SVT OCH SR EJ TROVÄRDIGA

Ända sedan jag gjorde FN-tjänst i Sinaiöknen på bataljon 70M (1978) har jag intresserat mig och följt utvecklingen av konflikten mellan Israel och Palestinierna och arabvärlden. Dessutom gjorde jag en och annan erfarenhet under mina sex månader i regionen som fortfarande påverkar mig i mina uppfattningar. Kanske än mer idag än för 30 år sedan, då förstod jag nog inte allt jag upplevde och varför människor levde som de gjorde. Att koranen och profeten Muhammed var orsaken till så mycket elände förstod jag inte då, det är en insikt som kommit med åren.

Min erfarenhet säger mig att i svensk media går det tio pro-palestinska reportage på ett nyanserat reportage. Jag kan aldrig säga att jag hört eller läst ett enda pro-israeliskt reportage eller inslag i SVT eller SR.

Jag har idag fått samtal från andra politiker och till och med en professor som vill att jag tar upp den bedrövliga nyhetsrapporteringen i SVT och SR. Alla har sett på nyhetssändningar från BBC, CNN och andra större nyhetskanaler som inte rapporter så ensidigt vinklat som svensk media.

Därför är inte den så fullständigt ensidiga rapporteringen om Israels bordning av fartygen i Ship to Gaza någon överraskning. Jag förundras dock över hur dessa journalister som sitter i t.ex. Sveriges Radios studio och gör Eko-sändningar och StudioEtt kan göra dessa program med vetskapen om att man inte berättar hela sanningen, utan bara den som skall passa det politiska etablissemanget och sina chefer på Sveriges Radio. Dessa journalister har också tillgång till Internet och kan ta del av hur våra grannländer rapporter och inte minst vad som skrivs på bloggar. Dessutom har de med absolut säkerhet sett de videofilmer som finns på YouTube där våldet som israels soldater utsätts för framgår med all tydlighet ändå vägrar dessa ryggradslösa journalister att ta upp detta i sina program eller nyhetssändningar.

Jag kräver bara att SR och SVT skall vara objektiva i sina nyhetsprogram och uppföljande journalistik. Jag betalar faktiskt licensavgift för att få en objektiv nyhetsrapportering.

Idag fick Henning Mankell stort utrymme i Studio Ett och efter att jag hört och läst både det ena och andra från honom de senaste dagarna funderar jag starkt på skicka hans böcker i soptunnan. I programmet påstod han att israeliska soldater skjutit sovande aktivister i huvudet fullt medvetet. Hela hans historia spricker egentligen på eget grepp då han inte fick reda på att någon dödats förrän han var på väg hem till Sverige och att han uppenbarligen då bygger sina uppgifter (hörsägen) han fått sedan han kom hem till Sverige. Han befann sig överhuvudtaget inte på det fartyg som de dödade fanns. I ett tidigare inlägg finns filmen från den båten som visar vilket våld de fredliga aktivisterna visade på det fartyget. Henning Mankell har uppenbarligen inte sett dessa filmer från IDF och borde knippa käft så länge han inte vet vad som hänt i verkligheten.

Som vanligt när det gäller blockaden mot Gaza-remsan nämns inte Egypten överhuvudtaget och det faktum att Gaza har en 10 km lång gräns mot Egypten som också varit stängd under flera år. Varför tas detta faktum inte upp i Sveriges Radio?

Frågan man måste ställa sig är om man överhuvudtaget kan lita på SVT och SR i deras nyhetsrapportering oavsett vad det gäller. Kan man dölja fakta i ett nyhetsfall kan man givetvis göra det när det gäller andra nyheter också.


Kommentarer
Postat av: Allemand

Ja du Thoralf, stånga dig blodig men någon skillnad kommer inte att inträffa förrän det svenska politiska slagfältet har ritats om i grunden.Dessutom är jag väldigt upprörd över att mördaren i Landskrona är frisläppt, ytterligare en spik i den svenska kistan.

2010-06-02 @ 21:13:21
Postat av: Per Kansli

Bokbål... Ingen bra liknelse, ingen bra liknelse alls.

2010-06-02 @ 21:20:12
Postat av: Göran Lundqvist SD-Halmstad

Jag är inte förvånad över den enögda rapporteringen. Men jag måste medge att jag aldrig kunde ana hur enögd den skulle bli. Det är tydligt att massmedia valt sida. Israels är inte heller utan skuld men med tanke på att landet utsätts för terror så förstår jag att de agerar på detta viset. Jag har länge varit kritisk mot Israel men sedan ett par år har de min sympati. Detta eftersom jag nu ser hur många araber beter sig i Sverige och hur islam påverkar allt i samhället.

