KOMMUNEN HAR MÖRKAT FANERDUNS HYRESSKULD!


6,4 miljoner i skuld till kommunen för Fanerdun.                          Foto Thoralf Alfsson

Idag tar sagan om kinaprojektet slut och det på dagen ett år efter invigningen. Mr Lou kommer aldrig mer sätta sin fot i Kalmar och nu startar avvecklingen av hela projektet. Någon annan tolkning kan inte jag göra efter dagens överenskommelse mellan Kalmar kommun och Fanerdun som Barometern skriver om i sin nätupplaga.


KALMAR KOMMUN HAR HELA TIDEN MÖRKAT STORLEKEN MED FANERDUNS SKULD.


Så sent som igår uppgavs skulden vara lite drygt 2 miljoner kronor men idag uppges skulden vara 6,4 miljoner kronor. Inte undra på att kommunalrådet Johan Persson tigit som muren och vägrat diskutera Fanerdun. Nu förväntar jag mig ett fylligt blogginlägg på kommunalrådets blogg. Han har tidigare vägrat skriva om Fanerdun med hänvisning till att det inte hänt något. Dagens uppgörelse där kommunen får tillbaka markområdet som kallas Karlssons äng och som såldes till Fanerdun så sent som för ett år sedan för 6,6 miljoner kronor.

Jag kritiserade denna försäljning i kommunfullmäktige p.g.a. att priset var långt under ett marknadsmässigt pris men blev bara påhoppad i fullmäktige av alla partier. Läs min kommentar från detta kommunfullmäktige möte.
I Barometerns artikel kan man läsa följande

"Enligt uppgifter från kommunen såldes marken alldeles för billigt, markpriserna har justerats rejält efter affären."


Jag kan bara konstatera att markpriserna justerades ca 3 månader innan försäljningen till Fanerdun, den 18 juni 2007 klubbades nya markpriser i kommunfullmäktige  men det är ändå en bekräftelse på att min och Svcerigedemokraternas kritik mot försäljningen var korrekt! Ett riktigt marknadsvärde var ca 25-30 miljoner kronor.

  

Detta är givetvis en stor seger för miljöpartisten Jonas Löhnn som givetvis satt inne med hela kunskapen om det verkliga skuldbeloppet när han igår gick ut med kravet om att Fanerdun skulle vräkas från lokalerna.

Det är än mer självklart att detta är en rejäl golvning av kommunalrådet Johan Persson som just nu är nere för räkning och frågan är om han kommer upp på åtta.

  

Jag tycker att det är bedrövligt att ett kommunalt bolag mörkat den verkliga hyresskulden för allmänheten och för förtroendevalda i kommunen. Det är en fruktansvärd skillnad på 2 miljoner och 6,4 miljoner kronor i huresskuld, frågan är om det finns fler hundar begravda hos Johan Persson vad det gäller kinaprojektet.

Frågan är om det inte ordföranden för Industriparken Jussi Gröhn (s) borde avgå med omedelbar verkan med tanke på bolagets falska uppgifter till media. Vd:n i bolaget Lars Malmborg har ju redan aviserat sin avgång sedan tidigare.


Barometern är ju också väldigt blåögda och inkompetenta när man skriver följande i artikeln.


"Kommunen sålde billigt men å andra sidan kan man säga att de köper tillbaka lika billigt. En annan aspekt är att det var råmark som såldes, nu får man tillfälle att köpa tillbaka ett attraktivt område som är detaljplanelagt, så kommunen kanske inte har förlorat på affären."


Vem tror Barometern har stått för kostnaden av detaljplanen för markområdet, en sak är säker det är inte kineserna utan det är Kalmar kommun.


Är det något som är positivt så är det att kommunen får tillbaka markområdet för samma låga pris som det såldes och det känns väldigt bra. Jag var rädd att kommunen skulle få köpa tillbaka den till marknadspris eftersom det inte fanns någon återköpsklausul i köpeavtalet med Fanerdun, det behövdes inte enligt kommunalrådet Johan Persson.

  

Nu är Fanerduns kinaprojekt dödförklarat men nu gäller det hur övriga delar av projektet skall kunna lösas med kineserna. Det återstår fortfarande ca 120 000 - 150 000 m2 som kineserna köpt av kommunen.


Kommentarer
Postat av: J.

bättre kan du, mer svidande kritik tack.

2008-09-26 @ 19:00:24
Postat av: Sverigebesöket

Jag har inte lagtexten tillgänglig men tycker att handläggningen från kommunens sida luktar svindleri på lång väg. För här har ju felaktig information i ekonomiskt hänseende ( rekvisit nr 1) riktat till allmänheten (rekvisit nr 2) gått ut så att det bara stänker.Partiorganet, Aftonbladet, har ju sedan årtionden bedrivit en kampanj där företagare, ofta innan förundersökning och rättegångsförhandlingar, utpekats som så kallad ekobrottsling.

