VINDKRAFTEN I KRIS


Sandviks kvarn på Öland                            Foto Thoralf Alfsson


Miljötalibanerna lever i sin egen lilla bubbla och saknar uppenbarligen förankring i verkligheten.

Under min semestervecka på Fuerteventura läste jag in mig en del på det som kallas ”Climategate” och det var synnerligen intressanta artiklar som jag har all anledning att återkomma till, kanske redan i nästa inlägg på bloggen. Med detta i bagaget så följer man debatten om klimatförändringarna med mer skeptiska ögon och öron.

Dansk vindkraft är i kris har vi kunnat läsa i flera tidningar, de största vindkraftsföretagen närmare sig konkurs i Danmark. Varför? Jo, ingen vill uppenbarligen investera i vindkraft, det finns inget riskkapital till dessa bolag. En tänkt börsintroduktion för Scan Energy med en aktiekurs på ca 13 euro fick ändras till 8 euro men ändå tecknades inte tillräckligt med aktier. 

”Jag tror inte
att vi hade kunnat sälja aktierna för en euro styck”, förklarade vd Karsten Olsen för danska tidningen Börsen."

I Sverige ser situationen inte så annorlunda ut. Vindkraftoperatören O2 har nu avbrutit sin börsintroduktion då intresset var otillräckligt. I veckan slutförs även introduktionen av Arise men hur stor andel av aktierna som är tecknade har jag inte sett några uppgifter på. Men risken är stor att även denna börsintroduktion misslyckas. Detta är det ultimata betyget för vad marknaden anser om framtidstron på vindkraft.

Att som vänsterblocket tro att man skall kunna ersätta kärnkraften med vindkraftsel i någon större utsträckning är naivt och ett lurendrejeri mot det svenska folket och väljarna. Till detta falsariet utnyttjas då forskare som gapar och skriker om klimatförändringar som påstås bero på mänsklig påverkan. Igår kunde vi till och med se hur kronprinssesan Viktoria utnyttjades av dessa klimattalibaner.

Att Mona Sahlin inte har något eget tänkande har ju flera socialdemokrater tidigare bekräftat, inte minst Göran Persson. Därför kan nu miljötalibanerna under Maria Wetterstrands ledning driva in Sverige i en mycket allvarlig energikris som kan hota hela den svenska basindustrin.

För den vanliga medborgaren kommer februaris elräkningar bara vara försmak på vad som komma skall när dessa miljötalibaner fått härja runt i regeringen under några år.

Sverige behöver kärnkraften!


Simpevarp kärnkraftverk.

Det är den enkla och bistra sanningen. Sverige är nästan det enda landet i hela världen av de länder som använder sig av kärnkraft för att producera sin elkraft som ännu inte förstått detta.

Enligt uppgifter från World Nuclear Association finns det idag 439 reaktorer i drift i världen och dessa är fördelade på ca 30 länder, 10 utav dessa finns i Sverige.

Inte mindre än 55 reaktorer är under byggnad, en av dessa i vårt grannland Finland. De länder som bygger flest kärnkraftreaktorer just nu är Kina 21st, Ryssland 9st, Sydkorea 6st och Indien 5st. Är det även i dessa länder i sydostasien som framtiden ligger?

I Sverige har vi istället stängt ner Barsebäck som såväl skulle ha behövts denna vinter då Sverige inte klarade av sin egen energiförsörjning trots alla vindsnurror.

Egentligen skulle alla svenska hushåll kräva ersättning från staten för det höga elpris vi fått betala under vintermånaderna då det är våra politiker som är orsaken till denna situation i grund och botten, inte elbolagen.

Men man blir än mer bekymrad när man ser statistiken över planerade kärnkraftreaktorer i världen. Enligt denna statistik kommer kärnkraften byggas ut med ca 100 procent, då hela 470st planerade reaktorbyggen finns. Kina har planer på att bygga, håll i er nu, 157st nya reaktorer, Ryssland 45st, Indien 38st, USA 30st, Sydafrika 27st, Ukraina 22st och Japan 14st o.s.v.

Har Sverige några planer på nya kärnreaktorer? Nej, istället diskuteras och riksdagen skall i juni rösta om vi får byta ut en gammal reaktor mot en ny modern. Vilken utveckling kommer den svenska basindustrin gå till mötes i framtiden? Det är inte underligt om våra svenska storföretag funderar över var de skall lägga sina investeringar och då syftar jag inte på olika orter i Sverige utan t.ex. alternativet sydostasien.

Det är inget fel på vindkraftverk men de kan bara ses som ett komplement till vatten och kärnkraft. Att säga något annat är att föra det svenska folket bakom ljuset och följden kommer bli ett Sverige som rasar utför i alla välfärdsstatistik.

