ÖVERETABLERAD HANDEL GER INGA NYA JOBB.

I måndagens ledare i Barometern tog Per Dahl upp problematiken med att allting i Kalmar handlar om handel och inget om industrijobb eller inom skog och jordbruk. Med tanke på den prisutveckling som skett de senaste åren på skogsprodukter och jordbrukspriser och då speciellt spannmålspriser som gått i höjden borde det finnas en väldig potential av nya arbetstillfällen inom dessa branscher.

Idag publicerade Barometern ett svar på denna ledare från familjen Ljungar som driver lantbruk på gården Tyska bruket. Tyska bruket är närmaste granne med kvarteret Bilen där Kalmars nya handelscentrum byggs för fullt. I sitt brev tackar de Per Dahl för ledaren och ger samtidigt de styrande i Kalmar en känga när de skriver följande.


"Vi ser med olust hur det stora handelscentret runt Ikea ohämmat breder ut sig dag för dag. Hoppas att man förstår att alla Kalmarbor inte bara kan handla av varandra i framtiden."

Brevet avslutas med en uppmaning.

"Hoppas att man på politiskt håll förstår vikten av att inte bygga på bra jordbruksmark som alltmer kommer att behövas till att producera mat och energi på nu och i framtiden till både oss alla och våra barn och barnbarn."


Jag kan bara instämma i vad familjen Ljungar skriver i sitt brev. I Kalmar är det just nu en sanslös utökning av handeln och det gäller alla typer av varor. Ikea öppnade dörrarna för denna överetablering och i förra veckan öppnade City-Gross sin jätteaffär. Elgiganten öppnar innan sommaren sedan kommer MediaMark, Bauhaus och Plantagen tror jag, sedan har jag säkert glömt något också.

Jag tror inte att de boende i Kalmar med omnejd kommer att äta eller dricka mer, jag tror inte de kommer köpa fler platt-TV eller datorer, jag tror inte de kommer bygga mer heller. Så dessa nyetableringar innebär att någon eller några andra affär kommer att sälja mindre och får så småningom slå igen verksamheten. Med andra ord kommer andra att förlora jobben och antalet nya jobb blir nog i slutändan endast "plus minus noll".

Det vi behöver i Kalmar är fler producerande företag som säljer sina produkter inte bara på hemmaplan utan även utanför vår geografiska region. Tyvärr så ser vi inte så mycket av den utvecklingen i Kalmar. Det syns även i arbetsmarknadsstatistiken, detta kommer jag återkomma till inom de närmaste dagarna.


Familjen Ljungar har den insikten helt klart för sig. Jag förstår att familjen är djupt oroad över utvecklingen i Kalmar och sin egen verksamhets existens. Tyska bruket är närmaste granne med kvarteret Bilen och Kalmar kommun kastar nog sina giriga blickar på familjens ägor.
Familjens brev till Barometern sammanfaller något märkligt också med ett besök av Kalmars kommunalråd Johan Persson den 5 mars. Är det detta besök som fått familjen att vädra sina åsikter!

Johan Persson skriver om detta besök på sin blogg.


För den som inte känner till Kalmar har jag fixat en karta från Eniro. Tyvärr är den inte uppdaterad med den nya bebyggelsen i Kvarteret Bilen Fältet inringat med rött är Tyska bruket och det med blått är kvarteret Bilen.


70599-337

När man ser kartan är det lätt att förstå familjen Ljungars oro. Gården och ägorna ligger ivägen för utvecklingen av Kalmar! Eller gör den det?


Tyska bruket har väldigt gamla anor och är du intresserad finns det en publikation från Kalmar länsmuseum.


