SPARKA FOTBOLL RYDSTRÖM

Barometern publicerar inte Lars Berglunds debattartikel på nätet så jag har fått tillåtelse att publicera den på min blogg. Jag vet att det är väldigt många som följer debatten på nätet och gärna vill ta del av den. Tyvärr kör Barometern med "nätdemokrati" och då går det bara att läsa Henrik Rydströms svar på nätet.

■ Lars Berglund är docent i konstvetenskap vid Lunds universitet, numera pensionerad.
■ Han har särskilt ägnat sig åt utomeuropeisk kultur.
■ Han har varit intendent på Östasiatiska museet och ansvarat för utställningar på Kulturen i Lund.


Henrik Rydström glädjer sig över att författaren Anders Johansson ”äntligen visar sina åsikter öppet”. Det gällde Johanssons åsikter om den svenska invandringspolitiken. Men Rydströms glädje är mycket märklig, särskilt med tanke på att Anders Johansson i flertal artiklar och böcker tydligt och sakligt gett uttryck för sina farhågor om invandringspolitikens negativa följder. Några vetenskapligt grundade synpunkter av det slaget har Henrik Rydström inte kunnat presentera. Istället ägnar han sig åt barnsliga, politiskt korrekta invektiv och personliga påhopp, vilket inte borde höra hemma i en seriös debatt, särskilt inte i ett så pass viktigt samhällspolitiskt ämne. Rydström är nog en bra fotbollsspelare, men som debattör lämnar han mycket övrigt att önska.

Anders Johansson konstaterade i sin debattartikel (16.11) att invandringspolitiken tar enorma offentliga kostnader i anspråk och han är bekymrad för det.

Vilket det finns all anledning att vara med tanke på hur verkligheten ser ut. Anders Johansson drar slutsatsen att:” Sverige påtar sig en försörjningsbörda som redan inom några år ska visa sig nästan omöjlig att bära, och i praktiken rasera det som finns kvar av den offentliga sektorns omsorgssamhälle.” Enligt Rydström påverkas statsfinanserna i stort sett inte alls av invandringspolitiken. Han hänvisar till en ESO-rapport. Denna rapport bevisar, enligt Rydström, att Anders Johansson är en mycket oärlig och otäck människa. Men faktum är att Rydström tolkat denna rapport som fan tolkar Bibeln. ESO-rapporten säger nämligen inte att  72 procent av invandrarna jobbar utan den säger att invandringen skulle kunna gå ihop ekonomiskt om 72 procent av dem jobbade. Det är rätt stor skillnad. Ingen seriös forskare idag skulle våga hävda att flyktinginvandringen någonsin varit lönsam. Tvärtom, alla vetenskapliga beräkningar som hittills gjorts i Sverige och i många andra europeiska länder, visar att den här typen av invandring orsakat mångmiljardförluster varje år under de senaste 25 åren. Sammantaget blir förlusterna betydligt större än hela vår statsskuld.

Ett exempel är den rapport som Finansdepartementet gav ut 1995 om ”Invandring, sysselsättning och ekonomiska effekter” av professor Jan Ekberg och docent Lars Andersson. I rapporten beräknades det att de tidigare samhällsekonomiska vinsterna från arbetskraftsinvandringen upphörde runt 1985 på grund av att ”invandrarna började ta i anspråk det offentliga välfärdssystemet i betydligt större utsträckning än tidigare. Därefter har årligt underskott förelegat, dvs. inkomster överförs numera från svenskbefolkningen till invandrarbefolkningen.”

