FÖRTÄTNING IN ABSURDUM. DEL 2

Förtätningen är inte slutförd, den befinner sig bara i startblocken om man skall döma efter alla detaljplaner och önskemål som finns. Media hänger givetvis på utan att någon som är kritisk till denna "förtrollande förtätning" får yttra sig.

Läs artikel i Östran, tyvärr finns ingen artikel i Barometern på nätet.  


De områden som nu är utsatta för granskning och förtätning i Kalmars centrala delar är väldigt många. Här kommer en nätt liten lista över de centrala stadsdelar eller områden som en förtätning är aktuell för, enligt bland annat media.

Kvarnholmen, Fredriksskansområdet, Malmen, Systraströmmen, Sveaplan, Ängö, Lindö, Kullö och Svinö. Alla dessa områden är attraktiva för bostadsbyggande och komersiella fastigheter med höga bostadskostnader eller hyreskostnader som följd. Vilket innebär att det inte är några låginkomsttagare eller medelinkomsttagare som kommer att ha råd att bosätta sig i dessa nybyggda lägenheter.


Här kommer några exempel på vad som är på gång i Kalmar och jag anser att det är hög tid för allmänheten och de som vill bevara dessa grönområden att höja rösten innan det är för sent.Vänster sida höghus och på högra sidan Barometerns mediahus.

På Kvarnholmen vill Barometern bygga ett nytt mediahus. Givetvis är det en av de få gröna lungor på Kvarnholmen som Gota media koncernen siktar in sig på.En vy som bara kommer att finnas på foto snart?                       Foto Thoralf Alfsson.Bara stenkastet där ifrån på andra sidan Systraströmmen vill en privat aktör (Ronny Nilsson med flera) bygga ett höghus. Studentkåren brukar flitigt använda dessa ytor för sina aktiviteter då kårhuset är närmaste granne.Slut med partytält för studentkåren på gräsmattan?                 Foto Thoralf Alfsson


När beslutet om att bygga en ny fotbollsarena togs för snart två veckor sedan ingick också en förtidsutbetalning av föreningsbidrag om 29 miljoner kronor till Kalmar FF.

I kommunens plan för finansiering av dessa miljoner ingår en försäljning av markområden vid Fredrikskans, enligt Johan Persson. Idag används dessa träningsplaner till väldigt stor del av gymnasieskolorna under dagtid. Om nu kommunen säljer dessa träningsplaner till privata företag som bygger exklusiva bostäder här, var skall då flera tusen gymnasieelever ta vägen? För min egen del tror jag att minst hälften av denna yta måste få vara kvar till friidrotten och för skolornas verksamhet.Nytt exklusivt bostadsområde inom några år?                        Foto Thoralf Alfsson

Sedan får vi givetvis inte glömma bort World Trade Center som skall byggas på Kvarnholmen. Detta enorma komplex skall byggas på den enda större gratisparkeringen som finns på Kvarnholmen eller rättare sagt fanns. Som jag tidigare skrivit om på bloggen kommer dessa parkeringsplatser utrustas med nya parkeringsautomater för 3 miljoner kronor, så dessa gratis platser är ett minne blott om några veckor.

Sedan måste givetvis parkeringsautomaterna rivas om något år när World Trade Center börjar byggas.Ca 700 parkeringsplatser kan försvinna när WTC bygger på Kvarnholmen.
  

Detta kallas för kommunal planering! Eller är det så att inte ens de styrande i Kalmar riktigt tror på WTC:s planer att bygga för flera miljarder kronor i "stora" Kalmar. I så fall delar de min stora tveksamhet till detta jätteprojekt som har flera likheter med det stora Kinaprojektet som tydligen ligger i malpåse numera. Ett World Trade Center skulle passa mycket bättre i kvarteret Bilens närhet eller varför inte mellan nya Arenan och Fanerduns enorma mässområde ;-).

Jag återkommer med ännu ett blogginlägg om grönområden som riskerar att exploateras.


Kommentarer
Postat av: D Puddingfjäll

Det rör sig alltså om en omfattande utförsäljning av oskattbara kulturvärden och syftet är inte att skapa bostäder utan att få in pengar.

Men vore det inte bättre att dra ned på invandringen? Då skulle pamparna inte behöva förstöra inramningen till dessa oskattbara historiska minnesmärken .Och att inte pamparna inser att de undergräver den egna trovärdigheten med sådan monstruös förstörelse av kulturmiljön.Det verkar bara vara en stackars förvirrad kommunist som tror på deras krystade lögner.

2008-09-07 @ 13:34:49
Postat av: Tore

Läste någonstans att 2008 års beräknande vinst på

runt 50 miljader hos Kalmar Kommun, nu i en "uppgradering" bliver en förlust med 0,9 miljader. Du har haft så rätt, så rätt Thoralf!

Kan detta byggnadsraseri och försäljning av "tomtmark", vara ett försök att "lugna oron i

Kalmars börs" tro?...

2008-09-07 @ 16:52:07
Postat av: Roger M

Om Barometern inte tar sitt förnuft tillfånga, så vet jag många som kommer att säga upp sina prenumerationer omedelbart. Vi får lita på mer trovärdiga källor som KLT, bloggar som Thoralfs och Kurt Lundgrens.

2008-09-07 @ 20:32:34
Postat av: Nihilisten

Finns det en vänstermajoritet i någon kommun någonsin som släppt fram en värre kapitalistrusning än den vi upplever i Kalmar, styrt av kommunister, miljöpartister och socialdemokrater.Denna majoritet inte bara sitter i knät på kapitalet, den verkar att ha krupit in och jag vill inte säga var på grund av min stora anständighet.2008-09-08 @ 14:00:42
Postat av: Martin

Handelsbanken fruktar att tilliten till att USA ska kunna betala tillbaka alla de lån som staten tagit och garanterat ska minska. http://e24.no/naeringsliv/article2641052.eceVad händer för Kalmar kommun med allt större borgensåtaganden. Helt plötsligt kan det bli mycket dyrare och svårare för kommunen att låna till verkligt kommunala byggen som skolor m.m. Farligt att öka på sina åtaganden för mycket utan att ha ett ökat udnerlag att betala tillbaka med.

2008-09-08 @ 14:33:14
Postat av: Anonym

Det är inte så konstigt att vissa politiker i Kalmar vurmar för en ny idrott/fotbollsarena ! Fotbollen har ju alltid betecknats som "folkets" opium ! Får "folket" titta på fotboll så glömmer dom mycket av det som är tokigt i kommunen !

Mbh Stora Småland .2008-09-09 @ 23:23:23
Postat av: Veronica

Mmm, Södra Kanalgatan ingår också i köpet... jag undrar om gång- och cykelvägen också gör det.

2008-09-18 @ 16:55:19
Postat av: Astronauten

Hej! Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att ägna en minut åt att vara supersnäll mot mig och RÖSTA på mig och LÄNKA till mig i den här fototävlingenhttp://microsites.nokia.se/6220/index.php?thanks=1#/grid/1/-1/votes/5185986Vore hur snällt som helst och det skulle göra mig jätteglad! :DPS. Du kan även vinna en mobiltelefon när du röstar :)

2008-09-18 @ 16:58:56
URL: http://astronautenochfrank.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0