ÄR SMHI KLIMATALARMISTER?

I helgen lyssnade jag på SMHI:s sjövädersrapport och i denna sändning kommer även information om havsvattenstånd. I sändning hade Oskarshamn +4cm eller i stort sett normalvattenstånd.

När jag sedan var ute på min gamla vanliga joggingrunda som jag ofta brukar avsluta med ett bad om vattentemperaturen tillåter, det vill säga varmare än ca 14-15 grader och skaplig lufttemperatur. På denna badstrand vid Östersjön har jag badat ända sedan jag var liten, vilket innebär mellan 45-50år.

Då började jag fundera på klimatförändringar och stigande vattennivåer i våra hav, i detta fall Östersjön. Med tanke på detta tänkte jag efter hur det var som barn, hur ser det ut idag vid fiskebryggan eller vid badstranden. En sak är i varje fall säker! Någon höjning av havsnivån kan jag i varje fall inte registrera, snarare en sänkning av havsnivån. Där det tidigare fanns sandhålor en bit upp på stranden är nu igenväxta av albuskar. Vilket enligt min uppfattning tyder på att det salta/bräckta vattnet aldrig når upp dit vid högvatten.

Jag kommer också ihåg hur vår hyresvärd av sommarhuset på 60-talet berättade om hur långt vattnet kunde nå upp vid riktiga högvattenstånd som kanske bara inträffade vart tionde år. Något som vi aldrig kommer i närheten av idag.

Med detta i bakhuvudet gick jag in på SMHI:s hemsida för att försöka hitta uppgifter som bekräftade ”klimatalarmisternas” påståenden och skrämselpropaganda. Det tog inte lång tid att hitta ett fint diagram på vattenståndet i Östersjön ända sedan 1886, vilket till synes bekräftade vad klimatalarmisterna påstår.

Det är denna bild som media och klimatalarmisterna gärna vill att alla ska ”tro” på. Det är också denna bild som framhävs när det skall byggas kustnära och när kommunerna gör upp sitt regelverk för var hus kan byggas utan risk för kommande översvämningar och högre vattenstånd.


Detta är dock en sanning med modifikation som SMHI presenterar man har nämligen utelämnat landhöjning i sitt diagram, vilket man påpekar lite diskret.

Eftersom SMHI inte visar exakt hur man beräknat sina källdata är det lite svårt att räkna om uppgifterna med landhöjning inräknat beroende på att landhöjning är betydligt större i norra Sverige i förhållande till södra Sverige men om man utgår från ett medelvärde i Sverige som råkar vara i Stockholm ser den verkliga utvecklingen helt annorlunda ut. Med en landhöjning på ca 5mm/år blir diagrammet det motsatta.Vi har alltså i praktiken haft en sänkning av havsnivåerna. I Stockholm så mycket som 30-40cm sedan slutet av 1800-talet. Något som du sällan får höra om i media.

Det är ju faktiskt detta som händer i verkligheten och som människor upplever i sin egen närmiljö, även om det är svårt med tanke på den långa tidsperioden. Men jag är övertygad om att gamla människor kan vittna om detta, särskilt längs norrlandskusten där landhöjning kan vara upp emot 10mm/år.

Längst upp i norr har havsnivån sjunkit med så mycket som 100cm sedan slutet av 1800-talet. Detta talas det dock väldigt lite om i media och bland klimatalarmister. Det finns heller inget som skulle talar för att landhöjning stannar upp.

Detta är verkligheten i Sverige och frågan är om SMHI medverkar till en skev bild av hur verkligheten ser ut.


Kommentarer
Postat av: Dumle

Visst har du rätt i att statliga byggnormer och diskussionen kring kustnära boende skall utgå ifrån verkligheten och inte en klimatalarmistisk önskebild. Men bortsett från detta har det väl skett en havsnivåhöjning, vilket torde synas i de områden som inte har landhöjning (dvs områden opåverkade av landisen). Men vad många missar är att naturen aldrig är statisk - temperaturen, nederbörden eller vattenstånden förändras genom århundraden. Frågan är bara om den förändring vi ser idag är skapad av människan eller helt naturlig. Alla som hävdar sig vara sanningssägare i denna oerhört komplexa fråga, tar jag med en nypa salt.