Kommentarer
Postat av: Sven-Olof Sällström

Du har helt rätt Thoralf. Ofta är det till och med så att kommunalpampar slår sig för bröstet och räknar in nya arbetstillfällen när en ny handelsplats breder ut sig, trots att det är tvärt om. Arbetstillfällena kommer att minska då de nuvarande, ofta små företagen sysselsätter fler människor per omsättningskrona. De stora handelsjättarna som etablerar sig på dylika platser har en väldigt slimmad och rationell organisation. Så visst, Kalmarborna kommer i framtiden kunna köpa platttv:n lite billigare. Men färre kommer att ha någon lön att köpa den för. Om det nu inte är så att man räknar med att kanibalisera på de små företagarna i kringliggande kommuner, vilket naturligtvis kan vara fallet. Men i det läget blir det bara fler arbetstillfällen i Kalmar. Totalen blir ett minus.

MVh Sven-Olof

2008-03-13 @ 06:15:35
URL: http://sdblogg.se
Postat av: Thoralf A

Wah, en affär som City-Gross behöver med stor sannolikhet ett kundunderlag på ca 10000-20000 människor. Kalmar kommun har haft en tillväxt på ca 200-400 personer/år sedan år 2000 och det innebär med andra ord att någon annan kommer att få stryk.
Ingen handlar mer mjölk bara för att det finns en affär till.
Konsum vid Södercentrum var den senaste affären som slog igen för någon vecka sedan. Vilken blir nästa?

2008-03-13 @ 09:15:09
Postat av: Tore

Tyska Bruket arrenderar "jord" av kommunen. Det är
denna jord som nu är troligen "uppsagd"! Därav upp-
rördheten i "Barometern"!
Att bygga på odlingsbar mark, har tydligen blivit vanligt, då vi tidigare haft en överproduktion. Nu är det andra tider, och då borde denna mark bli "fridlyst" för byggnation! Men, men, som någon sa, "ont i huvet har bara den som har ett"! Och det har ju bevisligen inte er "hövding", Johan Persson!...

2008-03-13 @ 14:07:05
Postat av: Skånepåg

Detta är hämtat från Merit Wagers blogg och är alldeles för bra för att inte spridas. Trodde att jag sett det absolut galnaste tidigare, men detta överträffar allt!

Från Botkyrka Folkhögskolas sajt.

Vita män och rasism
Rasismen ska avskaffas. Hur kan vita medelålders medelklassmän göra om de inte vill spela ut rasistiska mönster längre? Vad gör rasismen med dem? Vad behöver de ändra? I möten med sig själva och andra hittar deltagarna redskap att avskaffa rasismen.

Jag trodde först att detta var ett skämt. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att det kunde hållas en kurs som vänder sig till "vita medelålders män" som pekas ut som rasister. Men jag kontrollerade saken och kursen finns mycket riktigt upptagen på Botkyrka Folkhögskolas sajt. Så för balansens skull undrar jag nu när det kommer att hållas en tvådagars kurs för att komma till rätta med "svennehatet"? Eller tror man på folkhögskolan att något sådant inte existerar, eller att det är mycket mindre än den eventuella rasism som "medelålders vita män" gör sig skyldiga till?

Alltså: när hålls en kurs som - om man tar texten ovan och "översätter" den rakt av - riktar sig till:

Svarta män och svennehat
Svennehatet ska avskaffas. Hur kan svarta, medelålders, medelklassmän göra om de inte vill spela ut svennehatiska mönster längre? Vad gör svennehatet med dem? Vad behöver de ändra? I möten med sig själva och andra hittar deltagarna redskap att avskaffa svennehatet.

Jag tror att hade man utannonserat en sådan kurs, som vände sig till svarta män som vill "spela ut svennehatiska mönster", så hade den varit anmäld till DO som "kränkande" och "diskriminerande" i samma sekund som den var publicerad!

