ATTRAKTIV MARK BORTSKÄNKES!

Lillviken reas ut till Skanska.              Foto Thoralf Alfsson

”Trots högljudda protester från Alliansen och även Miljöpartisten Swante Friberg så var det i slutändan bara två Sverigedemokrater som motsatte sig affären.”

Barometern 29 september


Vid gårdagens kommunfullmäktigemöte togs beslut om att försälja ett markområde till Skanska. En affär som har haft många tveksamheter i hanteringen fram till kommunfullmäktige men det är inte om detta som mitt inlägg kommer att handla om. Det handlar om att Kalmar kommun återigen rear ut ett stort och attraktivt markområde till en stor exploatör.

 

I den lokala pressen undviker man att nämna orsakerna till att varför vi från Sverigedemokraterna yrkade på avslag för denna markaffär. Enligt de uppgifter jag fått så gjorde Skanska en värdering av detta markområde och kom då fram till ett pris på ca 1750 kronor/m2. Kalmar kommun gjorde även de en markvärdering som stannade på 3000 kronor/m2. Skanskas värdering innebär då ett totalt pris på ca 10,6 miljoner kronor medan Kalmar kommuns värdering skulle ge ett pris på 18,1 miljoner kronor.

Med detta i bagaget kan man bara konstatera att Kalmar kommuns tjänstemän är mycket dåliga förhandlare då de förhandlade fram ett pris på 12,0 miljoner kronor. Vilket gör att man verkligen börjar fundera på om det är svågerpolitik som styr i kommunhuset. Efter en ganska massiv kritik hade vänstermajoriteten tagit in ännu en värdering och med denna som ”ursäkt” förhandlat fram ett nytt pris på 13,2 miljoner kronor för att tysta den värsta kritiken. Vilket motsvara ett pris på ca 2185 kronor/m2.
Under debatten i kommunfullmäktige kom miljöpartisten Swante Friberg med intressanta jämförelser med markpriser från andra byggprojekt på attraktiva markområden på Öland. Han hävdade i sitt exempel att priset kanske snarare skulle ligga på ca 30 miljoner kronor.

Jag har själv gjort jämförelser med t.ex. tomtpriser i Ljusstaden (vid Norrliden) där en radhustomt kostar 300 000 kronor och detta skall jämföras med ca 290 000 kronor i markpris/lägenhet i Lillviken. Ett område som beskrivs som ett av Kalmar stads mest attraktiva markområden. Vid ett försäljningspris på 18,1 miljoner kronor skulle det istället vara ca 400 000 kronor/lägenhet vilket ändå jag betecknar som ett lågt markpris.

 

Det som är än märkligare är att Kalmar kommun tar på sig kostnaderna för att flytta vatten och avloppsledningar, pumpstation, elledningar, transformatorstation, fotbollsplan och lekplats som finns på det aktuella markområdet. Dessa kostnader ligger enligt kommunen på ca 5,2 miljoner kronor som följaktligen skall räknas av från det beslutade priset på 13,2 miljoner kronor. Dessa kostnader anser jag och många med mig att exploatören skall stå för.

 

Med detta som bakgrund yrkade vi Sverigedemokrater som enda parti på avslag på denna markförsäljning då vi anser att det är rena reapriset. Vi begärde även en votering i detta ärende för att se hur övriga ledamöter stod i denna fråga. Ingen annan ledamot stödde vårt avslagsyrkande men Swante Friberg la ner sin röst vid voteringen. 56 ledamöter röstade alltså för försäljning, 2 ledamöter (SD) röstade emot försäljningen och 1 avstod.

Hur mycket av ovanstående redovisades i den lokala median? Detta trots att journalisterna känner till alla dessa fakta sedan tidigare och även närvarade vid kommunfullmäktigemötet.

Läs artikel i Barometern.

Läs artikel i Östran.


