EU BÄR SKULDEN FÖR HÖGRE ELPRISERJag är helt förbluffad över hur media undviker att informera om orsakerna till de olika elprisområden som införts från den 1 november. Följande finns att läsa på EON:s hemsida.

”Under sommaren 2009 gjordes den preliminära bedömningen från EU-kommissionens sida att Svenska Kraftnäts hantering av interna begränsningar i det svenska stamnätet kan strida mot EU:s konkurrensregler.

Detta kan förklaras genom att Svenska Kraftnäts exportbegränsningar gynnar svenska konsumenter framför andra kunder i Europeiska unionen. För att klargöra ärendet inledde kommissionen under 2009 en granskning.

För att gå kommissionen till mötes och undanröja problematiken med exportbegränsningar av el till andra länder tog Svenska Kraftnät fram ett förslag som gick ut på att dela in Sverige i fyra olika prisområden. EU-kommissionen godkände Svenska Kraftnäts förslag den 14 april 2010.”

Enligt EU får alltså inte Svenska Kraftnät gynna svenska konsumenter! Det är minst sagt helt horribelt enligt min mening. Likaså är det ynkligt av Svenska Kraftnät att utan minsta strid mot EU och för svenska konsumenter ge upp och vika sig för EU.

Det är den typiskt svenska fegheten och flatheten inför det överstatliga EU. Media mörkar dessutom denna sanning för både läsare och tittare.

Vad lär sig journlisterna på högskolorna egentligen? Inte är det eget tänkande i varje fall.

Sedan är ju den indelning i fyra elprisområden som Svenska Kraftnät utförd mycket märklig. Jag ställer mig verkligen frågande till hur man gjort denna uppdelning.

”Svenska Kraftnäts modell med fyra prisområden synliggör flaskhalsar som uppstår när el distribueras från norra till södra Sverige, och därmed också behovet av nödvändiga förstärkningar av elnätet samt ökad elproduktion i södra Sverige. I dagsläget är det svårt att förutspå elpriserna i de nya prisområdena.”

Nu vet vi vad som hänt med elpriserna och det är att det som kallas SE4 (södra Sverige) har fått kraftigt höjda elpriser. Vilket bekräftas av följande priser från elhandeln på Nord Pool där SE4 har drygt 30 procent högre priser just nu.Detta leder osökt in mig på hur fan Svenska Kraftnät gjort indelningen i elprisområden. Helt klart har man valt att gynna region SE3 där de båda storstadsregionerna Stockholm och Göteborg ingår. Hur man då gjort detta? Genom att dra gränserna så att både Ringhals och Simpevarp inte hamnar i södra Sverige trots att Ringhals ligger strax norr om Varberg och Simpevarp strax norr om Oskarshamn.

När det gäller Simpevarp har man till och med varit så fräck att placera Simpevarp i elprisområde SE3 men Oskarshamns stad ligger i SE4. Något som borde fått kommunpolitikerna i Oskarshamn att rasa över detta men jag har inte hört en stavelse från kommunalrådet i Oskarshamn.Man kan riktigt se hur noga man varit med att införliva kärnkraftverken med storstadsregionerna i elprisområde SE3.

Som inte detta vore nog så har man även placerat in Forsmark i SE3. Med andra ord har man alla kärnkraftverk vi har i Sverige inom SE3. Snacka om att mygla med elpriserna för storstadsregionerna.

Nu har nog ingen förstått att prisskillnaderna skulle bli så våldsamma.

Inte kan det vara så roligt att jobba på OKG i Simpevarp och sedan veta elmätaren tickar på hemma i huset i Oskarshamn på grund av att det inte blåser i Danmark. Det är väl dags att damma av kärnkraftverken i Barsebäck oavsett vad danskarna och Köpenhamnarna anser om detta.

Visst är Sverige fantastiskt! Visst är det fantastiskt att vara medlem i EU!


