NEJ TACK TILL EU OCH ÖVERSTATLIGHET

70599-441
Hur många svenskar jublar över EU idag.

I veckan meddelade den EU-kritiske socialdemokraten Sören Wibe att han lämnar det socialdemokratiska partiet. I en artikel på DN-debatt skriver han i hårda ordalag om socialdemokraternas EU-hyckleri. Här är några exempel från artikeln.

"Lavaldomen i Vaxholmsfallet avslöjade att socialdemokratin under lång tid fört arbetarrörelsen och svenska folket bakom ljuset."


"Det betyder att den socialdemokratiska partiledningen har svikit sina väljare eftersom man alltid lovat att motarbeta att EU utvecklas mot överstatlighet."


"Det finns ett hyckleri som präglat de flesta svenska partiers EU-politik ända från början. Det gäller dels det stora samförstånd som finns, dels ambitionen att dölja omfattningen av den maktöverföring som sker. Inom socialdemokratin framställs EU-projektet gärna som en arena där vänstern i kamp mot högern söker tämja det internationella kapitalet. Ingvar Carlsson pläderade för medlemskap för att vi socialdemokrater skulle "göra Europa rött". Och när Pierre Schori 1999 for till Bryssel var det för att, som han sade, bekämpa "turbokapitalismen"."


Mona Sahlin avfärdar Sören Wibe med att han har en gammalmodig syn på Europa. Jag gillar när Måna uttalar sig på det här sättet. Jag tror att många inte alls samtycker till detta av socialdemokraternas väljare, inte ens på socialdemokratiska ledarsidor delas hennes åsikter.


"Men mest förvånande är Sahlins påstående att Wibes EU-skeptiska hållning skulle vara ett uttryck för en "gammalmodig syn på Europa", som hon sade."

Ledare i Östran


Östrans ledarskribenter hade besökt Kalmar läns socialdemokraters årsmöte förra helgen och på ledarsidan skriver de om det utbredda missnöjet över Mona Sahlin som väldigt många medlemmar gav uttryck för. Min personliga åsikt är att Mona Sahlin aldrig kommer bli bättre än det hon presterar idag. Opinionssiffrorna kommer att dala så sakteliga och i takt med detta kommer den interna kritiken att växa och frågan är om hon kommer att sitta kvar som partiledare 2010. Nu kommer aldrig socialdemokraterna byta partiledare innan valet utan andra personer i partitoppen kommer att få dra ett tyngre lass.


I dag kom regeringens utredning om de allmännyttiga bostadsbolagen. 

Jag lyssnade på P1 Ekot idag och där fick jag höra något spännande som jag undrar om det bara är jag som reagerat på.


"Den här utredningens huvudsyfte har varit att ta fram en modell för den svenska allmännyttan som kan accepteras av EU-kommissionen. Ett förslag är att bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt och det är okey i Bryssel.

Det andra förslaget, att driva bolagen enligt självkostnadsprincipen som idag ungefär, kräver troligen godkännande av EU-kommissionen.

Men det finns också ett tredje förslag, som inte är utrett, från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, där bostadsbolagen av sociala skäl ska kunna frångå affärsmässigheten och det här tredje förslaget intresserar verkligen bostadsminister Mats Odell.

Det som är bra med den är att det finns en politisk majoritet bakom den i SKL:s styrelse, och jag utgår ifrån att den också avspeglar majoriteten i Sveriges riksdag. Om den hade varit förenlig med EG-rätten, vilket ingen av oss vet, så hade den varit väldigt smaklig att kunna genomföra."

P1 Ekot

  

Snacka om överstatlighet!


Vi kan inte längre bestämma över vår egen bostadspolitik i det vårt eget land.längre.


Kommentarer
Postat av: Tobias

"Östrans ledarskribenter hade besökt Kalmar läns socialdemokraters årsmöte förra helgen och på ledarsidan skriver de om det utbredda missnöjet över Mona Sahlin som väldigt många medlemmar gav uttryck för."

Finns den artikeln på nätet någonstans? Det låter mycket intressant!

2008-04-19 @ 16:42:33
Postat av: Thoralf A

Nej, jag har letat efter den men inte hittat den. Den var införd någon gång i början på veckan i den tryckta upplagan.

2008-04-19 @ 19:15:32
Postat av: Blackfootnation

"Men det finns också ett tredje förslag, som inte är utrett, från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, där bostadsbolagen av sociala skäl ska kunna frångå affärsmässigheten och det här tredje förslaget intresserar verkligen bostadsminister Mats Odell."

Detta syftar enbart till att kunna hysa "flyktingar" så att inte kommunerna ska kunna säga att "dom inte har lägenheter".
Det finns ingen som helst omsorgstanke på svenska ungdomar och/eller andra i bostadskris.

2008-04-19 @ 19:44:56
Postat av: Tobias

Thoralf, var det kanske denna?

http://www.ostran.se/opinion/otaaligheten_med_mona

2008-04-19 @ 20:09:34
Postat av: Thoralf A

Tack Tobias, det var den jag syftade på.

"Dels att det görs saker med vårt fina land som socialdemokrater inte gillar. Dels att det erbjuds för lite tuggmotstånd mot detta från både partiets och LO:s ledning."

Jag undrar vad som menas med den första meningen.

2008-04-19 @ 20:37:12
Postat av: Rune

Vad har EU med svensk bostadspolitik att göra? Svenska egenheter i hyressättning kan väl ändå inte utgöra något handelshinder? Vart tog subsidiaritetspricipen ivägen?

2008-04-19 @ 20:53:45
Postat av: Magne

Är det ingen som reagerar över den vidrigt rasistiska bilden ovan?

2008-04-22 @ 00:28:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0