LOKALPROBLEM

Det verkar som ”ungdomsgängen” i Kalmar fick inspiration av förra veckans Uppdrag granskning om Backa i Göteborg med det efterföljande programmet Debatt. Senaste natten fick brandkåren rycka ut minst tre gånger för att släcka anlagda bränder i norra Kalmar. Frågan är hur länge det dröjer innan dessa ”ungdomsgäng” även börjar kasta sten och skära av slangar för brandkåren. Det är nog bara en tidsfråga om det nu inte redan inträffat.
Läs artiklar i Barometern och Östran.

Som vanligt skyller dessa ungdomar på samhället och klagar på att de inte har någonstans att ta vägen. Det vanligaste argumentet är att det inte finns några fritidsgårdar. När jag växte upp fanns det inga fritidsgårdar utan vi fick klara oss själva och det gick väldigt bra. Jag kan bara upplysa dessa ungdomar att det finns hur mycket som helst om man bara orkar intressera sig för kultur, idrott eller någon annan föreningsverksamhet. Problemet är att de ”orkar” troligen inte aktivera sig med något utvecklande.

Jan Milld har gjort följande lilla klipp ”Lokalproblem” som mycket väl sammanfattar det.


Kommentarer
Postat av: Gubben o Gumman

Jodå rökutvecklande verksamhet orkar andra generationens idioter med.

2011-09-22 @ 20:20:49
Postat av: Staffan Sundqvist

Anders Blank! Var är du? Nu har du en chans att renovera ditt skamfilade "journalist"renomme! Helvete vad jag föraktar dig, ditt kräk!

2011-09-22 @ 20:21:19
Postat av: Thoralf Alfsson

Jag vill ännu en gång påminna om att språket skall vara vårdat.

2011-09-22 @ 20:53:34
Postat av: Sven Dacke

I Kalmar verkar det vara lokala "maffian" som som bestämmer om det skall brinna. Något som Barometern i ett reportage för några dagar sedan avslöjade.

Men vilka konsekvenser blir det av detta.Här kommer hela artikeln, ifall det skulle råka bli något tekniskt fel på Barometerns server"Vi är inte alls farliga"

KALMAR 2011-09-14 | Uppdaterad 2011-09-14Nu är det slut på bränderna. Det lovar ”storebrorsan”.LÄS MER

Oro efter bränder i Berga

Anhållna för Bergabrand släpptes

Nya bränder i norra Kalmar

Två ungdomar gripna på Berga centrum

Höstens första kyliga kväll hindrar inte Amir ben Mohamed från att klä sig i shorts eller Djambulat Miserbiev att bära en tunn tröja. Vi står vid ”planket” bakom Berga centrum och ser bilar köra ända fram till personalingången, anhöriga hämtar butiksanställda som efter alla bränder är rädda att vistas i området.

– Det är löjligt, vi är inte farliga. Någon gång har kanske en boll hamnat på väggen eller fel sida butiken. Men man ska inte behöva vara rädd för oss, säger Djambulat Miserbiev.

De här pratglada grabbarna är en del i ett gäng som vistas på den plats där det nyligen varit fyra anlagda bränder i Berga centrum. Men vilka som tände på, vilka det är som togs med narkotika avslöjas inte.

– Nu har ljusets satts på Berga. Ni i media har skrivit om vad som hänt och poliserna är här varje kvart, säger Arton Ismajl. Man ropade på hjälp och folk kom hit, sedan vet jag inte om det blir någon hjälp.

Vi är här med Alban Pllana, en före detta värsting som levt hela sitt liv i Berga centrum. Sedan knappt två år tillbaka är han inte bara ren från droger, han försäkrar också att han lämnat sitt kriminella förflutna. Nu jobbar han med Unga Kris.– Det är inte så svårt att förstå det som händer. Ser det ut som skit så blir det skit, säger han.

Han är kort, har ett smittande leende och har lika mycket koll på vad som händer i Berga som örnen på smycket han bär runt halsen. Den dubbelhövdade örnen är en urgammal symbol från Dardanien ett tidigare namn på Kosovo. En stor del av invånarna i Berga centrum är just Kosovoalbaner. Området består annars av flera av nationaliteter. Här är tunisier grannar med tjetjener. Libaneser med serber, men också många svenskar.

– Här är det lite gott och blandat, skrattar Alban Pllana.

