FN-TJÄNST I SINAI


Camp Tre Kronor

Camp Tre Kronor var vår huvudcamp för bataljonen och eftersom den låg inom 1:a kompaniets bevakningsområde fick vi även tillbringa ca 3 veckor där. Det var både positiv och negativt att ligga på campen.


Närheten till markan och en stor matsal och andra serviceinrättningar var givetvis bra men samtidigt var det mycket trafik och besök till bataljonsledningen vilket innebar mycket jobb. Det var inte samma frihet som att ligga ute på en position och leva sitt eget liv.

Notera vårt lilla husdjur som sitter på mitt ben. En liten kameleont som vi hade flera av inne i tälten eller barackerna. De fungerade som utmärkta flugfångare!


Sedan fanns det givetvis också flera mindre trevliga husdjur. Skorpioner var mycket vanliga och det kunde man alltid hittas om man gick på "upptäcktsfärd". Om jag inte minns fel var det några som blev stuckna av dessa otrevliga kryp.
Skorpionspindel som såg mer otäck ut än den var farlig.
Vi hade också några vattenposter som vi bevakade där beduinerna som bodde i området kunde hämta vatten under dagtid. Oftast var det unga flickor som fick utföra dessa sysslor.


Beduinflicka med min hjälm och batong vid vattenposten.

Redan som relativt små fick de följa med sina större systrar och hämta vatten i dunkar. 10-12 åriga flickor bar 25 liters dunkar på huvudet vilket inte kan ha varit särskilt nyttigt för deras hals och nacke. Männen satt givetvis och rökte vattenpipa och spelade någon typ av brädspel mest hela dagarna medan kvinnorna och barnen skötte om vardagssysslorna.


Svenskar, Inonesier och en Israel vid en position i södra Sinai.

Utbytet med övriga länders FN-styrkor var mycket begränsat. Vid ett tillfälle åkte vi ner till Röda havet och kom då till det område som Indonesien övervakade.


I öknen fanns det också en hel del spår från krigen mellan Israel och Egypten. Flera av de positioner vi bodde på hade också varit befästningar under krigen och det fanns dagboks liknande anteckningar från krigen vilka var mycket intressanta att läsa.Givetvis hade vi ganska mycket ledig tid och så fort det fanns möjlighet åkte vi upp till Medelhavet för ett dopp.Här några av mina kamrater i min grupp vid en öde strand.

Från vänster är det Mattsson från Vingåker, Björklund från Limmared, Larsson från Johanneshov och Ohlsson från Södertälje. Ett roligt minne av Ohlsson är när han knäckte vår gruppchef fallskärmsjägaren Svensson från Ystad på ett fyspass vid utbildningen i Strängnäs. Svensson repade sig inte efter det nederlaget på hela FN-tiden utan hamnade så småningom på sjukhus i Israel med "psykiska problem" ;-)


Nu var vår grupp så lyckligt lottade så att vi fick även skötta bevakningen vid Position 550 under ett antal veckor. När man ser utsikten från bevakningstornet kan nog var och en förstå att det var eftertraktat att ligga på position 550.Position 550, även kallad badpositionen.

En sak som också var lika vackert varje dag var soluppgången och solnedgången. Jag tror att detta är en soluppgång vid position 553, om jag inte minns alldeles fel.


Kommentarer
Postat av: Martin Isaksson

Redan som relativt små fick de följa med sina större systrar och hämta vatten i dunkar. 10-12 åriga flickor bar 25 liters dunkar på huvudet vilket inte kan ha varit särskilt nyttigt för deras hals och nacke. Männen satt givetvis och rökte vattenpipa och spelade någon typ av brädspel mest hela dagarna medan kvinnorna och barnen skötte om vardagssysslorna.ja det verkar inte som om mycket har förändrats där sedan du var där tyvärr.

2009-01-01 @ 13:26:22
Postat av: Martin Isaksson

Redan som relativt små fick de följa med sina större systrar och hämta vatten i dunkar. 10-12 åriga flickor bar 25 liters dunkar på huvudet vilket inte kan ha varit särskilt nyttigt för deras hals och nacke. Männen satt givetvis och rökte vattenpipa och spelade någon typ av brädspel mest hela dagarna medan kvinnorna och barnen skötte om vardagssysslorna.ja det verkar inte som om mycket har förändrats där sedan du var där tyvärr.

2009-01-01 @ 13:26:42
Postat av: Ruskprick

Stridsvagnsvraken ser ut som ryska klassiska T-34or. Stämmer det? Dom var bra men känns ändå lite föråldrade i detta samanhang.

2009-01-01 @ 14:08:24
Postat av: BAW

Det känns bra att kunskapen att bevaka mussar finns kvar på en del händer. Behovet kommer snart att uppstå här i Sverige.

2009-01-01 @ 14:37:50
Postat av: Tobias

Ruskprick.

