STASIFRÅGAN LEVER I VÅRA NORDISKA GRANNLÄNDER

I Sverige vill en majoritet i riksdagen lägga locket på och dessutom lägga över ansvaret på Tyskland att få fram Rosenholz-kartoteket. Våra nordiska grannländer har en annan syn på Stasiarkiven. Bara den senaste veckan har det varit aktuellt i både det danska folketinget och i Norska stortinget.

I Norge kritiseras den svenska justitieministern Beatrice Ask och därmed Sverige för oviljan att få Rosenholz-kartoteket utlämnade från USA. Den norska justitieministern Grete Faremo ser helt annorlunda på saken.

”Justisminister Grete Faremo (Ap) har lovet Stortinget å gå inn i spørsmålet om de norske Rosenholz-kortene med full tyngde.”

Läs artikel i Aftenposten.

För en tid sedan ville Beatrice Ask hänga ut sexköpare men när det handlar om personer som förrått vårt land är hon inte ens intresserad att få fram fakta. Vad är det som oroar 7-klövern? Vilka är liken i garderoben?

I vårt andra grannland Danmark har man också höjt tonen. En forskare påstår sig ha uppgifter om en storspion i Danmark men kan inte bekräfta uppgifterna och namnet innan forskaren får tillgång till Rosenholz-kartoteket. Detta har fått politiker i oppositionen att reagera och enligt Berlingske tidning kan en majoritet i folketinget kräva att justitieministern agerar.

Läs artikel i Berlingske.



I Finland har också Stasifrågan varit aktuell helt nyligen. En finländsk professor uppges ha spionerat för DDR och Stasi under minst 10 år

”I Stasis dokument beskrivs rapporterna som "mycket intressanta". I synnerhet forskningsprojektet "Eiscat" om ett radarsystem ovanför Norden intresserade östtyskarna som ansåg att det var ett beställningsarbete från Nato.”

Läs artikel från YLE.

Uppgifter som även borde intressera svenska SÄPO men uppenbarligen har man i Sverige lagt allting på is. Risken är kanske för stor att känsliga uppgifter om inblandade personer kan komma upp till ytan. Någon annan förklaring har jag väldigt svårt att se.

I Sverige försöker vi istället tysta den enda forskaren, Birgitta Almgren som gräver i Stasiarkiven i Berlin och som har lyckats få läsa Säpo:s akter om Stasispionerna. Eller rättare det material som anses lämpligt att hon ser. Jag är övertygad om att det finns mycket som är ”hemligstämplat”.

Trackback
RSS 2.0