VAR ÄR EURO-FÖRESPRÅKARNA?


Opinionsundersökning från maj 2009.

Hur ser opinoinen ut idag när det gäller euron? Gissningsvis en majoritet för NEJ.

I denna fråga kan ju Sverigedemokraterna samarbeta med vänsterblocket ;-)


För ca ett år sedan kunde vi båda höra och se alla förespråkare för Euro i TV, Radio och i en mängd tidningsartiklar. Att den svenska kronan hade tappat värde på grund av framförallt svenska bankers tokiga affärsstrategier i baltikum och Ukraina. Detta utnyttjades av förespråkare och alla lobbyister som menade att allting hade varit bättre med Euro. 

Jag menar faktiskt att det sämre värde på kronan under den värsta krisen gynnade istället svensk exportindustri, det vill säga svensk basindustri. Men detta låtsades dessa Euro-förespråkare inte om.

Folkpartiets Jan Björkland var då en ivrig förespråkare för Euro.

"Skälen för Sverige att "gå med i euron" har stärkts under höstens ekonomiska kris."

"Det sade folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Han hänvisade dels till att de länder som står utanför euron hade mindre inflytande då viktiga beslut fattades i EU under hösten, dels till att kronan börjat fluktuera och att det ekonomiska priset för att stå utanför kan komma att öka. Han sade att det är hög tid att återuppta eurodebatten i Sverige." 

Igår sammanträde EU:s regeringschefer och försöker lösa krisen i ett av PIGS-länderna, nämligen Grekland. Nästa land/länder på tur är säkert Spanien och Portugal.

Jag anser att det faktiskt är väldigt bra att stå utanför euron i detta läge, den stabiliseringspakt som finns gäller bars de länder som anslutet sig till euron och gäller därmed inte Sverige. Det är alltså inte Sveriges skyldighet att hjälpa Grekland med pengar så att de inte går i konkurs.

Nu brukar dock alltid svenska regeringar försöka vara bäst i klassen så Anders Borg lovar säkert bort ett stort antal miljarder i lån till Grekland som en vänlig gest. Gissningsvis de där miljarderna som skulle gått till pensionärerna.

Idag har vi en euro-kurs på ca 9,50 och därmed har alla euro-förespråkare tystnat.
 
Inget parti tycks vara villigt att driva frågan under valrörelsen, åtminstone har jag inte hört ett ljud från något av riksdagspartierna. Är det inte en vinnande fråga i valrörelsen?

Jag anser att Sverigedemokraterna skall driva motståndet mot euro under årets valrörelse så att svenska folket får kännedom om vårt motstånd mot euro och samtidigt tvinga ut riksdagspartierna på banan i denna fråga.

Frågan är om vi kommer att få se några opinionsundersökningar i detta ämne?


LÅT EURON FÖRBLI ETT SEMESTERMYNT!


Kommentarer
Postat av: Jeppe

Hade vi gått med från början hade växlingskursen hamnat runt 8.80:-. Sköts finanserna rätt i Sverige kanske vi kommer ner dit och förhoppningsvis ännu bättre kurs om inte den rödgröna sörjan och bidragsfolket kommer att förstöra Sverige.

2010-03-26 @ 08:53:19
Postat av: Dr Livingsteen

7-klövern kommer att hitta andra åtgärder för att hjälpa det svindlande Grekland, Spanien och Portugal var så säkra.

Euro och hela spektaklet EU är något som katten släpat in. Eliten som drar in stora pengar på några år skrattar hela vägen till banken.

Ingen kommer någonsin att fråga folket vad de tycker. Ryggdunkningar styr skiten. Samma ryggdunkar kommer att släpa in Turkiet i EU OCH det kommer att kosta var så säkra

2010-03-26 @ 09:01:43
Postat av: Allemand

Glöm inte när hela gänget åkte hem på Torsdagen och lämnade någon för att stämpla ut på Fredagen. Vi är lurade så in i vassen.