2012-06-12 @ 22:51:51
Postat av: Hulda

OT.. Tittade lite på gårdagens fotbollsmatch mellan Polen och Ryssland. Jag lade märke till att när spelare blev inbytta så gjorde de Korstecknet.

Undrar vad som skulle ske om någon Svensk spelare gjorde så.? Tyvärr skulle säkert en "tsunami" gå genom all media av förfäran.

Mina funderingar kommer av våra nu avkristnade skolavslutningar.

2012-06-13 @ 07:09:16
Postat av: S-E Karlsson

Matchen Sverige- Ukraina så tyckte jag mej se bara blonda spelare i Ukrainalaget ,ett riktigt "landslag" !

2012-06-13 @ 08:48:49
Postat av: AWSvensson

Spår torka i Skåne vid sekelskiftet

Skånes jordar kommer att drabbas av

torka upp till tre månader om året i

slutet av 2000-talet och medel-

temperaturen under sommaren

kommer att höjas från cirka 15 till

20 grader.Detta visar en klimatprognos som SMHI

gjort på uppdrag av länsstyrelsen i

Skåne. I dag drabbas sydöstra Skåne

av torka i 10-20 dagar om året.Men vid sekelskiftet får stora delar

av landskapet 80-90 torkdagar enligt

prognosen, som Sydsvenskan tagit del

av.

Jag tro att folk i gemen är mer oroade över om det överhuvudtaget existera något Skåne år 2100 , inbördeskrig har kanske ödelagt hela Skåne.

2012-06-13 @ 09:22:38
Postat av: Charlotte

Detta är helt rätt Thoralf! Det är en katastrof den här klimatalarmismen, att det har lyckats lura i princip hela världen! Det är bara äldre professorer som vågar visa på faktafelen från klimatalarmister. Dessa äldre är inte beroende av bidrag och donationer från samhälle/företag och de är i slutet av sin karriär så de vågar säga som det är. Så mkt för den yttrandefriheten. Skamligt!

2012-06-13 @ 09:55:45
Postat av: MakingBacon

Det är bra att du tar upp denna fråga. Det ligger nämligen en massa pengar i det.Om jag skulle vilja forska på ekorrarna i stadsparken och deras sexualliv. Kommer jag inte att få en krona. Men om jag vill forska på ekorrarna stadsparken och hur deras sexualliv påverkas av den globala uppvärmningen så har jag mycket stora möjligheter att få pengar till det forskningsprojektet.Du är så pass gammal att du säkert minns klimatvarningarna på 1970-talet. Då gick vi mot en istid. Det som var orsaken till detta var koldioxiden vi släppte ut.På ett decennium dvs från 1970-talet till 1980-talet ändrades det till att bli en global uppvärmning.Det finns ett antal svenska forskare som ifrågasätter den klimatförändring som är på agendan. Ta kontakt med dem och med fakta kan du motionera i Riksdagen.

2012-06-13 @ 10:13:36
Postat av: vmm

Undrar om Sverige har någon beredskap inför nästa istid. Vi vet att vi har haft återkommande istider i vår del av världen som gör att hela vårt land kommer att täckas av ett kilometertjockt istäcke. Under senaste årmiljonen har istäcket varit det normala och avbrutet av relativt sett kortare isfria perioder. Fortsätter mönstret så är det snart dags för is igen, och ingen vet när den kommer.Vi kan inte förutsäga vädret längre än 10-15 dagar utan att det blir rena gissningar. En istid skulle förmodligen komma snabbt och utan förvarning.Som gävlebo med erfarenhet av snökaoset 1998 där det snöade 1,3 meter på tre dagar vet jag hur det förmodligen kommer att börja, och att det omedelbart fullständigt lamslår hela samhället. På lite längre sikt så kan man undra vad som händer med Sveriges ekonomi när alla hus och arbetsplatser slås ut. Jag gissar att sisådär 10% av befolkningen skulle överleva en inledning av en istid om det börjar som snökaoset i Gävle 1998 och då är frågan vad som skulle hända med den miljonen svenskar. Vart skulle dom ta vägen? Hur skulle deras ekonomi och försörjning se ut? Mat? Evakuering? Finns det över huvud taget någon som helst förberedelse inför det här som vi vet förmodligen kommer att hända? Det är i allra högsta grad en förutsebar katastrof och som politiker faktiskt har en skyldighet att förbereda samhället för.