Förresten: Tror man verkligen på allvar att "vita, medelålders medelklassmän" med rasistiska tendenser kommer att anmäla sig till denna veckoslutskurs? Det ska bli intressant att se hur många rasister som anmäler sig för att "i möten med sig själva och andra hitta redskap att avskaffa rasismen??

http://merit.blogg.se/1205334655_om_vita_mn_och_rasism.html

2008-03-13 @ 14:25:01
Postat av: Mamma Mu

Så du sanktionerar att man anklagar vänsermänniskor för pedofili? Står du och SD bakom detta? Är detta något som ligger i er strategi

2008-03-13 @ 16:28:07
Postat av: Putte

Vad har "ÖVERETABLERAD HANDEL GER INGA NYA JOBB" med ditt inlägg att göra Mamma MU, eller för den delen, kan jag inte hitta något om pedofili i Skånepågs inlägg heller.

2008-03-13 @ 16:35:41
Postat av: Eric

Det är ju den nya ekonomien. Vi ska ju "tjänsta" åt varandra, Partiet har sagt att det är Vår Framtid..
Hur vi ska tjäna pengar för att konsumera
dessa "tjänster" har vi inte ännu fått veta. Mera bidrag kanske?
Bygga på excellent åkermark har vi ju gjort i decennier. På Skånes bördiga mark t ex.
Nu, när lagren av jordbruksprodukter, mat alltså, är obefintliga
och matpriserna stiger just pga detta, skulle det kanske varit bra att kunna försörja sig från nära håll?
Förutseende är tyvärr ingen vanlig egenskap hos politiker..

2008-03-13 @ 19:16:26
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din dotter med,
eller hon använder den på dig. Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 19:17:19
Postat av: Sessan

42

Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Av ditt övriga resonomang framgår att din demokratisyn är starkt begränsad!

Varför dessa vettlösa personangrepp och dessutom blanda in Thoralfs dotter i ett vulgärt ovh perverst resonomang. Hur lågt kan man sjunka? Du behöver inte vara orolig för censursaxen den dag då blivit rumsren!

2008-03-13 @ 19:33:13
Postat av: 42

lol

2008-03-13 @ 19:36:53
Postat av: AWSvensson

Enligt Blekinge läns tidning. stöld av guldringar i en guldsmedsaffär i Karlshamn, följande signalement tillkännages:-Mannen är i 20- till 25-årsåldern och två av kvinnorna såg ut att vara jämnåriga med honom. Den tredje kvinnan var lite äldre-. Solklart bara att hämta dem.

2008-03-13 @ 19:48:10
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din dotter med,
eller hon använder den på dig. Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:03:58
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din älskarinna med,
eller hon använder den på dig? Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:08:23
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din älskarinna med,
eller hon använder den på dig? Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:19:32
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din älskarinna med,
eller hon använder den på dig? Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:25:48
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din älskarinna med,
eller hon använder den på dig? Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:29:12
Postat av: 42

Det måste vara jobbigt att vara en högermänniska. Jaga och blockera bort allt som inte passar er verklighet. Stackare. Vilket tufft liv ni måste leva. Jag undrar ifall du Thoralf egentligen borde sitta som politiker. Du har fått din plats tack vare vår demokrati. Vi har gett dig möjligheten att få sprida din åsikter. Då borde du ge oss samma möjlighet. Du klagar och gnäller på precis allting. Men du ger inte någon av annan åsikt möjlighet att tala. Det bor nog en liten nazist i dig. Kan nästan se det framför mig. Lilla mulliga du, i en SS-uniform, och en liten hästpiska. Den kankse du använder på din älskarinna med,
eller hon använder den på dig? Ja man kan ponera mkt kring det. Tillåts ni fundera, och uttala er om andra människors sexualitet, då tar jag mig rätten med.
Men Fram med censursaxen nu farbror T. Så att jag snart kan sätta in detta inlägget igen.

//42

2008-03-13 @ 23:56:12
Postat av: Tore

En guldsmedsaffär lär ha övervakningskamera. Det vore bättre och visa hur de ser ut för identifika-
tion. Då lär inte dessa komma så långt...

2008-03-14 @ 02:02:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0