GALGBACKEN

För er som inte bor i Kalmar med omnejd vill jag inte undanhålla den konstnärliga utsmyckningen framför det nya polishuset i Kalmar. Denna i mina ögon bissara konst kan knappast ha något annat namn än Galgbacken. Det nya polishuset han ju knappt öppna innan en 40-åring hängde sig i häktet.

Jag får omedelbart känslan av att befinna mig i någon diktatur eller muslimskt land där offentliga massavrättningar hör till vardagen.
Jag undrar vad konstnären har för visioner med detta konstverk? Jag undrar än mer över hur de ansvariga i polisstyrelsen tänkt när de upphandlade detta konstverk? Det är med stor sannolikhet inte så billigt heller men det är ju bara vi skattebetalare som står för notan. Hela polishuset verkar för övrigt vara ett skrytbygge med sin träfasader för poliserna som har inre tjänst. Byggnaden har till och med föreslagits till ett fint pris. Undrar om galgbacken diskvalificerar polishuset från denna tävling!  


Galgbacken hat återkommit i Kalmar.           Foto Thoralf Alfsson

Efter lite letande i kommunal protokoll har jag hittat att Statens konstråd skänker detta konstverk till Kalmar kommun. Det kallas "Pergolaporten" och är ett verk av Elisabeth Toubro. Jag vet inte om det är tur eller inte att konstverket ej är komplett som det ser ut idag. Vet uppriktigt sagt om inte "galgbacken har mer effekt" på buset än det färdiga konstverket. 
Så här skall det uppenbarlige se ut när "installationen" är klar.

 

Lite skvaller som avslutning. Om allt går vägen så får Sverigedemokraterna en ny och mycket rutinerad medlem i Kalmar län. Personen har suttit i kommunstyrelsen i sin hemkommun och kandiderade till riksdagen 2006 för sitt dåvarande parti. Det är bara att hoppas att personen ifråga vågar löpa linan ut.


Kommentarer
Postat av: Lasse

Stolleprov !!

2009-07-19 @ 22:42:42
Postat av: Tänkare

Thoarlf: Har du överhuvudtaget tänkt tanken att detta är ett BLIVANDE konstverk, dvs ett konstverk i VARDANDE? Det är förstås fritt att tycka vad som helst och hur som helst, men man behöver ju inte göra sig dummare än nödvändigt.

2009-07-19 @ 23:29:37
Postat av: Anonym

Finns det ngt du inte lyckas att gnälla kring?

2009-07-19 @ 23:33:51
Postat av: Thoralf A

TänkareDu kanske sitter inne med sådan kunskap att du kan informera läsarna på bloggen om detta VARDANDE konstverk.Möjligen är det kanske de kinesiska lyktorna som skall hänga i dessa "konstverk".

2009-07-19 @ 23:37:58
Postat av: Sven Duva

Enda dagen får Thoralf skit för att han bara bryr sig om den onödiga invandringen. Nästa dag får han skit för att han bryr sig om allt. Det är inte lätt att blidka de politiska motståndarna.

2009-07-19 @ 23:44:52
Postat av: Nalle i Växjö

Nog visste jag att ni är lite tokiga i Kalmar med Fanerdun, nya Tidningshuset och liknande, men nu tror jag ni har blivit helstolliga

2009-07-19 @ 23:57:47
Postat av: dan åke

men "konstverket" ser ju faktiskt ut som stativ till hängsnaror. den makabra synen förstärks ju när de står utanför ett polishus. vem är det som är "konstnär" och vilka har köpt in "konstverket"

hoppas ingen Kompletterar/skändar "konstverket"

http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2008/05_02/gallows_468x699.jpg

2009-07-20 @ 00:25:20
Postat av: Nalle i Växjö

Efter att ha sett bild nr 2 tror jag att det nya "konstverket" symboliserar fångar som klättrar över en fängelsemur.

Det kan vara fel, men svårt att avgöra från den lilla bilden.2009-07-20 @ 00:26:22
Postat av: Per Petersson

Kan bli fina gungställningar till ensamkommande flyktingbarn. :-)

2009-07-20 @ 00:33:02
Postat av: Peter, den förste.