2012-06-13 @ 10:56:39
Postat av: Tjelvar

Bravo Thoralf !Du är en pärla.Alla tektoniska plattor rör på sig. I somliga områden stiger de, medan de sjunker i andra. Bangladesh och Venedig ligger på mark som trycks ner under Himalaja respektive Alperna. England "välter", så att marken sjunker i öster och höjs i väster.Sunt förnuft och sinne för proportioner har lämnat miljödebatten. Vänern tror myndigheterna skall kunna stiga med tre meter. Det kräver dels sanslöst mycket vatten, dels att avrinningen hindras.2012-06-13 @ 11:24:05
Postat av: PK

Thoralf, tack för en bra blogg. Debatten om koldioxid är ett bra exempel på hur politiskt styrda forskarna är. Information som ska vara oberoende vinklas och tillrättaläggs.I Sverige sker detta vad gäller koldioxiden, brottsligheten och invandringspolitiken.Thoralf, fundera på att få SD att driva frågan om alkoholreglerna på sjön. Oavsett om man är nykterist eller inte, så är det helt orimlig att skriva lagar som inskränker människors rättigheter,

bara för att någon galning, en gång per år, kör sin motorbåt i en bergvägg och då har alkohol i kroppen.I Norge, Danmark och andra länder har man inte 0,2 promille utan betydligt högre gränsvärden. Tag kontakt med Sv. Båtunionen, de når ut till hundratusentals båtägare.Idag kan du få böta 50.000 om du tagit ett par öl och sitter och puttrar fram, bara båten kan gå snabbare än 15 knop. Orimlig politik. Tror alla båtmänniskor tycker detta är helt vansinnigt, kan dra väljare til SD.

2012-06-13 @ 16:59:17
Postat av: Svensson

Nog bäst att ta ett bad, innan vattnet försvinner :p

Funderade på Muslimer, om dom spelar tennis, så har dom en handduk runt huvet, praktiskt om man behöver torka svett i ansiktet :p

2012-06-13 @ 17:08:53
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: Olli Rein

Hej alla glada Kalmariter och alla andra med för den delen, förutom alla som har sin utkomst av Bar Om Metern. Jag har haft den oerhörda förmånen att under min barn och ungdom fått bo 50 m från havet i landskapet Södermanland, vid utloppet av Bråviken, den långa havsvik som slutas av med Norrköping. Jag är född vid årsskiftet 1950 och genom min far och farfar har jag kunnat studera ungefär var havsnivån har gått under ca 100 år. Landhöjningen vid vår del av kusten ska ha varit omkring 30 cm/100 år när jag gick i folkskolans 4:e klass och läste om vårt vackra landskap, som dock är lite kargt vid kusten, på sina ställen, inte helt olikt Kalmar län. Vad jag också fick lära mig om landhöjningen, var att den skulle minska ytterligare och hade varit större de hundra åren från 1860-1960. Landhöjningen skulle så småningom upphöra, men ingen ville då ens nämna en tidsintervall inom vilket den skulle upphöra. Jag hörde också talas om att det under en kortare period skulle kunna komma en landsänkning, som en bakslagseffekt av den långvariga landhöjningen, men den skulle i så fall snart stabiliseras.