En knuten näve möter en annan och följs av en kram. Alban Pllana känner alla som är vid planket denna måndagskväll och verkar känna även de som inte är där.

– Den där killen med svart keps gillar jag inte. Han håller på med droger och jag har sagt till honom att han inte ska vara här, säger han och pekar på en kille som passerar förbi på Rimsmedsvägen.

Respekt är ett centralt ord i alla subkulturer. Alban Pllana har respekt med sig och kallas ofta för ”storebrorsan”. Han säger sig ha bra koll vilka som tänt på och han har också sagt till dem att nu är det stopp.

Men det brann under natten till lördagen igen?

– Ja. Det var killar som jag inte fick tag på, som inte fick något meddelande. Och de som greps med narkotika?

– Det är en kille som nyligen flyttat in till Berga centrum. Han vet tydligen inte vad som gäller. Men nu är det slut. Nu blir det inga fler bränder, säger Alban Pllana och låter övertygande.

Gänget runt planket återkommer flera gånger till hur bortglömt Berga centrum är. Hur alla integrationsprojekt hamnat i Norrliden. Där har man ett uppskattat medborgarkontor. Där har man byggt en multiplan. Där har man dragit upp vackra politiska visioner om att bygga bort Norrlidsvägen som i dag är en barriär mellan fattig och rik och mellan invandrare och svensk. Inga sådana finns planer finns för Berga centrum.

Amir ben Mohamed hoppar lite för att behålla värmen. Han är yngst med sina 15 år just den här kvällen, men planket besöks även av ungdomar som går i sjuan. Det finns en fritidsgård vid Funkaboskolan. Men sedan de förbjöd hans äldre kompisar, som går på gymnasiet hänger han hellre vid planket.

– Vi är här jämt. Även på vintern, säger han.

Barometern skrev förra veckan att Alexander Louhichi i nätverket Invandrare för Sverige kommer att lämna in ett medborgarförslag om en samlingsplats uppe vi vattentornet för ungdomarna. Alban Pllana ska också undersöka möjligheterna att hyra idrottshallen i Funkabo för gemensamma aktiviteter.

– Berga är bortglömt. Dagen efter den senaste branden kunde man läsa i Barometern om att Kalmar kommun skulle satsa 21 miljoner kronor på att bygga bryggor. Så pengar finns, säger en kille som vill vara anonym.Slutsats: Detta är det nya Sverige!Postat av: Helene

Tänk vad lätt de gör det för sig dessa stackare. Leva jävel och förstöra och sedan skylla på andra. Har de INGET eget ansvar? Är de så satans efterblivna, eller vad?

2011-09-22 @ 20:56:13
Postat av: Jenny

Skallen är så tom...så fruktansvärt tom....sa tjejen med den håriga armhålan... ;-)

2011-09-22 @ 21:20:20
Postat av: Robin Shadowes

Jag kan inte heller minnas några fritids-gårdar förrän vid sent 70-tal och då var dom fortfarande få, åtminstone i en mindre stad som min. Dagis fanns det vid denna tid flera stycken men fritids-gårdar kanske högst ett par stycken. Ingen av dessa blev dock någonsin nedbrända av vad jag kan minnas.

2011-09-22 @ 21:20:35
Postat av: Hulda

De som gnällde i "Debatt" var vad jag vet unga pojkar/män. Undrar vad deras systrar gör på sin fritid? Kan inte deras bröder ta efter dem?

2011-09-22 @ 21:27:24
Postat av: Pelle P

Och så har vi en som det brinner tusen containrar på inombords. Han får tänka om & ta lite samarin.

2011-09-22 @ 21:35:57
Postat av: Inte-en-till

Tips: Erik Ullenhag bor på en adress utan vare sig integrationsproblem eller några andra sociala problem. - Om inte överdoser av latte ska betraktas som sociala problem.

2011-09-22 @ 21:45:08
Postat av: Sven Dacke

I en av artiklarna i Barometern kom följande uppgift fram, vilket visar samhällets och politikernas enorma oförmåga att sköta sitt jobb.Inlägget är ett av dom många efter artikeln. Och snart ät troligen kommentarsfunktionen stäng på sedvanligt sätt även om vissa gånger låter man det gå ganska långt.

Nu till den skrämmande uppgiften, och när man läser den framstår det varför vissa grupper har dålig skolresultat.Skolplikt, en grundsten för demokrati?I dagens tumult angående händelserna i kommunens invandrartäta Bergaområde har det framkommit att ett av problemen är att skolpliktig invandrarungdom struntar att uppenbara sig i skolan. Istället dräller dessa ungdomar omkring på nätterna och sätter Kalmar på kartan.

