EURON INGET ATT LUTA SIG EMOTJag är ingen vän av euron och jag har reagerat emot att det höjts röster för euron i spåren av finanskrisen. En något svagare krona gynnar ju bara de flesta svenska företag. Idag fick jag ett tips om en artikel som just tog upp detta ämne och efter att jag själv läst den anser jag att fler skall få möjligheten att läsa om de "kacklande euroivrande hönsen".


"Allt fler röster börjar höjas för en svensk euroanslutning. Lyssna inte på detta kackel. Låt kronan flyta. För mycket talar för att kreditkrisen snart är en statsfinansiell kris inte minst inom en handfull vacklande euroländer.


Kreditkrisen har fått de euroivrande hönsen att klättra ner från sina sovpinnar uppe på den ekonomiska läktaren. Med stirrig blick börjar de kackla om "den svaga kronans skvalpande" och den politiska "beslutskraften" hos euroländerna i samband med utformande av statliga bankgarantierna med mera. Allt talar för en euroanslutning enligt dessa.


Det är heller inte
vilka höns som helst som har börjat yra utan riktiga ledarhöns på de två största dagliga nyhets- och industritidningarna. Även EU-ministrar, utrikesminstrar, hallänningar, européer och tennsoldater faller in i kacklandet.


Men tvärtemot
vad dessa "Ankschluss"-anhängare kacklar om så är den flytande och i dagsläget relativt svaga kronan är en av de bästa medicinerna som svensk ekonomi kan få i den rådande krisen. Dessutom är eurons stabilitet i stora drag en illusion som döljer de mycket stora spänningar som finns i detta ekonomiska fackverk."

Läs hela artikeln "Lyssna inte på kacklet om en svensk euroanslutning".


Kommentarer
Postat av: Hr Fökk

Att en stark dollar gynnar den svenska exportindustrin är ett känt faktum.

Vi behöver och kommer aldrig att behöva euron. De länder som stod utanför Euroländerna var de som expanderade snabbast under högkonjunkturen. Danmark, England och Sverige bl.a

2008-12-03 @ 22:33:43
Postat av: salasso

Åker ofta till Finland och varje gång upptäcker jag att jag måste betala mer för att köpa en Euro, dvs att den svenska kronan tappar i värde (kommer ihåg den glada tiden när den svenska kronan var starkast i Norden. När började det gå fel?).

Nåja, det är möjligt att en svag krona är bra för Sverige fast lite lustigt verkar det ändå vara.Herr Fökk skriver att "en stark dollar gynnar den svenska exportindustrin" men menar väl egentligen att en svag krona gynnar exporten? Trots allt är ju Tyskland vårt främsta exportland, inte USA.Angående Fökks expanderande ekonomier så är hänvisningen till Danmark lite tvivelaktig. Danmark har ju en fast växelkurs, knuten till euron, medan den svenska kronkursen är flytande. Hur kan då danmarks utanförskap ha någon betydelse för ekonomins tillväxt?

2008-12-03 @ 23:06:36
Postat av: Martin Isaksson

som sagt visa ord av den reportern som vågar gå emot den PK strömmen.

2008-12-04 @ 08:48:50
Postat av: Martin Isaksson

idag sänkte sveriges riksbank styräntan med 1.75% pröva det med styrning av europas riksbankt.visst som de säger kronan gick ner mot dollarn och Euro. men i dessa tider är det en klar fördel att ha en svagare valuta så export jobb löner osv blir intressanta att ha kvar i landet finns ju inget värre än sämre tider + en stark valuta då säljer man ju inget als!!kronan kommer bli ett viktigt vapen att klara oss igenom krisen precis som den gjort i alla år innan eruon fanns.Sen alla som snackar om att sverige importerar mer än vad vi exporterar (tror inte det stämmer helt)

KÖP SVENSK så var ju det löst.var lite solidariska som är i USA fast där e dollarn så stark så enligt släktingar där så är det svårt att exportera något alls just nu, men de vill ju mer erövra då den största arbetsgivaren är armen PS: de pratar om att inför drafts igen (värnplikt) då det är för dyrt att betala alla soldater riktig lön.

2008-12-04 @ 15:28:53
Postat av: Tore

Du har även "kacklande höns" i din blogg, Thoralf!

För inte så länge sedan, ville "finnarna" inte ha

med euron att göra! Även fransmännen hade liknande

tankar. När euron infördes i ett antal länder,

klagade befolkningen på att allt blivit dyrare.

Men de "kacklande hönsen" är ju EU trogna, det är

ett kallt konstaterande. Speciellt den sista tiden bland den folkpartistiska ohyran!. Nu kan vi sälja

våra "kvalitetsvaror" till länderna, och därmed få

igång våra verkstäder igen! Snart visar euron en

annan sida, precis som Thoralf påstår!

När "dollarn" är stark, är oljan billig! Det påstås

att dollarn kommer att halveras i framtiden. Jag

tror det blir så!...

2008-12-04 @ 17:35:32
Postat av: Martin Isaksson

dollarn kommer mer än halveras för att när saker nått botten så kommer de med den fantastiska lösningen på ett problem som de själva skapat dvs

AMERON den nya valutan som redan trycks i USA. helt sant inget BS, så det kommer bli folket som kräver det, lite så kommer det bli här med desto värre det blir desto fler vill ha euro för de tror att det är rädningen, folk som är rädda griper ju altid efter halmstrån samt vill att någon annan ska fixa problemen och när regeringen lovar dyrt och på alt som är heligt, att bara vi gör si eller så så kommer alt bli bra.

2008-12-04 @ 18:00:11
Postat av: Hr Fökk

En stark dollar ger per automatik en svag krona, salasso.

Dollarn är världsvalutan som också Sverige trots skvalpet lutar sig emot.2008-12-04 @ 21:29:32
Postat av: Anonym

Herregud, är det någon som någonsin läst ekonomi här inne?

2008-12-05 @ 16:42:09
Postat av: Martin Isaksson

japp min anomyme vän är du och lägger lite fler kommentarer? som du inte har en aning om.

2008-12-05 @ 17:26:16
Postat av: Martin Isaksson

PS min gamla granne Proffesor i nationalekonomi Torsten Gårdlund förklarade ett och annat vad gällde euro det är det jag baserar mitt euro tvivel på dvs fakta inte att det vore sjyst att slippa växla, utan ekonomiska fakta.men han skrev ju bara ett par böker om ämnet så va fan vet han.

2008-12-05 @ 17:28:05
Postat av: Andersson

Martin! Nu träter även professorerna, så jag skulle aldrig satsa alla mina kulor på en av dem!

2008-12-05 @ 19:31:20
Postat av: salasso

Käre "Herre Gud", nej inte har jag läst särskilt mycket ekonomi men varför skulle det hindra mig från att diskutera Eurofrågan?

Måste man vara officer för att diskutera försvarspolitik? Måste man vara ingenjör för att tala om energipolitik? Måste man vara "god", naiv och arrogant verklighetsfrämmande för att få tillstånd att diskutera svensk migrationspolitik?

På den senare frågan kan man väl bara svara "ja" men rent allmänt så borde medborgare i ett demokratiskt samhälle ha rätt att diskutera vad f-n som helst.

2008-12-05 @ 21:17:11
Postat av: Andersson

salasso! Rätt så! Nu diskuterar vi vad som helst! men man får ju alltid vara litet lyhörd.

2008-12-06 @ 20:29:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0