KRONANMUSEUM"Vad våra förfäder gjorde är allt annat än att stampa jordgolv - "Sabaton - Swedish Pagans": http://www.youtube.com/watch?v=kbWc3NPpXTQJag är stolt över deras arv och alla de jordstamapde golv de gjort. Och det tycker jag alla döttrar och söner runt om i världen också skall vara. Vår sisu finns och kommer att visa sig i framtiden."För Sverige i tiden".

2012-06-02 @ 23:11:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0