En annan relativt färsk beräkning är gjord av universitetslektorn i företagsekonomi vid Göteborgs Universitet Lars Jansson, som i sin studie Mångkultur eller välfärd kommit fram till att invandringen kostar oss cirka 150 miljarder årligen. Lars Jansson gjorde inte någon skillnad på folk och folk i sin studie. Han utgick helt från statens egna kalkyler i vilka varje medborgare i Sverige oavsett bakgrund beräknas kosta staten 150 000 kr/år. Ingen har hittills kunnat vederlägga Janssons beräkningar på sakliga grunder. Hursomhelst, vilken metod man än använder för att beräkna kostnaderna för invandringspolitiken, kan man aldrig påstå att statsfinanserna i stort sett inte påverkas alls. Flyktinginvandringen är och förblir en enorm statlig förlust vilken dessutom ökar år från år. Även Rydströms moraliska försvar för den förda invandringspolitiken vilar på mycket lösa grunder när han baserar sina goda föresatser på begreppet flyktingar. Det är ett mycket värdeladdat ord som länge blivit så missbrukat att FN framfört klagomål. I rapporter från FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar man nämligen att endast 3–5 procent av immigranterna till Europa är flyktingar enligt gällande konventioner. De övriga, över 90 procent, kallas för” ekonomiska migranter”, alltså människor som tagit sig in i Europa på olika vägar av ekonomiska skäl.

Om man blandar ihop dessa två kategorier kan asylrätten urholkas, anser FN. Man bör således inte göra alla till offer och kalla dem flyktingar av sentimentala skäl. Då talar man inte sanning.

När man som nu kallar ensamkommande ungdomar från överbefolkade muslimska länder för ”ensamkommande flyktingbarn” och anhöriga till ekonomiska migranter för ”flyktinganhöriga” har man samtidigt signalerat att all kritik är inhuman och ful. Om vi fortsätter att försvara den problemfyllda invandringspolitiken med sådana förmildrande omskrivningar och lögner får vi till slut stora problem.

Man bör vara ärlig i debatter och alltid kalla saker vid deras rätta namn. Till Henrik Rydström vill jag säga: Visserligen är du bara en i raden som på lösa grunder försvarar vår generösa invandringspolitik ” så in i helvete”. Men håll dig till sakliga argument så slipper du att slå blint omkring dig som du nu gjort mot Anders Johansson. Om du inte kan annat, råder jag dig att hålla dig till det du kan nämligen, sparka fotboll.

Lars Berglund,
docent


Kommentarer
Postat av: Charlotte

Det var det bästa jag läst på länge!

Tack Thoralf för att du publicerade artikeln, och TACK så väldigt mycket, Lars Berglund, för ett mycket belysande inlägg!

2009-11-20 @ 15:12:09
Postat av: Anders Engdahl

Tack Lars Berglund för att du sätter Herr Rydström på plats.

2009-11-20 @ 15:31:09
Postat av: Mats

Det tråkiga är bara att en konstprofessor i Lund måste gå i pension först innan han vågar uttala sin mening. Vad säger t.ex våra professorer i svensk litteraturhistoria om påståendet att det inte finns något sådant som svensk kultur? Hur vill våra historiker sätta dagens massinvandring i relation till tidigare epokers immigration? Vad säger våra statsvetare om samhällen med kulturell och etnisk homogenitet kontra dess motsats?

2009-11-20 @ 16:05:53
Postat av: Inge Sandén

Vad glad man blir,när intellektuella av Lars Berglunds kaliber sätter våra vänsterfacistmotståndare på plats.

Tack så mycket,allt var sant och njöt av varje mening.

Skriv mera och så ofta du kan här lite på Thoralfs blogg.

2009-11-20 @ 16:32:21
Postat av: Timglas

Finansdepartementets rapport "Invandring, sysselsättning och ekonomiska effekter" från 1995 finns att läsa här:



http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/36209



Skrämmande läsning men likväl en användbar källa.

2009-11-20 @ 16:34:10
URL: http://www.frianyheter.nu
Postat av: Drutten

Klart att inte antidemokratiska Barometern lägger ut det här på nätet så att alla vi som inte bor i södra småland kan läsa.

Deras agenda är så uppenbar att en blind kan se!

2009-11-20 @ 16:38:17
Postat av: Not very memorable

1995 för 12 år sedan tappade alltså Finansdepartementet de ekonomiska effekterna av massinvandringen

2009-11-20 @ 16:42:33
Postat av: Anita Johansson

Jättebra artikel!

