UPP TILL BEVIS

Kammarrätten ger inte prövningstillstånd för överklagan av arenan i Kalmar.


Nu är sanningens minut kommen för Sveafastigheter! Nu är de dags att bekänna färg och starta bygget av den nya arenan i kvarteret Bilen.

Frågan är bara vilken bank som kommer att låna ut 250 miljoner kronor till projektet.


Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det dyker upp nya problem med finansieringen av detta projekt.
----------------------------------

Vad var det jag sa!

Idag skriver Barometern att Sveafastigheters VD slirar på orden. Läs artikel.

Kommer Sveafastigheter kräva ytterligare ekonomiska åtaganden från Kalmar kommun p.g.a finanskrisen?


Kommentarer
Postat av: ROFL

Någon Kines kankse vill satsa lite pengar =)

2009-03-09 @ 23:30:34
Postat av: Ture F.

Loppet är inte kört ännu! Regeringsrätten nästa med yrkande inhibition. Sådan lär knappast behövas rent praktiskt, då få banker och särskilt inte Swedbank, som inte har några pengar, knappast ställer upp på ett uppenbart förlustprojekt. Det verkar som om den som överklagat skulle behöva litet juristhjälp. Får han sådan?

2009-03-10 @ 00:16:57
Postat av: Ture F.

PS. Det taskiga med svensk rätt är att kammarrätten inte behöver motivera sitt beslut. Svensk rätt när den är som bäst alltså, såvida det inte är någon tokig åklagare som Brand på gång.

2009-03-10 @ 00:19:23
Postat av: David

Tur F: På vilket sätt är det "ett uppenbart förlustprojekt"? Du är inte ett dugg bättre än rättshaveristen Rydström (inte fotbollsspelaren utan han som överklagat)hur mycket har inte alla överklagande kostat skattebetalarna?

2009-03-10 @ 09:33:23
Postat av: Micael Foghagen

Jag älskar fotboll - och vill ha en godkänd och bättre arena än nuvarande - men varför ska det vara så svårt att bygga om Fredrikskans? Utan hybris och lagom efter våra förhållanden.Men jag vill att Kalmar FF och deras sponsorer ska stå för fioler och lånegarantier. Kommunen kan hjälpa till ändå på andra sätt.Är det verkligen kört?

2009-03-10 @ 11:44:52
Postat av: mie

BARA ETT TIPSSugen på att få gratis presentkort rätt ner i brevlådan på en valfri butik? Det finns en ny sida som är mycket lättare att samla ihop presentkort på, man behöver inte alls ha lika många poäng för att få hem presentkort som på övriga sådana sidor (till exempel gratisbio, gratisklader , gratismakeup, gratismode osv)Passa på att bli medlem nu, sidan har knappt några medlemmar vilket gör det mycket lättare för dig att få flera presentkort.Bli medlem här: http://www.freestreet.se/?r=87

2009-03-10 @ 11:50:26
URL: http://memie.blogg.se/
Postat av: Emil

Micael Foghagen:

Det finns väl inget i Kalmar som inte är drabbat av Hybris? Allt ska byggas stort och högt. Skyskrapor, skybarer mm. Allt mäts i kvadratmeter och höjd. Pampigt och stort.

Är det för att man är lillebror i Kalmar? Dvs att Kalmar kommun har lägre invånareantal än både Växjö och Karlskrona?

2009-03-10 @ 18:18:56
Postat av: Jonas Franzen

En ny arena är nödvändig. Inte bara för fotbollens skull, utan för mycket annat. Med en ny arena kan vi få stora evenemang, konserter, och mycket mer. De som idag läggs på andra ställen.Sedan Micael. Tyvärr kostar det alldeles för mycket att renovera upp Fredriksskans. Det är synd, eftersom läget är ju superbt där det ligger idag med utsikt över vattnet osv.

2009-03-10 @ 20:22:30
Postat av: Thoralf A

Jonas FranzenVad bygger du uppgiften om att det kostar alldeles för mycket att rusta upp Fredriksskans?

