ÄR SAMHÄLLSTJÄNST ETT STRAFF?Jag har ju haft förmånen att få ingå i det utskott som har jobbat fram Sverigedemokraternas valmanifest när det gäller kriminalpolitik. I det arbetet har jag varit drivande när det gäller brottsoffrens situation och jag är väldigt glad över att denna punkt finns med som en av de tre viktigaste punkterna som partistyrelsen valde att prioritera när valmanifestet antogs.

Det finns dock en stor mängd andra märkliga saker i det svenska rättsväsendet. En sak som jag reagerat på när jag läser domar vid Kalmar tingsrätt är hur ofta samhällstjänst utdöms. Jag gissar att rättsväsendet använder detta ”straff” i allt större utsträckning och anledningen torde vara överbeläggningen på våra fängelser. Jag fick för en tid sedan ett samtal från an anställd vid anstalten i Västervik där alla ca 250 platser var upptagna och personer med invandrarbakgrund nu var i majoritet.

Personer som döms till fängelsestraff kan få vänta månader eller ännu längre på att det skall bli en ”ledig cell” på något fängelse. En situation som givetvis är problematisk för bägge parter. Nu verkar det som rättsväsendet väljer att lösa detta problem med i mina ögon spektakulära omvandlingar av fängelsestraff till samhällstjänst.

Enligt en rapport från BRÅ 2003 ersätter sällan fängelsestraff längre än två månader med samhällstjänst. Tanken med samhällstjänst var också att det skulle vara väldigt unga personer som skulle få detta "straff" så att man undvek att dessa unga människor kom i kontakt med den organiserade brottligheten via fängelser. Denna praxis har uppenbarligen ändrat sig sedan 2003. Idag döms 50-åringar till samhällstjänst istället för fängelsestraff.

Samhällstjänst innebär i praktiken oavlönat arbete som skall utföras på den dömdes fritid och pågå under samma tid som det fiktiva fängelsestraffet. Enligt ovanstående dom skall den dömde utföra 180 timmar samhällstjänst under 8 månader. Det innebär i praktiken 5-6 timmar samhällstjänst per vecka under 8 månader.

Den dömde kan alltså leva ett helt normalt liv förutom att han hjälper till gratis hos en förening eller likande under sin fritid under några timmar varje vecka.

Hur känner sig brottsoffret när ett fängelsestraff omvandlas till att spela biljard på en ungdomsgård på sin fritid under några timmar varje vecka.

Är detta ett straff?


Kommentarer
Postat av: Robin Shadowes

Hoppas SD avskaffar samhällstjänsten. Låt kräken sitta på häktet tills det blir ledig plats på fängelse. Givetvis ska häktes-tiden INTE räknas av på straffet. Det får bli en bonus istället, för Svenne Banan om inte annat.

2010-04-10 @ 02:57:01
Postat av: Johan Gustavsson

Var i helvete spelar man biljard under sin samhällstjänst? Det skulle jag vilja veta för det var det dummaste jag någonsin hört.

2010-04-10 @ 08:08:05
Postat av: RL

Min åsikt:Avskaffa all samhällstjänst och straffrabatt för dom över 18.Möjlighet att ta grova återfallsförbrytare mellan 12 och 15 år i tvångsförvar.Obligatorisk utvisning för alla våldsbrott och övriga grova brott, utan undantag.Extra straffutmätning om ett brott är organiserat eller gängrelaterat.Ingen tidsbestämning av livstidsstraff före 12-15 år.Det viktigaste ska alltid vara brottsoffret samt att skydda samhället från gärningsmannen.

2010-04-10 @ 08:10:16
Postat av: Hulda

Varför inte hyra in Baltiska eller Ryska fängelser med personal, så att våra kriminella får sona sina brott där.

Troligen inte så glamoröst som i våra Svenska fängelser och säkert betydligt billigare för samhället..