Kommentarer
Postat av: Nattvakt

Ni skulle röstat för beslutet! Då hade sossarna och kompani varit tvungna att rösta mot det, eftersom de absolut inte samarbetar med SD :)

2009-09-30 @ 06:31:24
Postat av: Fredrik

Kalmar kommuns sätt att hantera saker är undermåliga och ansvarslösa gentemot Kalmar kommuns invånare. Vilka krav har ställts ? Vad får man inte göra ? Att man är så inkompetent som säljare är bedrövligt.Men flummet har alltid agerat på detta sättet.2009-09-30 @ 07:08:17
Postat av: Jonas

Bra av er att stå emot. Synd att det inte räcker.

2009-09-30 @ 07:55:28
URL: http://www.realisten.se
Postat av: Gubben o Gumman på G

Bra att Thoralf o Lars Rosen använder sunt förnuft,

även miljöpartisten visar ju kurrage.Sådant inger respekt inför framtiden.

Kommunal politik handlar om att respektera kommuninnevånarna.SD kommer att öka för varje val.Det är bra att korrupta politiker inte inser

Internets betydelse, med bla bloggar.500000 förstagångsväljare skall rösta nästa år,

dom finns på nätet, och kan själva se vilket parti

som ville stoppa detta myglet då i Kalmar kommun.Att vara en del av Svågerköping är inget att stå efter.Framtidens Sverige kommer inte att byggas av ryggradslösa politiker, journalister, el berikare.Här blir myglet ju ganska genomskinligt, med ett för lågt markpris,och som lök på laxen så skall kommunen stå för andra kostnader.Hur i h-vete är detta möjligt?Detta är ett bra exempel på "grov trolöshet mot huvudman"Rent praktiskt sett i kronor ,skulle Lillviken mark

vid Kalmarsund vara hälften så mycket värd ,som en tomt 1 mil från Kalmar i ett ytterområde.Det går ju inte ens ungarna på i en förskoleklass.Nu har vi ett tidningshus pågång, där Johan Persson

fixat en central tomt till BAROMETERN,som givetsvis inte skriver om detta myglet med Lillviken.Så har John Persson med då nästan samtliga politiker blåst Kalmars innevånare på 6-7 miljoner minst genom att "ge bort" Lillviken till SKANSKAFrågan är vem som stoppat miljonerna i fickan, för försvunnit har dom inte gjort var så säker på det.Hur grävande ÖSTRA SMÅLAND är, enligt sin reklam .

Får man ett kvitto på här.Prenumeranter/skribenter har redan bett Östran "gräva" ang Lillviken utan resultat.Alltså är Östran lika goda kålsupare som Barometern.Att Östran skriver om Barometerns nya mediehus är ju bara för att "sunka" ned en konkurrent.Journalister samt politiker som medverkat till detta borde skämmas.

2009-09-30 @ 08:43:20
Postat av: Gubben o Gumman på G

Hur pressen sköter sej i Kalmar kan vi konstatera

En mycket svår misshandel där, en man gått emellan.

när 3-4 killar gett sej på en flicka, ligger skallskadad på intensiven.Östran har skrivit ingenting

Barometern har skrivit att det hänt, men givetsvis inget signalement.Det är fin respekt mot en "Svensk hjälte"

Som kanske avlider el drabbas av svåra livsvariga

skador.Så skall det lagstiftas ,om att Svensson skall ingripa vid brott så mörkar man ned gärningsmännen.Vilka är det man skyddar här?

Vilka är det som ger sej på tjejer samt misshandlar folk i grupp?

Varför släpper man inte signalement.Vad tror du Svensson.Vi får väl se om konstapel tröttkeps får tummen ur arslet.Gubben o Gumman ser ner på pressen i Kalmar just nu.Vilka ynkryggar.

Ni är värre än dom grisarna ,som nästan slog ihjäl mannen.

Byt jobb.

2009-09-30 @ 08:57:06
Postat av: RonkenNu pixlar man till och med hjässan.

Undrar varför.

http://www.gt.se/nyheter/1.1725641/har-grips-bankranaren

2009-09-30 @ 10:09:34
Postat av: Kalle

Sådant mygel som du drar upp Thoralf är jättebra. Sådant mygel finns säkert över hela landet även där andra SD:are sitter i kommunfullmäktige. Från dem hör man ingenting om sådant. Det är mycket bra att du drar upp maktens mygel och att media inte redovisar det fullt ut.