2010-03-26 @ 09:12:16
Postat av: Nalle i Växjö

På tal om något helt annat vansinnigt.Oskarshamnsverket O3 får inte köra för fullt för Svenska kraftnät. Det måste "utredas" om ledningarna klarar mera kraft.Man uppgraderar anläggningar under lång tid för att kunna producera mera El, och dom som distribuerar säger "håll igen" vi får för mycket el.Kan det ha något med att priserna går ner på börsen om det finns mera att tillgå.Naturligtvis en vild spekulation, men ????

Postat av: Allemand

Det är inte nog med att vi är lurade 09:12, vi är lurade 09:28 också.

2010-03-26 @ 09:45:09
Postat av: Gubben o Gumman

Sverige har redan två "valutor" en för Svennebanan

där en krona är värd en krona,sedan finns multikronan ."Multikronan" inkluderar fritt boende mat tandvård samt en hel del andra "gratis" äventyr(S)(bad).Denna valuta är skattefri, samt värd minst det dubbla mot Svennebanankronan ,eftersom Svenne jobbar för sin till skillnad mot

"Multikronan" som delas ut av stat o kommun via bla Socialkontoren i kommunerna.Denna valuta benäms ofta som statlig dvs nåt som

ramlar ned från himlen i fallskärmar totalt kostandsfritt.Multikronan har en tendens att flyta samman med "Svartdollarn", samt "kriminalpundet"

Vilket gör "multikronan till en extremt stark valuta"Svartdollarn" skall inte blandas ihop med Saudidollarn som är en mer lokalt knuten valuta

runt och i Rosenbad.(Riksdagen).Där även "Konvetit-peson" under sista 10 åren , dessvärre verkar ha fått fäste, ett fruktsamt

sätt att få bukt med denna slingrande valuta, är att växla in den till kommunal-peson göra den ofarlig helt enkelt."Konvertitpeson"kallas skämtsamt(barockt) internt inom Rosenbad för "cirkus-pesetan"

Gäller förresten burkini i Rosenbaaaad?Så frågan är behöver Sverige en valuta till Euron?Svennebanan allvarligt talat någon skojar på dej.2010-03-26 @ 09:58:37
Postat av: Marthin

Frågan är icke "om" vi kommer att få euro som valuta i Sverige, frågan är "när". Politikerna väntar helt enkelt på nästa möjlighetsfönster.

2010-03-26 @ 10:00:59
Postat av: Minotaurus

I nationalekonomiska sammanhang måste man alltid skilja på vad som händer på kort eller lång sikt. På kort sikt kan vissa exportföretag ha tjänat på att stå utanför eurosamarbetet. Just nu går dock euron ner pga problemen i Grekland och kronans värde ökar relativt euron. Detta missgynnar i hög grad svensk export.Om Sverige fortsätter att vända ryggen åt euron, kan vi hamna i en situation, där vi blir helt beroende av denna valuta och ECB (Europeiska centralbanken), men inte har något som helst inflytande i något sammanhang.På lång sikt är det inte samhällsekonomiskt effektivt att ha 20-30 olika valutor inom ett geografiskt relativt litet område som Europa.Finland har haft euron under ett antal år. Trots det för Finland på de flesta områden en klokare politik än Sverige. Finlands nationella identitet har på intet sätt degraderat sedan eurons införande.I Skåne är stödet för SD starkt, men även stödet för euron. Säger SD kategoriskt nej till euron, kommer tusentals väljare att rösta på moderaterna i stället. Det vore synd.SD måste tänka ett varv till innan man skjuter sig i foten. Sätt åtminstone upp olika kandidater - för och emot euron - sen får väljaren kryssa.Europeiskt samarbete - ja! Massinvandring från mellanöstern och nordafrika - ABSOLUT NEJ!!!