Någon säker uppgift om hur stor del som skolkar går inte (naturligtvis) att få från skolmyndigheterna men bedömare som står skolsystemet nära i Kalmar säger på min förfrågan (anonymt förstås) att ca 50% av invandrarungdomarna har en närvaro på under 75%. Då det gäller flickor är närvaron betydligt lägre. Siffran 50% har nämnts. Samma anonyma källa har omtalat att Rektors skyldighet att kontakta vårdnadshavare samma dag en elev är frånvarande utan giltigt skäl i stort sett har upphört i praktiken då det gäller skolpliktiga invandrarungdomar.Nåväl, dessa mina uppgifter är för mej troliga eftersom jag har förtroende för uppgiftskällan. Andra må tvivla eller vederlägga mina uppgifter.

Det allvarliga torde dock vara att om mina uppgifter är riktiga så har svenska staten och de svenska kommunerna svikit den svenska demokratin och dess jämlikhetssträvande.

Skolplikten infördes en gång för att skapa ett rättvisare, jämlikare och därmed bättre samhälle med friare människor.Nu påstår jag att skolmyndigheterna i Kalmar avsiktligt medverkar till ett arbeta mot dessa goda mål genom att tillåta invandrarungdom att systematiskt skolka från den utbildning som skattebetalarna och svenska skolsystemet erbjuder . Vi har sedan år tillbaka ett samhälle av vi och dom men som "dom" inte valt utan skyfflats in i med hjälp av svenska myndigheters slapphet och okunskap.Hur länge tänker kalmars skolmyndigheter tillåta att många flickor i muslimska hem förvägras sin lagliga rätt till utbildning?

Bjarne Ritzén( kommentar. Bjarne Ritzén är flitig debattör i Kalmartidning trots att han inte längre bor i Sverige. Fast troligen är det så att genom att han inte bor i Sverige vågar han skriva vad han vill utan att få stenar eller brandsläckaren genom fönsterrutan

Postat av: Sven Håkan

En fjolla sa att "vi" måste slå tillbaka mot polisen,

När jag var tonåring på 60-talet och vi stod ca 4-5 kompisar i stan så stannade polisen och vevade

ner rutan och frågade vad som stod på, och tyckte att vi skulle skingra oss åt.

2011-09-22 @ 22:09:49
Postat av: Gubben o Gumman

Thor-alf : Gubben o Gumman ber om ursäkt för "osportsligt uppträdande " sk politisk missconduct.

Vi sover med foliehattarna på denna natt.

Hoppas att natten inte blir för het.... i containrarna allså AW Svensson.

Händerna på brandslangen som räddningstjänsten sa i Kalmar.

Till häst mot containernördarna.

2011-09-22 @ 23:41:08
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

Requim - en stadsdels förfall....Min mormor och morfar flyttade till Djurängen 1973.Fina nybyggda lägenheter, nära till naturen och ett makalöst centrum - där fanns banker, frisörer,klädbutiker,tobaksaffär,blomsterhandel, Konsum, ICA, post, tandläkare ,vårdcentral,apotek.Allt på ett ställe, inte minst för äldre människor. Men alla hade sitt att gå till. Lugnt och behagligt.2003 flyttade jag till detta område. I 8 år har jag dessvärre sett detta trevliga område successivt försämras mer och mer.Nu står tomma lokaler lediga för uthyrning sedan länge...Post, bank, Konsum, vårdcenral, mm..Hur har det blivit så?Jo, den gängse regeln är att mångkulturen har ett fribrev. Kalmar kommun skall defacto ta hand om nyanlända.....För så ser det ut numera, paraboler mot visst väderstreck, kvinnor i kläder som vi inte ens hade accepterat för 100 år sedan, flickor som kläder sig i dito vid 9 års ålder i högsommarvärme medans deras yngre bröder går i shorts och t-shirt.suck.Nu har vi bränder för de stackarna har inget att göra.vad sägs om att satsa på studierna?

Vad sägs om att ta ansvar för sitt liv?

vad sägs om att föräldrarna till ligisterna tar sitt ansvar?