Visst är det gamla T-34or, närmare bestämt T-34/85, dvs. utrustade med en 85 mm kanon. Vissa Egyptiska förband var utrustade med dessa vagnar. Även Israelerna hade utrustning från Andra världskriget, nämligen den amerikanska stridsvagnen Sherman. Dock var denna uppgraderad med bl a en större kanon än originalet. Sedan ska man komma ihåg att vi i Sverige fram till 1990-talet hade den Brittiska stridsvagnen Centurion som i sin ursprungliga modell är från 1940-talet.Gott Nytt År allihopa

2009-01-01 @ 14:55:21
Postat av: Ola

Hej och god fortsättning Thoralf! Då jag röstar på SD och dig (självklart), och jag brukar läsa din blogg vilken jag finner mycket intressant, så skulle jag vilja att du redogör din åsikt kring detta: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/117744Så om du vill läsa igenom detta och ge oss dina kommentarer om vad som du finner är bra, och om vad som du finner är dåligt, så vore jag tacksam!

2009-01-01 @ 15:28:44
Postat av: Ola

Hej och god fortsättning Thoralf! Då jag röstar på SD och dig (självklart), och jag brukar läsa din blogg vilken jag finner mycket intressant, så skulle jag vilja att du redogör din åsikt kring detta: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/117744Så om du vill läsa igenom detta och ge oss dina kommentarer om vad som du finner är bra, och om vad som du finner är dåligt, så vore jag tacksam!

2009-01-01 @ 15:30:42
Postat av: natasha

Såg i tidningarna att Israel skickat Hamasledaren vidare till de väntande jungfruarna. En mycket glädjande händelse, inte minst för honom själv, antar jag.Fortsätt i samma anda!

2009-01-01 @ 15:36:46
Postat av: Tore

Grundlagsutredningen! En "moderat" leder grundlagsutredning, där moderaterna regerar Sverige

med vissa "bihang"! Detta är förslaget till en reformerad grundag, och steg 2 av 7: Slutsatser eller "betänkanden" kommer att ges från Statens offentliga utredningar och kommittéer, som också

kommer att publiceras i serien SOU.

Här finns all anledning att noggrant studera, om

denna reformerade grundlag överrenstämmer med den

ideologi som envar besitter. Vid valet 2010 är det

försent att påbörja ett "eget tänkande"!

Något som jag tycker borde förekomma, är att det

saknas införandet av en "författningsdomstol", där

en regerings ledarmöter kan "prövas" och dömas!

En del saker kan ju vara bra, men sannolikt är detta endast för att "dölja" vissa olägenheter för

oliktänkande.

Så länge en moderat överlämnar ett förslag, där moderaterna är regerande, är jag mycket misstänksam

även om jag i mitt tidigare liv varit moderat-röstande...

www.regeringen.se/sb/d/108/a/117744En god fortsättning på det nya året, och bli inga

"soffliggare" till valet till EU-parlamentet i juni

detta år...

2009-01-01 @ 16:21:27
Postat av: Anders Engdahl

Hamasledaren Nizar Rayyan har dödats i ett israeliskt flyganfall, meddelar Hamasrörelsen. På bilden i SVD ser han inte ut att lida av undernäring, som det palistinska folket sägs göra.

2009-01-01 @ 16:57:28
Postat av: Anders Engdahl

Hamasledaren Nizar Rayyan har dödats i ett israeliskt flyganfall, meddelar Hamasrörelsen. På bilden i SVD ser han inte ut som han skulle lida av undernäring, som det sägs att det palestinska folket gör.

2009-01-01 @ 16:59:31
Postat av: Kalle

"- En bestämmelse om kommunala extra val införs. För att extra val ska hållas krävs att två tredjedelar av ledamöterna i kommun- eller landstingsfullmäktige står bakom det". står det i förslaget till ny regeringsform.Det betyder att om folket röstar fel (hur kan folket rösta fel???) så kan majoriteten utlysa nyval så att folket får rätta till det!!!

Sossarna brukar alltid tycka att folket röstar fel när andra politiker i oppinion kommer in fullmäktige exempelvis Sverige Demokraterna.Majoritet kan via val slänga ut småpartier som kommit in fullmäktige.Stoppa detta vansinnesanfall mot DEMOKRATIN.Vid en vågmästarroll så gäller vågmästarlaget oavsett vad politikerna tycker. Det är folket som har sagt sitt vid det första valet sedan får politkerna försöka jämnka så gott det kan och bilda oheliga allianser.Folkets första lagda röst gäller till nästa val mandatperioden ut. Alltså i fyra år.Detta är inget annat än ett försök att hålla SD utanför via grundlagen!!!2009-01-01 @ 17:25:57
Postat av: Thoralf A

KalleJag år inte så säker på att din analys är den rätta.