@Tänkare: "...Har du överhuvudtaget tänkt tanken att detta är ett BLIVANDE konstverk, dvs ett konstverk i VARDANDE?..."Ja, "pricken över i:et" blir väl när någon hängs i denna konstållation!Herrejävlar vilken samling stollar vi måste ha runt om i landet som satsar våra skattepengar, på sådan jävla skit, samtidigt som många av våra äldre inte kan äta sig mätta!!! Och 100 000 tals fler kommer att bli arbetslösa kommande år!!!P.S. Som tur är kan väl inte detta konstiga verk kostat mer än några tusen kronor, för en enkel överslagsberäkning ger vid handen att det bara är en hög med bräder och handfull med spik som behövts.Vad passar bättre än en avslutning med Eddie Meduza - jag är konstnär: http://www.youtube.com/watch?v=c08L4TqbbZ4

2009-07-20 @ 00:45:46
URL: http://www.youtube.com/watch?v=c08L4TqbbZ4
Postat av: Gubben o Gumman på Getingen

En mäniska som kallar synpunkter ,som flera av oss i Kalmar reagerat över för gnäll och sedan gnäller

över det så kallade gnälletÄr lika begåvad som skinnheadet, som skulle flytta till ett land utan invandrare..Med andra ord en ung SSU mupp.Som skjuter sej i foten.Utan att begripa det, helfräckt.

2009-07-20 @ 01:10:18
Postat av: Nalle i Växjö

Måste erkänna att vi är inte helt friska här i Växjö heller.Förra året fick vi en skridskobana av plast ( utan is) på torget.Nästa projekt är en stor Discokula i Växjösjön, se länk.

(men kommunen skall spara pengar på mindre viktiga saker som skola mm)

Postat av: Alexander den store

Ni e då roliga i Kalmar och Småland som gnabbar..

Kom å tänka på en gammal "kärring" i från

Eringsboda som jämt sa så här när det var några som trätades om barnsliga saker.- Ei du dummer elle ei du frå Öland elle ?

:)

2009-07-20 @ 01:20:54
URL: http://roljede.blogspot.com
Postat av: semestersurfande dan åke

tydligen 500 000 kr för en "altan stomme" med plåtskrot som kommer skramla högt i vinden och kanske blåsa ner och neonljus som de sen kan slippa skrillorna på elmätaren innan de går sönder.

http://klt.nu/index.php?placid=1&placid_text=25&id=1183kommunhönsen hade tydligen sett en liten modell av "konstverket" så under ett av alla deras mingelmöten med feta arvoden så associerade de nog inte "konstverket" som ett kultur attribut från kanske Iran. sid 19

http://www.kalmar.se/Kalmar%20kommun/Demokrati/Politik/KS/KSAU/2008/AU080129.pdf

2009-07-20 @ 01:28:53
Postat av: Gubben o Gumman på Getingen

Konstverket är en utmärkt symbol för Kalmarpolisens

förmåga, att hålla ordning i staden ,samt förmågan att lägga ned dom flesta utredningarna.Kaos ångest.Lite likt skriet av Edward Munck.Då i färdigt skick.Upprördhet frustrationen , över att 341 miljoner om året, inte räcker för att fixa sitt uppdrag.Konstverket är en bra bild på hur polisens verksamhet kan sammanfattas kaos.Som alla vet ,så är tex mordet på Öland olöst.Uppklarningsprocenten är 70 % sa Ulf Karlsson tidigare.Vad han glömde, är att efter 48 timmar minskar uppklarningen med 50%.Vi skrev tidigt när vi fick klart för oss vilka som var inblandade ,att detta kommer inte att lösasLika lite som dom nedbrända varuhusen i Södertälje

Det är helt enkelt fel gärningsmän.Vid ett inbrott på en bensinmack i Lindsdal OBS med vakt utanför utfört kl 23 (förmodligen beväpnad), varför annars denna tid.Så hann en kvinnlig anställd komma på plats, och observera gärningsmännen ,som lastade och sågade upp cashboxen i 5 minuter.När Kalmars polisbil kom framgår inte riktigt, den var nog på Öland.Där berikare stökade.(midsommar)Det var nog inga Svensson el Gustavsson ,som rånade bensinmacken heller.Mysig krimminalitet i detta landet.Härligt när man ger sej på bensinmackar, med luvade vakter utanför.Denna signalen är lika glasklar ,som Kosovoalbanen som begav sej till en studentfest beväpnad med en revolver, för att ge sej på sina söner påstådda belackare.I Sverige finns numera gangsters som är beredda att mörda.Visst är det fint med mutlikulti.Vi får väl hoppas att en o annan i Lindsdal kan ta rätt valsedel nästa år vid valet .Att sossarna, med en pistolmördad statsminister, samt en knivmördad utrikes minister skulle begripa detta är väl inte sannolikt.Företrädare för det partiet är faktiskt rejält korkade.Detta rånet kunde ha slutat mycket illa.Fotnot:Förra länspolismästaren var så duktig, att han fick utlandstjänstgöring i Afrika.2009-07-20 @ 01:47:44
Postat av: svinfeldt