Kommentarer
Postat av: Cavatus

Bra att du uppmärksamma detta, Thoralt. Jag tror att svenska medier inte vill nämna detta för då kan ju svenska folket bli (än mer) negativt inställda till EU, och det får vi ju inte, för numera är det ju bara SD som inte är med på EU-tåget och i svenska medier måste man göra ALLT för att folk inte ska rösta på SD av någon enda anledning. Därför mörkar man alla negativa aspekter i Sverige som beror på EU. Någon som anser att jag är ute och cyklar?

2011-11-17 @ 00:01:24
URL: http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar
Postat av: Robin Shadowes

Håller med Thoralf om att öppna Barsebäck igen. Svenska kärnkraftverk är bland dom säkraste i världen, inget snack om ryskt skräp här inte. Det är en ren skandal hur Barsebäck hanterats. Vänstern och miljö-mupparna kommer skrika som stuckna grisar när Barsebäck öppnar igen men det är ju inget att göra åt. Förhoppningsvis trillar V ut i nästa val och Mp förlorar massor av röster p g a just detta. Vad föredrar svensken, att fortsätta göda miljö-tomtarna eller få sänkt el-nota?

2011-11-17 @ 00:02:17
Postat av: IGOR

Öppna Barsebäck, jag bryr mig om vad danskarna gör i Danmark så de skall ge blanka fan i vad vi gör i Sverige. Se till att maxa Oskarshamn och bygg fler kärnkraftverk istället.Men ja det är helt bissart att EU skall tala om för oss hur vi skall producera vår el och vem vi skall sälja dem till.

2011-11-17 @ 00:13:29
Postat av: Ölandslök

Jag har en jobbarkompis (Lennart) som bor norr om O-Hamn. Gränsen går på andra sidan hans staket. Han bor självfallet på fel sida.Vidare kan jag informera att Lennart i politiska diskussioner som duggar tätt och hett är mer SD än jag, ändå röstar han på M. Dock har jag tre år på mig att få honom rätt.

2011-11-17 @ 00:48:06
Postat av: carl

avregleringen av el är nog planerat sedan många många år. troligen kommer elpriset bli så högt så svenskar tvingas ansluta sig till ryska gasen via Tyskland som blir billig ett tag sedan blir den lika dyr som el.efter att gasledningar byggts i hela Sverige.verkar som massinvandringen var planerad redan för 20-25 år sedan och först nu ser man effekterna av den stegvisa sakta tillvänjningen.http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GH0394http://exilen.forumotion.eu/t154-planerna-for-sveriges-undergangredan nu finns ju minst 500 000-- 2000 000 utländska medborgar som fått barn inräknat, så svenska samhällets kolaps är ju ganska nära. inför budget året 2012 har ju alla kommuner extrema besparingspaket. och sedan efterkommande år finns inget mer att spara in på! eller? troligen fortsätter befolkningsökningen i form av invandring och besparingarna tar nog inte slut.

syntax error för hela Sverige.

2011-11-17 @ 01:05:38
Postat av: Magentan

Nu kommer jag med lite OT igen:

Från Petterssons blogg:

Ett av regeringens många kostsamma projekt för att dölja sin misslyckade invandringspolitik är att de nyanlända ska läsa SO och lära sig hur det svenska samhället fungerar.I en inspelning av kursen hör man en av MENA-kursdeltagarna (som för övrigt pratar bra svenska faktiskt) förvånat ifrågasätta meningen med att jobba i Sverige när man ändå inte tjänar något på det. Han förstår inte alls detta!http://petterssons.bloggsida.se/politik/so-for-nyanlanda

2011-11-17 @ 01:24:43
Postat av: Fredrik

Har ni inte lyssnat på denna inspelning från

länken ovan så gör det!!Att dessa har fått lära sig och är anledningen till att man kommer till Sverige är just att man behöver inte jobba!!!!. Ingen nyhet där!Men det som fick mig att vekligen blir förbannad är när man hör hur UR rösten säga mitt i denna debatt att nu tycker ansvarig Eva palm att nu har vi glidit ifrån ämnet???? Här har vi rödflummets politik. Dyker upp nåt där man verkligen ska sätta ner foten och diskutera men allt för nära sanningen! Ja vill ni bli förbannade och ha nåt att snacka om på jobbet idag så börjar debatten

17.28 min in. FÖRBANNAD KATASTROF hur vill daltar runt med dessa människor och jag/ ni ska betala !!