2010-03-26 @ 11:04:38
Postat av: Claes

Sveriges vålstånd är skapat med billig energi och råvaror.Skogsindustrin har mångdubbelt större betydelse än verkstadsindustrin eftersom den har svenska råvaror som bas, medan verkstadsindustrin har mycket stor importandel av sitt försäljningsvärde.Sveriges "lönsamma" produkter säljs i dollar och inte i euro, varför en anknytning till euron i grunden är fel.Stora Enso som är ett svenskt-finskt bolag slog igen pappers- och massabruk i Finland under den värsta lågkonjunkturen, medan de i Sverige fick fortsätta driften, eftersom den låga kronkursen gjorde dessa mera lönsamma.Billig energi och bibehållandet av den svenska kronan är en medicin för att sakta ner sveriges ekonomiska kräftgång. Jag återkommer med statistik om råvaruindustrins betydelse.Är det förresten någon som tror att Sverige skulle börja ta upp olja om oljefyndigheter upptäcktes i Sverige som i Norge? Nej tokvänstern (dit jag räknar miljöpartiet) skulle naturligtvis sätta stopp för detta.

2010-03-26 @ 11:27:15
Postat av: Allemand

"Om Sverige fortsätter att vända ryggen åt euron, kan vi hamna i en situation, där vi blir helt beroende av denna valuta och ECB (Europeiska centralbanken), men inte har något som helst inflytande i något sammanhang."Exakt dessa ord användes för att "promota" att vi skulle rösta för ett inträde. Vad fick vi? Jo, att bli "andren" största nettobetalare till EU.Betala infrastruktur i Portugal, Spanien och Grekland, är det verkligen Sveriges uppgift? Betala för att grekiska mackägare inte vill ge ut kvitton, är det verkligen Sveriges uppgift?Allt är inte guld som glimmar.Visst EU är bra men inte med gäng utsugare som bara skor sig själva och skiter i folket. Flyttar för miljonbelopp mellan städer varje månad är det vad vi behöver? Har någon av de stora trutar som Sverige skickat hittills lyckats åstadkomma något vettigt överhuvudtaget?

2010-03-26 @ 11:50:55
Postat av: Roberth

Genom att Grekland får hjälp trots att de misskötts sig är det öppet för fler länder att göra detsamma. Skiter det sig så räddas vi alltid ändå. Exakt som i finanskrisen med de gigantiska stimulanspaketen.

2010-03-26 @ 12:31:02
Postat av: Allemand

Roberth,Jag tvivlar på att vi, då avseende Sverige, skulle bli hjälpta. Jag har kört på de nya av EU betalda "autostradas" i fler av de länder vi pratar om och de har mycket högre standard än vårt eget vägnät. De sträcker sig dessutom från norr till söder.

2010-03-26 @ 13:14:16
Postat av: LN

Både Lars Vilks och svenska flaggan

påtända idag i Kuala Lumpur.http://tinyurl.com/ya7e9jv

2010-03-26 @ 16:42:51
URL: http://tinyurl.com/ya7e9jv
Postat av: Allemand

LN,Jag har jobbat i det landet och jag lovar den genomsnittlige medborgaren har aldrig hört talas om Sverige och än mindre vår flagga.Utan som vanligt är det en liten klick som styr och ställer.Jag besökte en moské tillsammans med min fru och tyckte att det var lite konstigt att det fanns svensktalande Volvo arbetare där.

2010-03-26 @ 19:06:41
Postat av: Stora Småland

Om Långbro och Beckomberga hade funnits kvar så skulle vänsterpartisten Kalle Larsson satts in där på livstid !

2010-03-26 @ 20:15:22
Postat av: Stefan A

Ni som är bra på engelska,kan maila till Malaysiska tidningar och upplysa om att vi gör vad vi vill i vårt eget land, och skiter fullständigt i hur många flaggor de bränner....

2010-03-26 @ 20:16:05
Postat av: LN

@ Allemand,Citat:

Malaysia: Over 200 "Moderate" Muslims Protest Swedish Mohammed Cartoon, Warn Sweden to "Take Some Lessons From 9/11"...

- - -

De plakatviftande herrana ser inte just läskunniga ut - men, uttalandet om 9/11 ger för handen att till och med sk "moderata muslimer", vanliga skinkmackor, nu "tycks" anse att två-torns-dådet hade muslimskt upphov.

Sedan avser jag att vara "rasistisk" (hallå DO!) genom att citera Sir Winston Churchills expertomdöme:"Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog, there is this fearful fatalistic apathy. The effects are apparent in many countries. Improvident habits, slovenly systems of agriculture, sluggish methods of commerce, and insecurity of property exist wherever the followers of the Prophet rule or live.