Snaskiga artiklar med närgångna bilder på honom själv och på villa och sommarstuga brukar nästan alltid åtfölja dessa artiklar.

Självfallet får den av Aftonbladet misstänkte ekobrottslingen även ståta med sitt namn.I det här fallet, när en hög sossepamp är ordentligt insyltat, är det knappast troligt att Aftonbladet kommer att slå på stora trumman. Även SVT och SR lär nog bli tysta som små beskedliga möss.Är det någon vänlig människa som har lagtexten tillgänglig och kan lägga ut den på nätet?För Aftonbladet , SVT och SR lär nog inte hjälpa till i denna sak.

2008-09-26 @ 19:35:11
Postat av: Frode Karlsson

Nu undrar jag om det finns någon därute som orkar ta bördan att försöka få Johan Persson & Co åtalade på något sätt? Det måste ju även finnas gränser för vad kommunalpolitiker får syssla med! Bedrägeri? Trolöshet mot huvudman? Etc, etc? Finns det någon åklagare som vågar? Här finns det mycket att gräva i!

2008-09-26 @ 20:07:52
Postat av: Info

THORALF,jag bor på en plats i Sverige, ganska avlägsen från Kalmar, där vi förstås har nog och övernog av våra egna bekymmer. Detta hindrar inte, att jag uppmärksamt och med intresse följt och följer de kommunpolitiska turerna kring Fanerdun m.m.beskrivna i din ofta lokalpolitiskt betonade kalmarblogg.Jag kom att tänka på en snarlik Fanerdun-affär, vars för de inblandade, storhetsberusade kommunpolitikerna snöpliga utgång vi numera känner till. Alltsammans finns beskrivet utförligt och i detalj i en bok av den tyvärr alltför tidigt bortgångna kolbäcksläkaren EVA BERGQVIST. Om du inte redan läst denna bok, vill jag varmt rekommendera den som ”kurslitteratur”. Den finns faktiskt till låns på vissa bibliotek. (Be en kalmarbibliotekarie att göra en Libris-sökning.)”ALLT DET HÄR ÄR MITT, SA KOMMUNALRÅDET: OM HOLLYHAMMAR OCH ANDRA KOMMUNALA SÅPOR”Författare: Bergqvist, Eva.

Kategori: Förvaltning: Sverige.Eva gav också under många år vid sidan av läkarpraktiken och politiska uppdrag ut tidskriften Fri information. Här kan ni hitta mer om BERGQVIST, EVA: http://www.bgf.nu/sokning/b.html

2008-09-26 @ 20:53:47
Postat av: Robert

Kalmar full fart framåt!

2008-09-26 @ 21:26:20
Postat av: Roberth Ström

Hörde jag skandal? Går det att anmäla politiker för dumhet?

2008-09-26 @ 21:41:23
URL: http://www.surabloggen.wordpress.com
Postat av: J.

Mörka är väl ändå att ta i. Med lite kunskap i ekonomi, och lite tid så är det väl ändå inte svårare än att bara ta del av kommunens budget och läsa lite. Alla dessa dokumt går under offentlighetsprincipen, och mig veterligen så är inget hemligstämlpat. Jag kan ha fel, men jag har svårt att tro att de skulle ens ge sig på att försöka göra detta.

Ska jag vara ärlig så förstår jag inte riktigt ert missnöje. Visst har affären gått åt skogen. Men att mer eller mindre lyncha våra folkvalda, är inte detta lite väl primitivt?Thoralf har kritiserat denna affären sen dess första början. Han är duktig på att kritisera. Men att bara ha en åsikt, och att säga att saker är fel. Det löser inget. Vore intressant att se dig komma med lite kontkreta förslag på saker gällande vår kommun. Enda jag kan utläsa än så länge av din blogg är att invandrare är en belastning....

2008-09-26 @ 23:02:36
Postat av: Tore

Hej mina "vänner"! Denna gång tog det elva dagar,

att denna gång komma "på fötter"! Det var det jävligaste jag någon gång upplevt. Jag önskar inte min "värste fiende" (socialister och folkpartister) skall behöva uppleva detta med byte av "höftled"! Sannolikt en AT-läkare som "lekte"

doktor utan mitt tillstånd. Nu jävlar!...Så har sossarna med bihang avslöjat sina skurkaktiga metoder. Det är förvisso inte endast i Kalmar som dessa utmärker sig. Det står i "sossarnas katekes" att jävlas med urbefolkningen. Och dessa "nickedockor" kommer att

föra Mona Muslim med anhöriga till en "förträfflig" afton år 2010, med pompa och ståt. Trodde ni "otrogna" något annat?...