2011-11-17 @ 06:12:02
Postat av: jägarn

Det kommer bli värre i media, 75 procent av eleverna på journalisthögskolan (kommunisthögskolan) är småflickor. Tycka synd om faktorn kommer att skena.

2011-11-17 @ 07:17:51
Postat av: Robin Shadowes

@carl. Dom har planerat det långt mer än 20 år. Den amerikanske frimuraren Albert Pike skrev redan i början av 1880-talet att det kommer ta tre världskrig innan hela världen kommer under en enda världsregering. Frimurarna är dessutom en i allra högsta grad ockult rörelse. Siffror och symboler är oerhört viktiga för dem. Därför är det viktigt för dem att främst Uppenbarelseboken blir till en självuppföljande profetia. Men även Maya-profetiorna och Nostradamus har högt symbol-värde för dem. I skrivande stund är det bara 13 månader tills Maya-kalendern upphör. Av detta drar jag slutsatsen att allting kommer eskalera och gå mycket fort under nästkommande år. Så vi kan lätt räkna med den totala samhälls-kollapsen någon gång under nästa år. Vill ni överleva så är ett gott råd att inte ta några influensa-vacciner eller liknande. Dom är alla designade att slå ut immunförsvaret så att ni blir försvarslösa när dom ytters medvetet släpper lös den riktiga farsoten. Dom som har gått på propagandan och tagit 1-2 sprutor under tidigare år har naturligtvis misnkat sina chanser att överleva men gör då inte det fatala misstaget att ta den tredje och sista sprutan ty då lär ni vara förlorade.

2011-11-17 @ 08:30:38
Postat av: Rune

Det bästa vore ju att klippa av kablarna till kontinenten. Med kablarna får vi ju in kontinentens elpriser.

Sedan undrar jag vilka som har lovat statliga Vattenfall att hålla på i Tyskland? Vattenfalls uppdrag borde ju vara att hålla de svenska konsumenterna med el till självkostnadspris i ett försklassigt elnät.

Staten borde ge Vattenfall order att avveckla sina engagemang i utlandet för att sedan använda pengarna för att lösa in Eons och Fortums nät i Sverige så att Sveriges elförsörjning åter hamnar i svenska händer. Detta borde vara en

högprioriterad åtgärd.

2011-11-17 @ 08:40:16
Postat av: allemand

Finns det några personer som bor utanför Stor-Stockholm, man kan undra varför? Ni ser själva hur dumt det är. ;-)

2011-11-17 @ 09:52:50
Postat av: AWSvensson

Det är inte bara inom asylindustrin danskar politiker är överlägsna de svenska motsvarigheterna. Först tvingar man fram en stängning av Barsebäck,sedan bygger man vindkraftverk, dessa tar semester under den kalla årstiden när ett högtryck lägger sig platt över norden och luftmassorna står still. Då begär man att Sverige ska ha kapacitet att leverera el vilket som sagts medför ökade priser baserade på marknadsekonomins villkor ,tillgång och efterfrågan.

Annars kan vi rapportera från statstelevisionen,staten ska spara 1,9 miljarder fram till 2015 på gymnasieskolan,vilket innebär 3600 färre lärare,är det ett svar på lärarnas krav på högre löner,samtidigt som vissa lärare uppmanas att sätta högre betyg för att populariserar den konkurrensutsatta skolan. Äldrevården är underbemannad i brist på pengar,antalet som lever på ekonomiskt bistånd ökar och ingen förstår varför, pensionsskulden i kommunerna uppgår till 270 miljarder kronor. Ja så dags för lite positiva nyheter ,tillströmningen av ensamkommande i synnerhet och asylsökande i allmänhet är fortsatt god.Tendensen för arbetskraftsinvandringen av diskare är i stigande,skönt att några kurvor pekar uppåt.