2009-03-10 @ 20:46:38
URL: http://thoralf.se
Postat av: Jonas Franzen

Thoralf. Självklart är det ohyggligt relativt. Genom att måla om har man ju faktiskt renoverat/rustat upp, utan att det kostade direkt mycket. Men jag pratar om att få en arena som kan ta emot stora evenemang, konserter, osv. Då behöver man riva dagens läktare och bygga nya (ta bort löparbanor osv). Då blir det dyrare än att bygga nytt.

... Men visst. Det är klart vi kan nöja oss med ett mellanting. Alltså att bygga fasta läktare runt hela Fredriksskans, sätta in stolsvärme, och liknande grejer, men då tycker jag vi endast går halvvägs. Då kommer den inte hålla lika länge...

2009-03-10 @ 23:02:50
Postat av: Thoralf A

Jonas FranzenFörslaget om ett ombyggt Fredriksskans har de senaste åren motarbetats av de flesta inblandade i projektet. Jag anser att det borde ha funnits med ett alternativ med ombyggnad av Fredriksskans under hela "resan" för att visa på möjligheten. Men tyvärr tror jag att de personer som suttit i "projektgruppen" endast haft en ny arena för ögonen och blundat för ett annat alternativ. Väl medvetna om att detta skulle kunna bli ett mycket bra alternativ med en "billig" kostnadsbild och ett projekt som skulle ha kunnat delas in i flera etapper.

2009-03-10 @ 23:53:51
URL: http://thoralf.se
Postat av: Emil

Jonas Franzen, du kan ju se dig om vilka andra stora arenor i Sverige utan tak förutom Ullevi som drar stora konserter. Det sker inte så ofta som du tror. Sommartid har du dessutom en oslagbar konkurrent på andra sidan sundet - Borgholsm Slottsruin. Vilken arena kan mäta sig med sådan konsertmiljö? Dessutom tror du på fullaste allvar att Live Nation mfl skulle lägga en storkonsert med internatioenell artist utanför storstadsområderna?

Vidare är det KFF som kommer basa över arenan, inte Kalmar kommun. Kalmar kommun är bara borgenär och snäll som bygger infrastruktur för över 100 miljoner till arenan. Sveafastigheter kommer att äga arenan och KFF drifta den med bidrag från skattebetalarna såklart.

Tillslut om arenan byggs kommer den vara dedikerad till KFF. De kommer inte släppa sina matcher för nöjesarrangemang på arenan om du nu tror det.

2009-03-11 @ 01:37:47
Postat av: Jonas Franzen

Thoralf. Jo visst kunde man haft med en ombyggnation i planeringen. Sedan vet varken du eller jag när man övergav de planerna. Men troligtvis hade man sina själ.Emil. Det finns mycket aktiviteter på arenor runt om i landet. Inte bara konserter, och inte bara konserter med de största artisterna.

... Borgholms Slott är mycket trevligt på sommaren, absolut. Men de tar bara 2000 pers eller nåt sånt. Tyvärr.

... Bara för att KFF ansvarar för arenan kommer de inte säga nej till intäkter i form av att hyra ut arenan.

... Miljoner på infrastruktur? Ja absolut, men hur många miljoner kan du inte uttala dig om, det vet vi inte än. 100 miljoner är en siffra du hittat på. Sedan förstår jag inte varför du är emot bättre infrastruktur i Kalmar och länet? Om kommunen satsade 100 miljoner på infrastrukturen utan arenan skulle du inte sagt något. Det hade då varit en bra investering. Eller?

2009-03-11 @ 07:12:46
Postat av: Thoralf A

Jonas FranzenBorås Arena har endast haft 2 konserter på sin nya arena och det verkar ha dött ut helt och hållet.När det gäller slottsruinen får du minst dubbla antalet personer som kommer in.När det gäller infrastruktur vid arenan så ingår en kostnad på 45 miljoner kronor från kommunens sida (2006 års prisnivå). Dessutom tillkommer en kostnad på 24 miljoner för träningsplaner vid arenan som kommunen skall bekosta.

Sedan skall vi heller inte glömma förtidsutbetalningen av föreningsbidrag på 29 miljoner kronor.Planerna på en ombyggnad Fredriksskans övergavs när Sveafastigheter kom in på spelplanen och lovade bygga en arena som skulle hyras ut till KFF.