2010-06-02 @ 21:27:23
Postat av: Ludvig

Instämmer tillfullo i det du skrivit om detta Thoralf. Dessa Israelhatare är nog inte så oskyldiga som dom vill påskina. Att ingen journalist kan tänka tanken, att om Hamas godkänner Israel och slutar att sända raketer och sluta själmordsbomba, då vore problemet mycket närmare en lösning. Men det tillåter väl inte deras religion.

2010-06-02 @ 21:30:42
Postat av: Drutten

I svensk media låter det som hela världen är emot Israel. Att kalla deras rapportering som opartisk är en brutal lögn. Att sedan låta aktivisternas ord vara sanning är ju fan helt skruvat. Hur opartiska kan de tänkas vara?

2010-06-02 @ 21:38:59
Postat av: Ronken

Jag är som sagt var SD:are, men varför detta ständiga fjäskande för den konstruerade staten Israel?

2010-06-02 @ 21:40:03
Postat av: Roberth

googla på tt ljuger. Att Svt och SR ljuger om det mesta är inget nytt.

2010-06-02 @ 21:43:40
Postat av: P

Håller med till 100% och jag brukar ofta avsluta mina inlägg med att uppmuntra folk till att sluta betala tv-licensen. SVT/SR är en vänsterversion av Fox News, finns ingen mening med att betala för politisk propaganda. Det mest tragiska är att ingen av vänster extremisterna på SR lever som dom lär, alla

bor i segregerade svenska stadsdelar. Gummiryggar och kommunister är andra relaterade benämningar. Finns få personer jag föraktar mer än just svenska journalister, undantaget en handfull grävande- och ekonomiska journalister. Tack gode gud för Internet och oberoende media/källor.

2010-06-02 @ 22:00:45
Postat av: Erland

Fri television är en kampanj från Sveriges Television (SVT) som avser att "det ska fortsätta att finnas TV i Sverige som står fri från politiska påtryckningar och kommersiella krafter", som SVT själva skriver.Hahaha...otroligt att de kommer undan med detta. Likt Pravda en gång i det gamla Sovjet så går SVT och SR de politiska etablissemangens ärenden och rapporterar "regimtroget".

2010-06-02 @ 22:18:13
Postat av: Julia

Jag betalar inte längre tv-licensen - har tröttnat på propaganda. Jag får mina nyheter via datorn istället. TV kan jag vara utan.

2010-06-02 @ 22:20:13
URL: http://twitter.com/JuliaHarKoll
Postat av: MartinA

Visst har Toralf rätt om svt och sr. Men jag tycker liksom det är litet fel tillfälle att försvara israel eller satsa förtroendekapital på att nyansera. Israel gjorde bort sig totalt.

Den stora nyheten i sammanhanget är väl ändå IDFs inkompetens och israels facinerande brist på politisk fingerspitzgefül? Jamenar, internationellt vatten, varför? Jamenar, kommandosoldater istället för ett skott framför bogen, varför? Jamenar, kommandosoldater som dessutom gör ett dåligt jobb och förlorar kontrollen på situationen, varför? Häpnadsväckande. Låt åsiktsmaskinerna mala på oemotsagda i detta fallet tycker jag.

2010-06-02 @ 22:20:55
Postat av: Per Petersson

Chatt med Mehmet Kaplan.

Inte för att jag vill rekommendera Aftonbladet men det är kul att konstatera att han har ett selektiva minne.http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7231581.ab

2010-06-02 @ 22:43:51
Postat av: Arvid Bengtsson

Kan ingen samla ihop ett gäng muslimska ungdomar från något förortsgetto och sätta dem på ett antal båtar med kurs mot Henning Mankells öar i Gryts skärgård. Han skulle bli jätteglad över besöket, och låta dem stanna, på hans bekostnad förstås, hela sommaren.

2010-06-02 @ 23:14:05
Postat av: Krister Maconi

Re/ Arvid B. Just nu huserar kräket i närheten av Molinsgatan i Göteborg. Jag undanber mig några försändelser från Angeredshållet! Båt eller annat kommunikationsmedel!Mvh KM

2010-06-02 @ 23:24:43
URL: http://kristermaconi.wordpress.com
Postat av: P

Henning Mankell fortalte en lite troverdig historie. Tror inte att det taler til hans fordel på sikt. I SR gjorde Henning Mankell också en dårlig figur.Når det gjelder nyheter har vi givetvis alle rätt til å få et uavhengig bilde. Tyvärr är det enbart propaganda.I utgangspunktet är jag ening om at Israel "gjorde seg bort" men at siste ordet inte är sagt i denne sammenheng. Det skal gjöres en granskning och vi vet inte utfallet. Blir garanter en fortsettning fölger.