Vi Sverigedemokrater blir ofta anklagade för att vilja skruva "klockan tillbaka" men det är just precis detta som miljötalibanarna med Maria Wetterstrand i spetsen vill göra.


Kommentarer
Postat av: AWSvensson

Läste att vindkraften står för 2% av vår elkapacitet men att det i vinter varit 15% nyttjande av dessa. Blåste det inte så frös de , hur ska samhället kunna ha någon som helst tilltro till någon sådant,

2010-03-25 @ 16:35:14
Postat av: Johan Gustavsson

Precis Alfsson! Likadant är det i Storbritannien.http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7069938.eceDet har även varit artiklar om detta i Ölandsbladet och kommentarerna har ju varit enormt roliga/otroliga, så till den grad att jag kände mig tvungen att ge mig in i debatten....http://www.olandsbladet.se/index.php?PHPSESSID=d538c98721eff25728da47924d2ff289&fritext=vindkraft+skr%E4mmer+turister&x=12&y=11

2010-03-25 @ 17:25:07
Postat av: dan

men vänta nu; att elräkningen är hög beror ju på att de hittat på nya x-tra avgifter(se på elräkningen)

till staten:

1 Moms

2 moms på momsen

3 energiskatt

till elnätsägaren

4 elöverföring

5 abonnemang

till elproducenten (statliga vattenfall och eon)

3 årsavgiften

den verkliga elkostnaden är förbrukad el

5 energiskatt

6 abonnemangavgiftdyraste avtalet är 70 öre/Kwh (utan agifter) blir det för en villaägare med ca 20 000 kwh=14 000 kr/år eller 1167 kr/månsedan har de ju politikerna fixat fiffel och båg djungel med elspot-börsen.sedan har vi elkabel till tyskland och kopplat in oss i EU´s priskarusell där företag har flyttat från Sverige med hjälp av EU-bidrag och skattebefrielser.kärnkraftverken byggdes för industrin som inte längre finns kvar.varven är borta, de 15 stora stålverken är borta, mesta av tillverkningsindustrin är borta.

att de företag som finns kvar kommer flytta beror nog mer på att det finns välutbildade och lågavlönade i tillväxtländer och industrin vill vara nära där det växer.om vi så hade subventionerat gratis el för Toyota,General electric, volkswagen mfl så flyttar de inte hit till Sverige.Sveriges framtid som kärnkraftland blir att vi tvingas gräva upp all Uran (Kalmar fästning rivs, Tysklands 1200 tals städer rivs nu för kolet)

och sedan får ta hand all Världens atomspor nu när Sverige har enda säkra berggrunden under Östhammar,nära Uppsala.

har nåt annat land löst slutförvaringen? annat än att vänta på att Sverige skall ta emot?att bygga nya kärnkraftverk och sedan bygga slutförvaring kostar flera hundra miljarder, vart kommer de pengarna från? blir det skattebetalarna som får subventinera?

det finns inga privata kärnkraftbolag för ingen bank skulle våga låna ut, inga försäkringsbolag vågar ge försäkring vid olyckor. så det blir skattebetalarna som via staten får driva kärnkraftverken.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article746029.eceverkar som kärnkraftens negativa saker inte får talas om, liknar väldigt mycket om invandringspolitiken som inte heller får ha några baksidor.http://sv.wikipedia.org/wiki/Harrisburgolyckan

2010-03-25 @ 17:37:39
Postat av: Claes

Den eventuella globala temperaturhöjning som påstås bero på den eventuella ökningen av koldioxidhalten och som påstås bevisas av dom polarisar som har visat sig inte smälta och den havsytenivå som inte stiger och som stöds av den majoritet av forskare som är i minoritet verkar lite osäker.Temperaturen har i varje fall inte stigit de sista 10 åren trots en påstådd ökning av koldioxidhalten och givetvis helt i strid med de modeller för temperaturökning som klimattalibanerna själva har tagit fram. Flera duktiga svenska forskare som inte tillåts komma fram har bidragit med resultat som kullkastar IPCC:s rapporter. Se Stockholmsinitiativet på nätet.

2010-03-25 @ 17:38:08
Postat av: Drutten

Exaktamente!

Vi skall ha kärnkraft för den är billig och relativt ren. Vindkraft är dyr och ger lite energi och hotar hela vår industri och i förlängningen vårt land.

Att det finns så många fullständiga idioter som röstar MP är helt otroligt. Jag vill se en dokumentär om hur Statsmaffian hjärntvättade det Svenska folket.

