ELUPPRORJag tror att det är många som reagerat på samma sätt som jag gjort efter att man fått sin elmätare utbytt. När första fjärravlästa elräkningen dimper ner i brevlådan får man en negativ överraskning och börjar funderar över hur det kunde bli så här bara för att man fått en ny och modern elmätare.


Det märkliga är att alla grannar också fått samma överraskning. Pratar man sedan med människor som jobbar inom elbranschen framträder en bild som är ganska märklig. Det verkar som mer eller mindre alla som fått nya elmätare har gjort samma erfarenheter.


Nu har Barometern uppmärksammat det i några reportage men tyvärr så ställer inte tidningens journalist de rätta frågorna till elbolagen. Läs artikel.


Barometern fokuserar på att de nya elmätarna skulle visa fel men så är givetvis inte fallet. Det är istället de gamla elmätarna som har varit väldigt dåliga. Man har tolererat en felvisning på 5 procent på dessa mätare (när de var nya). De gamla elmätarna är mekaniska och kan jämföras med en klocka med ett mekaniskt ur. Som alla vet måste en klocka med jämna mellan rengöras för att fungera och detsamma gäller för den gamla elmätaren. Men vem har sett elleverantören göra någon service på sin mätutrustning ute hos kunden. Följden har istället blivit att de gamla elmätarna fungerat allt sämre på grund av smuts och beläggningar och trissan snurrat trögare och trögare. Och det har givetvis blivit än värre när det varit kallt under vintern då elmätaren i de allra flesta fall är placerad i ett icke uppvärmt utrymme. Det har med andra ord krävts en högre ström för att skapa det magnetfält som drivit räkneverket i dessa mätare. Följden har givetvis inneburit att elmätarens felvisning ökat med åldern och kunden inte betalat för all elenergi han förbrukat. Ett vanligt fel har också varit att en fas ej fungerat i mätaren vilket kan innebära en felvisning på mer än 30 procent om det inte varit en snedbelastning av någon fas.


När sedan nya elektroniska elmätare kommer på plats ökar förbrukning radikalt och vissa kunder upplever att elmätaren "skenar" men jag är övertygad om att 99,9 procent av de nya mätarna visar korrekt.


Detta är givetvis något som elbolagen varit medvetna om och det är givetvis en av anledningarna till att man byter alla elmätare, förutom att man inte behöver ut och läsa av mätarna en gång om året.


Den fråga som Barometern givetvis skulle ställt till elbolagen är hur mycket deras intäkter ökat efter utbytet av elmätare, både i kronor och i procent. Eftersom Barometern inte ställt denna fråga mejlade jag frågan till Kalmar Energi och EON:s kundinformation.

Ca 30 minuter efter att jag mejlat min fråga blev jag uppringd av Kalmar Energis VD Anna Karlsson! Frågan är om orsaken var att jag sitter i kommunfullmäktige eller om det beror på att jag driver en välbesökt blogg. Jag tror inte att företagets VD ringer upp alla som har frågor.


Givetvis fick jag inget svar på hur mycket intäkterna ökat tack vare de nya mätarna utan istället fick jag veta hur kyla och blåst påverkar energiförbrukningen och att kunderna inte är vana att få en faktura som är baserad på faktiskt förbrukning.


Elbolagen har givetvis kompenserat sig för dessa felaktiga elmätare genom högre elpriser och nu kan de även kvittera ut "dubbla" inkomster genom att de nya mätarna visar korrekt elförbrukning.

Jag är övertygad om att elbolagen ökar sina intäkter kraftigt tack vare de nya elmätarna och därmed måste det också finnas ett utrymme för att sänka elpriset för elbolagen men tyvärr kommer vi aldrig att få uppleva detta.


Kommentarer
Postat av: robban

runt 15% mer i förbrukning på samtliga hushåll man frågar i mina tassemarker på västkusten med ny mätare vilket är jävligt märkligt att de inte har haft koll på det innan eftersom man inte hört ett ljud om att det finns en differans från uppmätt vs faktisk förbrukning tidigare.

2009-02-28 @ 00:11:43
Postat av: Fredrik

Ockerpriser !!Bedrövligt att vi ska betala såhär mycket. Hoppas SD nu när dom kommer in i rikstaden tar tag i såna här saker och ser till att ställa elbolag till svars för sin penga giriga politik.90% av alla el ledningar är skattepengar.

