ADAKTUSSON I SvD


Lars Adaktusson och Mats Knutsson.          Foto Thoralf Alfsson

"I den svenska debatten behöver man inte vara hängiven supporter av den israeliska regeringens politik för att betraktas som proisraelisk. Det räcker att ha ambitionen att låta båda sidor komma till tals i skildringen av konflikten mellan israeler och palestinier."

"Inte kan det väl vara så att det politiskt är mer acceptabelt att hålla högtidstal och skåla med ledarna i världens största diktatur, än att gratulera Mellanösterns enda demokrati?"Lars Adaktusson, SvD 23 april 2008

Denna krönika i SvD är i allra högsta grad aktuell idag eller rättare sagt betydligt mer aktuell. Lars Adaktusson visste nog inte hur rätt han skulle få. Betänk att Lars Adaktusson inte är vem som helst och att han bytt arbetsgivare sedan han gjorde sitt reportage i Israel 2006.
--------------

Enligt bloggen Al Hamatzav gömmer sig Hamasledarna i en bunker under Shifa-sjukhuset i Gaza city.

"Israeliska underättelseuppgifter som Israel läckt gör för näravarande gällande att Hamas-ledarskap gömmer sig i en bunker under Shifa-sjukhuset i Gaza. Bunkern tjänar också som kommandocentral. Detta vore ett flagrant brott mot krigets lagar men som bekant är ju sådant ok när det är palestinierna som bryter mot folkrätten. Om dessa uppgifter är riktiga, vilket vore helt i linje med Hamas strategi för att utnyttja civilbefolkningen, kan man ju fråga sig om den norska solidaritetsaktivisten, tillika revolutionära kommunisteten och slutligen läkaren Mads Gilbert någonsin skulle yppa detta till pressen om han visste om det?"

Detta får du med största säkerhet ej heller läsa i svensk media!

Kommentarer
Postat av: KurtN

OK, Nu har du gjort tillräckligt med avbön för mediadrevets ägare.

Kanske dags att ägna sig åt problemen i Sverige igen...

2009-01-06 @ 11:43:09
Postat av: natasha

Jag har svårt att förstå det ständiga judehatet med alla dessa beskyllningar och anklaganden för allt vad judarna än gör och t o m för allt de inte gör.De har trakasserats sedan urminnes tider och inte minst i Ryssland/Sovjet, då man hade obligatorisk information om nationaliteten i inrikespassen. Jag kände många judar som var goda vänner och fantastiskt fredliga arbetsmyror, som bara ville sköta sitt, men de hade inte alla gånger det så lätt.Även på 1970-talet, när det blev möjligt för judarna att resa ut till Israel, gav sig inte ryssarna så lätt. Judarna blev tvungna att återbetala alla kostnader som Sovjet hade lagt på deras utbildning, och på den tiden var det helt astronomiska summor. Jag vet att folk sålde allt de ägde för att skrapa ihop dessa pengar, och många reste iväg fullständigt utblottade för att starta sitt nya liv i Israel. Varför får inte dessa judar nu försvara sitt land?Så sent som på 1990-talet såg jag en stor demonstration i Petersburg, där man bar på plakat som anklagade judarna för allt elände som hade drabbat ryssarna. Som om ryssarna inte åstadkommit sitt elände alldeles på egen hand!Lika naivt är det att ständigt anklaga judarna i dödandet av kvinnor och barn. Det åstadkommer de muslimska fanatikerna alldeles på egen hand i sina otaliga själmordsdåd! Livet är helt enkelt noll värt för dessa monster.Alltså, stöd judarna i deras kamp för sitt land!

2009-01-06 @ 12:49:43
Postat av: Fredrik

Jävligt bra blogg, Thoralf. Du behövs i ett medielandskap av palestinasjalar!

2009-01-06 @ 12:50:17
Postat av: S-E Karlsson

Har alltid tyckt att Israel haft ett helvete på jorden ! Jag stöder det israeliska folket fullt ut ! Mvh S-E Karlsson .

2009-01-06 @ 12:54:05
Postat av: Hr Føkk

Thoralf! Jag googlade och fann detta!

"De två norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse kom till Gaza city på nyårsafton, fyra dagar efter att den israeliska offensiven började"Jag vet vem Mads Gilbert är, men vem är hans kompis Erik Fosse. Denne Fosse citerades i TV 4,s nyhetsmorgon kl.9.00 i morse.

2009-01-06 @ 13:08:55
Postat av: Anonym

Snälla Thoralf, kan du inte sluta skriva om detta icke-ämne? Jag är själv Israelvän, men det börjar bli löjligt nu. Händer det inget i Sverige som är intressant?...

