TILLBAKA PÅ RUTA 1Sveafastigheter inget att lita på!

Om inte Sveafastigheter med sin vd Simon de Château dykt upp på scenen i januari 2006 och deklarerat att man tänkte bygga en ny fotbollsarena så hade Kalmar FF troligen haft en ombyggd Fredriksskans idag.  Nya Fredriksskans!


Efter 3,5 års strul lämnar nu Sveafastigheter detta projekt. Sveafastigheters inhopp och högt flygande planer kan inte betecknas på något annat sätt än en ren katastrof för Kalmar FF.


Frågan är om hela grunden faller för Kalmar kommunfullmäktiges beslut i augusti 2008
. Det bolag, Handelsfastigheter i Kalmar AB som skulle beviljas en borgen om 100 miljoner kronor kommer aldrig att existera med det ägarförhållande som avsågs. Bolaget skulle ägas till 50 procent vardera av Kalmar FF och Sveafastigheter.  När nu Sveafastigheter drar sig ur måste beslutet i kommunfullmäktige granskas och eventuellt omprövas. Ett nytt beslut kanske måste tas efter de nya förutsättningar som kommer utkristallisera sig under hösten.


Att nu Kalmar FF i ett sista försök hoppas kunna driva detta projekt med egen kraft är orimligt och kommer falla på en rad olika punkter. Den största frågan kommer givetvis bli vilken bank som kommer att låna ut 250-300 miljoner kronor till Kalmar FF. Svaret är ganska givet! Ingen bank/kreditgivare.


Om någon bank skall ställa upp på denna utlåning kommer givetvis nya garantier och borgensåtagande krävas eller medfinansiärer.  Det kommer med allra största sannolikhet innebära att nya kommunala beslut kommer att krävas.

Med tanke på den mycket ekonomiskt svåra situation som Kalmar kommun befinner sig i med stora underskott i förhållande till de ekonomiska målen och en alldeles färsk skattehöjning på 40 öre, kommer ett större ekonomiskt åtagande vara en omöjlighet för Kalmar kommun om man vill värna om kommunens kärnverksamheter som skola, vård och omsorg.


DET ÄR DAGS ATT DAMMA AV FÖRSLAGEN OM ETT OMBYGGT FREDRIKSSKANS!


Tillbaka till ruta 1, som gällde innan 2006, innan Sveafastigheter gjorde entré. Flytta friidrotten från Fredriksskans och bygg om den till en ren fotbollsarena. Detta kan ske i flera etapper om bara viljan finns.

UPPDATERING

Idag skriver Barometern att Kalmar FF får låna 220 miljoner kronor av en ej namngiven bank med endast 100 miljoner i borgensåtagande och föreningsbidrag som säkerhet. Detta är något som verkligen är förvånande i dessa ekonomiska kristider. Vi får väl vänta och se tills detta lån är påskrivet och klart innan Kalmar FF kan andas ut.
Det innebär att Kalmar kommun är den part som kommer stå med byxorna vid fotknölarna om Kalmar FF inte klarar sina åtaganden.
Vi får verkligen hoppas vänsterpartisten och tillika ordföranden för Kalmar FF ror detta projekt i hamn.


Kommentarer
Postat av: Realist

Med tanke på hur mycket pengar det finns till "spelar köp" och löner så kan ju faktist Kff bekosta hela kalaset själva om det bara görs några små omprioriteringar.

2009-07-15 @ 00:08:33
Postat av: (o)Realist

Oj!Kom på mig själv, det enda som är värre i detta landet än att opponera sig mot massinvasionen är ju att beröra det faktum att "vuxna karlar" tjänar vansinniga idiotsummor på att jaga en boll.

2009-07-15 @ 00:27:34
Postat av: Tore

Det är alltid trevligt med något nytt någon gång!

Men ibland måste man hålla sig till det gamla, av

ekonomiska skäl. Visst har vi klargjort detta tidigare Thoralf, att en upprustning av "Fredriksskans", av ekonomiska skäl är att föredra, än att spilla krut på odlingsbar mark. Dessutom är det väl vackert där "planen" ligger, och tänk vad mycket minnen där återspeglas! Än en gång, har du sannolikt fått rätt mot det slösaktiga etablisemanget. Undrar nu minsann, om inte de äldre Kalmarborna börjar vakna

medan "ungdomen" med sitt förstånd grämer sig. För

att inte tala om "vissa" hos di röe i KFF...Gumman och jag var på Axvalla och tävlade i fredags, och se vi fick en 3:dje plats med oss hem i bagaget (hästkärran). Har kanske nu hittat ballansen, efter många års problem, med just den "pållen"!