Hur det har gått med detta löfte vet nog de flesta vid det här laget!

Därför anser jag att de gamla planerna på ett ombyggt Fredriksskans borde dammas av och uppdateras igen!

Det skulle med stor sannolikhet spara 10-tals miljoner åt en kommun som är hårt pressad ekonomiskt.

2009-03-11 @ 09:14:48
URL: http://thoralf.se
Postat av: David

Om man skulle bygga om Fredriksskans till en riktig fotbollsarena så måste man hitta andra faciliteter för friidrotten och kanske till viss del för skolorna. Den kostnaden måste man ta med i beräkningen och då tror iaf inte jag att det blir så mycket billigare att köra på det alternativet.

2009-03-11 @ 11:54:47
Postat av: Emil

Jonas Franzen,

Som Thoralf mycket riktigt skrivit går det in 4500 personer i stora borggården i Slottsruinen.

Vidare har Thoralf helt rätt i de summor gällande infrastruktur mm.

De finns i beslut här

protokoll/2008/kf080825.pdf" rel="nofollow">http://www.kalmar.se/Kalmar%20kommun/Demokrati/Politik/KF/kommunfullmaktigesprotokoll/2008/kf080825.pdfGällande Borås Arena som KFFs ivriga arenaförespråkare vill jämföra med kan nämnas att Borås har över 100000 invånare samt är beläget i en storstadsregion med över en miljon invånare i dess närhet. Något som Kalmar och övriga sydostsverige inte ens är i närheten av.

Dessutom har Borås Arena fått lyckan att ha Elton John på sin arena i sommar. Intäkterna för arenan är NOLL kronor.

"Det enda man står får den här gången är ett hyresfritt upplåtande av arenan."

Referens

http://www.bt.se/noje/tv-sir-elton-john-till-boras-br-spelar-pa-arenan-21-juni(1168179).gmKalmar kommuns ekonomi är inte den bästa. Skattehöjningen är ett gott exempel på detta. I krisekonomi ska skattebetalarna stå för långt över 100 miljoner kronor för att tillfredställa ett fotbollslag. Låter det rimligt?Man kan lätt bygga en friidrottsarena för en bråkdel kostnad om man bygger om skansen till modernt fotbollstadium. En friidrottsarena behöver löparbanor och grusgrop mm samt omklädningsrum och en liten enkel läktarfunktion.

Att Kalmar med dess lilla storlek ska ha en stor fotbollsarena, en stor friidrottsarena mm känns hybris i mängder.

Säg mig även vilka turister som skulle åka till arenan? I min värld åker turister till Öland, Astrid Lindgrens värld etc. De åker inte till en arena och njuter av byggnaden.

Tillslut är det intressant hur KFFs supportrar på så kort tid blivit experter i omvärldesanalys, turism, nöjesflöde mm.

2009-03-11 @ 13:13:54
Postat av: Jonas Franzen

Thoralf. Borås ligger nära Göteborg. Kalmar ligger inte nära någon storstad. Därför går det inte att jämföra med Borås.

... Sedan visst, det är säkert så att det går in 4000, har inte full koll på ruinen. Funkar utmärkt mitt i sommaren. Mysigt ställe också. Sedan är det faktiskt stor skillnad på att åka till Kalmar eller att åka till Borgholm. Under 10 månader om året undviker folk Borgholm. Säsongen är betydligt längre i Kalmar.

... Det är klart. Har förutsättningarna ändrats och upprustningen övergavs för löften som inte hålls kan jag hålla med om att tanken borde plockas upp igen. Det är aldrig fel med flera möjligheter och flera förslag att välja bland. Men jag tycker fortfarande att en helt ny arena blir bäst.Emil. Jag har aldrig sagt att Thorald gett felaktiga siffror. Däremot har jag påpekat att investeringar som går till exempelvis infrastruktur gynnar oss alla. Både företag och invånader tjänar på bättre infrastruktur.

... Enligt wikipedia har Borås 63000 invånare. Så du bör nog kolla upp dina siffror lite bättre. Däremot har du rätt att det ligger nära en storstadsregion, som självklart stjäler de flesta människorna till sina evenemang.

