PALESTINASJAL INTE MODE UTAN EN POLITISK SYMBOL

70599-426
Vänsteraktivist?                                               Foto Thoralf Alfsson

Palestinasjalen har blivit vanligare i samhället. Jag möter varje dag någon eller flera som bär en palestinasjal eller en med ett liknande mönster och utseende när jag cyklar till och från jobbet i Kalmar.

Är det en modetrend eller är det ett utlopp för politisk extremism?


För mig är en palestinasjal eller liknande en politisk symbol som innebär stöd för Palestina och för de islamistiska terrorister som använder död och terror för att uppnå sina syften.


En person som går klädd i en palestinasjal stöder i princip muslimska självmordsbombare!


Inom vissa subkulturer har efterkonstruktioner skapats som gör gällande att färgerna har en betydelse. Exempel är att svart-vit skulle betyda anarkism eller Palestinas frihet, att röd-vit skulle stå för kommunism, grön-vit för veganism och lila-vit för feminism.


För mig är en grön-vita detsamma som att personen i fråga stöder Hamas.

Läs artikel i DN


Jag undrar om alla som bär palestinasjal är medvetna om att jag och säkert många fler med mig ser med väldigt negativa ögon på dessa ungdomar.

70599-427
Vänsteraktivist?                      Foto  Thoralf Alfsson

Palestinasjalen är trots allt en politisk symbol. Att använda en palestinasjal utan att ha en aning om dess betydelse är som att gå runt med ett hakkors eller en röd stjärna på väskan utan att veta vad det betyder.

För islamofoben finns det dock idag ett alternativ till den traditionella palestinasjalen. Den danske designern Henrik Vibskov har tagit fram ett tyg med gristrynen. Jag såg något program i vår fria television för en tid sedan där Henrik Vibskov medverkade där just detta mönster diskuterades.
Tobias har tipsat om en länk i kommentarena där ett exempel kan beskådas. Tobias skriver som avslutning i sin kommentar
"Så nu kan man vara politiskt inkorrekt och ändå se så där fräsigt revolutionär ut. Två flugor i en smäll. Riktigt lyckat faktiskt."

70599-428
Det är klart att det behövs en dansk designer för att skapa detta mönster.


Kommentarer
Postat av: Magne

Av blicken att dömma på bruden så ser hon ju helt tom ut i huvudet. Här snackar vi korkad blondin/bimbo.

2008-04-11 @ 01:07:32
Postat av: Magnus

Ja, ha ha, vilket klockrent foto!
Snacka om tom blick.

2008-04-11 @ 06:48:29
Postat av: Sune

Klockren analys av "palestinasjalarna"! Tragiskt med dessa naiva ungdomar som inte fått rätt uppfostran av varken samhälle eller föräldrar.....

2008-04-11 @ 07:55:52
Postat av: Lasse

Just att normalt folk ser lite negativt på dem är väl bara positivt för dem? Det är väl lite idén bakom det hela. Revolterande ungar som inte riktigt hittat sin plats i livet men som ändå är bombsäkra på att just de alltid vet bäst och har lösningarna på alla problem. Höj myndighetsåldern.
Lika illa är det med trashankarna som har tatueringar och piercingar i nästan varenda ledig hudyta... Dra in alla bidrag tills de lärt sig att klä sig så att de åtminstone har en chans att få ett jobb.

2008-04-11 @ 08:08:51
Postat av: Tobias

Tack och lov finns det en palestinasjal för oss islamofobiska modelejon. Mönstret är ett upprepat gristryne och är skapad av den danske designern Henrik Vibskov. Så nu kan man vara politiskt inkorrekt och ändå se så där fräsigt revolutionär ut. Två flugor i en smäll. Riktigt lyckat faktiskt.

http://www.collective.se/mode/2006/11/stiltips/390/

... nej jag får inte betalt för göra reklam för denna sjal.