2008-09-26 @ 23:20:35
Postat av: Frode Karlsson

Till J!Det krävs nog inte någon större visionär för att konstatera att invandrare är inte bara en belastning utan en väldigt stor belastning. Nu är det inte bara fråga om ekonomi utan humankapital som det heter på modern svenska. Konkreta förslag fattas inte! Säg nej till kommunala utsvävningar av alla slag allt ifrån invandrarpolitik via kinesiska satsningar till arenor hit och dit! Funderar faktiskt på att formulera något slag av standardöverklagande av kommunalbesvär. Kunde faktiskt vara rent ut sagt underhållande! Vi får se!

2008-09-26 @ 23:22:19
Postat av: Frode Karlsson

Thoralf!Din blogg är bara en lettelse som vi sejer på norsk! Ett andrum skulle man väl här säga på svenska. Har du juridiske trussel så må du ju bara höra av dig.

2008-09-26 @ 23:45:32
Postat av: Thoralf A

J"Mörka är väl ändå att ta i. Med lite kunskap i ekonomi, och lite tid så är det väl ändå inte svårare än att bara ta del av kommunens budget och läsa lite."När du skriver ovanstående J så bevisar det bara din fullständiga okunskap om hur lätt det är för ett kommunalt bolag att mörka sina siffror under ett verksamhetsår.

De är alltid tvungna att krypa till korset innan årets slut men dit är det fortfarande ett par månader.Min kritik ät för övrigt helt berättigad och kommer att bli kraftfullare om socialdemokraterna fortsätter med sitt mörkande av Fanerdunprojektet.

2008-09-27 @ 00:14:37
Postat av: J.

Thoralf:Ofullständiga kunskap?? Nu tar du väl i ända ifrån tårna. Det är inte svårare än att hämta ut alla papper som finns kring ärendet. Det är inte direkt så att de ligger dolda i något bankfack nånstans. Eller tror du på fullaste allvar att våra valda i staden döljer saker för dig? Problemet ligger väl snarare i att kunna tolka allting.

För att man arbetar med en effektiv bokföring så behöver inte det att man döljer något. Men visst kan jag hålla med om att det är ett smått märligt ärende detta med Kineserna. Men att piska upp den lynchstämning du gör här, på vilket sätt löser det saken?

Saknar verkligen dina kreativa förslag till förändring¨. Du kan inte ändra på mycket genom att bara vara emot det, och blogga om missnöje. Gör något vettigt av din plats du har i kommunen.

Betackar mig i framtiden för påhopp om min kunskap, eller andra märkliga påhopp du och andra gör här då ni tvingas svara på frågor.2008-09-27 @ 04:01:35
Postat av: söder

Thoralf gör verkligen något vettigt. Jag tycker att han har motförslag til det han kritiserar.

Förövrigt undrar jag varför han alltid skall ha ett motförslag då han är kritisk ? Det räcker att belysa de fel som begås.

2008-09-27 @ 07:31:22
Postat av: Thoralf A

J"Det är inte svårare än att hämta ut alla papper som finns kring ärendet."Så du menar att det bara är att traska in på vilket aktiebolag som helst och begära fram alla papper.Ja, J. Jag tror att kommunen döljer visa saker som de styrande inte helst vill ska få se dagens ljus. Jag har ju tidigare på min blogg redovisat uttdrag från budgetuppföljningar där man endast redovisar 0 istället för det faktiska summorna.

2008-09-27 @ 09:04:19
Postat av: Kalle

Apropå den kinesiska rymdpromenaden idag. Hittils har endast tre (3) nationer gjort rympromenader. USA, Ryssland och nu Kina. Till två av dessa rymdpromenerande nationer betalar Sverige bistånd nämligen Ryssland (Skall fasas ut till 2010) och Kina.Jag tycker det är helt fel. Kan de promenera i rymden så borde de klara av problem i sitt eget land först innan de ger sig ut på dyra promenader i rymden.Sverige behöver dessa pengar istället som nu betalas ut av SIDA till bland annat Rysland och Kina.SIDA bistånd till rymdnationer. Helt otroligt slöseti med svenska skattepengar.2008-09-27 @ 13:51:52
Postat av: observer

Sossepolitik på mycket hög nivå, kan man inte polisanmäla sånt här, försingring av skattemedel

2008-09-27 @ 14:21:43
Postat av: Kalle

Nuvarande Alliansen har tagit över sossarnas SIDA-politik och låter den fortgå. Visserligen har de trampat på bromsen i vissa ölägen för vissa faror.När det gäller biståndpengar till Rymdpromenadsnationer som Kina och Ryssland borde de har tvärnitat och sagt att skattepengarna behövs bättre i Sverige.

2008-09-27 @ 14:37:57
Postat av: Tore

Fanerdun säljer tillbaka den billiga marken till

dagens marknadsvärde! Så har Kalmar Kommun förlorat

ytterligare ett antal miljoner. Det är bara att gratulera!...Vi skulle ha fler själar, liknande dig, Thoralf, i

vårt avlånga land...

2008-09-27 @ 19:26:39
Postat av: söder

Vi betalar även ut bistånd åt kärnvapenmakten indien.

2008-09-27 @ 23:30:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0