2009-03-11 @ 14:13:23
Postat av: Emil

Jonas,

Borås har över 100000 invånare. Det är snarare du som bör kolla dina källor.

http://www.boras.se/omboras.4.633e5e10039748abd7fff85872.htmlSäsongen i Kalmar vädermässigt är inte längre än Öland. Den eventuella nya arenan i Kalmar skall byggas utan tak. Därav kommer den inte uppbära längre säsong än Slottsruinen.Gällande bättre infrastruktur som du säger gynnar alla. På vilket sätt? Det handlar om vägar till och från arenan. Vilka andra i kommunen eller den sk regionen gynnar det? Det handlar om VA (vatten avlopp) till arenan. Vilka andra i kommunen gynnas av det?

De pengar som skall gå till infrastruktur vad trodde du de handlade om? Att göra E22 förbi Kalmar 8 filigt?

Jag älskar satsning på infrastruktur tex att förbättra E22 men det är ju inte sådan satsning det handlar om gällande infrastruktur till arenan.Och du Jonas, du är en enda arenaförespråkaren som inte jämför med Borås. Glädjande att det finns sådana.

2009-03-11 @ 15:09:03
Postat av: Jonas Franzen

Emil. Vi får börja med att skilja på kommun och stad. Borås har 63 000 invånare. Borås Kommun har 100 000.

... Att jag pratar om längre säsong i Kalmar beror på att folket försvinner från Borgholm mer och mer under somrarna. De senaste 10 åren har det minskat med turister. Kalmar har däremot ökat. Ser du på hur butiker mm har öppet så finns det mängder som endast har öppet i två månader, eller tom mindre. I Kalmar har de öppet året om.

... Infrastrukturen runt den nya arenan påverkar hela området. Ett område som de senaste åren växt enormt och är idag ett mycket stort handelsområde.

... Jag kan visst jämföra med Borås, men samtidigt måste vi kommer ihåg skillnaderna i förutsättningar när vi jämför, men det är ofta många har svårt att göra.

2009-03-11 @ 22:59:52
Postat av: Emil

Trots det minskar inte konsertutbudet i Slottsruinen.

Det försvarar inte alla kostnader som skattebetalarna ändå kommer få stå för att stilla KFFs vilja till ny arena. Skulle arenan vara så lysande tillgång ekonomiskt sätt hade aldrig banken krävt borgen. Borgen krävs alltid när banker inte tror att lånetagaren kan betala. Enkel retorik,

Du har större arenor runt om även i sydostregionen. Nyligen spelade Ulf Lundell på Telenor Arena i Karlskrona.

En arena i Kalmar kommer få tuff konkurrens var så säker.

Infrastrukturen i kvarteret bilen är redan bra idag. En arena med dess infrastruktur skulle inte förbättra eller försämra för övriga området.

Jag talar alltid kommuninvånare när jag talar antal. Går alltid efter senaste rapport från SCB.

Ointressant hur mkt en stad har.

2009-03-11 @ 23:42:14
Postat av: Jonas Franzen

Emil. Nja. Borgen, eller någon annan säkerhet, krävs väl alltid vid större

... Att kommunen går in med borgen är väl inte så konstigt. Finns det något exempel då kommunen väl blivit stående med en gigantisk kostnad efter ett arenabygge?

... Ulf Lundell är en fantastisk vispoet. Dessvärre är han inte längre någon stor publikmagnet...

2009-03-12 @ 07:20:20
Postat av: Emil

Malmö Arena med den info jag har är helt utan kommunal inblandning.

Kalmar Kommun går i borgen för en arena som skattebetalarna varken kommer att äga eller på annat sätt få tillgång till. Den kommer tillhöra KFF och Sveafastigheter.

Kalmar kommuns inblandning i arenan kommer bli en katastrof för skattebetalarna.

Som du själv säger. Det är få artister som idag är stora publikmagneter förutom de internaionella som spelar på Ullevi. Hur skulle det kännas med Ulf Lundell och 2000 besökare på Kalmar Arena?Mitt sista ord i debatten

2009-03-12 @ 08:27:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0