A degraded sensualism deprives this life of its grace and refinement; the next of its dignity and sanctity. The fact that in Mohammedan law every woman must belong to some man as his absolute property, either as a child, a wife, or a concubine, must delay the final extinction of slavery until the faith of Islam has ceased to be a great power among men.

Individual Moslems may show splendid qualities, but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it.

No stronger retrograde force exists in the world. Far from being moribund, Mohammedanism is a militant and proselytizing faith. It has already spread throughout Central Africa, raising fearless warriors at every step; and were it not that Christianity is sheltered in the strong arms of science, the science against which it had vainly struggled, the civilization of modern Europe might fall, as fell the civilization of ancient Rome.""Falla eller inte falla, det är frågan."

För endast 3% av Sveriges befolkning är detta en väsentlig frågeställning!

2010-03-26 @ 21:08:31
URL: http://tinyurl.com/ya7e9jv
Postat av: dan

Sverige skall f-n INTE ha EURO! Sverige har varit och är änn så länge ett välskött land, övriga sydeuropeiska länder har mycket korruption och värdelösa ekonomiska utsikter.

alla ekonomiska experter som har ryggrad att säga sanningen, påvisar att ha en egen valuta är bäst. och facit i hand har bevisat det om och om igen vid alla ekonomiska kriser som varit.Ni PK-stollar som smygläser här:

Euro= No way, aldrig i livet.

2010-03-26 @ 21:36:23
Postat av: dan

Sverige skall f-n INTE ha EURO! Sverige har varit och är änn så länge ett välskött land, övriga sydeuropeiska länder har mycket korruption och värdelösa ekonomiska utsikter.

alla ekonomiska experter som har ryggrad att säga sanningen, påvisar att ha en egen valuta är bäst. och facit i hand har bevisat det om och om igen vid alla ekonomiska kriser som varit.Ni PK-stollar som smygläser här:

Euro= No way, aldrig i livet.

2010-03-26 @ 21:38:04
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

>LNVill bara be om ursält för mitt "sura påhopp" härom sistens... Har läst om ditt inlägg och förstår att det INTE var ett påhopp på Thoralf.

Vilket jag trodde.Som sagt - mitt fel.

Trevlig helg!

önskar Micael

2010-03-26 @ 22:18:10
Postat av: Anonym

Vi ska va otroligt glada att vi inte har Euro, då hade vi suttit rejält i skiten nu. Garanterat hade vi inte haft de överskott vi har om vi deltagit i denna fuskklubb. Vara med i en förening där alla fuskar kan väl intre någon vettig människa ägna sig åt.

2010-03-26 @ 22:40:35
Postat av: Malin

Min bekant i finansvärlden säjer att Grekland bara är toppen på ett isberg.Samma problem har resten av de s.k. PIIGS-länderna(Portugal,Italien,Irland och Spanien) också.När det brakar ihop på Iberiska halvön då kommer vi att vara glada över att vi inte har euron som valuta.

2010-03-26 @ 22:59:21
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

Valutors styrka ligger inte i gränsöverskridande sammangående. Det handlar istället om vad omvärldens förtroende är för valutan på kort och lång sikt.Genom åren har det funnits olika starka. Det har varit dollarn, pundet, schweizerfrancen och yen mfl.Att dessa valutor har varit starka beror på att omvärlden har litat på den, att landet den representerar har goda finanser, stabilitet politiskt och kan leverera även i framtiden. Och inte slänger pengar i sjön, dvs på kort sikt lever över sina tillgångar.Tänk er ett fisketorg med 8 stånd. 7 av dom erbjuder rutten fisk och det åttonde färsk och fräsch. Var handlar människor då? Spelar det någon som helst roll att de andra 7 samarbetar?Tror inte det...2010-03-27 @ 00:02:20
Postat av: Hilding B

Vilket symöte du har på bloggen Thoralf. Nivån på kommentarerna är på särskolenivå. Det blir riktig sandlåda när ekonomiska spörsmål kommer på tal.Ingen fördel för SD att avslöja sympatisörernas kompetensnivå i valrörelsen. Stäng av möjligheterna att kommentera.