2008-04-11 @ 10:12:35
Postat av: Skånepåg

Tackar, nu har vi fått valmöjligheter bland klädesplaggen! I mitt förra inlägg under en annan tråd lyckades jag stava fel!

Men är det inte så att bimbon har en amerikansk armékeps på huvudet? I så fall är ju bilden ännu "klockrenare"!

2008-04-11 @ 11:47:23
Postat av: Thoralf A

Tobias, jag lägger till den alternativa sjalen i mitt inlägg.

2008-04-11 @ 12:17:01
Postat av: Magne

Kelly Bundy i våra värsta år. Da?

2008-04-11 @ 13:34:20
Postat av: Putte

korkad blondin? Tror du intelligensen sitter i hårfärgen?

2008-04-11 @ 19:04:52
Postat av: Truckdriver

Smarta killar de där AFA-iterna. Ge sig på och fördärva en persons bil utan att ens klara av att kolla upp vem som är ägare till bilen.

Stackars människor som tvingas leva med denna intelligensnivå och vilket mod att i nattens mörker ge sig på en 90-årig människas egendom!

Sannerligen en enornm prestation och detta måste bli 5 gatstenar av 5 möjliga i vår nyinrättade idiotliga!

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/nasse-sprejades-pa-90-arings-bil(580559).gm

2008-04-11 @ 21:17:04
Postat av: Putte

Tyvärr funkar inte länken. Kan du berätta vad AFA-idioterna har gjort?

2008-04-11 @ 21:29:42
Postat av: Truckdriver

Putte

Du måste kopiera hela länken och lägga in den i adressfönstret. Bloggen har någon bugg, som gör att den ibland inte tar med hela URL.

2008-04-11 @ 21:45:03
Postat av: Ture F.

Kan ingen - som det hette förr i tiden - nita dessa jävla drägg till AFA? Demokratiens dödgrävare! Fram med påkarna och låt oss baka upp skiten!

2008-04-11 @ 21:45:51
Postat av: Magne

Putte: Självfallet sitter inte intelligensen i hårfärgen. Det vore ju just korkat att påstå det. Den tomma blicken och hennes ringa ålder säger ju en del. Borde inte hennes engagemang ligga kring smink och shopping? Typ 20 år och politiskt kommunistiskt engagerad. Sött!

Ture F: SMR sköter detta ganska utmärkt i mitt tycke.

2008-04-12 @ 01:21:24
Postat av: schabo

För det första så tar skaparen till den s.k. "alternativa sjalen" avstånd från alla påståenden att detta skulle vara ett politiskt yttryck. I programmet (som jag tror Thorlaf syftar på) säger visas alla olika typer av plagg med gristrycket på. Vill bara att det ska tydliggöras att det är ERA tolkningar av plagget, och inte skaparens åsikter som speglas.

Dessutom: hur många vuxna människor finns det här? Hur moget känns det att racka ner på en 17-18-årig tjej som förmodligen inte ens vet om att hennes ansikte finns publicerat på internet? Låt vara att palestinasjalen blivit mode bland ungdomar (vilket det har, gå på hm, åhléns eller vilken vanlig modekedja som helst så finns de där) och låt vara att de inte har en aning om vad den står för. Men vems fel är det? ÄR DET DERAS FEL? Hur mycket lär man sig om Israel-Palestina konflikten i gymnasieskolan tror ni? Berättar föräldrar om hur situationen ser ut? Kan det möjligtvis vara så att det är oss äldre det är fel på i detta avlånga land? Uppenbarligen kan ju inte information spridas, istället formar modeskapare om budskapen i kläder o.d. Eller tror ni allvarligt att alla som har palestinasjal är självmordsbombare? Isf flyger snart hela Kalmar i luften!