2010-06-02 @ 23:37:50
Postat av: Robin Shadowes

Per Kansli, har du svårt med läs-förståelsen? Var nånstans talar Thoralf om bokbål? Han sa att han FUNDERADE på att slänga Mankells böcker i soptunnan. Det är en helt annan sak. Har själv inga böcker av Mankell och det kommer inte bli några heller i framtiden. Däremot upptäckte jag tidigare idag när jag städade upp lite att jag hade Dick Harrisons Jarlens sekel. Hade glömt att jag hade den. Trodde jag bara hade Mannen från Barnsley av honom. Eftersom Harrison också är pk så kan jag mycket väl tänka mig slänga dom böckerna i soptunnan också. Nu blir väl jag också bokbålsförespråkare antagligen.

2010-06-02 @ 23:41:22
URL: http://sverigedemokraterna.se/
Postat av: P

Les denne link :

http://www.berlingske.dk/Hvor det bla står :

"Premierministeren sagde i talen, at Israel vil fortsætte blokaden af Gaza, for ellers vil den Hamas-styrede palæstinensiske enklave blive en base for iranske raketter til stor fare for både Israel og europæiske lande".

2010-06-03 @ 00:39:47
Postat av: Gubben o Gumman

På SVT har mången socialist blivit fet, instutionen

som sådan kan användas i forskningsyfte på socialismens långa förtryck, samt manipulerande av

ett lands befolkning.Detta lär komma frågan är bara när,vad man sysslar

med är så uppenbart så att ingen sjävt tänkande

kan missa det.Titta på "kedjan" Svennebanan Herbert Lindkvist

på SVT för i tiden dottern Åsa Lindeborgidag på Aftonbladet ,vakna för helv....

Man ser dessa amöbor överallt ihopkopplade ,samt

kompis anställda media värden .När man lyckas lura någon så till den mida grad att

personen går ifrån mötet skrattande då har man

lyckats,vem kommer inte ihåg Svenska Hjärtan där

Karin Mannheimer lyckades få 40-talisterna att

sitta i sina tv soffor och skratta åt sej själva.Fortfarande köper Svenskar detta på dvd och tycker

Torsten och gänget är helknasiga/skitballa.Det är lite överkurs i att håna Svennebanan, så

funkar en socialist i den övre ormskalan.

Det är en farlig tant.Ni minns väl även Ville Valle o Viktor samt tårtan

Där medverkande samt manuskriptansvariga måste

ha plockats direkt från dårhusen slutna avdelningar.

2010-06-03 @ 00:51:03
Postat av: P

Litt informasjon om Jan Guillou hentet fra Berlingske :

"Palæstina-bevægelsen i Sverige og havde et samarbejde med bl.a. PFLP, der også samarbejdede med Blekingegadebanden. Han var i 1969 i Kastrup Lufthavn, hvor han ifølge den svenske forfatter Gunnar Ekberg udspionerede sikkerhedsreglerne i det israelske luftfartsselskab El AL for PFLP. Expressens afsløringer rystede i nogen grad det svenske samfund og startede en bred debat om holdninger under den Den kolde Krig"Blekingegadebanden står det mer om her :

http://da.wikipedia.org/wiki/Blekingegadebanden

2010-06-03 @ 00:55:28
Postat av: Alexander den store

Var det inte Jan Guillo som myntade begreppen om SR/Svt: s Journalister...Det var en Vietnamn demonstration 1968 som vandrade in på SR och sedan dess har dom aldrig mera släppts ut därifrån.

Har också slutat med PK-TV: Pekpinnar och Vänsterpatrask finns det så gott om i Sverige ändå.

Licenspengar mina vägrar jag betala, det ska vara frivilligt att betala för skit om man vill.

Likasom kvällpress smörjan.

Leve det fria internet och PI bloggarna!

2010-06-03 @ 03:31:42
URL: http://roljede.blogspot.com
Postat av: Riffi

Jag stöder naturligtvis israels rätt att försvara sig, vilket i detta fall innebär att de gjorde det enda möjliga. Att diskutera sättet de hanterade provokationen på gynnar bara tokvänstern.Det allvarliga just nu är svenska mediers osakliga agerande (som jag tror till en del är en reaktion på Sverigedemokraternas framgångar).Jag vill peka på några frågor där PK-medierna inte reagerar/reagerat seriöst och svikit sitt uppdrag med saklig rapportering:Israel-fråganGeorge W Busch-frågan (ameikanska presidentval)KlimatalarmismfråganSverigedemokratfråganKom ihåg att Ni blir beljugna av människor som tror att deras uppgift är att uppfostra oss och som i väldigt många fall hellre borde titta sig i spegeln och beklaga sig över sina egna bristande kunskaper ! (Naturligtvis är det deras insikt om sina egna brister som gör den rabiata.)