2010-03-27 @ 00:21:06
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

Hilding B kommer ju med en lysande idé.Bara de som har erhålligt nobelpriset i ekonomi ( jo jag vet, Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne)får yttra sig här.Men vänta nu, det måste ju vara någon av dessa som är bäst. Alltså får bara den yttra sig här. Så får det bli.I sjukvårdsfrågor gör bara neurokirurger sig besvär. Idrottsfrågor enbart OS-medaljörer (brons tveksamt ) osv.Annars stängs bloggen av för kommentarer - är jag den enda som tänker på Nordkorea o liknande?

2010-03-27 @ 01:22:57
Postat av: Gubben o Gumman

Stort symöte den 19 September varmt välkomna.

2010-03-27 @ 02:56:39
Postat av: nesse

Experter inom ekonomi vet inte alltid bäst. Finns det någon vetenskap som är oexakt så är det ekonomi. Är det någon varelse som är orationell så är det människan. Men lite slugt bondförstånd brukar stå sig gott. Att den ekonomiska klubben Eu står inför svåra problem det kan var och en räkna ut. Länderna i sydeuropa närmar sig ekonomisk bankrutt. Man behöver inte vara någon nobelspristagare för att räkna ut att Euron kommer få stora besvär. En bra ekonomi och stabil valuta kan aldrig vara någon nackdel. Glöm inte att Eu är ett politiskt projekt. Då brukar sunda finanser och sunt förnuft få stryka på foten.

2010-03-27 @ 04:20:28
Postat av: Putte

Svenska skattebetalare betalar årligen 30 miljarder kronor till EU. Den största delen av dessa pengar går till länder som Grekland. I grekland går de flesta i pension vid 61 års ålder eller tidigare och med väldigt generösa pensionsvillkor. I Sverige talar våra politiker om att vår pensionsålder måste höjas till 67 år. Dessutom har vi bland de sämsta pensionsvillkoren i Europa. Våra politiker vill således höja vår pensionsålder så att svenska skattebetalare ska vara med och subventionera grekernas 6 år lägre pensionsålder. Fina politiker vi har! Det är samma tankar bakom massinvandringen. I riksdagspartiernas värld är främlingar alltid mer värda än svenskar, oavsett om de bor som snyltare här, eller om de bor i sina hemländer.

2010-03-27 @ 06:05:38
Postat av: S-E Karlsson

Att Sd har hamnat under 4 % dvs under rikdagsspärren tror jag på först när det kommit fram till vilka frågorna har ställts ock var dom ställts ! Tex om man ställt frågorna till tusen personer i Rosengård i Malmö eller i något annat invandrartätt område så kanske siffrorna stämmer , men annars inte

2010-03-27 @ 06:52:47
Postat av: Lars-Erik

Svenska Dagbladets ledare idag om EU är intressant.Symöte på ledarredaktionen Hilding??

2010-03-27 @ 09:56:45
Postat av: Inge Sandén

Jag bryr mig varken om Kronan eller Euron.

Lika lite bryr jag mig om vad bensinen kostar.

Tankar alltid för en hundring.

2010-03-27 @ 10:41:37
Postat av: WSF

"Men bland väljarna ser intresset för partiet nu ut att minska. SD backar från 5,6 till 3,6 procent, vilket är en statistiskt säker nedgång. Det är framför allt bland unga män, som är partiets starkaste väljargrupp, som stödet minskar." DN 26/3

2010-03-27 @ 11:09:36
Postat av: Allemand

WSF,Vi andra väntar till den 19 september och uttalar oss, mer sakligt så. Hur känns det förslaget?

2010-03-27 @ 11:28:50
Postat av: OT

"Matte Matik har gjort en ny genussång. Du finner låten för avlyssning/nedladdning här: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2010/03/mer-genusmetal-om-du-tror-att-de-bryr.html "P.S Tacka: http://genusnytt.wordpress.com

2010-03-27 @ 11:36:52
Postat av: WSF

"Vi andra väntar till den 19 september och uttalar oss, mer sakligt så. Hur känns det förslaget."Vi andra?