Nya får vi inte, ständiga ström avbrott etc.Så jag som SD röstare kräver att man tar upp detta!

2009-02-28 @ 07:02:09
Postat av: Martin Isaksson

på min gård har jag haft ca 800kr i månaden i el.

sen de bytte mätarna så har det aldriga varit under 1400kr och då gör vi inte mer än innan.lustigt

2009-02-28 @ 09:29:11
Postat av: Tony

Jag blev nyfiken och kollade min förbrukning,till min förvåning så fick jag se att min förbrukning har minskat (lite) sedan aug när jag fick den nya mätaren:)

Jag har inte elvärme så vädret kan inte påverka!

2009-02-28 @ 09:59:11
Postat av: Malin

Det märkliga i detta är att elen skulle bli billigare när det blev privat och elbolagen skulle konkurrera med varandra. Det var bättre förr när bolagen var statliga då visste varenda svensk hur mkt som skulle höjas eller sänkas. Idag får man inte reda på ett skit om detta.

För vart är det man tar elen ifrån? Det är VÅRA kärnkraftverk via våra skattepengar. Kom inte och säg något annat!

Sedan kommer privata bolag och ska få driva in pengar av varje svensk som har varit med och betalat uppbyggnaden av detta.

Det lustiga är även att vi ska bygga mer men vi överproducerar med 20%... Vi kan ej sälja elen heller för att alla har för mkt el. Till vilken nytta ska vi bygga mer?

Dessutom så köper vi in koleldad el från Tyskland!!! Snacka om miljöförstöring samtidigt som det är detta som sätter priset... FY FAN!!!Så ren matematik är att vi överproducerar vilket borde få allas räkningar att sjunka! Detta betyder att vi har tillräckligt med el för Sverige.

Om elen är en produkt så går ju inte elen snabbare eller renare idag än för 10 år sedan... Så vad sätter priset??2009-02-28 @ 10:08:57
Postat av: Gammelsvensk

Även staten är girig och oärlig. Moms är en skatt på varor och tjänster. Energiskatt är inte varken vara eller tjänst. Varför ska vi betala moms på energiskatten?

2009-02-28 @ 10:26:37
URL: http://gammelsvensk.blogspot.com/
Postat av: Carl

##Svenska folkets vattenkraft och kärnkraftverk ägs dom nu av Eon och Vattenfall som köpts upp av stora internationella finansbolag?##Nästan all el som produceras i Sverige går på export via kabel till tyskland?##EU planerar att Sverige skall bli Europas kärnavfallsplats för hela Europa då Sverige har bästa bergrummen och bäst kunskap om att lagra avfallet, samtidigt som vi har minst befolkning(änn så länge, men invandringen ökar hejdlöst)

##ärliga hederliga Svenskar har knappt råd att betala sina elräkningar, det lönar sig inte längre att jobba, levnadskostnader ökar så kraftigt så det är lika bra att de få som jobbar nu ger upp och också lever på försörjningsstöd och istället jobbar svart. politiker i Allians och sossepakten vill ju ha det så med sin dj-v-la politik!!

2009-02-28 @ 16:51:23
Postat av: Martin Isaksson

@ carltragiskt

2009-02-28 @ 17:16:30
Postat av: Martin Isaksson

Kan sätta en slant på att när det ska diskuteras i rikstan om varför vi ska vara EUs kärnavfallsoptip så kommer pk yttryck som Sverige måste ta sitt ansvar inom EUja vi och inga andra, skäms för hur lågt IQ de inom politiken har inom rikstan

2009-02-28 @ 17:19:17
Postat av: Stefan A

Hörde tjuven vd,n på vattenfall på tv sägandes att han nog trodde att elkunderna tyckte elen var prisvärd? prisvärd! som vilken vara som helst, man köper el för att man måste,till vilket pris som helst. De tre jättarna har misskött sig och måste styckas upp för att få fram riktig konkurans, vad hjälper det att det finns 1000 olika avtal att välja på, det ena krångligare än den andra, och några örens skillnad bara, och hur ska vanligt folk kunna bedömma framtida elmarknad när inte experterna kan och när inte vanliga marknadsregler som tillgång och efterfrågan fungerar, priset snarare steg än sjönk (som det borde gjort och har gjort förut) i sommras, när efterfrågan minskar, skylldes på någon kabel till Norge, i flera månader, tydligen en svårlagad kabel,men blir man van vid att flerdubbla mångmiljardvinsterna varje år utan att anstränga sig så är det kanske svårt att ändra beteende.