2008-04-12 @ 15:32:57
Postat av: schabo

Ture: och det där lät ju inte alls revolutionärt! Ni skulle ju kunna gå i enad front, du och AFA. Ni verkar ju ha exakt samma metoder iaf. Snacka om dubbelmoral! Demokratin skyddas inte genom att "nita" sina motstånadare. Det är liksom i rak motsats till själva ordet "demokrati" innebörd.

2008-04-12 @ 15:37:55
Postat av: Magne

Bruden representerar AFA och allt vidrigt, fegt och odemokratiskt dom står för. Varför skall det gullas med henne? Så faan heller! Jävla afabimbo!

2008-04-12 @ 23:15:24
Postat av: Sonen

Fina bilder på välgödd ungdom från övre medelklassen (med palestinasjalar) som leker arbetasrklass... :-]]

2008-04-14 @ 02:21:49
Postat av: Sonen

(Ursäkta stavfelet ovan i arbetaRklass).

-------

Fina bilder på välgödd ungdom från övre medelklassen (med palestinasjalar) som leker arbetarklass... :-]]

2008-04-14 @ 02:23:45
Postat av: Abraham af Gyllenbåge

Jag måste säga att jag håller med om att ungdomar som bär palestinasjalar och inte vet dess innebörd är ovanligt korkade, de är nästan lika korkade som de som tror på dyngan du skriver här i din blogg. Vi kan nog bunta ihop er allihopa i gruppen det svenska bottenskrapet.

2008-04-17 @ 01:08:05
Postat av: Thoralf A

Herr Gyllenbåge, du får gärna ge några exempel "på dyngan" jag skriver och motivera varför det skulle vara "dynga".

2008-04-17 @ 11:31:46
Postat av: 22årig blondin

tycker det är synd att ni inte kan ha den diskussionen utan att använda er av personangrepp. självklart är det synd att ungdomar inte vet den politiska innebörden, men hacka inte på någon som inte kan försvara sig och va inte så fördomsfulla. det medför inget vettigt till debatten att diskutera huruvida hon vet vad hon bär eller inte, prata om den stora massan istället.

2008-04-22 @ 11:10:30
Postat av: Pether

"För mig är en palestinasjal eller liknande en politisk symbol som innebär stöd för Palestina och för de islamistiska terrorister som använder död och terror för att uppnå sina syften."

Varför ska man inte sympatisera med ett ockuperat land? Dagligen dör och skadas oskyldiga palestinier av israeliska bomber. Du kanske inte läste för någon dag sedan då israel dödade 4st barn, 0.5 till 5 år gammla. Några dagar innan så hade man dödat ett annat barn.

Trevliga människor de där.

"En person som går klädd i en palestinasjal stöder i princip muslimska självmordsbombare! "

Hmm, nej, de stödjer palestiniernas rätt till liv.

Sedan så har palestinierna rätt, enligt FN konventioner och stadgar rätt att ta till våld mot deras ockupant, Alltså Israel.

Jag ser inte dig skriva här om hur Israel bryter mot alla konventioner, internationella lagar och allt vad det nu heter? Eller nä, du bryr dig ju inte om mussar. De är ju terrorister hela bunten. Självklart.

Idiot.

2008-04-28 @ 22:05:35
Postat av: Robin

Postat av: schabo
"Hur mycket lär man sig om Israel-Palestina konflikten i gymnasieskolan tror ni? Berättar föräldrar om hur situationen ser ut? Kan det möjligtvis vara så att det är oss äldre det är fel på i detta avlånga land?"

Vi kommer inte längre för att du har fördommar. Visst, det finns ett stort antal ungdomar som i dagens läge inte vet vad sjalen står för, eller ännu mindre vet om att det finns en konflikt, det är inte deras fel utan snarare medias och skolans fel. Jag går tredje året på ett internationellt samhällsprogram, vilket betyder att jag, och resten av min klass har gjort många arbeten när det gäller konflikter utomlands, palestina-israel är en av dem, så jag är mer än väl insatt i konflikten som finns där. Visst, media visar lite inslag därifrån, men de visar sällan de förbättringar som dagligen görs, tyvärr.