2010-06-03 @ 08:34:04
Postat av: Il Padre

Också jag har undrar över att kända jude- och Israelhatare får säga vad de vill i publika media utan att ens bli kommenterade... MED ETT UNDANTAG... det var i P1 igår under eftermiddagen när Mankell sattes åt för att förklara vad han menade med att personer skulle ha "skjutits sovande". Till slut kröp det fram att han hört det av en "pålitlig" vän som i sin tur hört det av en annan... Sanningsvittne? Man skäms ju över att en sådan person ska få kalla sig svensk!

2010-06-03 @ 08:34:45
Postat av: P

I norske VG står det :

"USAs visepresident Joe Biden forsvarer Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen som et tiltak for å hindre våpensmugling"Link :

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10008261

2010-06-03 @ 08:40:13
Postat av: Eric H

Mankell är nog synnerligen medveten om att han far med både andra- och tredjehandsuppgifter!

Men, han är också synnerligen medveten om att hans ord, som kommande ur en mycket känd författares mun, väger mycket tungt hos allmänheten och då ar det inte så viktigt att de kanske inte ens är sanna - bara de främjar Saken!

2010-06-03 @ 09:16:45
Postat av: P

EU vill innföre regel att alt vi googler och smser skal lagres (tror det är i ett eget register). Till nå har Sverige inte gått med om det. Är det noen som vet mer om det ? (meld Sverige ut av EU och inn i Nato!!!)

2010-06-03 @ 09:43:51
Postat av: Roberth

http://erixon.com/blogg/2010/06/israel-agerade-enligt-internationell-ratt/

2010-06-03 @ 10:02:40
Postat av: Cavatus

P! Hörde en intervju med Alf Svensson igår och han ställer sig positiv till förslaget.Sprid flygbladen! Vind i seglen för SD i senaste opinionsmätningen. Vi måste spinna vidare på detta.Ladda även hem diskussionsdokument från nedladdningssidan. Dem kan du bifoga i mejl till vänner och bekanta.www.korta.nu/flygblad

2010-06-03 @ 10:09:00
URL: http://www.aktualia.wordpress.com/flygblad
Postat av: Ibbe

Det är bara utländsk nyhetsförmedling som gäller om man vill få balans mot den ensidiga svenska rapporteringn. Det är uppseendeväckande vad man undanhåller,förtiger och förvanskar. Öppen demokrati???

2010-06-03 @ 11:03:24
Postat av: Albert K Tillman

Det är tyvärr meningslöst att anmäla inslagen till Granskningsnämden då de kommer att frias utan en enda sekunds övervägande.Jag har sett reportage som är vinklade från aktivisternas sida men då måste också den andra parten få samma utrymme i samma inslag annars är det inget annat än propaganda.

2010-06-03 @ 12:34:18
Postat av: Robin Shadowes

Det är bara skitsnack att man vill jaga pedofiler med dom nya internet-lagarna. Det är bara en ursäkt att få väljarna att acceptera inskränkningarna i yttrandefriheten. Det är snarare kritikerna till massinvandringen man tänker jaga med blåslampa men det talar man gärna tyst om. Eller krängk en mussla och du får Storebror i hasorna. Pedofilerna kan även i fortsättningen förgripa sig i lugn och ro. Många av lagstiftarna har nämligen själva denna böjelse.

2010-06-03 @ 13:00:31
URL: http://sverigedemokraterna.se/
Postat av: Bertil Jäderberg

Skamligt av SR att inte vara opartiska i sina rapporteringar. Nu senast angående "Ship to Gaza". Varför ska svenska medborgare ständigt behöva matas med vänsteråsikter från SR? Är det inte direkt propagandistiskt, så är det mera subtilt levererat. Med subtilt menar jag att man utelämnar vissa delar i rapporteringen, t.ex. en bakgrund eller faktamässig del. Jag är lyckligt lottad som har tillgång till norsk FM-radio. Därför kan jag direkt jämföra NRK:s nyhetsrapportering med SR:s. NRK:s nyhetsrapportering är framförd med balans, m.a.o. rena motsatsen till SR. Jag förstår om många människor uppfattar det som mest moraliskt att avstå från att betala TV-avgiften i dagsläget. Något måste göras åt SR, det kan bara inte få fortsätta så här. För min del är trovärdigheten som bortblåst för dessa journalister. Jag hämtar istället mina nyheter från Internet och NRK.

2010-06-04 @ 13:07:52
Postat av: Tanya

Alla mina Mankell-böcker och Wallander-DVDs slängdes i soporna i dag. Aldrig mer Mankell i mitt hus!

2010-06-05 @ 00:33:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0