ASYLRESOR ELLER SEMESTERRESOR

Antalet asylsökande till Sverige ökar dramatiskt trots att inga nya konflikter uppstått i världen de senaste månaderna. Under årets första fyra månader har antalet asylsökande ökat med ca 50 procent mot en redan väldigt hög nivå under 2009. I siffror innebär det att 10 273 personer sökt asyl under årets första fyra månader. I mars var ökningen hela 107 procent och man undrar givetvis vad denna ökning beror på. Min egen uppfattning är att detta har två grundläggande orsaker, dels att våra grannländer stramar åt sina egna regler vilket innebär att de ”byråer” som ägnar sig åt rådgivning och flyktingsmuggling ändrar sina ”mål”. Det andra är den naiva flathet som råder inom Migrationsverket eller snarare riksdag och regeringens direktiv som styr behandlingen av asylansökningar. Papperslös och utan att kunna styrka sin identitet är bästa ”argumentet” för att få asyl i Sverige. Det visar inte minst Migrationsverkets egen statistik som visar att ca 97 procent av de asylsökande saknar ID-handlingar när de söker asyl. I min värld skulle dessa 97 procent avvisas omedelbart från Sverige. Ingen kan flyga till Sverige utan ID-handlingar men ändå saknar de detta vid ankomsten till Sverige.

Frågan är givetvis om inte flygbolagen är medansvariga till denna asylturism?

För en tid sedan fick jag en tidning (Reflex nr2) som delats ut vid turismmässan i Göteborg. Anledning till att jag fick tidningen var en artikel i tidningen som en besökare på turismmässan tyckte att jag skulle läsa. Artikeln handlar om flygbolaget Royal Falcon Airlines. Detta Jordanska flygbolag startade under april en ny flyglinje mellan Stockholm och Amman i Jordanien, med mycket goda anslutningar till Mosul och Najaf i Irak. Med andra ord ännu ett förtäckt Irak-flyg

Yanal Al-Kurdi, Commercial manager för Royal Falcon Airlines säger i artikeln följande.

Vi öppnar den skandinaviska marknaden för att vi ser potentialen här. Inte nog med den stora etniska trafiken till och från Irak, vi räknar även med en ökad privat resemarknad till Jordanien. Förutom detta har vi ju även de muslimska pilgrimsresorna till Mekka.”

Hur stor är denna marknad för resor till Irak? Det finns redan idag flera flyglinjer till Irak men uppenbarligen är marknaden så stor att Royal Falcon Airlines ser en potential för ännu ett flygbolag.

Betänk att det är människor som fått uppehållstillstånd i Sverige på grund av den situation som råder i Irak som nu i strid ström åker skytteltrafik mellan Sverige och Irak och det i stor utsträckning på svenska skattebetalares bekostnad.

Detta är dessutom ännu en ny rutt för de resebyråer som administrerar asylströmmen till Sverige. Det är givetvis ingen slump att Royal Falcon Airlines valde Stockholm som destination före våra grannländers huvudstäder t.ex. Köpenhamn. Svensk flyktingpolitik och frånvaron av ett invandringskritiskt parti i riksdagen utgjorde med stor säkerhet en faktor i valet av Stockholm som destinationsort.

Frågan är hur många asylsökande som Royal Falcon kommer att flyga in till Sverige under 2010?

Trackback
RSS 2.0