SFI KOSTAR 1550 MILJONER KRONOR

Vid kommunfullmäktigemötet i december så debatterades ett nytt avtal med Migrationsverket. Jag menade att beslutsunderlagen var undermåliga, därför att det saknades en redovisning av hur det gått för de invandrare som Kalmar kommun tagit emot de senaste 5 åren. Jag ville återremittera ärendet för denna komplettering men röstades ner vid en votering. Sedan dess har jag själv försökt få fram uppgifter om hur många som kommit ut i arbete och i så fall vilken typ av arbete. Hur många har klarat av sin sfi-utbildning?

Nu har jag själv under en månads tid försökt få fram uppgifter som skulle kunna ge mig svar på ovanstående frågor. Det är inte lätt men eftersom det är myndigheter gäller det bara att hitta fram till rätt personer så kan man i de flesta fall få fram uppgifter.

Barometern har idag en stort uppslagen pk-artikel om SFI i Kalmar. Tyvärr så redovisar inte Barometern några fakta angående denna SFI-utbildning men det kanske inte är så konstigt.

SFI organiseras av Kalmarsund som är en gemensam organisation för Kalmar, Borgholm, Mörbylånga och Torsås.  Men eftersom det egentligen bara är Kalmar som tar emot invandrare i större mängd så hamnar också kostnaderna där.

För hela Sverige kostade SFI-utbildning under 2008 hela 1550 miljoner kronor.

I Kalmar kostade SFI-utbildningen ca 6,5 miljoner kronor under 2008. Läsåret 2007/2008 gick inte mindre än 421 personer på SFI i Kalmar.

Det blir än mer intressant när man börjar titta på hur resultaten för denna utbildning ser ut.

Efter 2 år har bara ca 35 procent blivit godkända i sin SFI-utbilning. Ca 25 procent fortsätter med sin SFI-utbildning och det beror till stor del på den låga utbildningsnivån när dessa kommer till Sverige då en väldigt stor andel av dessa måste börja med att lära sig läsa och skriva. Då framför allt kvinnor.

Det mest anmärkningsvärda är att ca 40 procent avbryter sina studier i SFI. Utav dessa är de så många som nästan 20 procent i riket som slutar av okänd anledning. Alltså ingen har tydligen någon vetskap om varför dessa slutar sin SFI-utbildning.

Det handlar således om flera års bidragsberoende under den tid man läser SFI.


Kommentarer
Postat av: Henrikk Hanell

Och hur många års bidragsberoende kan man addera efter en avhoppad SFI? Är man attraktiv på arbetsmarknaden om man är analfabet och knappt kan göra sig förstådd på svenska?

2010-02-01 @ 22:07:06
Postat av: Massive Radiation Overexposure

Frågan är om dessa 40 procent som avbryter sina studier i SFI ska betala tillbaka studielånen

2010-02-01 @ 22:16:25
Postat av: Info

Man undrar också vad kostnaden är för den väldiga mängd utländska studenter från andra världsdelar, som helt avgiftsfritt numera studerar (mer eller mindre) vid svenska universitet och högskolor. 2008 var t.ex. antalet utomeuropeiska fristudenter vid svenska högskolor inte mindre än 8.000. - Och vart tar de vägen efter högskolevistelsen?En annan undran: Toni Lappalainens nidbild av Thoralf som Hitler var ju nyligen på tapeten här i Thoralfs blogg. Jag tänkte passa på att höra mig för det har gått med hans ansökan om medlemskap i Sverigedemokraterna. Som ses av kommentarväxlingen nedan blev han ju hälsad hjärtligt välkommen av Sd:s ordförande i Östergötland:”TONI LAPPALAINEN (SD) säger:

10 maj 2009 kl 16:25Hej Markus! Jag skulle vilja bli aktiv i SD/SDU i Östergötland, kan du hjälpa mig med det?MARKUS WIECHEL säger:

10 maj 2009 kl 16:54Självklart! Vad är din mejl? Du kan annars mejla - - -”Hitlerbilden finns för resten fortfarande kvar litet varstans på nätet, t.ex. här:

http://blogghelvetet.se/blogg/?p=5622010-02-01 @ 22:39:19
Postat av: Bongoman

Ja, det är underligt att man kan misslyckas på SFI. Här i Helsingborg är det hårda puckar. Blir det inga resultat åker man ut och blir placerad på vuxendagis. Vill man inte det halveras ersättningen. Detta är till förtret för alla hucklen som trodde de skulle glida på SFI i tre år.Man får varken studielån eller studiebidrag på SFI. Det får man inte förrän man kommer upp till SAS (Svenska som andraspråk) och uppfyller vissa krav. Det har min fru fått erfara i första hand. Hon ska flytta till SAS om ett par veckor men får inga bidrag. Det får man bara om man fått PUT eller flyktingstatus. Vi skulle alltså tjäna på att hålla henne hemma och kanske jobba lite svart tills hon får sitt PUT. Det är alltså på det viset att alla som inte vill eller kan kan ta upp platser med fullt bidrag och de som vill och kan måste stanna hemma för att de inte får bidrag.Vad gäller avhopp så stämmer det Thoralf säger i princip men man ska tänka på att det finns tre steg. De flesta klarar A och B. Sen blir det stora avhopp. Siffrorna är inte relevanta om man inte vet på vilken nivå de försvinner. Nivå D, den högsta, klarar inte många som inte har stöd hemifrån. Där är det européer (Balkan undantaget), svenskars importfruar och några högutbildade eller välmotiverade övriga (araber m.m. alltså) som dominerar.Man kan klara SFI B-D på 13 månader. Har man lite tur kan man exakt två år efter man kommit till Sverige fått en plats på yrkesutbildning och prata hyfsad svenska. Lite kul var det när hennes kompis (från samma land) sa att frugan pratar bättre svenska än moster som bott här i snart 25 år. SFI funkar om man vill.

2010-02-01 @ 22:56:32
URL: http://moskensskola.blogspot.com
Postat av: P

Frågan är om hemspråksundervisningen inte kostar mer än SFI, dessutom får hemspråksundervisningen som sidoeffekt att eleverna lär sig svenska sämre.Mångkultur berikar, det är jättebra när alla i ett land pratar olika sråk och ingen kan kommunicera med varandra...

2010-02-01 @ 23:03:57
Postat av: danne

där jag bor har politikerna gjort om vårt område till ett laglöst och skattefrizon! med andra ord det har massinflyttat utlänningar som inte har arbete,utbildning eller ens vilja att lyda de "det Svenska folket"

när man talar med dom varför, så blir den gemensamma tråden att SFI-är helt dj-la värdelös, det är så mycket konstiga regler i Sverige och svenskarna är konstiga som verkar vänliga men som inte tycker om varandra.

det verkar som det mångkulturella samhället inte nånsin funnits nånstans nånsin och här i Sverige kommer det inte heller att uppstå.

undrar hur länge "PK-kramarna" kommer fantisera om EU´s mångkulturella samhälle?

2010-02-01 @ 23:07:32
Postat av: LN

Har Domstolsverket tappat tron?Inspirerad av signaturen "danne" måste jag få citera Domstolsverkets tidigare skryt (det tycks nu vara borttaget från hemsidan och har blivit ersatt med "luft"):"Domstolen är till för medborgarna. Den agerar med respekt för individerna och med makt att bestämma straff och lösa tvister. Domstolen är en stabil aktör i demokratins tjänst i det mångkulturella och mångfacetterade samhället. Den är det självklara forumet för tvistlösning...""...i det mångkulturella och mångfacetterade samhället."Ha - ha - ha - ha - ha - ha - ha - ha - jag kiknar!

2010-02-02 @ 08:22:14
URL: http://www.domstol.se/
Postat av: Robin_Shadowes

Nu förstår vi alla varför cancer-sjuka ska drivas ut i arbete, pensionerna sänks, åldringar får ligga nerskitna. Till dessa kostnader kommer även alla nerbrunna skolor, gratisvård åt Den Nya Adeln och gud vet vad. Tacka fan för att sådana siffror är hemligstämplade och ämnet tabu att diskutera. För att citera Weine Berg, det mångkulturella samhället skulle förmodligen rämna annars.

2010-02-02 @ 08:31:07
Postat av: Stefan K

Alla har väl förstått att pk-Sverige har något att dölja. Frågan är bara vad?

2010-02-02 @ 09:06:52
Postat av: hulda

1,55 miljarer... Det blir mycket åldringsvård av det beloppet...

2010-02-02 @ 11:45:25
Postat av: Gubben o Gumman

Dessa pengar skulle givetvis ha satsas på bostäder

samt jobb till Svenska ungdomar.

Sannolikt kommer Svenska ungdomar att se till att

SD brakar in i riksdagen med en sällan skådat stjärnsmäll i valet i år.

Kör hårt snorisar.

Gubben o Gumman kämpar för er skull.

2010-02-02 @ 17:16:35
Postat av: Niklas Bergström

Bra att du rotar i denna suspekta verksamhet Thoralf, våra skatte pengar ska gå till vettiga saker o ting. Resultat borde man kunna kräva. Förmodligen finns inte relevanta undersökningar ang sfi.

2010-02-02 @ 17:19:45
Postat av: Demokraten

Fint grävjobb. Den snor vi.

2010-02-02 @ 19:30:44
URL: http://detredemokraterna.wordpress.com/
Postat av: danne

här kan man se, 1200 miljarder om året betalar vi i skatt, vart tar dom vägen?

http://www.skatteverket.se/download/18.6e795b103e5e045418000683/32525.pdfjämnför med att Saudiarabien säljer olja för ca 2136 Miljarder om året!.

http://www.nytimes.com/2009/10/14/business/energy-environment/14oil.html?_r=

2010-02-05 @ 00:48:03
Postat av: danne

sidan 31 !

2010-02-05 @ 00:49:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0