2009-02-28 @ 21:18:30
Postat av: Lasse

Det hela är ju politikernas fel från början, sätter man vargen till att vakta fåren så är det ju lätt att räkna ut vad som händer.

2009-03-01 @ 09:57:03
Postat av: Hasse

Valfrihet talade man så vackert om när privatiseringsivern drog igång på 90-talet. Det skulle bli så positivt att få välja telefonbolag,elbolag,skolor åt barnen,sjukvård mm. Vad hände med denna valfrihet annat än att kostnaderna ökade för alla och servicen blev sämre. Erbjudande hit och dit men som någon skrev, vem har tid och ork att hänga med och byta bolag varje månad. Aktörerna på marknaden vet att alla behöver el och de flesta telefon,internet mm. Självklart idkar de ingen välgörenhet utan om de sänker priset på ett håll så höjer de på ett annat för att få så stora vinster som möjligt. Så fungerar marknaden. Vi lurade får gladeligen betala och har inte samma möjlighet till insyn som vi skulle ha haft om el,telefoni mm fortfarande varit kvar i statlig regi. Så går det när folket ställer upp på att sälja ut de gemensamma egendomarna till förslagna och giriga näringsidkare. Politiker från alla partier har velat att detta ska ske då de vet att de inte drabbas utan istället får fördelar. Hur många misslyckade politikerdrägg har inte efter sin misslyckade politikerkarriär kunnat gå till näringslivet? Men hur många väljare reagerade/har reagerat mot denna legala stöld och korruption? Det är samma när det gäller dagens invandringspolitik. Fredrik R, Finanssnillet Borg (vilken fick etta i matematik på gymnasiet), Mona S, Baj latrinen, Ilmar R och stollen i Södertälje med flera vet att de slipper ta konsekvenserna av sina beslut liksom herrgårdsägaren Göran P gjorde och gör.

2009-03-01 @ 16:40:08
Postat av: Peter

Märkligt att alla blir experter på hur det ska fungera när majoriteten inte ens kan avläsa en elfaktura...

2009-03-02 @ 10:40:11
Postat av: Peter

Sv Martin Isaksson.Ja, visst är det skrämmande hur låg IQ vissa verkar ha. Speciellt de som inte ens kan stava till "riksdagen". ;)

2009-03-02 @ 10:47:09
Postat av: Lasse (inte samma som tidigare här)

Sv MalinEgentlige är elen inte så supermycket dyrare nu än vad den var för 10 år sedan. Det som gör att elen blivit så mycket dyrare är:

- Införandet av elcertifikatsavgiften

- Den kraftiga ökningen på energiskatten (1995: 9 öre/kWh - 2009: 28,2 öre/kWh) + moms givetvis.

- Införandet av utsläppsrätter (ca +10 öre/kWh)Så, egentligen är det de politikerna vi ska hänga ut (Sossarna främst då det var deras upptåg att avreglera elmarknaden). Men, det kanske ljusnar snart. Med fler/moderniserade kärnkraftverk och vindkraftverk slipper vi importera dyr och smutsig kolkraft = billigare el.

2009-03-02 @ 11:11:28
Postat av: Martin Isaksson

oj en stavnings stasikille trevligt

IQ är inte samma sak som at kunna stava många nobelpristagare har haft dyslexi,suntförnuft går före i alla lägen och detta finns ej bland rikstagspartier

2009-03-02 @ 14:11:18
Postat av: Peter

Sv Martin IsakssonJag håller med dig om att det sunda förnuftet ska råda i alla lägen, men när man läser vissa kommentarer här och på Barometern så undrar man...

2009-03-02 @ 14:25:08
Postat av: Andreas Petersson

Hej!Läste den här artikelm och där verkar det som om de gamla mätarna inte var så dåliga på att mäta rätt som nätbolagen vill ge sken av. Folket på SP borde ju veta..http://www.svenskenergi.se/sv/Aktuellt/Nyheter/Vad-ar-sanningen-om-de-nya-elmatarna-Nya-matare-mater-mer-exakt-an-de-gamla//Mvh

Andreas

2009-06-11 @ 22:24:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0