2010-04-10 @ 08:23:04
Postat av: RL

#Hulda:Bra idé, i ryssland finns det ju välutbyggda faciliteter, ffa i sibirien.Vi löser våra fängelseproblem o ryssarna får pengar ...en win-win situation för båda stater ;)

2010-04-10 @ 08:33:16
Postat av: Nalle i Växjö

Karlskrona fängelset läggs ner i höst.Samtidigt som gangster står i kö för att avtjäna sina straff. I tidigare artiklar har skrivits om en brist på över 1000 fängelseplaser 21013 men jag tror bristen blir det dubbla.Förmodligen är Karlskrona fängelset inte tillräckligt modernt för kraven från nya fångar, förmodligen saknas Moske och moderna motionsrum.Men som tillfällig lösning för dom "snällare" fångarna borde det väl duga.Hoppas valet kommer att innebära att SD kommer in i Riksdagen för nu är dom inte riktigt friska i huvudet

Postat av: Nalle i Växjö

Polisens nya dilemma.

Vad ska vi kalla bovarna? Får vi ange vilket kön dom tillhörInte hur vi ska få in dom i fängelset eller utvisa dom som ska ut från SverigeFinns det inga normalt intelligenta personer inom Polisledningen längre, och hur många Poliser är beslutna att rösta på SD

Postat av: Stefan

En månads fängelse motsvarar enligt Tingsrätterna 75 timmars samhällstjänst, dvs ca 10% av en månads alla timmar. Straffrabatt på 90% med andra ord och sen är resterande 10% rena daltandet. Vår granne är 62 år och åkte dit för 3 rattfyllor över 2.0 promille under 2008. Han har "dömts" till en månads vård på ett avvänjningshem för detta. Han är dock svensk men lagen ska vara lika för alla - han borde få 6 månader per rattfylla som skulle avtjänas omedelbart som jag ser det. Bara en tidsfråga till han kör på någon oskyldig.

2010-04-10 @ 09:16:56
Postat av: Ludvig

Nej samhällstjänst är ju inget straff. Inte konstigt att många kriminella invandrare ser Sverige som ett bra land för sin verksamhet.

2010-04-10 @ 09:28:41
Postat av: Robin Shadowes

Jag tycker polisen ska köra på som vanligt. En neger är en neger, en turk är en turk om än på burk och smakar urk.

2010-04-10 @ 12:08:52
Postat av: Martin Håård

Är utvisning ett straff?

2010-04-10 @ 12:10:42
Postat av: lee

så klart att vi ska outsoursa våra fängelser.Dom gammlas mat kan man köpa in till lägsta kostnad så varför inte köpa in fångVÅRDEN till lägsta kostnad.Ryssland är en given vän i framtiden och jag hoppas att vi kan skriva kontrakt med ryssarna så vi får lite platser i sibirien .Friska luft och ett rejält dagsverk är vad som väntar fångarna.

2010-04-10 @ 12:21:18
Postat av: Carl10

helt otroligt vilken slapphet.Såg på tv för flera år sedan,att det fanns privata fängelser i Estland eller Lettland som tar emot fångar från andra EU-länder.

Det blir ju mycket billigare än att bygga ut fängelseindustrin i Sverige. dessutom är de flesta dömda utlänningar utan anknytning till Sverige.

Så det finns ju inget att fundera på, Beatris Ask borde skriva kontrakt på fängelsevård i baltukum redan på Måndag.kanske makteliten vill ha massinvandring även av kriminella bara för det ger jobb och feta arvoden till etablisemanget: advokatarvoden,politiker skall sitta i utredningsgrupper,fängelseindustrin byggs ut, mm.om vi inte hade alla följdåtgärder med massinvandringen. skulle ju folk tvingas att skaffa sin inkomst från riktiga vettiga arbeten.

kanske folk skulle tvingas att utbilda sig för att klara avancerade yrken i nya industrier som skulle behöva ersätta de enklare som fanns i industrin som flyttat till låglöneländer.vilka inkomster kommer Sverige ha? när merparten av befolkningen lever på försörjningsstöd och arvbetsmarknadsårgärder som ubildning och kratta löv på kommunen.

det är väl ingen skillnad i vardagen för dömda som utför samhällstjänst och ex fritidsassistenter på kommunen.