Det var lite oklart, publicerades denna artikel i Papperstidningen eller tog de inte in den överhuvudtaget?



/Anita

2009-11-20 @ 16:45:48
Postat av: S-E Karlsson

Hörde att Fp har ett förslag på att vägskatten för bilar ska tas bort ! Jag hoppas inte dom har glömt att det finns pensionärer som också har bilar ! Annars är det ju så populärt att låta oss pensionärer betala mer i skatt än dom som arbetar och till det ska ju alliansen sänka pensionerna för oss nästa år ! Viktigast tycks det vara att vi får in såna till Sverige som troligen aldrig kommer ut i arbete ! Grymt f-------d och pensionär !

S-E karlsson .

2009-11-20 @ 16:48:58
Postat av: gunsan

Var inne på Sd-bluffen och hittade tydligen en likasinnad till Rydström. Han heter Stig-Björn Ljunggren och har knåpat ihop nedanstående. Måste man kalla sig statsvetare för att åstadkomma denna verklighetsfrånvarande och fullständigt löjeveckande gallimatias?



Några citat:

”För det första innebär övergången till en kunskapsbaserad industrialism från en tillverkningsindustrialism att en stor grupp människor blir kvar i den gamla föreställningsvärlden. De saknar dessutom, som det brukar sägas, kognitiva förutsättningar att förstå denna omställning och projicerar därmed sin vanmakt och sitt ressentiment på mer primitiva förklaringsmodeller av den typ som Sverigedemokraterna ställer upp. Eller enklare uttryck – dessa personer har svårt att förstå det nya samhälle som växer fram runt omkring dem. De känner sig utanför. Och reagerar på detta genom att söka efter enkla lösningar.



Den som ska rösta på ett förskräckligt parti vill helst ha en karismatisk företrädare att skylla på. Kanske har dock Jimmie Åkesson lyckats jobba upp sitt personliga varumärke tillräckligt för att det ska dra partiet över fyraprocentsspärren?



Det andra skälet är att integrationen på ett sätt gått ganska bra i Sverige. Det finns förstås dimensioner som misslyckats, men ”slummen” i Sverige är förhållandevis anständiga i materiell synvinkel. Vi klarade krisen på 90-talet ganska bra. Vi har därför också varit besparade kravaller och annat elände. Det stök som varit kan lika mycket förklaras av att ”unga arga män bråkar” som ”förtryckta invandrare slår tillbaka”.



Själv tycker jag att Jimme Åkessons artikel visar att det är jättebra att folk med konstiga åsikter får yttra sig.

Flera av de punkter som Åkesson tagit upp vederläggs nu i debatten. Några nyanseras. Andra påståenden bekräftas. Vi får en mer kvalificerad debatt när udda åsikter tillåts bli offentliga.



Vi som vill stå för en demokratisk öppenhet får därmed kämpa ett tvåfrontskrig. Dels mot xenofoberna, dels mot huvudkrymparna som gömmer sig under antirasistisk flagg.



att svenskarna egentligen är ett slags strukturella rasister har gjort att problemet med invandringen har blivit att vi ser det som ett problem.”



What?

- integrationen på ett sätt gått ganska bra i Sverige.

- projicerar därmed sin vanmakt och sitt ressentiment på mer primitiva förklaringsmodeller

- förskräckligt parti

- Vi har därför också varit besparade kravaller och annat elände. Det stök som varit kan lika mycket förklaras av att ”unga arga män bråkar” som ”förtryckta invandrare slår tillbaka”.

- konstiga åsikter

- huvudkrympare

- strukturella rasister



På sin blogg koketterar han om sitt inlägg på Sd-bluffen och fortsätter i samma föraktfulla stil med att: ”Får se om det blir liv i luckan. Om inte annat så därför att fredagsgroggarna börjat hällas upp....!”



Man kan verkligen undrar vem det är som har börjat tidigt med fredagsgroggen?

