MR COPY AND MR PASTE

I lördagsintervjun i P1 med Björn Söder diskuterades arbetskraftsinvandring och programledaren Lasse Johansson pratade om 6000 bärplockare från Thailand.

Nu är problemet betydligt mycket större än dessa 14000 arbetskraftsinvandrare till Sverige. Det finns ett stort antal människor som kommer till Sverige via företag i våra grannländer och jobbar med korta projekt i Sverige till mycket låga löner. Detta leder utan tvivel till att svenska företag och deras anställda drabbas hårt och måste acceptera lägre löner om de överhuvudtaget skall kunna konkurrera. Lönedumpningen är uppenbarligen här för att stanna.

Eftersom jag själv jobbar som konsult och besöker ett antal företag har jag sett hur detta fungerar. Vid flera tillfällen har jag sett polska svetsare, mekaniker och plåtslagare utföra stora reparationsarbeten eller nyinstallationer med ett t.ex. danskt företag som huvudman. Dessa jobbare tjänar enligt uppgift ca 9000-10000 kronor/månad. De har med sig konserver med mat och ”annat” från Polen så de klarar ca två veckor innan de åker hem en helg och bunkrar för en ny två veckors period i Sverige. Så några större inkomster till den svenska statskassan blir det inte.

För några år sedan deltog jag i ett större projekt i processindustrin. En ny anläggning skulle byggas för närmare en miljard kronor. Anläggningen skulle ha två identiska linjer genom större delen av processen. Vi var ca 20 personer som gjorde programmeringen av styrsystemen till anläggning där jag ansvarade för ett processavsnitt. Vi gjorde drifttagningen av linje 1 först och intrimning av produktionen, vilket tog flera månader. När vi sedan var nöjda började arbetet med linje två. Vi hade en linje klar och i produktion och därmed bestod det återstående jobbet till väldigt stor del av att kopiera och adressera om så att det skulle passa linje 2.

Då plockade det företag som var ansvarig huvudleverantör för automationen in flera programmerare från Indien medan flera av de svenska och danska fick åka hem . I pappren var säkert dessa personer dataexperter från Indien men i själva verket handlade det bara om billig arbetskraft.

Till detta behövdes inga dataexperter, utan billig arbetskraft. Varför blir då dessa indier så billiga?

För det första har de en väldigt låg lön, i detta fall ca 5000-7000 kronor/månaden. De har heller inga krav på enkelrum utan bor gärna två och två eller i något enklare boende utan att klaga. Traktamenten och andra omkostnader hamnar på en helt annan nivå. Dessa killar som var väldigt glada över att vara i Sverige och jobba kostade säkert bara ca 30-35 procent mot vad en svensk eller dansk programmerare skulle kostat.

Det jobb de utförda kunde i stort sett vem som helst från någon automationsutbildning utfört.

De två första killarna som kom hade ganska knepiga indiska namn och med tanke på det jobb det vara satta på att utföra fick de ganska omgående smeknamnen Mr Copy and Mr Paste. De följdes senare av flera indiska kollegor under en period på några månader.

Det jag vill säga med detta är framförallt två saker.

Bärplockare kommer till Sverige och utför jobb som ingen vill göra i Sverige trots att det finns mängder av arbetslösa men det finns också personer som kommer som ”experter” men som i själva verket enbart gör mycket enkla jobb men de är billiga. Skenet kan med andra ord bedra och statistiken kan därmed vara ”falsk” från Migrationsverket.

Det andra jag vill säga är att med t.ex. ett väl utbyggt lärlingssystem i skolorna skulle vi kunna slå två flugor i en smäll. Ge våra elever en bättre introduktion till arbetslivet och praktik samtidigt som företagen får tillgång till arbetskraft för en något lägre kostnad.


Kommentarer
Postat av: Micael Foghagen SD Kalmar

När jag var ca 11-12 år följde jag med min äldre kamrat på lätt motorcykel, vi åkte när solen gick upp - och kom hem till sen kväll.Vad gjorde vi då?Jo, plockade jordgubbar för några ören litern. På så sätt kunde jag vara delaktig i köpet av min stereo. Resten fick jag låna av min morfar som jag betalade allt eftersom.Var morfar snål?

Var min mor snål?Knappast, vad allt handlade om vad helt enkelt att visa att man får jobba för saker och ting här i världen.Och det bästa av allt i kråksången - jag älskade att få vara delaktig, inte bara få allt givet!2010-04-19 @ 23:44:28
Postat av: lassekolja

Från början var ju arbetskraftsinvandringen tänkt att endast avse "högutbildad kompetens, som rådde brist på i Sverige". Därefter ansåg man att arbetsgivarna själva var bäst på att bedöma vilken arbetskraft, som saknades. Nu ser vi resultatet, en stor majoritet är lågkvalificerad arbetskraft, av samma sort som inte bara våra förorter svämmar över av, utan som dagligen väller in i landet, varav många inte ens är anställningsbara.