2010-04-10 @ 13:21:49
Postat av: carl10

vad bra med internet som gör att väljarna 2010 kan skaffa sig en bredare uppfattning.

för att fler väljare skall få veta om , bara strössla din närmiljö med dessa Visitkort-webbsidesinfo.

http://www.korta.nu/flygbladta med i kostymfikan eller handväskan och placera på toa i krogen, i bion, kila fast i springor vid elskåp,husfasader mm. ja Överallt!

2010-04-10 @ 14:08:06
Postat av: robban

vet flera i mitt närområde som fått samhällstjänst för de var underåriga etc och de blir inte ens kallade att göra något till komunen och sånt. kan tänka att det inte finns något att göra för den nu när de tvingar ut (svenskar) som går på sos att plocka skit på vägarna och annat meningslöst slavjobb för en skitpeng.

2010-04-10 @ 15:18:24
Postat av: Putte

Nej Martin Håård, utvisning är inget straff, men däremot är PUT och livstids försörjning i Sverige, belöning för storlögnare.

2010-04-10 @ 15:27:33
Postat av: Il Padre

Samhällstjänst (liksom fotboja) är bara ett sätt att slippa ifrån kostnader! Om det inte blir ett straff som märks och stimulerar överjaget att fungera bättre när man ställs inför möjligheten att välja fel, händer ju ingenting som förhindrar nästa brott! Ett av många svek från de "folkvalda". Det värsta av allt den galna flyktingpolitiken som försatt Sverige inför ett hotet av islamisering!

2010-04-10 @ 16:48:20
Postat av: Tore (preact)

Just att försöka hyra platser i de "fattiga" baltiska staterna har jag påtalat mycket länge!Våra moderna fängelser kan inrättas till någon form av "uppfostringsanstalter" för den undomsbrottsliga delen. Förutom undervisning, även yrkesutbildning vore en lämplig åtgärd, och att straffen som utdöms, skall vara orabatterade. Då slipper vi dessa, tills våra förslag om värnpliktstjänstgöring tar över den fostrande delen!Ett alternativ vore också att bygga nytt i norrlands inland, långt ifrån all bebyggelse, och

där arbetslösheten är stor. Då löser man även enkelt arbetslöshetens dilemmor i det norra riket.

2010-04-10 @ 17:07:14
Postat av: SD-2010

Enkelt problem, utvisa alla invandrarbrottslingar, oj vad tomt det skulle bli på våra anstalter och pengar till ägg och påtår för våra gammlingar på köpet.

2010-04-10 @ 17:13:28
Postat av: Cavatus

Instämmer med Tore. Bygg i Norrlands inland och skapa jobb där.Lyssnade på radioteaterns Asylshopping. Intressant, även om pjäsen är svår att placera. Tar den ställning för eller emot? Lyssna och bedöm själva.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=965&artikel=3597472

2010-04-10 @ 17:17:53
URL: http://www.aktualia.wordpress.com
Postat av: Gubben o Gumman

En utbyggnad av "fängelseväseendet" och en viss

privatisering av nya anstalter , a la Jan-Emanuels

koncept, kommer att lösa bristen på platser till

våra vinstlotter.Vill man skynda på det hela så kan man skicka hem

bedrägeribarnen o vips finns anstalterna organisatoriskt så att säga,bara lite galler för

fönstren, och lite andra justeringar behövs.Samhällstjänst är ett hån mot brottoffren

samt i princip straffrihet,nu är det ju inte politiskt korrekt att tala om vilka som sitter på

kåken, samt utöka antalet fängelser hoppas det blir

så inom sådär tre val.Tänk på sheriffen i Arizona som har Internetkameror

vid intaget till fängleset ,så alla kan se vilka

som checkar in,dessutom bor en del fångar i tält.

