KINESER KONKURRERAR INTE MED SVENSK ARBETSKRAFT


Ej konkurrerande kinesiska arbetare.                                             Foto Thoralf Alfsson

Hemma ifrån Visby läser jag igenom veckans Barometern och finner att såpan Fanerdun fortsätter och ett avtal med Byggnads tycks inte vara i sikte. Informationsansvariga Angie Qian på Fanerdun har uttalat sig på ett mycket märkligt sätt vilket tyder på ett stort mått av okunskap om både det ena och det andra.

I Barometern den 8 juli kan man läsa att

"På Fanerdun tycker man det är orättvist att de som utländsk investerare ska behöva betala löner i Sverige."

Angie Qian säger dessutom

"Vi använder kinesiska pengar och kinesisk arbetskraft och våra arbetare konkurrerar inte med svensk arbetskraft."


Här framgår det med all tydlighet var skon klämmer hos Fanerdun. Det handlar om att dessa kinesiska byggjobbare skall få kinesiska löner på några tusenlappar i månaden annars blir det ingen fortsättning i Kalmar. Hur hon kan få det till att man inte konkurrerar med svensk arbetskraft är för mig en gåta. Men det är förstås bara en "kulturkrock" enligt Fanerdun.


I det investeringsavtal som tecknades mellan Kalmar kommun och Fanerdun den 19 augusti 2006 finns följande skrivning som punkt nr 6.

"Fanerdun är skyldig att följa svensk lag i alla avseenden av detta projekt och skall följa svenska arbetsavtal. Fanerdun skall utveckla varje tomt enligt sin exploateringsplan i enlighet med en överenskommen tidsplan. Fanerdun skall påbörja byggnadsarbetet på varje tomt inom två år från datumet för köpet av marken."

  

Fanerdun har med andra ord skrivit på detta avtal med öppna ögon och försöker nu i efterhand kringgå detta. Anledningen är givetvis de kontroller som skett när det gäller utbetalningar av löner till de byggjobbare som tidigare jobbat på bygget. Fanerdun hade räknat med att det skulle vara lätt att lura svenska myndigheter och facket.

Detta visar med all tydlighet vilka fula fiskar Mr Luo och hans kumpaner är.

  

Redan under 2007 visade det sig att tidsplanen inte följdes vilket var ett avtalsbrott. Den 5 oktober 2007 lämnade Fanerdun in en ny tidplan till Kalmar kommun. I denna tidplan finns 9 punkter angivna och jag kan konstatera att den nya tidsplanen redan brutits. Jag uppskattar dessutom att inte en enda av dessa 9 punkter kommer att fullföljas inom tidplanen. Några exempel är att gamla chokladfabriken skulle vara klar i mars 2008 och att 300 lägenheter skulle stå färdiga i december 2008. Byggandet  av bostäder har inte ens börjat.


Läs dagens artikel i DN.Många kommer nog ihåg den uppståndelse som rådde när det blev känt hur spartanskt dessa kinesiska byggjobbare bodde i Kalmar och det startades till och med insamlingar. När jag fotograferade minnesstenen tidigare i år fann jag följande packar med vad jag tror är liggunderlag. Jag gissar att dessa var tänkta till byggjobbarna istället för sängar.


Det är kanske dags för Janne Josefsson och Uppdrag granskning.

Kommunalrådet Johan Persson (s) har för övrigt fortfarande inte skrivit ett enda inlägg om Fanerdun på sin blogg under dryga 6 månader, mycket underligt.
I april 2007 lovade han intäkter på närmare 100 miljoner kronor till Kalmar kommun i det så kallade kinaprojektet. Fanerdun är istället skyldiga Kalmar kommun miljonbelopp i hyresskulder, tänk så fel det kan bli.


Kommentarer
Postat av: Bengt

Visst, okay, Janne Josefsson sen du har gjort jobbet.

Äras den som äras bör.Alltså Thoralf.

Bengt

2008-07-12 @ 23:27:50
Postat av: Tore

Det är synd att inte alla "kalmarbor" kan ta del av dina avslöjanden. Jag tror att sossarna hade

mist alla sina i fullmäktige...Glömt att tacka dig för informationen om våra in-

vandrandes sociala kostnader. Tänk att det "officiella" avviker så enormt till den verkliga. Nu skall "di få dette i ansikt"! di murv-

larne!...

2008-07-13 @ 19:43:47
Postat av: Roberth Ström

Nån borde verkligen belysa detta mer tex SvtS

2008-07-15 @ 00:29:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0