MODERSMÅL ÖKAR MED 18 PROCENT.

70599-303

Svenska är ett av de allra viktigaste ämnena i skolan. Ofullständiga kunskaper i svenska språket är ett handikapp som kan följa en person genom hela livet. Det kan leda till såväl problem i vardagslivet som svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna motsätter sig skattefinansierad hemspråksundervisning på skoltid, såvida den inte har som uttalat mål att leda till återflyttning till hemlandet. Övrig hemspråksundervisning skall i stället utövas genom invandrarnas egen försorg.


Ovanstående text är hämtad från sverigedemokraternas handlingsprogram för skolpolitik.


Läser man istället på skolverkets hemsida hittar man detta om modersmål


Modersmål.

Ämnet modersmål behandlar kulturen och samhället i ursprungslandet. I detta ingår kunskaper om historia, traditioner, folk och land. Även de nutida samhällsförhållandena hör till de väsentliga kunskaperna. Den egna kulturkretsens musik, sånger och visor, rim och ramsor är viktiga delar av kulturarvet och därmed i ämnet.


I Kalmar kommun ökade antalet elever med modersmålsundervisning med 18 procent från 2006 till 2007. Inte mindre än 562st elever fick modersmålsundervisning under 2007 (475st under 2006). Till detta finns 20 lärare anställda som undervisar i 20 olika språk. Vad kostnaden är för denna undervisning kan nog var och en räkna ut!

De vanligaste språken är följande.


Albanska 87st

Bosniska 73st

Arabiska 67st

Polska 41st

Kurmanji 39st

Kinesiska 33st

Grekiska 30st

Vietnamesiska 25st

Sorani 25st

Persiska 21st


Att ämnet modersmålsundervisning finns i skolan känner nog de flesta till men att det finns något som heter SVA är det nog inte så vet. I statistik och revisorernas granskning av integrationen i Kalmar kommun fann jag denna förkortning. Vad är då SVA?

Följande hittade jag på skolverkets hemsida.


Svenska som andra språk.

Utbildningen i svenska som andraspråk syftar till att elever med annat modersmål än svenska skall tillägna sig en sådan språkbehärskning att de med fullt utbyte kan tillgodogöra sig utbildningen i andra ämnen och kan ingå i kamratgemenskapen och i det svenska samhället.


I Kalmar kommun var det under 2006 hela 300st elever som deltog i SVA-undervisning, gissningsvis är ökningen även där ca 20 procent till 2007. Det skulle innebära att ca 360st elever har svenska som andraspråk i Kalmar.


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Det är obegripligt att sverigedemokraterna är emot offentligt finansiera modersmålsundervisning. Näst efter försvaret, polisen och rättsväsendet borde modersmålsundervisning av invandrare prioriteras.

Sverige har tagit emot 3-4 ggr fler invandrare än vad som i ett normalfall möjligen hade kunnat integreras. i Samband med en (trolig) kommande rejäl lågkonjunktur kommer en mängd problem komma till ytan - problem som idag kan döljas genom att pengar skyfflas in i miljonprogrammen i form av bidrag, konstruerade arbeten, kulturprojekt av allehanda slag osv. Men när pengarna inte längre räcker till, kommer vi att få se stölder, rån, våld, misshandel och våldtäkter att öka i en skala som vi inte ens kan föreställa oss.

De invandrare som har möjlighet, kommer att lämna Sverige. De kommer att flytta inom EU och en del kanske tillbaka till sina hemländer. Men om vi berövar dem sina modersmål så kommer de att få svårare att flytta från Sverige. Den bästa tjänst vi kan göra Sverige är att se till att invandrarna och deras barn och barnbarn håller sina hemspråk levande.

2008-02-11 @ 00:49:06
Postat av: Thoralf A

Fredrik, ta och fundera lite på vad orsakerna kan vara till att så många söker sig till just Sverige.
Det är inte bara bidragspengar och att det är lätt att få uppehållstillstånd som styr detta. Utan även att deras barn får utbildning på det egna språket och deras kultur tror jag har stor betydelse i valet av asylland.