Vad sägs om att vara tacksam för det som Sverige ger dom?Jag vill inte ha fler bränder där jag bor. Jag vill inte se slynglar springa omkring med laserpekare runt dagis.Jag vill inte få stryk när jag påpekar att de tre förbicyklande borde ha lyset på..Jag vill inte att sju stycken ställer sig framför mig och undrar varför jag fotograferar...Jag kommer med full kraft påtala detta i nästa kommunfullmäktige på måndag, var så säkra!PS. SDU har möte på Larmtorget kl 13 nu på söndag i Kalmar, har ni vägarna förbi så syns vi - vi måste stötta de unga, eller hur?2011-09-23 @ 00:13:32
Postat av: Ludvig

När jag växte upp fanns det heller inga fritidsgårdar. Vi hade väldigt roligt ändå.

2011-09-23 @ 06:34:57
Postat av: Stefan

Den här debatten får mig osökt att tänka på http://www.youtube.com/watch?v=WMZdA-b2Vdw

2011-09-23 @ 07:46:54
Postat av: Anonym

2011-09-23 @ 07:47:33
Postat av: Tony Ingman

En logisk utveckling när efterblivna analfabeter

importeras,sådana här saker har dom sett sedan dom var små,och tror med det klena förstånd dom besitter att det skall vara så. Inga fritidsgårdar i världen kan avhålla sådana som har lejhet med sig i bagaget att sluta att bete sig som dom gör.

En normalbegåvad individ begriper att om man förstör värden för miljontals kronor, så blir där inte mer pengar över till att satsa på fler fritidsgårdar. Dessa kommer troligtvis att eldas upp med.

2011-09-23 @ 08:04:21
Postat av: Lotta

Thomas Mattsson på Expressen tycker att Dawit Isaac skall få komma hem. Men är han inte redan hemma undrar jag?

2011-09-23 @ 10:23:03
Postat av: Tony Ingman

Lotta: Javisst, det är familjen som skall åka hem!

2011-09-23 @ 11:44:57
Postat av: Jesse

Tänk att svensken kan slumra så gott trots att domen kommer över dem nu

2011-09-23 @ 12:39:52
URL: http://kattsvans.wordpress.com
Postat av: jägarn

Ingen kan väl påstå annat än att utrymmet för de politiskt korrekta krymper för var dag. Sanningen far fram som en snöplog framför en SCANIA V8, drivorna hopar sig. Vart skall de politiskt korrekta ta vägen när de nu snart är avklädda?

2011-09-23 @ 15:54:31
Postat av: Berit

Men hur kan man som politiker i kommunen acceptera detta med bränder,skadegörelse,stenkastning och totalt fördärva vissa bostadsområden och man sitter med armarna i kors och bara jamsa med?

Sådana politiker företräder väl ändå inte svenskarna eller Kalmarborna i detta fallet?

Varför utvisas inte dom,familjen och släkten till sina hemländer på livstid.

Sverige har inget ansvar att betala deras livsuppehälle när de inte kan anpassa sig.

2011-09-23 @ 18:33:37
Postat av: hahahahha

skrattade sönder hela klippet :D.till thoralf:

har du frågat just dom enskilda personerna som startade bränderna om att det var därför dom gjorde som dom gjorde? nej.Brukar ju vara politiker som skyller på att barn e sysslolösa o bränner för dom inte har fritidsgård, men oftast gör dom det helt utan politisk skäl, för att dom tycker det är kul att komma i tidningen.

2011-09-25 @ 22:33:27
Postat av: 1

"Problemet är att dom inte orkar". Fan vad trött man blir på självutnämnda forskare som inte ens har utbildning i psykologi eller hur en människa fungerar, men som ska ha koll på politik. Vilket är 95% av alla svenska politiker.

2011-09-25 @ 22:40:33
Postat av: Rob

"Jag kan bara upplysa dessa ungdomar att det finns hur mycket som helst om man bara orkar intressera sig för kultur, idrott eller någon annan föreningsverksamhet. Problemet är att de ”orkar” troligen inte aktivera sig med något utvecklande."Upplys du hur mycket du vill. Du har ingen förståelse för vad dessa ungdomar tycker är kul och det finns ingen form av kultur som intresserar dessa i kalmar. Det var samma sak när jag flyttade till kalmar och det har inte skett någon som helst utveckling på 10 år då jag bott där. Flyttade för 4 år sen och det är nog det bästa som hänt. För här finns både subkultur och kultur

2011-09-27 @ 09:19:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0