2009-01-06 @ 13:09:10
Postat av: salasso

Mads Gilbert är inte bara läkare utan kanske främst politiker. Partiet heter "Rødt" och är ett "revolutionärt, demokratiskt socialistparti"

(undrar hur en "revolutionär demokrat" är beskaffad. Påminner om begreppet "nykter alkoholist").

För övrigt blev han uppmärksammad då han ansåg det moraliskt riktigt att genomföra 11 septemberattentaten. Fler terrorangrepp mot civila i USA kunde också gå att rättfärdiga, ansåg han.En riktig sötnos.

2009-01-06 @ 13:43:33
Postat av: Sune

2009-01-06 @ 13:52:30
Postat av: Sune

Du som skrev 13.09.

Låt Thoralf skriva om Israel - Hamas. Detta påverkar även oss i Sverige.

Hur mycket får framtiden utvisa, men nya hjälpsändningar med mat och medicin är ofrånkomligt. Sedan ska Gaza byggas upp igen..

Och så ska alla ledare i Gaza ha en slant på sina bankkonton och Hamas till nya raketer..

2009-01-06 @ 13:56:31
Postat av: salasso

Ser nu att Thoralf tidigare kommenterat Mads Gilbert.

I alla fall en riktig gullunge. Gilbert, alltså.

2009-01-06 @ 13:56:49
Postat av: hunter

@ Hr Føkk

I sommer dro Fosse tilbake til Kfair med sin 14 år gamle sønn. Området hvor landsbyen ligger, er ikke tilgjengelig på vanlig måte, men takket være KONTAKTER i Hizbollah, kunne far og sønn komme seg inn. Mens andre fedre drar på fotballturneringer med sine barn, reiser altså Fosse med sin sønn inn i et forbudt område under beskyttelse av en shiamuslimsk gerilja.Verka till att vara en själsfrände till Mads Gilbert.@ Anonym

"Snälla Thoralf, kan du inte sluta skriva om detta icke-ämne? Jag är själv Israelvän, men det börjar bli löjligt nu. Händer det inget i Sverige som är intressant?..."Har du missat totalt hur Hamasa- och vänsterhängare gapar och skriker på torg och gator. Säg till dessa att slutar i stället. Vad tror du hade hänt med mig och mina bekanta om vi t.ex. stillsamt hade ställt oss med proisraeliskt plakat på något torg. Är det då inte bättre att i stället föra ett lugnt och vettigt resonomang om händelserna på den här bloggen. Vad har du för problem att

Postat av: Micael Foghagen

>anonymHåller med hunter till 100%!Detta är absolut inget "icke-ämne". Israel/Gaza må ligga långt bort, men se dig omkring vad som händer i dess kölvatten även här hemma.Medias rapportering är snedvriden och politikerna fjäskar för våra inhemska muslimer. DET är ett problem för oss i Sverige och därför är den här debatten viktig!

2009-01-06 @ 14:26:04
Postat av: KurtN

Naturligtvis är det ett ickeämne.

Gapande Hamas mm skall kastas ut från Sverige, DET är ämnet.

Sedan får de kriga bäst fan de vill därnere.Betr de alltid så oskyldiga judarna så kan man fö ställa sig frågan VARFÖR?

Jag menar varför de alltid blev förföljda, detta till den grad att det med jämna mellanrum förekom rena utrotningskampanjer emot dem.

Inte ens zigenare som ju inte som grupp visat sig a någon större social anpassningsförmåga har råkat så illa ut.Hursomelst, att lägga ner så mycket debatt på MÖ och händelserna där är ett slöseri med resurser.

Jag menar när det gäller att försvara Sverige.

2009-01-06 @ 16:20:53
Postat av: hunter

@ KurtN"Betr de alltid så oskyldiga judarna så kan man fö ställa sig frågan VARFÖR?"Tack för ditt understatement. Nu framgår det klart och tydligt var du har din politiska hemvist och varför du du tycker vad som är lämpligt att avhandla på bloggen!

2009-01-06 @ 16:28:12
Postat av: Anonym

Är det ett politiskt ställningstagande att fråga varför? Eller menar du att just när det gäller judar är det tabu? Blev de förföljda eller inte?

Har jag fel där?

Om du tycker att man inte får fråga, ja då är det bara att beklaga.

Men du bör då inte kalla de som försvarar Hamas för att vara indoktrinerade fanatiker.

Alla skeenden i historien har naturligtvis sina orsaker, många dock byggda på missförstånd eller lögner.

Vilken politisk åsikt menar du förresten att alla historiens hatare av judar hade (och som jag förmodas ha)?

Och, som säkert enligt dig INTE alla hatare av Hamas/Araber/Muslimer m fl har?Vad som är lämpligt att avhandla på bloggen avgör naturligtvis dess ägare.

Jag framför åsikten att tyngpunkten inte bör ligga på de utrikespolitiska skeendena.

Men om ämnet tas upp så deltar jag gärna i debatten....