BEDRÖVLIGT!

Vi måste ändra på detta i september!!!

2010-04-20 @ 00:05:08
URL: http://frianyheter.nu
Postat av: Zalgonenko

Antalet polska byggnadsarbetare i Sverige torde vara flera tiotusental varav en stor del arbetar svart.

Bara i traktens gårdar svärmar det av dessa låglönearbetare. Det är ofrånkomligt att detta påverkar lönesättningen även för svenskar.

2010-04-20 @ 00:46:34
Postat av: Söder

Ett projekt på ett av de kraftverk som en av våra stora eljättar äger hade konstellationen Dansk firma får jobbet och tar in polsk underentreprenör. När folk på detta verk klagade hos ledningen om bristande arbetssäkerhet fick de höra att det var danskarnas sak att kontrollera sina underentreprenörer. De jag fått höra är inga småsaker. Livsfarligt sätt att arbeta på vid ett flertal tillfällen. Vid ett tillfälle hade de kunnat bränna ner hela kraftverket om inte en anställd kommit förbi vid detta tillfälle.

Heta arbeten kursen hade de tydligen inte gått.

2010-04-20 @ 01:31:40
Postat av: Robin Shadowes

Skäggbarn har dom hur mycket pengar som helst att ösa över men inte en svensk pensionär. Varning för högt blodtryck!En svårt sjuk 79-åring, bosatt i stugområdet Tjuvaröd utanför Höör, tvingades ligga åtta timmar i sin egen avföring – trots att polis, ambulansmän och socialtjänst samtliga varit på plats. Den gamle dog när han äntligen skulle få komma till Lunds lasarett.Grannarna, Susanne och Tomas Malmros, är skakade. Båda är sjuksköterskor, men undrar nu hur hjälpkedjan är konstruerad.Sedan de förstått att något var mycket fel, och förgäves försökt få hjälp åt grannen i tre dagar, lyckades de vid lunchtid på fredagen den 2 april larma dit polis, socialtjänst och ambulansmän.Med hjälp av en låssmed tog sig myndighetspersonerna in i stugan. Men det var ingen garanti för att 79-åringen skulle få hjälp.För att bearbeta vad som sedan händer har Susanne Malmros skrivit en berättelse, som hon gett titeln "När samhället sviker":– De möts av en fruktansvärd misär. Vettskrämda katter sitter i sin egen och mänsklig avföring. Golvet är helt täckt av gammal mat, kattmatsburkar, lump och annat, skriver hon. I en säng i nästa rum ligger mannen på en skitig madrass utan lakan. Hans byxor är nere vid knävecken och han ligger i sin egen avföring. Han har en tom kattmatsburk i handen. Han är mager och orkar nästan inte titta upp.http://www.skanskan.se/article/20100420/ESLOV/704199824/1057/*/79-aring-lamnad-atta-timmar-i-sin-avforing

2010-04-20 @ 07:40:35
Postat av: Sverige, Sverige fosterland!

Hoppla,Tillbaka till den svenska "fattigvården" med valda politiker som "Kommandoror"!

Givetvis så gäller "fattigvården" endast "etniska svenskar"!

2010-04-20 @ 10:08:45
Postat av: Carl Gösta

Fy babblan Thoralf! Om jag vore din morsa så skulle jag skämmas. Jag tycker att du ska lägga ner rasist snacket!!

2010-04-20 @ 14:10:30
Postat av: Fredde@76

Fy babblan Carl Gösta!Om jag vore din morsa så skulle jag bett din far använda kondom den natten du blev till. Lägg ner svenskhatet!!!

2010-04-20 @ 15:20:46
Postat av: Thoralf A

Carl Gösta från LandskronaFörstår du inte problemet.2010-04-20 @ 15:21:00
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: SD-2010

Vi har den arbetskraftsinvandring vi förtjänar, 90% röstar för den snacka om hål i huvudet.

Föresten har någon sett en Somalier i snösvängan eller i bärskogen

Toralf såg du någon somalier med matburken i hand och svetsen i högsta hugg vid dina besök på olika verkstäder, tänkte väl det. Någon svetsapparat som en somalier kan sköta har ännu ej uppfunits.

2010-04-20 @ 16:59:48
Postat av: s29

Rasist eller realist? Jag är uppväxt i Södertälje flyttade dit 61 fanns där någon racism? Nix ,det har vissa kulturberikare fixat själva med god hjälp av sossarna. Jag känner flera invandrare själv som är bra på alla sätt,men dom kommer från kulturer som är kompatibla med vår egen. Altså allt som glimmar är inte guld.

2010-04-20 @ 21:13:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0