2011-11-17 @ 09:58:51
Postat av: S.E.K .

Där ser vi hur tokigt det är när det blir för stort och så vurmas det för storregioner i Sverige ,nej låt varje kommun sköta sitt då blir det överskådligt och bra på alla vis !

2011-11-17 @ 10:08:32
Postat av: Dille

PK-iterna stängde Barsebäck så att södra Sverige nödgades importera dyr ström.

Nu vill PK-iterna dessutom ha en EU-skatt så att skötsamma och laglydiga människor, i t ex Sverige, ska lösa Greklands problem med bristfällig skattemoral.

I ett uttanlande i dag förbereder Göran Persson opinionen. Tänk vilket cyniskt väljarförakt!

"Det kan snart bli nödvändigt att binda kronan mot euron" säger han vidare.

Jo bakom ryggen på det väljarna arbetar arbetar PK-iterna mot det svenska folket och svenska svenska intressen.

Det första steget är redan på gång, med en lagstiftning som stramar upp budgetprocesserna i euroländerna. Sedan får vi troligen starkare sanktioner. Jag förutser också att vi inom en nära framtid kommer ha den första europeiska skatten", säger Göran Persson

2011-11-17 @ 10:43:26
Postat av: Teodor

Klippa kablarna till kontinenten ska man akta sig för (inklusive Danmark och Finland). Elpriset blir visserligen högre men risken minskar för effektbrist. I vintras då det var ont om vatten i magasinen var vår elimport tidvis motsvarande ett kärnkraftverk. Vad jag förstår kom strömmen ofta från Tyskland bl a via Danmark och från Ryssland via Finland. Däremot skulle det inte skada om EU-kommisionen gick en kurs i ellära och lärde sig Ohms lag.

2011-11-17 @ 11:02:03
Postat av: Lassekolja

Mycket bra Thoralf att Du tar upp denna för Sverige, både för hushållen och inte minst för vår än så länge ej nedlagda industri, så viktiga fråga.

När jag tänker på 7-klövern´s handlingsförlamade politiker tappar jag lusten att betala skatt. De politiker, som lade ned Barsebäck borde ställas inför domstol och där dömas till ett så kraftigt skadestånd att endast existensminimum fick gälla resten av deras liv. Om jag inte är felunderrättad har nedläggningen av B-bäck hittills kostat ca20miljarder(!)kr. Så går det när MP är inblandat!

Jag har kört sträckan Göteborg - Malmö ca1500ggr under 33år (till och från färjan Malmö/Trelleborg - Travemünde) och vid Glumslöv sett hur hela Köpenhamn legat inbäddat i ett gult svaveltöcken, bl.a. från kemindustrin i Köge, luftföroreningar, som vi fått in över Sverige med sydvästvindarna. Om detta hördes inte ett ord från Göran Persson inför den katastrofala nedläggningen av de båda Barsebäcksreaktorerna. Istället lade "vi" oss platt för danskarna, YNKLIGT!

Att våra politiker inte ens börjat upphandla utbyggnaden av kärnkraften, när minst två nya högteknologiska reaktorer borde stå färdiga, är inget mindre än en skandal!!!

Jag är så glad att vi till sist fick ett parti i vår Riksdag, som ÄNTLIGEN sätter svenska intressen i första rummet!

KÄMPA PÅM Thoralf, Du och Dina kolleger i Riksdagen behövs bara mer och mer!!!

Postat av: Hulda

Centerns Annie Lööf har författat ett inlägg på SVT,s Debatts hemsida. Givetvis om invandringen och givetvis att den ska öka....

Läs gärna, men sitt ner. Använder du hjärtmedicin, ha den nära tillhands....