Fodret till poishundarna får kosta mera per dag

än maten till en fånge,denne sheriff har fattat

att det är ett fängelse han driver inget hotel.Säg ordet samhällstjänst till denne man,och du stirrar förmodligen rätt in i pipan på hans

Smith Wessons.Samhällstjänst är och förblir

socialkommunistikt påhitt för a att dölja verkligheten för Svenska folket.Citat Nalim Pekul : Svenska politiker är naiva samt

blåögda(Det kan du ge dej fan på Svennebanan).Citat Hasse Aron : Går vi 6 generationer tillbaka

är vi alla invandrare (?)

Uttalandet gjort i samband med invandrarnas överrep

i överfallsvåldtäkts statistiken.Lokalt : Konstapel tröttkeps har nu lyckat gripa

en svarttaxi chaufför i Kalmar,här hade man kunnat

slå två flugor i en smäll med att utdömma samhällstjänst,ett straff samt den första kontakten

med arbetslivet i det nya drömlandet.

2010-04-10 @ 17:40:20
Postat av: Cavatus

Intressanta artiklar idag:Lena Andersson tolkar in vänsteretablissemangets oförmånga att se sina egna böjelser för totalitarianism samt feministernas skygglappar för mainstreamislams kvinnorsyn:http://www.dn.se/ledare/kolumner/har-men-inte-dar-1.1075531Detta är en oerhört brännhet artikel som redan har censurerats (ett stycke är nu borttaget, men det har jag i kommentarsfältet länkat till på annan plats):http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/09/vurmen-for-mangkulturen-och-sanningen?page=1

2010-04-10 @ 18:46:28
URL: http://www.aktualia.wordpress.com
Postat av: Johan Gustavsson

...läste Jessica Rydells svar på Thoralfs insändare i Ölandsbladet idag. Och så fann jag en blogg med inte många kommentarer.http://greenjessica.wordpress.com/

2010-04-10 @ 19:48:19
Postat av: Stora Småland

Kollade upp lite, Jessica Rydell och hennes gube

tjänade 2008 tilsammans nästan 540000 kronor alltså ca 30000 kronor i månaden efter skatt då är det lätt att tycka att Sverige är rikt och har råd med sjukvård till illegala och gömda flyktingar vad tror hon fattigpensionärerna tycker som om dom är två får ut ca 10000kr efter skatt ! Jag tror att dessa pensionärer har väldigt lätt för att hålla skrattet inne ! Vore bättre att dom finge ta del av vad illegal sjukvård kostar !

2010-04-10 @ 20:35:33
Postat av: jannne

"Och det här med nationsgränser, är det måste ju vara påhittat av en galen man!" Citat från Rydells blogg! Hon verkar för mej vara "gränslöst" dum!

2010-04-10 @ 20:54:36
Postat av: Robin Shadowes

"Såg på tv för flera år sedan,att det fanns privata fängelser i Estland eller Lettland som tar emot fångar från andra EU-länder."Men där finns säkert inte tv-spel och halal-mat åt dom stackars förbrytarna som då blir djupt krängkta i djupet av sin själ.

2010-04-10 @ 21:12:54
Postat av: Gubben o Gumman

Just det här gränslösa,måste väl vara en åkomma

från sossedagis, som slagit sej in speciellt hårt

i en del människors kålrötter.Det är ju utångspunkten i dom förvirrade hjärnor

som fixat/fortsätter med svängdörrar till Sverige.Dessa kan vi skicka till ett nystartat hippiekollektiv på Grönland vart det lider.

2010-04-10 @ 22:06:48
Postat av: Cavatus

Janne! Sådärja, nu har jag svarar Greenjessica på hennes godhjärtade debattsvar. Tack för tipset. Fler inlägg efterlyses. För närvarande endast ett (mitt).