Jag förkastar alla som bär symboler och liknande utan att veta vad de innebär. Jag bär min svart-vita sjal för att visa mitt stöd för palestina.

Postat av: Magne
"Bruden representerar AFA och allt vidrigt, fegt och odemokratiskt dom står för. Varför skall det gullas med henne? Så faan heller! Jävla afabimbo!"

Jag är inte för extremister av någon sort, men hellre AFA än SD. Bara så du vet så borde du kanske ha formulerat dig annorlunda, för i mina ögon så är du inte mer än ett av för många nazistdrägg. Bara för att man bär sjalen betyder det inte att man hävdar sin politiska åsikter, vilket man för övrigt har rätt att göra, även om så vore genom att bära en röd sjal.

Postat av: Truckdriver
"Smarta killar de där AFA-iterna. Ge sig på och fördärva en persons bil utan att ens klara av att kolla upp vem som är ägare till bilen.

Stackars människor som tvingas leva med denna intelligensnivå och vilket mod att i nattens mörker ge sig på en 90-årig människas egendom!"

Det är aldrig rätt att ge sig på någons egendom, oavsätt politisk åskådning, men de tog på sig att det var de som hade gjort det och att de inte visste att bilen tillhörde fel person. Verkar det korkat? I så fall tycker jag att du också är korkad. Alla gör fel. Titta bara på SD.

--
Har ni synpunkter på mina åsikter?
MSN och E-mail: [email protected]

2008-05-03 @ 20:56:19
Postat av: Lennart

Ang: schab

Men snälla, dom stackars snorungarna får väl ändå försöka lära sig själva vad deras kläder står för.

" Men vems fel är det? ÄR DET DERAS FEL?" JA DET ÄR DERAS EGET FEL. SKYLL INTE PÅ ANDRA.

2009-01-03 @ 20:23:51
Postat av: fahm

Jag vill bara säga att jag har ett antal palestina sjalar köpta i palestina, marocko och pakistan. och Vill bara påpeka att jag stöder inte islamistiska självmordsbombare däremot stödjer jag det palestinska folket och hamas i kampen för frihet mot israeler och USA. Jag vill även påpeka att jag har fått en väldigt bra uppfostran av mina föräldrar men verkligen inte av samhället för samhället är högervridet och styrs med pengar som grund istället för kärlek och omtanke.. Det är helt fel att likställa palestinasjalar med självmordsbombare, sen vill jag även säga att i palestina/israel konflikten var det israeliska militären som sköt de första civilisterna...

2009-03-19 @ 08:06:43
Postat av: CULTURA

JAHA, Och vem har sagt till dig att Palestinasjal Som Palestinier kallar den för ( Keffiyeh ) stöder terrorister ?.

Det känns lite dumt att skriva något på internet som är helt fel.

Du borde gå genom allt sen börja skriva om allt från början...

Hälla svart och vitt återspeglar enkelhet bondeliv i byarna i Palestina, och färger för kläder smuts bönder är långt ifrån färger stadslivet och diverse utlandsstationerade från varandra.

Jordbrukare Använde kaffiyeh för att torka hans svett, medan bruka jorden och hindra dem från sommarens värme och vinterns kyla.Så du tycker att det är terrorister som har den på sig i Palestina . Och Självklart vi ska ha den på oss varje dag, För vi gillar inte se Palestinier dö varje dag av Israeliska Bomber.

Istället att prata om Palestinasjal och att den innehåller ''Hemlig''täcken, Så Sök efter ( Ullimanti Och Freemason ) LÄS om dem, Sen kommer du veta vem som är hemlig och styr allt och visar (ER) Falska nyheter. Du är bara en Vanlig människa som blev lurad av det dumma Masonic täcken som du ser varje dag på tv, till och med på Simpsons Cartoon.Fri Palestina Viva la Palestina, Death To The Zionists

2009-10-02 @ 02:09:47
Postat av: CULTURA

JAHA, Och vem har sagt till dig att Palestinasjal Som Palestinier kallar den för ( Keffiyeh ) stöder terrorister ?.

