KALMAR MARINA EN SKAMFLÄCK FÖR KALMAR?

Jag börjar lite mjukt med mitt bloggande efter semestern och tar upp ett ämne som jag planerat att skriva om ända sedan senaste sommaren då jag passade på att fotografera lite vid Kalmar marina.


Igår tog kommunalrådet Johan Persson (s) upp Kalmar marina i ett blogginlägg och slår sig lite för bröstet över denna verksamhet. Läs hela texten på visitse.se.

Det är klart att i all bedrövelse i turbulensen runt Kalmarhem så försöker Johan Persson gripa efter varje litet positivt halmstrå han kan hitta. Det halmstrå han hittade anser jag ändå är ett av Kalmars större misslyckande under en rad decennier.

70599-318
Norra sidan av marinan som är köpcentrats Baronens baksida.  Foto Thoralf Alfsson.


Kalmar har alla förutsättningar att ha en fantastisk marina med bara ca 200-300 meter till Kvarnholmens centrum men ändå har inga satsningar gjorts på marinan.

Här borde det ha funnits sommarrestauranger, sommarpubar och handel o.s.v. med mängder av besökare.


Istället finns på en sida av denna "fantastiska" marina ett antal byggnader med bristfälligt underhåll som med lite färg inför sommaren skyller det mesta av alla ruttna bräder.

På den norra sidan av denna marina finns en parkeringsplats och parkeringshus med kala fasader.

På den motsatta sidan (sydöstra sidan) finns en rad gamla lagerbyggnader. På denna sida som på högsommaren blir lite av solsidan på kvällen finns alltså inget som kan locka turister och kommunens innevånare till kvällspromenader.

70599-319
Södra sidan av marinan med lagerlokaler.        Foto Thoralf Alfsson.


70599-317
Lockande miljö för turister?                                    Foto Thoralf Alfsson.

Jag har alltid förundrats över hur Kalmar kommun i decennier fullständigt struntat i sina fantastiska förutsättningar att skapa något riktigt spännande i hamnområdet.

 Jämför man med hur det ser ut i en rad andra kuststäder som har förstått hur man skall utnyttja sitt läge så blir man förundrad över hur politikerna styrt i Kalmar under alla år.


Kommentarer
Postat av: AWSVENSSON

I likhet med många hamnstäder så byggdes en gång företag med anknytning till vattnet av naturliga skäl sin verksamhet vid just vattnet. Men i jämförelse med tex Karlskrona samt även Växjö med dess insjö har tagit tillvara vattnets betydelse och möjligheter. Jag instämmer fullt i att det finns massor att göra i Kalmar om man vill tillgodogöra sig havets möjligheter.

2008-03-01 @ 10:25:52
Postat av: Krister

Jag vet inte var på bloggen man kan fråga, så jag
skriver här.

Kan du göra ett nytt inlägg angående Kinasatsningen i Kalmar? Dvs om Fanerdun. Har projektet helt gått i graven? Har det kommit upp något nytt ute på bygget vid Snurrom? Osv.

Det konstiga är att på Kalmar.se så har de kvar
information om Kinaprojektet, precis som om det
fortfarande är aktuellt...

Tack på förhand.

2008-03-05 @ 23:05:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0