S OCH M BÖJER SIG FÖR "HOTEN"

I Kalmar pågår just nu en mycket infekterad debatt om högskolans omvandling till Linneuniversitetet vid nyår och då framförallt den nybyggnation som man vill genomföra. För några månader sedan gick avgående rektorn Agneta Bladh ut och krävde att de nya lokalerna skulle vara sjönära annars skulle universitetets framtid vara hotad. Flera andra ledande personer däribland den nya rektorn Stephen Hwang har uttalat sig lika kategoriskt och dömt ut befintliga lokaler och ensidigt förespråkat en nybyggnation vid den så kallade Ölandskajen. När Stephen Hwang dessutom på en fråga om kostnaderna för dessa byggnationer svarade att Linneuniversitetet inte skall bygga något utan bara hyra blev jag väldigt betänksam. Precis som hyran inte skulle påverkas av val av plats. En hög hyra påverkar sedan givetvis resurserna och kvalitén på utbildningarna.


Är denna vy av Elevatorkajen med Riskvarnen snart borta?     Foto Thoralf Alfsson

För att kanske ersättas med detta.

 
Eller varför inte detta?Påtryckningarna har varit stora på Kalmars politiker den senaste tiden från anhägare på högskolan till dessa högtflygande planer att inta hamnområdet i Kalmar.Kommunstyrelsen har nu böjt sig för dessa krav och har lämnat följande förslag till beslut till kommunfullmäktige.

"Det fortsatta utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar ska omfatta Ölandskajen som huvudområde samt Elevatorkajen och Malmen som kompletterande områden."

Därmed har S,V,MP och M böjt sig för "hoten" från den akademiska världen.

Jag ställer mig frågan var man skall få rum med alla dessa byggnader på Ölandskajen?


Ölandskajen.

På det rödmarkerade område har Skanska nyligen fått en markreservation för ett bygge av hotell. Det har funnits skisser på hur Ölandskajen är tänkt att exploateras men nu går det inte att finna någon av dessa mycket skrämmande skisser längre. Frågan är om de plockats bort eller om de aldrig varit utlagda på nätet. Här är dock ett dokument som man bör studera.

Kraven på den nya platsen är att den skall vara stadsnära, sjönära och kommunikationsnära. Sedan återstår då att definiera dessa begrepp. Enligt högskolans ledning och kommunalrådet Johan Persson (S) och oppositionsrådet Malin Petersson (M) så är det endast en placering på Kvarnholmen som motsvarar dessa krav. En i mina ögon mycket märklig tolkning av ovanstående begrepp. Därför har nu dessa politiker beslutat sig för att stryka alla andra alternativ till förmån för Ölandskajen och Elevatorkajen. Ett fullständigt horribelt beslut ifrån min horisont och mina begrepp. Jag anser att Ölandskajen skall användas till att utveckla småbåtshamnen med nytt hotell och restauranger som kan gynna Kalmar inte bara sommarturismen utan året om. Att etablera Linneuniversitetet vid Ölandskajen där man redan idag inte ser möjligheten att inhysa alla lokaler utan ser sig tvungen att använda även Elevatorkajen är nog det mest kortsiktiga tänkandet jag skådat. När man bygger nytt skall man inte använda ”skohorn” från början utan man måste säkerställa möjligheter för expansion, allt annat kallar jag för inkompetens.


Förslag Kalmar Nyckel, ett spännande alternativ. Ett alternativ som går att bygga etappvis till önskad storlek i framtiden.

Personligen förespråkar jag alternativet vid Kalmar Nyckel som jag anser är mer sjönära än Ölandskajen. Det är dessutom stadsnära enligt mitt synsätt. När det gäller kommunikationsnära så har Kalmar Nyckel fler fördelar än Ölandskajen, vars enda fördel är gångavstånd till järnvägsstationen. Från Kalmar Nyckel är det dock bara några minuter med taxi eller ca 8 minuter med buss enligt tidtabell till järnvägsstationen. Busslinje 402 som passerar Kalmar Nyckel har också den fördelen att den går till flygplatsen utan bussbyte  redan idag. Fördelen med Kalmar Nyckel är ju även närheten till Ölandsleden och det mycket enkla och snabba vägen ut till E22:an och Öland.

Dessutom har även Kalmar Nyckel ett naturnära läge vilket inte Ölandskajen och Elevatorkajen har. En fördel som beslutsfattarna givetvis stoppat ner i nedersta byrålådan då det inte gynnar deras alternativ.


Kalmar Nyckel inringat med rött.

Som vanligt kommer nu kommunalrådet Johan Persson att kalla alla som inte stödjer deras förslag för bakåtsträvare men jag tänker inte dansa efter hans eller Agneta Bladhs pipa. Utan jag gör mina egna värderingar och summerar fördelar respektive nackdelar med de aktuella förslagen på den information jag fått och min egen slutsats är mycket entydig.

KALMAR NYCKEL ÄR BÄSTA ALTERNATIVET!

Så stort stöd av Barometerns läsare verkar dock inte Johan Persson och Malin Petersson ha.