Det känns lite dumt att skriva något på internet som är helt fel.

Du borde gå genom allt sen börja skriva om allt från början...

Hälla svart och vitt återspeglar enkelhet bondeliv i byarna i Palestina, och färger för kläder smuts bönder är långt ifrån färger stadslivet och diverse utlandsstationerade från varandra.

Jordbrukare Använde kaffiyeh för att torka hans svett, medan bruka jorden och hindra dem från sommarens värme och vinterns kyla.Så du tycker att det är terrorister som har den på sig i Palestina . Och Självklart vi ska ha den på oss varje dag, För vi gillar inte se Palestinier dö varje dag av Israeliska Bomber.

Istället att prata om Palestinasjal och att den innehåller ''Hemlig''täcken, Så Sök efter ( Ullimanti Och Freemason ) LÄS om dem, Sen kommer du veta vem som är hemlig och styr allt och visar (ER) Falska nyheter. Du är bara en Vanlig människa som blev lurad av det dumma Masonic täcken som du ser varje dag på tv, till och med på Simpsons Cartoon.Fri Palestina Viva la Palestina, Death To The Zionists

2009-10-02 @ 02:15:19
Postat av: CULTURA

Först **k Usa och deras politik, Deras politik är S*T. Usa vill bara få fett mark, och det Usa behöver ligger i mellanöstern Där muslimer bor. Eftersom Israel Finns där så Usa är starkare, De började kalla Palestinier för Terrorister efter de håll ett vapen mot Zionisterna.

Och det är inte konstigt att Amerikaner i USA är lurade av sina politiker och Tv-Show som visas på tv varenda dag.

De alltid visar Amerikaner som änglar på jorden, som finns bara för att hjälpa mänskliga rättigheter, Medans de dödade 1,5 miljon Irakier i en måndag.

Och säljer vapen till Israel för det billigaste priset men mest är det gratis.

Det dör Palestinier varje dag av det Israeliska bomber, var är Human Rights ?

Ifall Palestinier är Terrorister Varför tror du att de säger ( Vi vill ha vårt land tillbaka , Den heliga Palestina ).

Är de Terrorister för det?. låter lite roligt och kalla de oskyldiga för Terrorister.

Men Alla står Vid Palestinas sida, och visst vi ska ha Palestinasjal på oss varje dag.

VIVA LA PALESTINA.

2009-10-02 @ 02:37:53
Postat av: Jennilee

Trevligt med ett inlägg om just detta, mindre trevligt är att du vinklar det efter eget tyckande. Om det är menat i upplysande syfte bör du droppa skitsnack som "En person som går klädd i en palestinasjal stöder i princip muslimska självmordsbombare!" enbart patetiskt. Du kunde ha framstått som intelligent och kunnig om du skippat dessa. Så creds till att så snabbt, efter bara några rader, lyckats idiotförklara dig själv :)

2009-10-09 @ 15:41:38
Postat av: Crapapple

Vad ska vi andra ha på oss, finns det nån motsvarighet för oss som vill visa stöd för dom i Sverige mer och mer utsatta judarna? Israelisjal?Tacksam för svar, ska snart ner till Malmö ;)

2010-02-26 @ 01:45:18
Postat av: Karin

kan också ses som att man stödjer folket i palestina och inte hamas?Det är det vi ungdomar anser, de flesta av oss

2010-05-16 @ 16:44:09
Postat av: naiv

som om vi skulle vilja jobba för idioter? Gammlingar, säg upp er och ge era jobb till oss, det kan ju knappast bli värre än vad ni har ställt till med!

