KINAPROJEKT MED DRAKAR OCH DEMONER

Jag får kalla kårar längs med ryggraden när jag ser nyheterna ikväll och att Ford har sålt Volvo till Kina.

Alla som bor i Kalmar med omnejd och som följt det stora kinaprojektet Fanerdun i lokal media litar nog inte så speciellt mycket på ett löfte från en kines, även om det sägs vara ministrar i bakgrunden.

Maud Olofsson deltog i Kalmar när första spadtaget togs och tidningsrubrikerna och artiklarna var lyriska över dessa fantastiska kineser som hade drakar demoner under detta spadtagsjippo.

Inte mindre än 6000 företag skulle komma till Kalmar enligt Mr Luo. Läs artikel.

 Undrar om Geely redan fått de 27 tillståndet som det behövdes för att Fanerdun skulle kunna föra ut pengar från Kina. Fanerdun fick 26st men inte det 27:e om man skall tro talespersoner för Fanerdun. I Kalmar är det nog inte så många som tror på dessa sagor förutom regionförbundets Magnus Gustafsson och kanske det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson.

Att Geely lovat behålla huvudkontor och produktion i Sverige betyder inte ett jäkla dugg enligt min uppfattning. Om någon dag eller dagar börjar kulturkrockarna mellan volvochefer och de nya kineserna och sedan kommer alla löften vara som bortblåsta. Volvo kommer tyvärr att avvecklas i Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid och produktionen kommer i huvudsak ske i Kina eller i något annat land i Asien.


Idag har kina-projektet gått omkull i dubbel bemärkelse.  Foto Thoralf Alfsson

Hur länge dröjer det innan vi får resa en gravsten över svenska Volvo?

SvD,

Trackback
RSS 2.0