2009-11-20 @ 17:14:05
Postat av: Thoralf A

Anita Johansson



Den är publicerad i dagens pappersupplaga men inte på Barometerns hemsida.

2009-11-20 @ 17:15:25
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Kalle i Oskesamn

Tack.



Det finns en gud.

2009-11-20 @ 17:17:05
Postat av: tomtefar

Det bästa jag läst på länge ! och nu väntar man med spänning på Herr Rydströms svar i debatten.

Vad ska han nu ta till när hans debbatmotståndare börjar slå ren fakta i skallen på han och avslöjar för hundrade gången Herr Rydströms som en fanatisk lögnare som igen blivit ertappad med byxor nere.



2009-11-20 @ 17:29:50
Postat av: Not very memorable

Bra artikel. SD kunde inte sagt det bättre själva



@Off topic



"Based on accounts supplied by victims and witnesses, the breakdown for offences with three or more suspects since 2003/4 to 2008/9, is as follows: groups of all white suspects have dropped from 11% (eight offences) to 8% (seven offences)"



Vilket måste betyda att resten av gruppvåldtäkterna i England begås av icke vita

Postat av: vmm

gunsan: Stig-Björn Ljunggren är sosse, men står inte partiet särskilt nära utan kör mest sitt eget race. Jag tycker han är ganska cool, faktiskt. Han yrar ibland, säger något halvsant ibland och ibland har han faktiskt helt rätt. Det är en väldig blandning, men jag tycker inte vi som gillar SD behöver betrakta honom som någon svuren politisk motståndare ala Rydström.

2009-11-20 @ 17:49:22
URL: http://vitmedelaldersman.blogg.se/
Postat av: Maria

Ett lysande inlägg. Det vore underbart om flera intellektuella hade modet att tala ur skägget och bemöta dessa halvsanningar och den rena propaganda som förespråkarna för en kravlös invandringspolitik gör sig skyldiga till.



Ni borde försöka värva Docent Lars Berglund till SD!!

2009-11-20 @ 18:43:37
Postat av: SF

Rydströms förälrar kanske är syskon eller nåt? Han är ju iallafall en intelligensmässig dvärg...

2009-11-20 @ 20:10:48
Postat av: C.H

Vem fan är Rydström?

2009-11-20 @ 20:38:10
Postat av: FreeBird

Snälla var inte stygga mot Rydström. Både Johansson och Berglund är bildade människor som behärskar konsten att formulera sina tal och skrifter. Rydström visserligen skriver på sin blogg att han är också lärare, men med hänsyn till dagens nivå på den svenska skolan kan man inte kräva av honom några underverk. Men jag erkänner att det värmer när en politisk korrekt skrävlare blir utskåpad på ett intelligent och elegant sätt.

2009-11-20 @ 20:41:55
URL: http://www.thereligionofpeace.com/
Postat av: C.H

FreeBird.Verkligen elegant formulerat.Min eloge

2009-11-20 @ 20:50:10
Postat av: Kalle

Är det inte som så att Rydström bedriver hobby som adjunkt då han näppeligen är en utbildad pedagog?

Han har väl några poäng i litteratur, men annars är han väl, egentligen, en sk obehörig lärare?



Rätta mig om jag har fel.

Stackars ungar. Tänk om jag skulle lämna in min bil till Volvo och få den reparerad av en ej utbildad mekaniker.

2009-11-20 @ 22:37:08
Postat av: OT

Klimatskandal på gång?



"Climategate: the final nail in the coffin of 'Anthropogenic Global Warming'?": http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100017393/climategate-the-final-nail-in-the-coffin-of-anthropogenic-global-warming/

2009-11-20 @ 22:38:47
Postat av: LN

En mås på ett ben

stod och stirrade på havet.

Kylan gjorde inte ont.



Detta är en haiku-dikt skriven av din nye president, som igår i all hemlighet och bakom lykta dörra valdes åt dig av höga vederbörande - se bild: http://to.ly/xoz

Han är flamländare, men ändå frankofil, katolik och en mysig och vänlig liten gubbe.

