KOMMUNFULLMÄKTIGE IKVÄLL

Dagens kommunfullmäktigemöte präglades av 5 st interpellationsdebatter. Jag tänker bara kommentera den som gällde målet på 70 000 innevånare i Kalmar 2014.

I debatten framförs Växjö och Karlskrona som goda exempel på befolkningsökningen. Det man inte tänker på är vad befolkningsökningen består av. Karskrona har en dubbelt så stor invandring till kommunen än Kalmar. Växjö är ännu "bättre" med 3 gånger så stor invandring mot Kalmar eller ca 400-500 personer/år.

Min egen övertygelse är att dessa kommuner kommer att få betala dyrt för alla dessa invandrare när lågkonjunkturen slår till och bidragssystemen kommer att utsättas för stora påfrestningar som kommer att tömma kommunens redan tomma skattkistor.


Ett nytt borgensåtagande för Kalmar Airport AB om ett lån på ca 30 miljoner kronor klubbades också. De investeringar som redovisades i underlaget upplevde jag som tvivelaktiga så till vida att jag anser att visa åtgärder är rena underhållskostnader.

Som exempel kan jag nämna punkten "Markåtgärder" som är beräknad till 2,8 miljoner kronor där man kan läsa att målsättningen är att "förlänga livslängden på de befintliga anläggningarna". Detta är utan tvekan en ren underhållskostnad men det förnekade kommunalrådet Johan Persson (s) som litade på de experter som godkänt dessa punkter. Vi anslöt oss till yrkanden från m, fp och c som ville höja borgensavgiften till 0,4 procent.


Det som väckte mest debatt och där socialdemokraterna och Johan Persson fick krypa till korset för att undvika ett nytt nederlag för majoriteten (s+v+mp) när miljöpartiet och Jonas Löhnn än en gång gick sin egen väg.

Debatten gällde en skrivning i ett "Förslag till avfallsplan" där följande lilla mening utlöste en långdebatt.

"Allt hushållsavfall hämtas av förbundets eget manskap och bilar, som håller en hög kvalitetsstandard."

Företrädare för alliansen ville att även denna del skulle kunna konkurrensutsättas och ville därför ändra skrivningen vilket s och v starkt motsatte sig. När sedan Jonas Löhnn kom med ett eget tilläggsyrkande om en extra skrivning att det skulle tas i beaktande av KSRR (KalmarSundsRegionens Renhållare) blev det riktigt roligt. Alliansen ställde sig bakom Jonas Löhnn yrkande och när även vi inom SD ställde sig bakom yrkandet fanns det en majoritet för detta i kommunfullmäktige. I detta läge valde socialdemokraterna att bifalla Jonas Löhnns yrkande för att slippa att förlora en votering i kommunfullmäktige.


EN SVIDANDE FÖRLUST FÖR S OCH V I KALMAR.

Läs Barometern som uppfattar saker lite annorlunda.


Kommentarer
Postat av: Carl

tänk ut alla smarta sätt att hindra utbetalningar till invandraprojekt när pengarna inte finns inser alla att festen är slut.

2008-09-30 @ 00:58:30
Postat av: iln

Det går inte altid som man trott:

http://www.sr.se/kalmar/nyheter/artikel.asp?artikel=2337880Merit Wagers kommentar:http://meritwager.wordpress.com/2008-09-30 @ 06:04:01
Postat av: Johan Persson

HejNär det gällde avfallsplanen har du fått det mesta om bakfoten. Den skrivning som finns i avfallsplanen om egen regi är ju Jonas Löhnns egen, han är ju ordförande i förbundet.Att det vore märkligt av kommunfullmäktige att gå in och peta i detta utan någon som helst beredning var ju det som både Jonas Löhnn och jag motsatte oss. När han lade sitt förslag till yttrande så var jag den första att yrka bifall. Hur du kan få det till en konflikt mellan oss är en gåta.JP

2008-09-30 @ 19:24:34
Postat av: Thoralf A

Johan PFörst är det roligt att få bekräftelse på att du är en av mina läsare.Sedan till ditt svar.

Du motsatte dig en ändring eller tillägg under hela debatten då du ansåg att det krävdes beredning av detta och att man inte hipp som happ kunde lägga till saker. Det samma gällde vänsterpartiet.

När Johan Löhnn la sitt tilläggsyrkande och allianspartierna stödde detta yrkande hade du bara två val, antingen säga nej och förlora en votering eller säga ja trots ditt motstånd mot någon förändring eller tillägg i yttrandet.Jag tolkar det på mitt sätt vilket du tydligen inte delar. Barometern skriver följande."Stridfrågan handlade om huruvida man ska konkurrensutsätta själva hämtningen av soporna. Jonas Löhnn (mp) räddade frågan genom att få dit ett tillägg om att man senare kan ta en ny diskussion."Jonas Löhnn var ju trots skrivningen inte alls främmande för att konkurrensutsätta sopphämtningen så det var ju tur att Jonas Löhnn räddade den situation som var på väg att segla upp.

Fullmäktiges ordförande var ju på gång att ajournera mötet för att partierna skulle kunna överlägga och det hon tänkte på var inte alliansen utan att s+v+mp behövde överlägga.

2008-09-30 @ 22:13:12
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0