2009-01-06 @ 16:58:44
Postat av: hunter

@ AnonymOm du avser mig var har jag skrivit "Men du bör då inte kalla de som försvarar Hamas för att vara indoktrinerade fanatiker.""Vad som är lämpligt att avhandla på bloggen avgör naturligtvis dess ägare."Bra att du nu har förstått detta och slutar att försöka styra vad det är som skall tillåtas att skivas eller inte.

2009-01-06 @ 17:26:01
Postat av: Frode Karlsson

Är det någon mer än jag som ser parallellen mellan Hitler i bunkern i Berlin 1945 och Hamas ledningen i bunkern i Gaza City 2009? Kunde tro det! Visst är det samma sak, samma skit! Min rekommendation är att de israeliska styrkorna gör samma sak som de allierade i Berlin 1945 - bomba dem sönder och samman! Civila offer? Visst! Hur var det i Tyskland? Ca 34% röstade för Hitler 1933, och hur kul hade det varit att vara tysk 1945 och en som alltid röstat mot Hitler? Hur ser det ut i Gaza? mer än 75% för Hamas! Trist för de 25%, men sådant är livet! Nu krossar vi Hamas som de allierade krossade nazisterna! Sedan får det kosta vad det vill! Finns det inget konto där man kan bidra med pengar till Israel? Själv köper jag allt vad Israel producerar! Den enda demokratien i en region full av muslimer av snitt 800-talet! Fy fan, bara! Och dessa mussar skall vi ha i Sverige och vara nyfikna på. Vilket jävla larv! En mussekontakt, och jag vill bara inte ha med dem att göra. Sedan kan de ta sin heder och köra upp den på lämpligt ställe alltefter tillgången på kroppsöppningar! Min empati är på minus för dem i Gaza! Jag har inte bett om det, som en gammal kosmopolit! Heja Israel! Ut med mussedrägget!

2009-01-06 @ 17:47:28
Postat av: KurtN

Hunter,

Sorry, glömde sätta ut mitt (och ditt) namn.Jag har alltid förstått att ägaren avgör vad som tas upp på bloggen.

Dock har jag inte förstått vad du menar med att 'försöka styra'!

Kommentarsfunktionen i en postning är väl till för just kommentarer, eller hur?

Även om de (kommentarerna alltså) är kritiska eller inte passar eller förstås av dig.

Jag har heller inte påstått att DU kallat Hamas religiösa (eller annan sorts) fanatiker.Och problemen du får om du står o demonstrerar för Israel i Sverige beror till 100% direkt på Sveriges invandringspolitik.

Det är alltså jag som med detta indirekt påstår att alltför många av de som släppts in är religiösa (eller annan sorts) fanatiker. :-)

Jag uppfattar det faktiskt som om det är du som genom förtäckta beskyllningar och medvetna feltolkningar ägnar dig åt mästrandets konst.

2009-01-06 @ 17:50:20
Postat av: Sven Duva

Glöm inte att de själva röstat fram Hamas. Vi svenskar däremot har aldrig fått rösta om att släppa in hamasanhängare od in i Sverige.

2009-01-06 @ 18:42:17
Postat av: Kalle

>Thoralf

Bra att du visar på hur media i sin partiskehet tar upp internationella händelser.Det är en mycket viktig SVENSK fråga att du visar hur de agerar.

2009-01-06 @ 19:33:07
Postat av: Ronken

Detta eviga tjatande om Israels förträfflighet börjar bli jobbigt, Thoralf.

Jag är givetvis bekymrad över massinvandringen till Sverige. Inte minst den arabiska.

Men i fallet Palestina kan jag faktiskt känna sympati med araberna.

Skulle du acceptera att människor av ett visst folkslag (typ kroknäsor) hävdade att du och din familj måste flytta pga saker som hävdas i en sagobok?

2009-01-07 @ 20:54:56
Postat av: Kalle

>RonkenDet flyr människor från invandrargetton. Det är svenskar som flyr för att slippa bo på samma ställe som invandrare. Svenkar trakaseras så att de flyr till slut. Hur tror du annars att det blivit så många invandrare i rosengård t.ex. Tror du på något blåögt sätt att dessa såå fattiga invandrare mutar svenskar att flytta därifrån. Det är knytnävens lag och hot som gäller även i sverige.Det sker redan nu i sverige. Svenskar säger inte att de flyttar utan FLYR från invandrarområdena som fittja, ronna, hovsjö med flera ställen.

OCH varför har det blivirt så??? Fundera på det.

2009-01-08 @ 00:35:20
Postat av: Fenrisulv

Om ett land har särlagstiftningar beroende på vilken etnisk tillhörighet man har så kan man knappast göra anspråk på att vara demokratiskt. Det har nämligen Israel.....

2009-01-09 @ 14:10:26
URL: http://www.rebels.org/bloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0