2009-09-30 @ 10:23:00
Postat av: AWSvensson

Det bästa i sådana lägen vore att lämna ut området på anbud, då bestämmer marknaden priset och man slipper sådana diskussioner. Om man bara kan hålla karteller borta. Det finns säkert andra uppgörelser i bakgrunden med Skanska, så håll ögonen öppna.

2009-09-30 @ 11:14:58
Postat av: S-E Karlsson

Vi har liknande "mygel" i Högsby kommun angående bygget till migrationsverket ,här har man som svepskäl att om Migrationsverket flyttar så ska man inreda den lokalen till pensionärslägenheter på det viset kringgår man lagen om att en kommun inte ska bygga till ett statligt företag !

Det finns många sätt att mygla på !

S-E Karlsson Sd Högsby .

2009-09-30 @ 13:36:41
Postat av: Frode Karlsson

Vore det inte dags att SD mer systematiskt (ett utskott för rättsfrågor borde bildas knutet till SD-styrelsen) gick in med välargumenterade överklaganden i vissa fall? Det här verkar vara ett sådant. Söder över inom EU används juridiken och domstolarna i mycket högre grad för att verka som komplement till politiken. Dags att börja med det även i Sverige, ty dels kan man vinna i sak (som inte är så dumt), dels blir det publicitet och debatt om intet annat!

2009-09-30 @ 14:39:33
Postat av: Ture F.

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=962697,00.html?Klicka slingan till UNT, så är innehållet ett fall framåt för SD. We never give in, and ,absolutely, never give up!

2009-09-30 @ 16:14:27
Postat av: Campare västra stranden Lillviken

Det verkar mer och mer som om Kalmar säljer billigt för att köra över SD.

2009-09-30 @ 17:36:37
Postat av: PK-spåret

Skanska är till 24% ägt av utländska intressen, bl a några familjer söder om medelhavet. Det finns många vägar till....

2009-09-30 @ 18:26:47
Postat av: dan åke

vad fega och hycklande allians och sossepartier är. varför inför de inte kontroller på massinvandringen. alla vet ju att förfallet i Svenska samhället beror på okontrollerad massinvandring och EU´s plundrande av landet.

de vet ju att Sverige inte har kapacitet att dömma och sätta alla brottslingar i fängelse, så vida inte alla skolor och sjukhus,äldreboenden mm fortsätts att läggas ner så alla skatteinkomster läggs på rättsväsendet,kriminalvården,polisen.Sverige har/kommer bli EU´s sopstation där kärnavfall slutförvaras i Världens enda godkända bergrum utanför uppsala (folk gav upp och gillade de nya arbetstillfällena!?) 2: all giftig avfall körs redan nu med dagliga tåg till EON ägda SAKAB utanför Kumla.

3:Sverige blir Uranbrytningsplats för internationella energibolag, Reinfeld har ju redan börjat med 1:a tillvänjningsförsöket för att slippa folkprotester. när eskimåerna´s uran är slut blir Sverige näst på tur.

4:all elkraft ägs och styrs av EU´s styrda elbolagen

¤¤¤. INSE POLITIKERNA HAR SÅLT SVERIGE! Vi är nu bara en liten stat som makteliten i EU plundrar på allt medan Svenska folket blir fattighjon. under tiden är det bra med multikriminellt samhälle för då oroar sig folket för vardag istället för att protestera mot politikerna2009-09-30 @ 19:41:58
Postat av: Anonym

Detta har inget med rubriken att göra, men det här måste ni bara se om ni inte redan sett det...

ochbibliotek2009sverigedemokraternaochsvenskheten" rel="nofollow">http://svtplay.se/v/1704654/bokochbibliotek2009sverigedemokraternaochsvenskheten

2009-09-30 @ 22:58:23
Postat av: Stefan K

Tyvärr fungerade inte länken, men gå in här och klicka på Sverigedemokraterna och svenskheten...

http://svt.se/2.59808/24_direkt

Fyra besserwissers som kan allt och vet allt om Sd, men i vanlig ordning finns ingen representant från partiet inbjuden.

2009-09-30 @ 23:55:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0