Kommentarer
Postat av: Urban

Sverigedemokraterna hamnar på 4,9 procent i Novus mätning 2009-12-20.Grattis.

Postat av: Kalle

Studenterna skall väl sitta med näsan i böckerna och läsa. Inte skall de då sitta på sjönära platser och titta på sjöutsikten. Är det rektorerna som vill ha vackra tjänsterum med en fin sjörutsikt för att imponera på besökarna. Underförstått. Se vad jag kan lura Kalmar kommun till, hehehe.Studielokaler som ett universitet behöver inget vackert läge eller vacker sjöutsikt. Det kan läggas var som helst.Det är rent ut sagt en utbildningsfabrik.

2009-12-20 @ 12:39:34
Postat av: Timglas

Tycker inte att det är ett bra argument att allting ska vara på samma ställe. Kalmar är en liten stad och det är bara positivt att institutionerna är utspridda. För den som inte orkar cykla tar det några minuter att åka buss så frågan är varför man ska lösa ett problem som inte finns.Att ligga precis vid havet är väl egentligen bara ett hållbart argument för sjöfartshögskolan som är mycket bra placerat nu.

2009-12-20 @ 13:20:13
Postat av: Rickard

Nu bor ju inte jag i Kalmar, men generellt tycker jag att man ska sträva efter att bygga efter den gamla stilen (ofta murat och/eller putsat). Idag ser de nya byggnaderna ut som kantiga barracker byggda som lego (ofta utsmyckat med mycket glas, antagligen för att minska antalet arbetstimmar för byggandet)...Och skyskraporna ska vi inte tala om...Titta på de gamla byggnaderna istället, med sina rundade fasader och utsmyckade takfötter. Där har vi riktig konst! Handgjorda hus får en speciell charm dessutom :-)

2009-12-20 @ 14:42:22
Postat av: Ola

Man får ju snart emigrera ifrån Kalmar pga Johan P & Co. Snart är ju hela Kalmar förstört pga fula byggen ända ner till vattenlinjen i stil med skrytbyggena på Varvsholmen. Nä värna om vyer och grönområden i Kalmar stad. Det är faktiskt den största anledningen att folk vill bo i Kalmar med omnejd. Det är exempelvis inte en överflöd av arbetstillfällen som gör Kalmar som stad attraktivt! Vill dessutom minnas att Ronny N & Co köpte en fastighet inte så långt ifrån Elevatorkajen för inte alls så länge sedan! Kan det kanske vara så att dessa herrar har ännu ett finger med i "utformningen" av Kalmars framtid? Kanske dessa herrar i samråd med sin marrionet - Johan Persson, nu smider planer att råffa åt sig vad man kan under Johan Perssons ordförandeskap i Kommunstyrelsen. Efter valet så lär nog inte Johan sitta kvar får vi hoppas...

2009-12-20 @ 15:59:32
Postat av: Anonym

Tänk vad vått om fötterna det kommer att bli när havet stiger 2-7 meter som miljöknuttarna varnar förFör den som vill se lite video om vad som händer se Youtube inlägg

2009-12-20 @ 18:06:44
Postat av: Nalle i Växjö

Här var länken

2009-12-20 @ 19:41:43
URL: http://www.youtube.com/watch?v=KvufOvneJMk
Postat av: Micael Foghagen

Kan ge mitt fulla stöd för din analys och förslag - området som bäst lämpar sig för ett campus är utan tvivel området kring BBS. Gillar tanken skarpt!

Att bygga campus på Kvarnholmen är ta mig 17 dummare än sedvanligt!

2009-12-20 @ 20:45:41
Postat av: Eric

Det hedrar tidningen. iaf en liten smula, att man har heltäckande svarsalternativ.

Synnerligen ovanligt, oftast är det ju ett sätt att vinkla enkäten genom att enbart ha "godkända" alternativ.

Typ "Vill Du helst se Mona eller Wettlös som statsminister?"

Jaha vi som ogillar båda då??

Till sakfrågan, varför MÅSTE bygget ligga vid vattnet? Nämn EN bra anledning bortsett från att "avgående rektorn Agneta Bladh tycker" si och så??

Sammanhållna byggnader? JA. Vid vattnet? Nej.

2009-12-20 @ 23:41:34
Postat av: Andreas

Högskolan är viktig men Thoralf du glömmer väl inte Barometerns skrytbygge? Det är ju för jävligt att tidningen ska lägga beslag på stans bästa parkeringsplats. Och som inte det vore nog, göra om en del av den till grönområde. Vilken skandal. Det finns alldeles för mycket gröna lungor i stan redan som det är idag.

2009-12-21 @ 02:25:56
Postat av: Ola

"Det finns alldeles för mycket gröna lungor i stan redan som det är idag." - Andreas är du en komplett idiot? För mycket..?!

2009-12-21 @ 10:46:17
Postat av: Putte

På SVT Text står det idag att Kalmar är näst sämst i hela Sverige när det gäller grönområden, endast slagen av Karlskrona. En föga hedrande andraplats till Kalmar. Kalmarpolitikerna borde mangrant skämmas! Ska man hitta en grön plätt i Kalmar, får man åka till en grannkommun.

2009-12-21 @ 17:36:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0