KONSTMUSEUMET KABA

Liten och nätt utanpå, anser konstmuseichefen Klas Börjesson om nya "Kaba" i Kalmar.

Läs artikel i Östran.

Att någon överhuvudtaget kan göra en sådan liknelse över denna byggnad är för mig fullständigt obegripligt, eller vad anser mina läsare?

70599-277
Litet och nätt?                                            Foto Thoralf Alfsson


För mig framstår istället byggnaden som något av de mest fulaste och "klumpigaste" som byggts i Sverige eller i hela Europa. Att arkitekten bakom denna skapelse besökt Mekka och inspirerats av Kaba är nog inte att komma med några vågade påståenden.

Att sedan detta förslag kunde vinna arkitekttävlingen är för mig en gåta. Vem tusan satt i juryn

När sedan Kalmar kommunfullmäktige beslutar att placera denna hemska skapelse i stadens finaste park beläggen i anslutning till Kalmar slott, blir det snarare något som kan liknas vid helgerån.

70599-278


Beslutet om detta konstmuseum togs före valet 2006, så vi sverigedemokrater har inte kunnat påverkat detta bygge i kommunfullmäktige. En sak är då säker att vi hade stridit väldigt hårt för att placeringen inte blivit i vår fina stadspark.

Konstmuseet som tydligen skall öppnas den 10 maj kommer jag se som ett monument över mångkulturen och dess förespråkare och jag kommer alltid att se det som en styggelse i vår stad. I mina mardrömmar kan jag se muslimer vallfärda till Kalmar för att gå sina 7 varv motsols runt Kalmars "Kaba".

Undrar hur lång tid det dröjer innan någon kulturivrare och mångkulturell förespråkare vill placera in "svarta stenen" i byggnaden. Tydligen finns det svart granit inuti byggnaden så varför inte rama in ett svart "granitöga" även på något hörn av utsidan.

70599-279


Då kanske nordens muslimer kan vallfärda till Kalmar och utföra sin Umra-ritual här. Tänk vilken enorm miljövinst det skulle bli, inga fler jumbojets till Mekka från länderna i norra Europa.
Tänk vad kossor och grissar vi kan ha istället.


Det ryktas också om att kostnaderna för detta bygge stigit i höjden. Allt från några miljoner till upp mot 20 miljoner nämns i insändare och på bloggar. Eftersom tydligen Kalmar kommun står som byggherre kommer detta så småningom hamna på kommunfullmäktiges bord och då får vi möjligheten att debattera detta bygge.


Kommentarer
Postat av: Tore

Usch ja, nu får jag mångkulturella mardrömar. Det
blir nu inga mer starter på Kalmar-travet, Sveriges
hästvänligaste travbana...

2008-01-24 @ 00:24:13
Postat av: Info

Problemet är, att projektet godkänts av Riksantikvarieämbetet. Samma ämbete, som häromåret godkände, att Uppsala högar skulle FÖRBÄTTRAS medelst inklädning i olikfärgat skrot. Den fullkomligt okände konstnären bakom
ämbetets och Uppsala (socialdemokratiska) kulturnämnds beslut visade sig vara en gammal god vän till ämbetets sjuttonåriga, kvinnliga överdirektör. (Om vardera får 70.000 om året, så kan de snart bygga sig en herrgård i Södermanland.)

Överdrift åsido, naturligtvis rör det sig om en hemsk materialklump i ett f.d. småtrevligt parkområde. Men helt tidsenlig, trots allt. Här något om vad som bör rymmas inuti och strax utanför till allas vår glädje och uppbyggelse:

"Sveriges radio Kulturnytt
Onsdag 23 januari 2008
VEM SOM HELST FRÅN ANNIKA ERIKSSON

Annika Eriksson är en av våra mest internationellt uppmärksammade konstnärer. Hon bor och verkar i Berlin och gör ofta verk som förhåller sig till det offentliga rummet på ett eller annat sätt. På Venedigbiennalen häromåret ställde hon ut en spelhall och för några veckor sen en vitklädd man med ficklampa som gick runt i Högalidsparken på Södermalm om nätterna. Nu har hon en separatutställning på Göteborgs konsthall och har bland annat låtit bygga ett hus i parken bakom konsthallen. Till vem som helst till vadsom helst står det på taket."

Blev du inte lycklig nu, Thoralf? Varför inte? Hela mediesverige snyftar ju av lycka.

2008-01-24 @ 01:58:56
Postat av: AWSvensson

Vilken orddiarré han uppvisar din gode vän Per Gjörloff , vad är det dom säger med sådana vänner behövs inga fiender.Men nu är de valserna dragna och därmed är också ordförrådet uttömt, är det inte dags för honom att debattera det mångkulturella baserad på fakta och inte PK-retorik. Det klarar du galant på egen hand så det behöver vi inte orda om.

2008-01-24 @ 14:34:47
Postat av: Info

Tittade just in här bland kommentarerna. Kan se, att Thoralf stiger på bloggtoppen. Välförtjänt!

Vad beträffar mitt
uttryck "70.000 om året" så avsågs förstås "70.000 i månaden om året". Småpotatis dock i jämförelse med vad Göran P. personligen beviljat sin egen herrgårdsfru, Anitra Steen. Är det 350.000 i månaden? Kom gärna med den rätta siffran.

2008-01-24 @ 14:45:02
Postat av: alex

Vilken hemskt ful byggnad, man kan ju undra hur de andra bidragen såg ut...

2008-01-24 @ 17:24:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0