Sverige är ett jävla skämt vare sig det gäller konst eller invandring,hade skattebetalarnas pengar använts rätt,och till folket,hade vi varit sanslöst rika idag 2009,istället går det bara utför.jag insåg hur jävla fel mina skattepengar hamnade redan för 10 år sen och började då jobba kolsvart,pensionen tog bara 3år att jobba in,så den säkrar man lätt,nu känns det bara underbart att veta att man åtminstonde inte bidrar till detta vansinne,idag är jag mfl helt 100% övertygade om att sveriges nedskärningar och sämre ekonomi beror till 100% på den vansinniga invandringen,livstidsförsörjingar,kostnader för rättsväsende och brottsoffer etc etc...och det är ju därför det är den enda kostnaden som de styrande vägrar redovisa,men den svenska naiviteten och den sjuka blåögdheten fattar inte det,svensson är för jävla naiv för att tro på det.(Reste faktiskt från västra sverige och var med och jobbade med bygget av det där polishuset i kalmar,jag jobbade svart även då kan tilläggas,drog in runt 30K på dom 2 veckor ja va där,till skillnad från dom andra där som kastade 50% av pengarna till nästa kull outbildade ekonomiska parasiter.)

2009-07-20 @ 04:58:01
Postat av: Fredrik

Kan inte annat än hålla med thoralf.

Måste vara sämsta konstverk på länge.

Men de är ju sånt vi slänger pengar på i denna

kommun. Ibland är ju slottsparken utsmyckad med saker som en 5 åring gjort bättre.Men det rivs snart ner,Polishuset är ju så litet

att dom får ju knappt plats. Detta sas ju till om vid byggnation av poliser som jobbar i verksamheten men var det någon som lyssnade?

Nej och åter Nej ! :-) Blir man förvånad? Nej.Klart man inte kan lyssna på folket. Har varit socialdemokraternas slogan de senaste 15 åren.

Förutom att man försöker göra Sverige till ett nytt

land med människor som blint följer sina ledare.

Man vill ha tyst i klassen.Moderaterna har alltid varit såna för dom har endast lyssnat till prasslet av pengar.

Men dom hymlar ju inte med det.Den där galgbacken är en symbol för tider som komma skall om vi låter Mona och Lars ta makten i detta land.Ta och läs länken ! och ta en funderare på om att man ska fan inte skämmas över

att vara svensk med svenska traditioner.

Var stolt !För att säga att dessa människor är lika utvecklade i huvudet är ett hån mot mänskligheten

och ett svek mot alla världens kvinnor.Postat av: Fredrik

Vill säga att jag delar ej denne mans åsikter angående förintelsen men jag finner det intressant

att läsa hur man inom pk media arbetar för att försöka ge oss en bild av muslimer. Skrämmande!Läs och skapa er en uppfattning.

Postat av: s-e karlsson

Felstavat.Omtyckte snickare Andersson har gått hädan . Han sörjs närmast av två bräder .

S-E Karlsson .

2009-07-20 @ 06:29:54
Postat av: s-e karlsson

Under tiden Maj 1953-juni 1959 var jag till sjöss . Min första båt hette S/S Mangen från Karlstad . Där var jag anställd som Stewardsbiträde .Hann på dom sex åren med åtta olika båtar och rederier . Varför berättar jag detta ; jo när jag var till sjöss så hävde man all skit "utsidan "och fortfarande idag gör man alltså likadant! Alltså på 50 års tid så har det inte kommit något förbud mot denna smutsiga hantering !

Vad har myndigheterna gjort egentligen på 50 år ??

Sista åren gick jag som motorman och det var rutin att när vi haft kannhalning på en hjälpmaskin ; det fanns i regel två sådana ombord på vilka man gjorde regelmässiga kannhalningar under tiden vi var till sjöss , iallafall när kannhalningen var klar så gick man upp ur maskinrummet och hävde allt oljigt trassel och annat överbord utan åtskillnad ! Betänk alla tusentals och åter tusentals båtar som gjort likadant under dessa 50 år som gått ! Hemskt när man tänker på det inte underligt att Östersjön är nedsmutsad !

" Min " sista båt var förövrigt M/S Sicilia Svenska lloyd som jag lämnade 8/6 1959 .

Mvh S-E Karlsson .

2009-07-20 @ 08:01:34
Postat av: Nalle i Växjö

Vad hände med den enormt inspirerande bloggen SD Bluffen från Kalmar.