Nå vad har jag i verkligheten upplevt för förändringar. Jo det var ängsmark efter en relativt hög kant mot havet, dit hade havet gått i hans ungdom sa min farfar och min far talade om en lägre nivå, men det man själv upplever ligger ju bäst till för att komma ihåg. Då vet jag att på 50-talet svämmades hela ängen över och vi kunde spela ishockey på den frusna ängen, nästan varje år på slutet av 50 början av 60-talet. Sedan blev det alltmer sällsynt. På höstarna kunde vi många gånger ro upp med en klinkerbygd snurrbåt i trä, ända upp till vägbanken som bildade slutet på ängen. Normalvattenståndet var ca 40 meter ut. Där kunde man ro och sätta ut små ålryssjor eller ålrev under sommaren fram till 1970-talet. Nu kommer man inte ens in där med kanot och det var länge sedan med vår eka, som inte var helt flat utan lite välvd med en liten låg köl kanske den sista metern eller så. Det var för att det skulle vara lättare att hålla rak kurs med båten, men den var som mest 10-15 cm om jag minns rätt. Ekan är sedan länge borta, den brändes upp i någon valborgseld, för 20-25 år sedan, efter att den mestadels legat på land tiden före det.

Ja om jag ska sammanfatta mig så är det nog så att landhöjningen eller sänkningen av havsytan har samverkat till att de senaste 100 åren har inneburit ca 50-75 cm differens av vattenytan i förhållande till landytan, som i det här fallet är tämligen slät med få förhöjningar. Det sista har spelat roll under höststormarna med mycket nederbörd, och orsakat översvämningarna, som aldrig var något hot mot annat än avloppen till vår vik. Både de naturliga samt två fastighetsavlopp från 1945 och 1955.

2012-06-13 @ 17:39:48
URL: http://petterssons.bloggsida.se
Postat av: S-E Karlsson

Ett helt annat ämne :Dagens anka (Tidningen Ångermanland ): 25-åringen uppträdde våldsamt , ordningsvakt satte på honom och kallade på polis .

Från H-G Strömers blogg .

2012-06-13 @ 17:40:33
Postat av: Lars Petersson

Kul artikel om en riktig klimatalarmist som svalde allt med hull och hår.http://www.theclimatescam.se/2012/06/12/att-leva-som-man-lar/

2012-06-13 @ 20:33:33
Postat av: J B Doe

Off Topic:

I kvällens Rapport-sändning handlade ett inslag om riksdagen. Detta illustrerades med partiernas logotyper. Sveriges TV, som vi alla betalar och som ska vara opartisk, utelämnade åter igen Sverigedemokraternas logotyp. Säkert var det fler än jag som lade märke till detta och drog sina egna slutsatser.

2012-06-13 @ 22:25:07
Postat av: S-E Karlsson

Jo jag lade också märke till det men tänkte att det får dom äta upp vid valet 2014 !

2012-06-13 @ 22:52:56
Postat av: bittergubbe

Nja, nu tillhör ju inte jag falangen "alarmister" men vi måste ju skilja på fakta och fakta

Smhi hävdar att ytan höjts relativt botten, detta är mätbara fakta.

Vad man sedan relaterar detta till är ju subjektivt.

Att den omgivande landytan höjts är också fakta, men det neutraliserar ju inte det faktum att vattenytan höjts.

2012-06-14 @ 00:53:28
Postat av: Mattias Lind

Ja, det blir ju jättekonstigt att hävda att smhi är alarmister bara för att de för statistik över havsnivån (som nu råkat höjas). Du kan väl inte på allvar mena att mätdatan borde justeras/politiseras för att passa bättre in på dina åsikter? Hur ska i så fall seriös forskning kunna bedrivas om det inte går att lita på siffrorna från smhi?

2012-06-16 @ 12:36:10
Postat av: Kvitter

Du får nog börja tänka lite utanför Sveriges gränser, fast det räcker med att åka ner till Skånes sydkust som håller på att erodera bort.
Landhöjningen motverkar havsnivåhöjningen i delar av landet. Tyvärr finns det inte landhöjning överallt, Maldiverna tex som rena nu håller på att erodera bort.
Havsnivåhöjningen kommer att leda till miljöflyktingar och dessa vill ju inte du ha hit. Så bäst är väl ändå att ta havsnivåhöjningen på allvar, åtminstone den som är utanför Sveriges gränser.

2012-06-20 @ 11:54:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0