På tisdag startar vi på Momarken (Norge) och gumman min skall köra. En vinst kanske till faders-huset! :))...Nu har jag passerat 70 och mår djäkligt bra, så de så (på HSAN fronten intet nytt)!...

2009-07-15 @ 01:37:52
Postat av: Fredrik

Tycker arenan ska ligga där den ligger.

Den räcker gott o väl.Men visst vill man rusta upp den så fine.Kan KFF betala sin Arena eller deras sponsorer.I dagslägget så behöver kommunen pengarna till annat.Sen vet vi ju att man vill åt marken för att bygga lyx och flärd o de som har pengar.Finns ingen anledning till att bygga en arena som kommer kosta kommunen åtskilliga miljoner att driva år ut och år in. Rusta upp befintlig byggnad.

Förbättra parkeringsmöjligheterna runt om i stan.Kan tycka det är trevligt med att ha en Arena mitt i stan som man hör ljudet ifrån i sommarkvällen.Man behöver inte vara som alla andra och bygga nåt jädra komplex ute på nån åker som står halvtom 90 % av tiden och fyy för den lede om nu KFF skulle åka ur lilla allsvenskan. Händer då?Ska skattebetalarna i denna lilla kommun stå för notan? knappt 70 tusen invånare?Nej tack ! Rusta upp och var nöjda ! Matrial lirare

är det värsta som finns. Älskar man fotboll så skiter man i vad den spelas.Var stolta över en anläggning som ligger så centralt men ändå vatten och träd runt om.Vårda centrum,Ta vara på kalmar inte göra om det till nåt som inte passar en småstad.

2009-07-15 @ 08:57:35
Postat av: j-å

Snart börjar kanske politikerna i Kalmar förstå att man måste "rätta mun efter matsäck".

Det handlar inte i första hand om 100 miljoner i borgensåtagande, utan om framtida "driftbidrag", för att skydda just de 100 miljonerna.

Kalkyler är en sak, verklighet en annan.

Det kommer att visa sej om man bygger en ny arena, att 1 miljon i extra anslag till KFF inte räcker, inte ens 2 miljoner.

Som vanligt blir kommunens skattebetalare "utpressad" att betala notan.

2009-07-15 @ 11:44:53
Postat av: Roberth

Genom utjämningssystemet kan Kalmar slösa hejvilt de får ändå pengar av de Sk rika kommunerna. Hur mycket får Kalmar?

2009-07-15 @ 14:50:37
Postat av: Jimmy

Problemet med att bygga om Fredriksskans är att man knappast kommer att hinna klart detta under säsongsuppehållet, nov-mars.

O hur kul är det att spela fotboll på en byggarbetsplats?Sen måste man minst ha en kapacitet på 7000 när serien drar igång, man kan inte räkna med att bara ha ena långsidan klar som ska rymma 4000 åskådare när man tidigare har ett hemmasnitt på över 6000.2009-07-16 @ 15:38:04
Postat av: Thoralf A

JimmyTänk att så många andra klubbar klarat av liknande projekt.

Självklart blir det en del problem med begränsad kapacitet under ett antal matcher. En ombyggnad måste givetvis ske under mer än en säsong.

2009-07-16 @ 22:25:11
Postat av: Jimmy

Thoralf AKan du nämna några av dessa klubbar? Dom klubbar som ligger i allsvenskan o som har byggt nya arenor har ju alla redan haft gamla arenor dom har spelat på under byggtiden. Elfsborg Ryavallen, Göteborg nya ullevi, Malmö FF, malmö stadion.Du säger att en ombyggnad måste ske under mer än en säsong, låt oss säga att det blir 2 säsonger, det är 30 hemmamatcher som kommer påverkas.

Vi kan under första säsongen säga att publiksnittet hamnar kring 3000 åskådare, alltså en halvering av det snitt man har idag. O det skulle innebära att man tappar 9 miljoner.

18 miljoner i uteblivna biljettintäkter på 2 säsonger.Ett annat problem, skolidrotten, friidrotten.

Vart ska dom ta vägen? Löparbanorna kommer ju att försvinna vid en ombyggnad eftersom det inte ska vara en idrottsplats utan en fotbollsarena.

2009-07-21 @ 16:37:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0