2010-03-25 @ 17:56:25
Postat av: dan

kan man bygga kärnkraftverken i norrland åtminstone. men den förhoppningen är väl inte så sannolikt.

http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEIom Sverige bygger nya kärnkraftverk och sedan inte får så stor tillväxt av industri då har vi tvång att få ihop till kostnaderna för bygge och slutförvaring och EU kör nog samma visa som mot Grekland att vi måste aspassa ekonomin och det vi kan sälja är uranet i marken och ta betalt för slutförvaring av övriga Världen.så man får hoppas att alla världens företag flyttar till Sverige och inga utsläpp av radioaktivitet kommer ske.så kalkylerna på den fantastiskt billiga elen blir sanna. och att aldrig exempelvis fattiga länder skulle få för sig att skaffa kärnkraft och bygga industrier. nä locket på inga mer länder än korea,kina,indien,mfl skall kunna resa sig ur fattigdom. för då skulle det behövas nya klimatsmarta energitekniker och det vill man inte ha.

2010-03-25 @ 17:56:30
Postat av: FreeBird

I Frankrike får man över 80% av elenergi från kärnkratsverk.

2010-03-25 @ 18:26:02
Postat av: dan

ok,jag kan övertalas om jag har fel. så ös nu på med riktigt bra och detljerade argument för kärnkraft.

inga diffusa sagofulla argument som hittills tack!

2010-03-25 @ 18:28:43
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

När det blir riktigt kallt vintertid beror det oftats på ett mycket kraftigt högtryck. Sådana kan ligga kvar i veckor och vet ni vad, det blåser så gott som ingenting då. Smällkalla dagar och nätter så snö, is och stjärnor gnistrar.Kärnkraften kan gå för fullt, snurrorna står still och behöver snarast underhåll/reperationer och annan tillsyn när mekaniken och lagren fryser fast...

2010-03-25 @ 18:34:17
Postat av: Claes

En sak till Dan bara.Skogsindustrin är svår att flytta och bidrar till en enormt mycket större andel av vårt välstånd än de flesta tror

2010-03-25 @ 18:47:57
Postat av: Thoralf A

Deb insatte kanske också kommer ihåg att flera stora pappersbruk blev tvungna att stoppa produktionen denna vinnter på grund av energisituationen.Den som inte jobbat på en sådan arbetsplats kan troligen inte föreställa sig vilka problem detta skapar.Det är som att tända och släcka lampan i köket om man skall stoppa ett integrerat massa o pappersbruk.

Det innebär dygn av produktionsbortfall, sämre kvalitet och inte minst miljöutsläpp.

2010-03-25 @ 19:07:41
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Tore (preact)

"Sverige behöver kärnkraften"! I minst 100 år till,

om inte annan kostnadseffektiva produktion kan framtas. Kärnkraftens avfall, kommer sannolikt att återanvändas, då nya annorlunda verk kommer att "suga ut" kvarvarande energi!

"Sopberget" av avfall är det mest korkade jag hört idag, om det inte menas folkets avfallssopor!Vindkraften är det mest korkade energiområde, om man menar att detta skulle ersätta kärnkraften.

Vindkraften är dyr, den är ful, den är lömsk och den fungerar icke utan subvention!Dyr? Javisst, den fungerar icke kostnadseffektivt utan när den fungerar som bäst, kostar den minst 0,75 öre KWh, mot 25 öre vattekraft och 26 öre för kärnkraft som mest, allt inräknat! Senaste dygnet har 36 verk havererat. Om det blir väderomslag med över 10-12 meter per sekund, stannas verken. Om det är stiltje fungerar

inte verken, och de största drar kw från det övriga

systemet. Vid häftiga omsvängningar, måste produktionen regleras. Det gör man med vattenkraften. Idag är vattenreservoarerna endast halvfyllda. Om Maud Olofssons önskan blir uppfyllda med nuvarande tillskott av 2.000 verk kommer vattenreservoarerna vara helt tomma!Fula? Javisst är det fult med dessa vindkraftparker

då ingen människa eller något djur kan vistas inom detta område. Även de som tecknas som vilda! De jagas bort till befolkade områden.Lömsk? Verken till havs halshugger bevisligen våra havsörnar och måsar som den värsta arab!Kostnadseffektiv? Vindkraftverk fungerar icke utan statligt stöd. Ej heller stöd från den enskilda förbrikaren. "Elcertifikaten" är ytterligare en belastning på svenska folket. Dessa verk kommer aldrig att betala sina kostnader under sin verksamma tid.

Om enskilda "miljötalibaner" önskar denna verksamhet, må detta vara deras eget beslut, men de skall aldrig kunna lyfta en enda krona i bidrag till detta ändamål.Det är för mig förvånande som sverigedemokrat, att inte detta med vindkraften belyses starkare.