Hur tänker Centerledningen...??

2011-11-17 @ 13:07:58
Postat av: Birger-Zorro

Jag gick aldrig med i EU! Jag har heller inte likt hycklarna förespråkat Euron i Sverige! Idag är det ca 12 % som vill Euron i Sverige; vart tog alla Eurokramare vägen?EU är inget annat än ett socialistiskt experiment framfött av tyskarna och grodätarna som ett svar på USA:s Förenta Stater; man ville skapa ett Europas Förenta Stater. Att införa Euron var ett absolut krav för att Tyskland skulle få återförenas; om man har EN valuta så trodde man att Tyskland INTE skulle få stormaktsdrömmar igen!Vilka jävla stolpskott!!!

2011-11-17 @ 14:11:36
Postat av: Da Capo

- Det är lätt att säga tulipanaros.

Thoralf skriver:

1.

"Det är väl dags att damma av kärnkraftverken i Barsebäck oavsett vad danskarna och Köpenhamnarna anser om detta."ÄR DET ÖVERHUVUDTAGET TEKNISKT + JURIDISKT MÖJLIGT ATT PÅ NYTT TA BARSEBÄCKSVERKET I BRUK?Om JA, börja då politiskt att stenhårt jobba för detta allmänt och inom SD.Om NEJ, för aldrig mera Barsebäcksverket på tal! Det är då bara ytterligare ett av Nya Sveriges oikofoba och självdestruktiva mammutmisslyckanden.2.

"Vad lär sig journlisterna på högskolorna egentligen? Inte är det eget tänkande i varje fall.Ett sakkunniguttalande härom kunde man läsa på denna din blogg 2011-11-15 - 16:22:55 -- "Världens största dagis".Följ förövrigt den pågående skoldebatten och lyssna till de verklighetsfrånvända dårarnas käbblande.När multiplikatoinstabellen 25x25 flyter som rinnande vatten genom 10-åringarnas hjärnor och när utökad bråkräkning (det är inte charmigt att vara rudis i PROCENTRÄKNING!) och regula-de-tri behärskas lika väl och självklart av samma åldersgrupp som folkgisslet Facebook, då är det kanske dags att börja fundera på hur fortsatt matematikundervisning skall läggas upp.

2011-11-17 @ 14:52:44
Postat av: Robin Shadowes

Görans "torp" borde säljas på exekutiv auktion. Dom stulna pensionerna har vi inte sett röken av. Kanske man kan sälja kåken till Migrationsverket och göra om till hem för skäggebarn?

2011-11-17 @ 17:18:36
Postat av: Anonym

Avregleringen av elmarknaden och EUs inblandning i vilka priser vi ska betala för elen är inget annat än ren stöld från det svenska folket.

2011-11-17 @ 17:51:36
Postat av: Svensson

Sverige gynnas av El-priserna ? Då kan man undra hur höga elpriser dom andra länderna har ?

2011-11-17 @ 18:39:28
URL: http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/
Postat av: Nils

Sverigedemokraterna vill starta kärnkrig mot Danmark och det är väl inte så märkligt. Är man ett nationellt populistparti får man ju hitta på nåt dumt och populärt, som kan reta de elaka utlänningar och få den mera oreflekterade del av väljarkåren att jubla.Att Svenska Kraftnät inte får gynna = ge bättre villkor till svenska konsumenter upprör Thoralf Alfsson, men om man vill konkurrera om leveranser til utlandet via ett gränsöverskridande marknad, så är det väl självklart att alla aktörer har krav på samma villkor. Man kan inte inreda Sveriges villkor på ett speciellt vis för att det är bättre för svenskarna.Om man som parti vill jobba för att kapa ledningarna till utlandet och dra sig ur samarbetat, så går det också bra, men det får ju konsekvenser bl.a. för försörjningssäkerheten.Hur stor prisskillnad de nya områden rejält medför, får vi att se 30. november. Sydvästlänken kommer senare i stort sett att lösa problemet att några svenskar slippar billigare än andra, men till dess finns det givetvis politiska poäng att plocka för den som inte tar det så noga.