2010-04-10 @ 22:27:12
URL: http://www.aktualia.wordpress.com
Postat av: Cavatus

Läs detta och förskräcks: libanesen åtalas enligt den lägsta graden och inte alls för misshandeln av den gamle mannen:http://www.hayekinstitutetsverige.com/2010/04/landskronafallet-inte-olagligt-att.html

2010-04-11 @ 00:36:33
URL: http://www.aktualia.wordpress.com
Postat av: OT

"Nye landsmenn vet ikke bedre...Landets høyest dekorerte borger har likvidert motstandere. Han har unnsluppet døden med et nødskrik en rekke ganger. Han har drept i kamp, og forteller gjerne om det, uten blygsel eller store ord...- Til dagens unge er dette det viktigste budskapet: At de kjemper mot alle trusler demokratiet utsettes for, være seg i striden om Muhammed-tegningene eller det gryende jødehatet i skolene. Det handler om å ta et kraftig oppgjør, og det må gjøres med en gang. Nye landsmenn vet ikke bedre. De må lære hva vårt demokrati er, sier Sønsteby": http://www.dagbladet.no/2010/04/09/nyheter/innenriks/gunnar_sonsteby/andre_verdenskrig/11206051/

2010-04-11 @ 03:01:50
Postat av: S-E KarlssonCavatus , väldigt bra inlägg du hade på Jessica Rydells blogg , det går inte att komma närmare sanningen ! Det är konstigt med människor som inte ser skogen för bara trän !Men har man höga löner då tror man att Sverige är hur rikt som helst och tycker att vi har råd med alla möjliga och omöjlga

utgifter !

2010-04-11 @ 08:42:08
Postat av: Freddan

Ännu en idiot uttalar sig:

http://gt.expressen.se/ledare/sax/1.1947363/karl-henrik-sax-stan-behover-fler-moskeer

2010-04-11 @ 09:09:11
Postat av: Cavatus

S-E Karlsson! Tack för beröm. Eftersom jag skrev i affekt, kom jag efteråt på att jag skulle ha tagit upp den psykologiska diagnosen på detta beteende, nämligen "en grandios självuppfattning". Det är just det dessa människor lider av, nämligen. De ser sig som storgoda människor som ska dela med sig av allt, men givetvis av andras pengar. Med andra ord är de regelrätta tjuvar.www.korta.nu/flygblad

2010-04-11 @ 17:06:26
URL: http://www.aktualia.wordpress.com
Postat av: Roger S

Ja straffa dom jävlarna.Kastad ölburk kostade 10 000Kalmar i dag 08:06 | Uppdaterad i dag 08:11En kastad ölburk kostar en 22-åring från Kalmar nästan 10000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader.Dessutom måste han utföra 50 timmars obetald samhällstjänst. Den unge mannen fälldes på onsdagen av tingsrätten för misshandel. Detta sedan han i slutet av november förra året skadade en annan ung man genom att med full kraft kasta en ölburk i huvudet på denne. Händelsen inträffade när de båda var på väg till Sandra.http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/kastad-olburk-kostade-10-000%281874343%29.gm

2010-04-15 @ 12:39:28
URL: http://allahuabkar.se
Postat av: Nikita

Jag tvivlar på att man får samhällstjänst på en fritids/ungdomsgård och får spela biljard då... Det har jag i varje fall aldrig varit med om, eller ens hört att det skulle vara så.Det lät riktigt korkat, och så korkade är nog inte ens SD.

2010-04-15 @ 13:04:32
URL: http://nikitaistheshit.blogg.se/
Postat av: Lisa

Hej!

Här får du gratis glasscheckar från hela GB-glass sortiment!

http://apps.facebook.com/sommarglass/?r=3Ha det bra!

2010-04-15 @ 13:27:22
URL: http://apps.facebook.com/sommarglass/?r=3

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0