Inte de som skriver på denna bloggen i alla fall.

2010-03-27 @ 19:16:05
Postat av: Rättvis

Håller med Mikael Foghagen i hans kommentar av Hilding B:s inlägg.

Hilding B vill att thoralf ska stänga av kommentarerna.

Det fanns en Hilding H som var ledare för ett parti som tog order från Sovjet. Detta land där arbetarna var statsegendom och där ledaren ringde till tidningarna för att tala om hur saker skulle skrivas.Självfallet fanns det heller inga möjligheter att kommentera. Dom som gjorde det ändå straffades med nackskott eller slavläger.Det är just sådant vi kämpar mot i SD. Censur kan man ha i PK, men inte i SD.

2010-03-27 @ 19:20:28
Postat av: jannne

Hade vi följt Göran Përsson hade vår valuta idag legat runt 9-kronorsnivån mot euron och vi kunde haft en dansk/norsk nivå mot euron. Nu har vi åter kanske chansen att "köpa" in oss och det må väl för fan vara bra? Vi har bott i Euroland sedan 1999 och även en idiot kan räkna ut hur mycket vi förlorat på att stå utanför. Börja för fan inte om igen, var litet smart please!

2010-03-27 @ 20:33:44
Postat av: Rättvis

Trasten är ingen sångfågel men har liksom Göran Persson en beundrarskara.

Janne har nog lyssnat på Göran Persson, för han har inte ett enda argument för sin ståndpunkt.

2010-03-27 @ 21:20:39
Postat av: dan

Hilding B: vad vet du som vi andra inte vet?

gillar du Eurovaluta-bluffen eller vad?

skriv här på denna blogg,så får vi lära oss av era fantastiska kunskaper (som ni troligtvis inte har!)Att skapa tillväxt och bra företagsutveckling beror på annat. företagsledare med sunt förnuft och drivkraft. se på ikea, och alla Svenska storbolag innan de såldes till internationella spekulerare som bara ser till kortsiktiga vinster för att motivera högre arvoden till företagsledningen.

tror nog de flesta företag i Europa kommer slås ut av Kinesiska och indiska och japanska företag som verkar ha förnuftiga företagsledare och även stöd från sina politiker som vill att deras länder skall utvecklas.

I Sverige har vi politiker som tar ut mutor för att sabba för svenska företag och sälja ut hela Svenska staten. Nu har de etablerat en tro hos Svenska väljare att bygga fler kärnkraftverk skulle få fart på Svensk industri. men det blir att vi får exportera vår el billigt till utlandet. där all tillväxt sker. kvar har vi skulder på utbyggnaden av kärnkraften och slutförvaringen av atomsoporna.

till och med pappersindustrin kommer slås ut inte enbart pga av dyra elSKATTER och AVGIFTER utan mer på billiga snabbväxande träd från sydliga länder som blir till massaved.

den dagen då sjöfarten måste minska sina extrema avgasutsläpp från stora fraktfartyg minskar marginalerna för att flytta råvaror från andra sidan jordklotet och sedan förädla dom här och sedan exportera tillbaka till tillväxtområdena.politiker borde reglera detta för nu plundrar Kina hela afrika och sydamerika på billiga råvaror och EU-projektet gör att Europa blir som en trög elefant som inte bryr sig, bara de giriga politikerna kan roffa åt sig.

2010-03-27 @ 21:39:04
Postat av: S-E Karlsson

H.G Strömer tjatar på sin blogg gång på gång om när han och hans familj kom till Sverige 1945 ! Tänk om han kunde inse att tiden då och nu inte överenstämmer med varandra ! Jag antar att hans far och mor inte gick länge arbetslösa ! Nu däremot så kan asylsökande och flyktingar gå utan arbete så länge som upp till tio år innan dom börjar göra rätt för sej , det är skillnad som natt och dag ! Det måste väl vem som helst inse !

2010-03-27 @ 21:49:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0