2011-11-17 @ 20:12:16
Postat av: S.E.K .

Jag har fattat det på det viset att om vi gick med i EU så skulle allt bli så bra vad har det blivit , jo en kraftig prishöjning på elen jag tyckte för min del att det var mer än tillräckligt dyrt förra vintern ! Ruffel och båg är vad det är !

2011-11-17 @ 20:21:32
Postat av: AWSvensson

Nils,Thoralf är inte den ende som reagerar,den morgonpigge kunde i SVT ta del av vad en företagare i Anderstorp tyckte om uppdelningen av landet på detta korkade sätt. Hade han haft sin industri i Gnosjö hade priset varit annorlunda.

Vi stänger Barsebäck på danskarnas begäran,när deras stillastående vindkraftverk inte snurrar så kräver de att Sverige ska leverera och då av den dyraste elen som blir ännu dyrare för sydsvensken.

2011-11-17 @ 20:43:38
Postat av: Skånepåg

Här är en annan företagare i Skurup och som kommer att få det kärvt.

Postat av: Nils

AW Svensson, du kan mena, att danskarna pga dåliga mänskliga egenskaper som arrogans och krävande attityd förtjänar att få en potentiell dirty bomb uppställt utanför grinden, men det har inte så mycket med energipolitik att göra. Det är väl mera någon sorts förvirrad nationell självhävdelse, som bubblar fram.Prisskillnaderna kan tas bort vha den nya ledning, som Svenska Kraftnät är på väg att etablera, men den tar inte bort de djupare problem, som finns med marknaden. Bolagen tjänar alldeles för mycket pga att de har för stor makt över prissättningen, och pga att priset ute hos konsumenterna inte är rörligt. Det finns ingen möjlighet för att spara i de timmar där elen er dyr.Tyvärr kan ingen journalist förstå och därför inte heller förklara för någon annan hur elmarknaden fungerar och därmed vilken funktion de nya el-områden har. Plötsligt en morgon fanns linjerna bara där - som korncirklar - ingen vet hur det gick till, vem som står bak eller vad det betyder, så det er fritt fram för fantasien. Sverigedemokraten anar en konspiration och en konditor kanske ser fyra tårtbottnar. Every man his own.Själv utan EU hade jättarna utan tvivel uppfunnit el-börsen Nordpool som via statsägda Vattenfall i hög grad är svensk, och om marknaden skall reformeras kan det ske från Sverige. Detta kommer inte att hända därför att det finns intressen som är starkare.

2011-11-18 @ 10:07:17
Postat av: lee

norge utanför eu får billig el.. medans skåne i eu får dyr el..bra jobbat eu...

2011-11-18 @ 10:39:20
Postat av: trorjaginte

NilsDu tycker att det är självklart att man inte ska få ta ut ett högre pris av andra länder, men tycker att det är helt normalt att skåningar ska betala ett högre pris än stockholmare?

2011-11-18 @ 12:19:52
Postat av: Nils

För aktörerna på elmarknaden finns ingen länder eller landsdelar. Eon och Vattenfall ansvarar inte for någon rättvisa mellan länderna eller skåningar och stockholmare. Norge har fem områden och Danmark två - alla kan få forskeligt pris.Man levererar sin el till avtalat pris till ett bestämt område, men för att man ska kunna fastsätta ett pris och leverera skal området hänga ihop så elen kan komma fram och det gör området hela Sverige inte.Politisk kan staten Sverige välja att 1: kompensera sina medborgare för prisskillnaderna, 2: arbeta för en reform av Nordpool, 3: utträde av samarbetet, 4: bygga bort skillnaderna.

2011-11-18 @ 12:55:42
Postat av: Thoralf Alfsson

NilsDu får gärna förklara vad flaskhalsen ligger mellan Simpevarp och Oskarshamn.