Vindkraften kan aldrig ersätta kärnkraftverk. Att någon här tar upp Harrisburg-olyckan i USA, eller Tjernobyl i Ukraina, visar endast okunskapen i vad som föranledde dessa olyckor. Säker personal och med västerländsk kärnkraft förutsätter alltid en säker och effektiv framtid för oss alla...

www.vindstat.nu

2010-03-25 @ 19:15:50
Postat av: Peter

Precis som när det gäller genusforskning och HBT-frågor verkar det finnas en liten men väldigt stark lobbygrupp för vindkraft. Hoppas bara att vindkraftsfrågan inte når samma toknivåer som genusfrågan.

2010-03-25 @ 19:29:21
Postat av: CGJ SD Kalmar

M. Foghagen (en bit ovan)har alldeles rätt - en sann bild av vindkraftsläget mellan lovikkavantens tumme och ett väl inkapslat och köldisolerat pekfinger.

2010-03-25 @ 19:36:53
Postat av: Allemand

Jag har fortfarande inte fått svar av miljörörelsen på min fråga: Vad gör vi när det 30 grader kallt, ingen vind, ingen sol?

2010-03-25 @ 19:48:21
Postat av: Claes

fryser

2010-03-25 @ 20:44:14
Postat av: Berit, pantertant

OT från huvudinlägget, men detta kan nog vara av stort riksintresse ändå. Följande är så pass anmärkningsvärt, diktaturen Saudiarabien är märkbart aktiv i Sverige.På nyheterna idag. Saudiarabisk prins skänker 400 MILJONER till att bygga en ny stormoské i Tensta i Stockholm..http://www.metro.se/2010/03/24/67938/prins-vill-bygga-moske-i-tensta/http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=3582318Se även tv-inslaget i slutet, ungefär 10 min in i programmet. Folkpartisten är positiv till bygget och verkar inte ha några problem med att diktaturen SAUDIARABIEN kan finansiera bygget:http://svtplay.se/v/1941310/abc/25_3_19_15?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1941310/sb,p103287,1,f,-1Alltså samma Saudiarabien som förtrycker kvinnor och är extremt intolerant mot andra kulturer och religioner än den muslimska.Ovanstående gällde Tensta, men även grannstadsdelen Rinkeby ska få en egen moské.http://www.svd.se/nyheter/inrikes/klartecken-for-moskebygge-i-rinkeby_4339993.svdOch för två veckor sedan meddelades att en moskén som är finansierad av Saudiarabien har fått klartecken att byggas i Göteborg..http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.329535-klart-for-moskebygge-pa-hisingenÄven i Umeå kan moskébygget komma att finansieras av Saudiarabien..http://www.vk.se/Article.jsp?article=314755DN:s nätupplaga skrev igår om Saudiarabien. Bland annat skrev DN igår följande:

’SAUDIARABIEN

Islam är statsreligion och den enda religion som får utövas av saudier. Att avfalla kan straffas med döden.

Utlänningar som tillhör andra religioner tillåts bara praktisera dessa privat.

All politisk makt ligger hos kungafamiljen, huset Saud. Politiska partier är förbjudna och rösträtten är begränsad till lokalval där bara män får delta.

1992 infördes skrivna regler för landets styresskick, byggda på islams heliga lagar, sharia.’Detta ovan beskrivna finansierar alltså dessa byggen i Sverige.

Vad säger feministerna.. Vad säger liberalerna.. Som vanligt.. inget..

Hur mycket oljepengar får egentligen de svenska riksdagspartierna med tanke på att Saudiarabien kan finansiera fritt i Sverige utan att svenska politiker säger något.Det kan även tilläggas att Libyen styr Malmös stora moské..http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=3307735Dessutom projekteras nu för ett islamiskt center i Borlänge….http://www.dt.se/nyheter/borlange/article611386.ece

Postat av: Dr Livingsteen

Man räknar med att investerare i vindkraft kommer att få försörja Gyllenhammars börsbolag Arise under minst 10 år

2010-03-25 @ 21:43:46
Postat av: Allemand

Postat av: Claes fryser.Sant.

2010-03-25 @ 22:36:49
Postat av: Stefan A

Möta framtiden med gammal teknik, har väl aldrig varit något framgångsrecept, annat än i mp;s fantasivärld, vindkraft gör sig nog bäst hos möllorna på Öland....