Hans namn är Herman Van Rompuy och han är nu president för EU.



Om EU hade igår Fjordman följande att säga:



"Det skulle inte förvåna mig om Herman Van Rompuy är en ond människa. Man kan inte nå toppen av ett sådant helt igenom ont system som den Europeiska Unionen (EU), om man inte själv är likadan, eller åtminstone väl beredd att samarbeta med ondskan.

Problemet är dock hela det stora systemet - inte den eskilde personen.



Jag har hört vissa observatörer säga att EU-eliten vill sänka oss alla till att ha samma status som medeltida livegna. Detta är av olika skäl helt fel. Många av våra parlament och självstyrande institutioner, inklusive det brittiska parlamentet, har sitt ursprung i medeltiden.



EU prackar däremot på oss européer en centraliserad och auktoritär struktur, som i det pre-kommunistiska Europa var helt okänd, och som på många sätt mera påminner om ett

byråkratiskt imperium typ Ming-dynastien i Kina än om det forna Sovjetunionen.



Under tidigare europeisk historia har ingen enskild myndighet någonsin kunnat censurera tankar och idéer på hela kontinenten, så som nu kommer att bli möjligt. Förvisso har just detta förhållandet varit en av Europas starkaste sidor.



Även om medeltida europeiska makthavare inte var valda och absolut inte praktiserade någon demokrati, så åtminstone vidmakthöll de ett minimum av lag och ordning. De ägnade sig ej heller åt att indoktrinera sina underlydandes barn i att hata sitt eget ursprung, och inte importerade de antagonistiskt folk av främmande etnicitet till att våldtaga sina underlydandes döttrar.



EU:s styrande elit gör sig skyldig till sådant vareviga dag.



Vi bör inte i efterhand förolämpa de medeltida europeiska härskarna genom att jämföra dem med EU. Jag står fast vid min tidigare bedömning att det enda rimliga att göra med EU är att riva ner hela strukturen, att skrota EU, innan EU hinner ta död på den europeiska civilisationen.



http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/11/orthanc-in-brussels.html

2009-11-21 @ 04:57:00
Postat av: LN

En mås på ett ben

stod och stirrade på havet.

Kylan gjorde inte ont.



Detta är en haiku-dikt skriven av din nye president, som igår i all hemlighet och bakom lykta dörra valdes åt dig av höga vederbörande - se bild: http://to.ly/xoz

Han är flamländare, men ändå frankofil, katolik och en mysig och vänlig liten gubbe. Hans namn är Herman Van Rompuy och han är nu president för EU.



Om EU hade igår Fjordman följande att säga:



"Det skulle inte förvåna mig om Herman Van Rompuy är en ond människa. Man kan inte nå toppen av ett sådant helt igenom ont system som den Europeiska Unionen (EU), om man inte själv är likadan, eller åtminstone väl beredd att samarbeta med ondskan.

Problemet är dock hela det stora systemet - inte den eskilde personen.



Jag har hört vissa observatörer säga att EU-eliten vill sänka oss alla till att ha samma status som medeltida livegna. Detta är av olika skäl helt fel. Många av våra parlament och självstyrande institutioner, inklusive det brittiska parlamentet, har sitt ursprung i medeltiden.



EU prackar däremot på oss européer en centraliserad och auktoritär struktur, som i det pre-kommunistiska Europa var helt okänd, och som på många sätt mera påminner om ett byråkratiskt imperium typ Ming-dynastien i Kina än om det forna Sovjetunionen.



Under tidigare europeisk historia har ingen enskild myndighet någonsin kunnat censurera tankar och idéer på hela kontinenten, så som nu kommer att bli möjligt. Förvisso har just detta förhållandet varit en av Europas starkaste sidor.



Även om medeltida europeiska makthavare inte var valda och absolut inte praktiserade någon demokrati, så åtminstone vidmakthöll de ett minimum av lag och ordning. De ägnade sig ej heller åt att indoktrinera sina underlydandes barn i att hata sitt eget ursprung, och inte importerade de antagonistiskt folk av främmande etnicitet till att våldtaga sina underlydandes döttrar.