2011-11-18 @ 18:17:51
Postat av: Nils

Thoralf Alfsson, flaskhalsen är hela gränsen mellan SE3 och SE4, där det finns ett antal ledningar som tillsammans utgör kapaciteten för överföring av el från norr mot syd.Om man upphandlade elen håla för håla är det logiskt, att det inte vill vara begränsningar i överföringskapaciteten till Oskarshamn från Oskarshamnsverket om det nu är i drift, men nu har man alltså valt att ha fyra elområden i SE och inte 1000 och samma el som säljs till Oskarshamn skal också kunna ta sig fram till Skanör och Malmö.Jag förstår utmärkt att kommunpolitikerna i Oskarshamn inte "rasar", därför att skillnaderna i priset säkert visar sig inte att bli så dramatiska, när vi kommer fram till slutet på månaden, och dessutom ska man välja sina kampar och denna är ingen man kan vinna.

2011-11-18 @ 20:44:43
Postat av: Magnus

Öhm...om danskarna vill komma i åtnjutande av billig svensk energi så är det väl bara för dem å öppna upp plånboken och betala för investeringen, eller sluta upp med sin fjantiga energipolitik med övertro på vindsnurror och bygga egna kärnkraftverk.

2011-11-18 @ 21:34:40
Postat av: Skånepåg

Gnosjöföretgare rasar mot elprisområden.Postat av: Skånepåg

@ MagnusSom du ser i länken är vindsnurror "effektiva" grejor. Hur f-n kan man satsa på detta vansinne?

2011-11-18 @ 22:26:10
URL: http://www.vindstat.nu/
Postat av: MetalHeadViking

Jag är mållös....

2011-11-18 @ 22:39:54
URL: http://detopaverkadesinnet.blogspot.com/
Postat av: Nils

Ja Skånepåg, de är rätt effektiva. I detta ögonblick producerar danska vindmöllor mera än en tredjedel av förbrukningen i Danmark. Men är man emot, så är man och det skal också vara plats för känslor...Jag tycker iofs att man skulle ta mera hänsyn till natur och människor här i Sverige när vindsnurrorna planeras. Det finns ju oändligt med områden som redan er påverkat av trafik eller annat. Ställ upp en snurra i varje rondell.

2011-11-18 @ 23:03:24
Postat av: Lassekolja

Vindkraft är helt enkelt för dyr att bygga per utvunnen kWh. Kärnkraft är det enda realistiska alternativet vad man än tycker och om vi vill ha vår välståndsskapande industri kvar, så länge vi vägrar att bygga ut vattenkraften.

Postat av: en mycket glad norrlänning

Detta är nog det bästa som har inträffat på länge! Vi som bor här uppe i norr betalar redan så mycket mer än ni nere i söder! Vi har mycket kallare klimat än er och måste under dom 6 månader vinter vi har betala väldigt mycket för att värma huset. Och all bensin vi måste betala för att kunna ta oss någonstans, vi har inte ett välutbyggt infranät med bussar och tåg som går överallt hela tiden! Och alla våra fina älvar som har blivit förstörda för att man ska kunna utvinna energi, det tänker ni inte på va? Ni är bara så glada över att få energi från norr utan att ni ska behöva bry er över hur fördjävligt det ser ut här uppe?!

2011-11-20 @ 12:05:23
Postat av: Fru Svensson

Svar till en mycket glad norrlänning.Vadå väl utbyggt infranät med bussar ? jag jobbar 6 mil bort från hemmet skulle jag åka buss från mitt hem och till jobbet skulle det ta två timmar enkel resa och då skulle jag ändå inte komma ända fram till jobbet utan hamna 7 kilometer därifrån i alla fall.Bara för att jag bor i el zon 4 betyder det inte att jag bor i skåne där bussarna går en gång i kvarten. Kalmar län ingår där, och vi är mer ett glesbyggdsområde

2011-11-21 @ 16:23:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0