Min egen uppfattning är att jag tror att sd istället har stora möjligheter att stärka sin position i en nyvalssituation. Om ett extra val bara utlysese för att minska t.ex. sverigedemokraternas valresultat så tror jag det kommer få precis motsatt effekt.I en sådan situation är jag övertygad om att valdeltagandet blir lägre men en majoritet av sd:s väljare kommer gå till vallokalerna med den följden att sverigededmokraterna blir starkare.2009-01-01 @ 17:43:47
URL: http://thoralf.se
Postat av: Kalle

Tack Thoralf för din välmenande kommentar.

Jag hoppas också på det men med hjälp av fulmedia och politisk smutskastning så är det knappast troligt.Det finns flera andra grejor i den föreslagan ändringen av regeringsformen som pekar på att oskadligöra SD-politiken.Det är liksom grundmeningen med denna föreslagna grundlag.2009-01-01 @ 18:04:03
Postat av: Thoralf A

KalleVisst ligger det en del i att man är ute och försöker "stoppa" sd men jag är fullständigt övertygad om att det i lika stor utsträckning kommer slå mot övriga småpartier.Den småpartispärr som också diskuterades finns inte med i utredarens förslag. Det beror givetvis på att den även kan slå mot andra partier som kd, v, mp.I en situation med en småpartispärr där sd skulle klara spärren men andra partier inte klarar spärren skulle ju i praktiken innebära att sd fick större inflytande och fler mandat.Nej, de etablerade partierna kommer inte kunna stoppa sverigedemokraternas framgångar i kommande val oavsett vilka förändringar som sker.Hur är det man sägerSkrattar bäst, som skrattar sist.

2009-01-01 @ 18:22:08
URL: http://thoralf.se
Postat av: hunter

@ TobiasEnligt Wikipedia så användes Centurion så sent som 2006 i Israel-Libanon kriget, men då i starkt modifierade versioner.Den senaste varianten av Israels stridsvagn Merkava Mk. 4, finns på bifogade URL.

Postat av: Magne

En liten kul länk.http://www.barometern.se/nyheter/oskarshamn/hatflagga-i-telemast(1058106).gm#comments

Postat av: stefanweei.blogg.se

Nyårslöften för 2009? :)

2009-01-01 @ 21:17:05
URL: http://stefanweei.blogg.se/
Postat av: Tore

Thoralf, även om en del "småpartier" raderas, ökar

ju "de bestämmandes" röstandel, då kvalificerad

majoritet skall räknas!

Felet med denna "majoritet" ligger ju i, att Sd

tvingas ha en röstandel på "över 65 %", för att

överhuvudtaget kunna förändra något!

Vid valet till EU, var inträdets behov över 50 %!

Nu anammas EU:s regler, allt för att störa "de

oliktänkande"! Då lär vi aldrig nå 65 % "spärren"

(eller 2/3 delar), utan att om folket gör revolution om dagens framtida regler.

I denna framlagda "Grundlagsutredning", lär vi nog

studera noggrant ingående, med tanke på vad som ligger bakom varje förslag! som kan vara bra eller dåligt för vår framtida "opposition". Är det något

annat att tänka på, med tanke på dagens mobbing?...

2009-01-02 @ 16:07:26
Postat av: hunter

Om "danska" muslimers glädje då danska soldater dödas i Afganistan och då judar utsätts för våld i Danmark. Läs och förundras över dessa avskyvärda människor.2009-01-02 @ 19:08:59
URL: http://www.uriasposten.net/?p=6439
Postat av: hunter

Socialdemokraterna höll under ledning av Lena Hallengren i går en manifestation på Larmtorget i Kalmar mot Israels krig i Gaza. I kommentarerna beträffande artikeln i Barometerns nätupplaga har jag skrivet följande.Vad säger alla Hamasanhängare och Lena Hallengren om nedanstående. Är det inte Israel som i själva verket har visat stor återhållsamhet? Israels utrikesminister uttryckte sig då Israel påbörjade försöken att oskadliggöra raketavfyrningsramperna att Enough is Enough!I juni 2005 lämnade Israel hela Gazaremsan, med industri, jordbruk och infrastrukturen intakt. Inte en enda jude fanns kvar – Gazas etniska rensning var fullbordad.Sedan dess har cirka 6 000 (sextusen) Hamasraketer regnat ner på civila i södra Israel från Gaza – ett flagrant brott mot folkrätten. Folkrätten säger att man inte får sikta på civila. Israel är en suverän stat som enligt gällande Folkrätt har såväl rättighet som skyldighet att skydda sina medborgare.Är det inte dags att Lena Hallengren och andra Hamaskramare slutar att låtsas, inser verkligheten och accepterar otvetydiga fakta vem som är ansvarig för de uppblossade stridigheterna!

2009-01-03 @ 09:56:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0