2008-02-11 @ 08:31:07
Postat av: Bengan

är här: SvD.se
Nyheter
Inrikes
Stenkastning mot brandmän

Foto: Yvonne Åsell

Brandmännen på brandstationen i centrala Malmö under en utryckningsövning. På 90 sekunder från det att larmet går ska de sitta insatsberedda i sina fordon. Men jakten på sekunder spoilieras när de kommer till Rosengård och tvingas vänta på polis.

Stenkastning mot brandmän
Publicerat: 10 februari 2008, 20:52

De jobbar för att rädda liv men blir utsatta för glåpord och stenkastning. I Malmö är brandmännen rädda för att det upptrissade läget ger sämre insatser och att någon människa till slut brinner inne.

Textstorlek: Normal text Större text Störst text Skriv ut Blogglänkar (9 st)Det är lördagskväll på brandstationen på Drottninggatan 20 i centrala Malmö och dags för sen middag. Laget av brandmän har varit i tjänst sedan klockan åtta i morse.

På 90 sekunder ska de sju männen vara insatsberedda i bilarna nere i utryckningshallen. Att vara brandman innebär att jaga sekunder. Tiden från sovande till vaken och insatsberedd, från duschen till utryckningsfordonen, forcera dörrar i brinnande bostadshus ? allt kan göras fortare.

? Vi övar och övar för det varje dag. När det brinner kan det handla om väldigt små marginaler, säger insatschefen Paul Bjurehag.

Men numera möts brandmännen från stadens tre stationer allt oftare av problem som de inte är tränade att hantera. Vid utryckningar i delar av stadsdelarna Rosengård och Kroksbäck har barn och ungdomar, i vissa fall till och med vuxna som borde veta bättre, stört räddningstjänstens arbete.

Det är gliringar eller ungar som drar i slangarna. Men också rena attacker med stenar och raketer. Till fyra kvarter i Rosengård åker brandmännen inte utan att polisen först anländer till platsen.

Och de sekunder de övat för att vinna blir till långa förlorade minuter.

På Rosengård har det förekommit att mindre bränder anlagts för att locka dit brandkåren. När de kommit på plats har hotfulla ungdomar gått på dem.

? Det är det kusliga, att det finns människor som medvetet gör det för att få kasta sten, säger brandmannen Håkan Ask.

Varje vecka är brandmän i Malmö ute på skolor för att prata om sitt arbete i ett försök att förebygga attacker. Hittills har de inte kunnat se något genombrott i större förståelse.

Johan Nilsson, styrkeledare på Citystationen i Malmö, försöker förklara:

? Det bästa med det här jobbet brukade vara att man alltid var välkommen. Lönen är inte särskilt bra men det känns bra att kunna hjälpa till och rädda liv. Det här har tagit bort en bit av det fina med det här jobbet.

Det finns ingen nationell statistik över hur vanligt det är med våld eller hot mot räddningstjänstens personal. Problemet dök upp första gången i kaoset vid den stora diskoteksbranden i Backa i Göteborg 1998. Räddningsverket betonar att av de nästan 90 000 insatser som görs varje år är det vid ett fåtal tillfällen som ?incidenter? inträffar.

Men en sak är alla överens om: attackerna mot räddningspersonalen sker i miljonprogramsområden. Kanske kan klyftan mellan samhälle och samhälle inte framträda tydligare än så. På Räddningstjänsten i Landskrona hoppas ledningen fortfarande att händelserna vid en brand i fjol då brandmännen utsattes för direkta­ attacker från ungdomsgäng var en engångshändelse.

I Stockholm har brandmännen varit förskonade.

? Vi har klarat oss från den ­­ typen av händelser, vi ser inget mönster här som i Malmö. Peppar, peppar, säger Mårten Franzén, stabschef i Stockholm.

