TURERNA I ARENAPROJEKT

Nu har jag fått information om nya arenan som Kalmar kommun skall gå in med borgen på ca 100 miljoner kronor.

Lyssna på presskonferensen efter informationsmötet.

Jag återkommer med mina kommentarer senare men som bakgrund kan nedanstående citat från turerna kring arenan vara värdefulla när man bedömer det slutgiltiga förslaget till beslut.


Turerna kring hur det blev en ny arena istället för ett ombyggt Fredrikskans är ganska svåra att reda ut men Barometern avslöjade i november 2005 att det skulle varit socialdemokraterna som drev fram detta förslag.

Kjell Henriksson sa då följande.

"- Jag vill köra båda alternativen i botten innan vi sätter ned foten. Så att ingen kan komma att säga att vi inte utrett alla möjligheter."


Hur detta blev utrett vet nog ingen idag men en sak stod i varje fall klart vid den tidpunkten och det var följande.


"Men det är också klart att en ny arena skulle bli mycket dyrare. 100 till 150 miljoner kronor har nämnts i sammanhanget. Och det är en kostnad som Kalmar kommun inte själv kan finansiera.
- Ska vi bygga en ny arena krävs det att näringslivet går med. Varken kommunen eller Kalmar FF klarar det själv, säger Henriksson."


Läs artikel i Barometern.


Sedan dök helt plötsligt Sveafastigheter upp som gubben i lådan och ville bygga en helt ny arena som skulle vara kombinerad med handel. När Sveafastigheter presenterade sina planer var det helt andra tongångar från företagets VD Simon de Château.mot vad det är idag.


"Tanken är att Sveafastigheter ska finansiera och förvalta den nya arenan.
- Vårt huvudsyfte är att vi ska vara fastighetsägare. Men hur det ska organiseras tillsammans med kommunen, föreningen och ett eventuellt utförarbolag återstår att se."


Idag verkar inte Sveafastigheter vara intresserad av att finansiera den nya arenan det skall tydligen andra göra. Läs artikel i Barometern.


Redan under våren 2006 bildades ett bolag med namnet Kalmar Arena AB med Ronny Nilsson som vd. Arenan var kostnadsberäknad till 120 miljoner kronor och skulle ha konstgräs och ett skjutbart tak så att den även skulle kunna användas till andra evenemang. En sak var i varje fall helt klart enligt denna artikel i Barometern där det står följande.

"Byggkostnaden blir 120 miljoner kronor. Men kommunen står inte för borgen eller investeringen. Däremot driften."


Kommunen står inte för borgen eller investeringen. Detta var i juli 2006, med andra ord ca 2 månader innan valet i september. Mörkade socialdemokraterna sina avsikter med arenan i valrörelsen?


Någon månad senare var det inte längre aktuellt med ett tak på arenan. Enbart taket skulle kosta 96 miljoner kronor. Enligt denna artikel skall man istället bygga en extra lokal om 3 500 m2 som skall kunna ta 1 500 matgäster som skall kunna användas för året runt evenemang. Det här har jag inte hört ett ord om under det senaste året. Läs artikel i Barometern.


Sedan kom Fanerdun in i bilden och plötsligt skulle kanske Mr Lou vara med på ett hörn och arenan kanske skulle heta Fanerdun Arena.


"Enligt Ronny Nilsson förs förhandlingar med Luo Jinxing om att köpa namnet till den kommande arenan.
- Vi har pratat om det och ännu har jag inte fått något svar. Jag ska åka till Kina 13 oktober och hoppas då kunna få ett besked om det är möjligt. Jag upplever i alla fall att hans intresse för det här är stort, säger Ronny Nilsson.
Så Kalmar Arena kan komma att heta Fanerdun Arena?
- Det kan bli så."


Idag kan man verkligen skratta åt alla turer i detta projekt och man funderar på hur mycket Ronny Nilsson har ansvar för med alla möjliga och omöjliga turer i projektet. Samtidigt som han var rådgivare för kommunen i kinaprojektet. Läs artikel i Barometern.


I november 2006 kom också flera remissinstanser med invändningar mor arenaplanerna.

"Tunga remissinstanser vänder sig mot Kalmar FF:s och Sveafastigheters planer på att uppföra en ny arena i kvarteret Bilen vid E 22 och strax norr om Ikea."

Läs artikel i Barometern.


Jag undrar vad som har hänt med dessa synpunkter från dessa myndigheter. Har de bara sopats under mattan?


Men den artikel och det uttalande från arenabolagets vd Ronny Nilsson som tar priset är att han anser att ett ombyggt Fredrikskans skulle kosta dubbelt så mycket som en ny arena. Enligt denne Ronny Nilsson skulle det kosta 400 miljoner kronor.


"- Jag har pratat med byggentreprenörer och fått fram siffran 400 miljoner kronor, säger Ronny Nilsson vd Arenabolaget. Och den siffran är nog i underkant."


Efter detta uttalande har jag förlorat all tilltro till denne "expert". Jag tror inte att han är lämplig att sitta som vd för detta bolag. Läs hela artikeln i Barometern.


Enligt andra källor skulle ett ombyggt Fredrikskans kosta drygt 100 miljoner kronor men detta förslag är tydligen inte aktuellt längre. I varje fall inte hos socialdemokraterna och vänsterpartiet!

Vänsterpartiets agerande är mycket märkligt, att dessa kommunister stödjer detta arenaprojekt så hårt är väldigt förvånande. Men nu är det ju så att Kalmar FF:s ordförande heter Jonny Pettersson och är samtidigt landstingsråd för vänsterpartiet och då är det tydligen besvärligt att gå emot detta arenaprojekt för vänsterpartiet.


Kommentarer
Postat av: Daniel

Det gaur aldrig hur man än ska gaura. Monterna ner FF istället, satsa allting på skola vård och omsorg. Vi har en större grupp fläskberg på väg in i vården.Då har vi inte råd med fotboll, eller andra nöjen för den delen heller.

2008-08-19 @ 13:40:06
Postat av: Jättevit

Ska man tolka detta som att ni i SD är emot en arena? Är det så Thoralf? Kommer ni att rösta emot?Var står ni?

2008-08-19 @ 14:49:06
Postat av: Thoralf A

JättevitI slutet av veckan kommer SD diskutera hur vi kommer att ställa oss till detta förslag vid fullmäktigemötet på måndag.100 miljoner i borgen är ett stort risktagande. Banken anser att risken är så stor att man kräver en borgen.

Kalmar FF tar på sig stora kostnader i och med att man skall äga arenan. Du kan ju själv räkna ut vad amorteringar och räntekostnader på ca 200 miljoner kronor blir, om lånet skall betalas på 25 år.

Det blir inga småpengar för KFF varje år.

2008-08-19 @ 15:28:16
Postat av: Roberth Ström

En kommun kan inte gå omkull tack vare utjämningssystemet. Frågan är hur länge kommer de rika kommunerna vilja bära de fattiga sossekommunrna?

2008-08-19 @ 22:48:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0