Verkar som om dom tappat farten, men det kanske är semestertider för alla SSU medlemmar, eller var det inte så roligt som dom trodde.Tänk på när ni gör inlägg att dom inte censurerar inlägg vilket är bra och skiljer sig från övriga "S" media.Se citat från bloggen, hoppas ni har många frågor till SSU.

"SSU Kalmar län

Sweden

På denna blogg kommer vi att granska vad Sverigedemokraterna säger på sina bloggar, i media och fullmäktigeförsamlingarna i Kalmar län. Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Då vi är starka förespråkare för yttrandefriheten så kommer vi inte granska kommentarerna innan de läggs ut. Kommentarer som är fyllda med rasistiska, sexistiska, homofoba eller på andra sätt stötande kommentarer är ej tillåtna.Slut på citat2009-07-20 @ 08:41:01
URL: http://sdbluffen.wordpress.com/
Postat av: Nalle i Växjö

Brist på IT kompetens i Sverige!

Postat av: Stefan A

Nya pensionsräddare som utmärker sig på aftonbladet, med bild och namn t.o.m.

2009-07-20 @ 10:23:08
Postat av: Skånepåg

Beträffande "installationen".Kan lämpligen användas i första hand för såväl mental- som konditionsträning och tycks var anpassad till den befintliga prestationsnivån inom poliskåren i Kalmar. Med lite fantasi, finns utan tvekan en viss likhet med den ”agilitybana” som används vid hundtävlingar!

2009-07-20 @ 11:57:23
Postat av: Krickan

Jag föreslå en byggnad i stalinbarock i vacker gråbetong för att hylla det kraftfulla, monumentala och något nyskapande, en guldbyst av Thoralf Alfsson framför polishuset.

2009-07-21 @ 02:32:16
Postat av: Kulturkamp

Ingen på bloggen som kommer ihåg när den extremt fula konsten i karlsro-rondellen i Kalmar som sattes upp i slutet på 80-talet. En träpåk av gigantiska mått som pekar rakt upp och som kostade skjortan. Den är lika ful idag som den var då.Man blir inte förvånad.

2009-07-21 @ 07:41:27
URL: http://www.kulturkamp.blogspot.com
Postat av: LP

Konstruktionen på bilden bör nog inte kallas installation utan snarare skulptur.Konstnärens hemsida:http://www.elisabethtoubro.dk/Skulpturen på konstnärens hemsida:http://elisabethtoubro.dk/Vaerker/Modeller.htmlÅrhus kommun har också shoppat av Toubro:groenneomr/skulpturer?_page=vanddragen.htm" rel="nofollow">http://www.aarhuskommune.dk/portal/borger/kultur_fritid/brug_naturen/parkergroenneomr/skulpturer?_page=vanddragen.htmDet finns ingen poäng att kalla henne "konstnär". Hon är en konstnär vare sig man vill det eller ej på samma sätt som Sahlin är en politiker vare sig vi önskar det eller ej. Däremot kan den som önskar mycket väl kalla henne en dålig konstnär om han/hon anser att hon är det. Personligen tycker jag inte den aktuella skulpturen verkar vara mycket att skriva hem om, om man säger så...

2009-07-21 @ 22:06:26
Postat av: Robin_Shadowes

Nuförtiden får tydligen vad som helst kallas för konst.

2009-07-22 @ 03:12:04
Postat av: LP

@Robin_ShadowesTiteln konstnär är inte skyddad på något sätt, vem som helst får kalla sig det. Av det följer att vem som helst får kalla vad som helst för konst om han/hon anser att det är det.Kritik från allmänheten mot konst man anser obegriplig/dålig består ganska ofta i utrop som "skall det här vara konst?" och liknande. Detta är ett slag i luften och fullständigt ineffektivt som kritik eftersom själva begreppet konst idag egentligen inte är liktydigt med något som är bra (tex vackert).Kritik mot dysfunktionell offentlig konst behövs icke desto mindre. Som lekman kan man istället kritisera konsten för att den är otillgänglig, känns meningslös, förfulande av det offentliga rummet (vilket det aktuella konstverket att döma av bilderna är), orimligt dyr när de offentliga pengarna behövs till viktigare saker (tex att de gamla skall få åldras och dö anständigt), etc.Ett tips är alltså att helt skita i den meningslösa konstbregreppsdebatten (är det här konst?). Inte ens de som jobbat hela livet med konst kan reda ut den saken på ett tillfredsstälande sätt. Se praktiskt på saken, ungefär som då det gäller byggandet.

2009-07-22 @ 18:02:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0