På Ramels väg i Rosengård står 18-årige Hassan Amiri bakom kassan i den kvällsöppna kvartersbutik som hans far äger. Hit kör brandkåren inte utan poliseskort efter flera otrevliga incidenter.

Nästa gång någon sätter fyr i en papperskorg utanför butiken kanske en sen insats leder till elden sprider sig och att människor dör, konstaterar Hassan Amiri.

? Detta är mycket dåligt på många sätt. Fel mot brandmännen som kommer hit för att hjälpa till och det är fel mot andra människor i Rosengård, säger han.

27-årige Rabih el Barchali som handlar läsk i butiken håller med:

? Dessutom ger ungarna Rosengård ett ännu sämre rykte än det redan har. Det påverkar kanske inte dem som gör så här men för mig som ska söka jobb ute i samhället är det ett stort problem. Många ser ju alla oss i Rosengård som en person.

De tror båda att bristen på vettig sysselsättning för många unga skapar problem. Rabih el Barchali, som själv är småbarnspappa, lägger skulden på föräldrarna.

? Om de uppfostrar sina barn ordentligt så håller de inte på med skit, säger han.

Han är uppvuxen här men bor numera i Arlöv.

? Så fort jag fick jobb och kunde flytta härifrån så gjorde jag det. Jag har fru och barn. I Rosengård finns ingen framtid för oss.

Hassan Amiri, som pluggar till byggingenjör på Malmö högskola, tror att många äldre i Rosengård som skulle kunna bidra till att lösa problemet inte längre vågar.

? Det här handlar ju om kriminalitet och polisen borde ta fast dem som kastar sten på brandkåren. Men det är sällan vi får hjälp av polisen här.
Josef el Mahdi

08-13 55 28

[email protected]

2008-02-11 @ 09:41:48
Postat av: Kurtan

Om vi i Sverige och väst någonsin skall få bukt med dessa "problem" måste vi sätta hårt mot hårt. För det första förhindra omfattningen genom totalstopp av invandring som ej kan hänvisas till gällande internationella konventioner gällande asyl.

Eftersom många av dessa kriminella element ej kan straffas, så måste föräldrarna, som har ansvaret för sina odågor, ställas till svars 100 procent !. Skadegörelse måste tillfullo åläggas dessa föräldrar att betala. (Brott som hade gett fängelse skall kunna överföras till föräldrarna). Kan eller vill de inte betala, dra omgående in samtliga bidrag etc tills skulden är betald. Vägrar de eller upprepas "buseriet" så skall utvisning av samtliga familjemedlemmar gälla.

Endast då kommer vi att se riktiga resultat.

Vad gäller ett annat ämne nämligen skolskolk av skolpliktiga elever, skall enligt mig följande gälla: (Detta istället för regeringens synnerligen lama och i praktiken menlösa åtgärd som polishämtning).

De elever som regelrätt skolkar en längre tid så skall föräldrarnas samtliga bidrag dras in om de efter uppmaning inte ser till att deras barn går till skolan och sköter sig. Fortsätter ändå skolkningen, utvisning från landet om det gäller invandrare. Kan kanske tyckas hårt men jag lovar att det inte kommer så långt som till utvisning troligen inte heller till indragna bidrag då föräldrarna kommer att se till att "slynglarna" går till skolan och sköter sig.....

Detta daltande vi ser idag har ingen som helst effekt, det kan vi nog alla slå fast, eller ?!

Rasistiskt, främlingfientligt ?? Absolut inte, endast sunt förnuft !

MVH

2008-02-11 @ 13:39:22
Postat av: David

Kurtan: Håller med dig fullständigt!

2008-02-11 @ 15:51:16
Postat av: BlaogdeSvensson

Här förklarar William Petzäll (sd) i Borås delvis varför Sverigedemokraterna vänder sig mot modersmålsundervisning:

http://www.youtube.com/watch?v=Z88OZtO3HNs

2008-02-11 @ 20:19:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0