NÄR RYSSEN TOG GOTLAND

70599-446
Ryssarna lämnade Visby genom Norderport 1808.   Foto Thoralf Alfsson

Igår var det 200 år sedan Gotland invaderades av Ryssland. Den 23 april 1808 kapitulerade den 76-årige vice landshövdingen Erik af Klint som var befälhavare på Gotland för ryssarna.

Om denna händelse kunde man läsa i de gotländska tidningarna under gårdagen. En rysk trupp om 1 800 man landsteg den 22 april på Gotland där det inte fanns några svenska trupper. Erik af Klint samlade närmare 600 man utrustade med en beväpning i form av liar, hötjugor och knivar fastbundna på störar men när han får veta att det inte finns något krut till gevären väljer han att kapitulera. Han hann dock med att skicka iväg flera skepp mot fastlandet med bud om den ryska ockupationen innan ryssen blockerade hamnen i Visby.


Idag finns knappast längre någon militär på Gotland längre. Enligt ett TV-inslag idag finns det 9 militärer vid flygplatsen som servar JAS-plan som mellanlandar då och då. Sedan finns 19 andra anställda + 17 värnpliktiga inom marinen på hela ön. Med andra ord är hela försvaret av denna ö helt och hållet nedmonterat. Likheten med situationen 1808 är verkligen slående!
Idag kan också ryssen bara knacka på dörren och kliva på utan att möta något motstånd.


Det som ändå skiljer 1808 från idag är att på den tiden kunde man på några veckor mobilisera ett antal skepp och 2 000 man i Karlskrona för att undsätta gotlänningarna. Först skickade man två linjeskepp för att skära av ryssarnas förbindelser med hemlandet. Den 14 maj landstiger sedan den svenska truppen i Östergarn och börjar marschen mot Visby där sedan den ryske konteamiralen Bodisco kapitulerar inför vad han upplever som en övermakt. Ryssarna fick fri lejd hem till ryssland och samtidigt som ryssarna lämnade Visby den 16 maj genom Norderport marscherade de svenska trupperna in genom Österport.


Idag har Sverige knappast längre några trupper att använda i ett skarpt läge. Nu vill dessutom regeringen lägga ner ännu mer av Sveriges försvar. Dessa sparkrav kommer samtidigt som vi befinner oss i en högkonjunktur och staten har aldrig tidigare haft så stora intäkter.


VART TAR VÅRA SKATTER VÄGEN?


Kommentarer
Postat av: Tore

Ja, det kan man undra! Solen skiner i alla fall!
Lev livet Thoralf, medan du kan. Framöver fixar vi
en ändring, till allas välbehag!...Förresten vad trevligt, att vi skrämde "ryssen" vid denna tid. Hade bestämt för mig att ryssarna härjade utmed hela
norrlandskusten. Och sedan var vi "kompisar" med dessa, då vi klådde upp dansken så vi fick Norge, i-
stället för Finland. Men visst var det Jean Baptiste
Bernadotte, som fixade detta...

2008-04-25 @ 00:53:39
Postat av: Gregorius

Jo, det är ingen tvekan om vart merparten av våra skattepengar tar vägen. Det finns kända områden som är i trängande behov av bidrag av alla de slag. Rinkeby, Tensta, Rosengård, Ronna är bara några i det ofantliga antalet områden där kulturer, som är ljusår från vår egen, förhärskar.
Tore - jag är tveksam om vi kan fixa till en ändring, i alla fall inte till allas välbehag.

2008-04-25 @ 16:17:50
Postat av: Tore

Det var någon som sa: "Den orimligaste människan är
den, som aldrig ändrar sig"...

2008-04-25 @ 20:42:42
Postat av: guten

Gotland är inte utan försvar. Det finns två hemvärnsbataljoner med hyfsad utrustning och mycket motiverad och duglig personal.
Räkna inte bort dem. De är minst fem gånger bättre än en gammaldags skyttebataljon från exporterats från fastlandet.

2008-04-25 @ 21:36:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0