EU:s styrande elit gör sig skyldig till sådant vareviga dag.



Vi bör inte i efterhand förolämpa de medeltida europeiska makthavarna genom att jämföra dem med EU. Jag står fast vid min tidigare bedömning att det enda rimliga att göra med EU är att riva ner hela strukturen, att skrota EU, innan EU hinner ta död på den europeiska civilisationen."



http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/11/orthanc-in-brussels.html

2009-11-21 @ 05:07:38
Postat av: tredje försöket att kommentera av LN

En mås på ett ben

stod och stirrade på havet.

Kylan gjorde inte ont.



Detta är en haiku-dikt skriven av din nye president, som igår i all hemlighet och bakom lykta dörra valdes åt dig av höga vederbörande - se bild: http://to.ly/xoz

Han är flamländare, men ändå frankofil, katolik och en mysig och vänlig liten gubbe. Hans namn är Herman Van Rompuy och han är nu president för EU.



Om EU hade igår Fjordman följande att säga:



"Det skulle inte förvåna mig om Herman Van Rompuy är en ond människa. Man kan inte nå toppen av ett sådant helt igenom ont system som den Europeiska Unionen (EU), om man inte själv är likadan, eller åtminstone väl beredd att samarbeta med ondskan.

Problemet är dock hela det stora systemet - inte den eskilde personen.



Jag har hört vissa observatörer säga att EU-eliten vill sänka oss alla till att ha samma status som medeltida livegna. Detta är av olika skäl helt fel. Många av våra parlament och självstyrande institutioner, inklusive det brittiska parlamentet, har sitt ursprung i medeltiden.



EU prackar däremot på oss européer en centraliserad och auktoritär struktur, som i det pre-kommunistiska Europa var helt okänd, och som på många sätt mera påminner om ett byråkratiskt imperium typ Ming-dynastien i Kina än om det forna Sovjetunionen.



Under tidigare europeisk historia har ingen enskild myndighet någonsin kunnat censurera tankar och idéer på hela kontinenten, så som nu kommer att bli möjligt. Förvisso har just detta förhållandet varit en av Europas starkaste sidor.



Även om medeltida europeiska makthavare inte var valda och absolut inte praktiserade någon demokrati, så åtminstone vidmakthöll de ett minimum av lag och ordning. De ägnade sig ej heller åt att indoktrinera sina underlydandes barn i att hata sitt eget ursprung, och inte importerade de antagonistiskt folk av främmande etnicitet till att våldtaga sina underlydandes döttrar.



EU:s styrande elit gör sig skyldig till sådant vareviga dag.



Vi bör inte i efterhand förolämpa de medeltida europeiska makthavarna genom att jämföra dem med EU. Jag står fast vid min tidigare bedömning att det enda rimliga att göra med EU är att riva ner hela strukturen, att skrota EU, innan EU hinner ta död på den europeiska civilisationen."



http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/11/orthanc-in-brussels.html

2009-11-21 @ 05:18:15
Postat av: Bäst att vara anonym

Rydström censurerar gärna den som kan visa att han ljuger också! Hela stycket ur ESO-rapporten han citerar lyder:



"Enligt SCB:s sysselsättningsstatistik för 2006 var andelen förvärvsarbetande i ålder 20 till 64 år 57 procent bland utrikes födda vilket kan jämföras med 80 procent för infödda. För att nå ett noll-läge där ingen omfördelning sker måste andelen förvärvsarbetande bland utrikes födda vara 72 procent enligt modellberäkningarna."



Jag la upp citatet och en annan kommentar samtidigt, men citatet "föll bort". En sann demokrat har handlat!



Rapporten kan läsas i sin helhet här: http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

Postat av: Bäst att vara anonym

Den här gången gick kommentaren igenom. Kanske Rydström läser din blogg, Thoralf?

2009-11-21 @ 22:07:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0