2010-03-25 @ 23:03:19
Postat av: OT

@Thoralf: "Det är inget fel på vindkraftverk men de kan bara ses som ett komplement till vatten och kärnkraft..."För att tala om något helt annat så blir man ju förbannad varje gång man måste betala TV-licensen, men, men, åter till energifrågan. Tyvärr är det inte bara MuPparna som är ute och "svävar" i det blå, så till den milda grad att det även uppmärksammas utomlands!!!"Watch Peter Pedersen (V), the mad physicist, politician and academic, who has a pretty interesting idea on how to solve the imminent energy crisis." Swedish politician suggests perpetual motion: http://www.youtube.com/watch?v=NYTGDkWMe0MEtt tips till Peter Pedersen (V) och de andra MuPparna - "How to Build Hover Shoes": http://www.youtube.com/watch?v=40S8G2ZuRpEFör att få en matematisk bakgrund till hur man beräknar bl.a. energibehovet i framtiden och dess konsekvenser kan man alltid se "The Most IMPORTANT Video You'll Ever See": http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSYP.S.1 "Hide The Decline - Climategate": http://www.youtube.com/watch?v=UnoYTotZRjEP.S.2 Om alla MuPparna tillsammans blåser ordentligt kan vindkraften säkert få fart!

2010-03-25 @ 23:27:11
Postat av: P

Mycket bra skrivet som alltid, har för övrigt satsat alla mina pensionspengar i just Sydostasien, då Sverige är på raka spåret att bli ett uland i framtiden.

2010-03-26 @ 01:41:16
Postat av: Gubben o Gumman

Har det inte blivit fel text till bilden ,är det

inte Somaliska högskolan för raket forsknings teknik strax utanför Södertälje på bilden?Sedan är vi skepptiska till om Sandviks kvarn på Öland är ombyggt till vindkraftverk,fast det är

klart Per Lublin har överraskat för.

2010-03-26 @ 10:16:05
Postat av: Minotaurus

Sverige borde överväga att bygga toriumkraftverk i framtiden. Dessa är underkritiska, dvs. kärnreaktionen kan aldrig öka okontrollerat, då den måste initieras av en energistråle. Det "värsta" som kan inträffa, är att härden helt enkelt slocknar.Bygger man mindre, lokala kraftverk, får man även gratis fjärrvärme och slipper omfattande överföringsförluster.Torium förekommer i riklig mängd i Skandinavien, främst Norge. Räcker antagligen i minst 500 år.Under dena tidrymd blir säkert fusionskraften allmänt tillämpbar.Riklig information finns som alltid på nätet.2010-03-26 @ 10:16:31
Postat av: Roberth

Bygger vi inte nya nu så är det försent! Men det är klart en del partier vill väl sätta basindustrin i konkurs. Att se företag bli tvungna att slå igen vissa dagar pga elpriset kan vi också tacka Sap och Mp för. Snälla svensk tänk till!

2010-03-26 @ 12:35:30
Postat av: Tore (preact)

Ett annat stort problem med att bygga stora vindkraftverk i norr är att energimängden som produceras i dessa vindkraftparker är att de tappar effekt genom det långa avståndet till förbrukaren. Ett vindkraftverk kan aldrig bli ett vinstdrivande projekt under hela sin livstid, utan

att erhålla stöd från staten eller intressenter!

Alltså lobba för ett avtåndstagande till detta vansinniga projekt!

Om enskild bygger sina egna verk på egen mark må vara hänt, men att staten skall bidra till detta är fel.Endast kärnkraftverk kan hjälpa företag att producera sina varor till vettiga konkurrerande priser, och därigenom öka anställningen av arbetskraft.Det har bedömts att kärnkraften behövs i minst 100 år till, om inte andra effektiva energikällor kommer fram. Det har övriga länder konstaterat genom en ofantlig byggnation av just kärnkraftverk!

2010-03-26 @ 14:44:13
Postat av: nesse

Bra att Thoralf tar detta ställningstagande, som ju bygger på sunt förnuft. Kärnkraften är den enda realistiska energikällan för närvarande. Miljömupparna och därmed hela rödgrönröran är ju totalt ute och seglar med energipolitiken.

2010-03-26 @ 20:31:36
Postat av: s29

Har jag missat nånting, jag trodde sossarna försökte aveckla Sverige. Om vi alla sitter i mosken fem ggr om dan som samvetsgranna nysvenskar så kan vi givetvis inte konkurera med omvärden. Därmed kan vi aveckla skiten och klarar oss med enbart stearinljus och rejäla kläder. Och betänk så miljövänligt.

2010-03-29 @ 11:43:08
Postat av: curt

någon sa, kanske en miljöpartist:

Vad skall man ha kärnkraft till? Det finns ju elkraft!

2010-07-30 @ 22:17:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0