2010-05-31 @ 21:25:38
Postat av: Martin

Är du medveten om att dina polare i IDF (Israeliska Armén) också använder s k 'palestinasjalar' i svart gröna färger. Detsamma gäller amerikanska och brittiska soldater som deltar i korståget i Afghanistan.En 'palestinasjal' kan betyda väldigt många olika saker och att per automatik koppla samman de som bär den med 'muslimsk terror' måste tyvärr ses som djupt okunnighet från din sida Alf.

2010-07-18 @ 00:41:49
Postat av: Mongo

Mongo, det är ett jävla klädesplagg. Jag stöder då fan inte självmordsbombaren som vill döda mig och nästan alla andra våra utlandssoldater använder detta plagg.

2010-09-11 @ 17:34:50
URL: http://www.duarenapa.nu
Postat av: Martin

Palestinasjal är ett klädesplagg som används för att skydda sig mot sol sand osv. mönstret härstammar från gammla meopotanien då det ofta liknar fiskenät eller säd. Ett klassiskt snyggt och praktiskt klädesplagg. Har inget att göra med terrorister. suck för sd anhängare

2010-11-11 @ 07:37:39
Postat av: Martin (2)

"För mig är en palestinasjal eller liknande en politisk symbol som innebär stöd för Palestina och för de islamistiska terrorister som använder död och terror för att uppnå sina syften." MEN SUCK!!! Läs på lite innan du uttalar dig, nu blir det bara pinsamt. Konflikten mellan Palestina och Israel sträcker sig årtionden bakåt, och sedan 1967 ockuperar Israel palestinskt territorium, med vägspärrar, bosättningar och annat jävulskap! Att stödja det palestinska folkets rätt till motstånd mot modern tids kolonisatörer (som är religiösa extremister, fast från "andra hållet") handlar inte om att stödja Hamas eller andra religiösa extremister. Det handlar om att ge de miljoner palestinier som idag lever under förtryck sin frihet. Kolla på nån dokumentär om frågan för fan, de finns överallt.

2010-11-11 @ 14:20:32
Postat av: anna

Ett tips, läs på lite så du är kunnig inom området du ska yttra dig om. Speciellt om du är riksdagsman, oj sorry glömde att du representerar SD ni är ju korkade hela högen. snälla öppna ögonen och inse att SD är skit, allvarligt ni tänker helt ologiskt, vart får ni allt ifrån?.

2011-05-04 @ 18:49:14
Postat av: Matthias

sök på palestinasjal på wikipedia, där kan Ni se att det inte bara är islamister som använder sjalen. toralf- kom in i matchen......

2011-05-14 @ 08:01:56
Postat av: Anonym

Jahapp jag tycker att snubben med den svartvita palestinasjalen ser ganska miffad ut.

2011-05-16 @ 22:08:58
Postat av: jonas

om palestinasjalen står för att man ogillar SD så ska jag köpa en hel lastbil full med sjalar

2011-11-12 @ 13:25:48
Postat av: Jeppe

Thoralf . Att det skulle vara en politisk symbol får du nog tänka om. Jag förstår att du skulle vilja att det är så, för det skulle vara ett steg närmare att kunna gå runt med en swastika runt armen eller? Det är lika dumt som att tro att någon är högerextremist för att man har en svensk flagga på jackärmen. Nyss hemkommen från Irak så kan jag bara säga att det är en väldigt användbar huvudbonad som varenda gubbe har. Ingen av dom förknippar den med Palestina, och ingen av dom var heller självmordsbombare. Behövs det sägas att det är vi som kallar plagget för "palestinasjal"? Det är som våra gubbkepsar här hemma helt enkelt, fast användbarare. Som kalmarbo kanske jag stöter på dig när du är ute och cyklar, och då ska jag visa dig vilket fantastiskt plagg det är.

2011-11-23 @ 22:11:08
Postat av: Ärlig

Klart att det är mode Palestinsjalen är äldre än den moderna staten Israel.

2012-05-12 @ 01:25:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0