FANERDUN EJ TROVÄRDIGA

70599-420
Fanerduns fejkade invigning i september 2007.                 Foto Thoralf Alfsson

För några dagar sedan fick jag fem frågor från en journalist på Barometern angående Fanerdunprojektet i Kalmar.


Här nedan följer de fem frågorna med mina svar som publiceras i Barometern idag. Önskemålet var snabba, korta och kärnfulla svar.


1. Tror du på förverkligandet av mässhallsaffärerna vid Snurrom?

Nej.

2. Har du förtroende för Fanerduns ledning?
Nej, omöjligt efter de turer som varit.

3. Ger du godkänt eller underkänt för kommunens agerande i förhållande till Fanerdun?Kort motivering.

Underkänt. Sålde marken för bostäder till ett alldeles för lågt pris och dessutom utan återköpsklausul, vilket kan bli väldigt dyrt för kommunen.

4. Känner du till någon alternativ kommunal plan om Fanerdun-projektet misslyckas?
Nej.

5. Hur påverkas kommunen av ett eventuellt sådant misslyckande?

Framförallt negativ publicitet men det kan även bli kostsamt att köpa tillbaka markområden från Fanerdun eller konkursförvaltaren.


Läs Barometerns artikel.

70599-422
Johan Persson eller Yo Han Per Son invigningstalar.    Foto  Thoralf Alfsson


Jag har en viss förståelse för att kommunalråd och oppositionsråd måste svara "lite" diplomatiskt på några frågor i och med att de också förhandlar med företaget i vissa frågor. Men att som det moderata oppositionsrådet Göran Häggfors inte svara på några frågor överhuvudtaget är beklämmande och ger intrycket av att man fortfarande har fingrarna kvar i syltburken. Kommunens väljare har rätt att kräva att ett oppositionsråd skall svara på dessa 5 enkla frågor.


Godkännandet av avtalet med Fanerdun skedde i september 2006, alltså innan sd tagit plats i kommunfullmäktige i Kalmar. Vi hade säkert ställt en mängd kritiska frågor om vi haft möjligheten. Jag var däremot åhörare vid detta möte och vad jag minns var det inga kritiska frågor förutom Inger Hilmanssons frågor om Fanerduns ekonomiska ställning. Dessa frågor viftade kommunalrådet Johan Persson (s) bort på ett mycket arrogant sätt. Ungefär som att det här begriper inte en kvinna och narkossköterska (Inger Hilmansson).


Några av svaren från övriga partier är värt en kommentar anser jag.


På fråga 1 är det endast kristdemokraten Bengt-Olof Roos som tror på ett förverkligande vilket jag tycker är anmärkningsvärt, inte Bengt-Olofs ja utan att även majoriteten inte tror på ett förvekligande längre. Då anser jag att det också är dags att börja agera efter det ställningstagandet.


På fråga 2 är däremot kristdemokratens Bengt-Olof Roos svar mycket märkligt. Som enda person har han ett oreserverat förtroende för Fanerduns ledning!! Det är för mig fullständigt obegripligt. Att Johan Persson passar på denna fråga är inte förvånande.


På fråga 3 ger i princip alla partier utom sd kommunen godkänt för hanterandet och konstigt vore väl annat. Självkritik inom politiken är ju inte så vanligt förekommande.


På fråga 4 är det ingen som känner till en alternativ handlingsplan och med tanke på svaren på fråga 1 är det väl dags för de styrandet att ta upp saken. Jag har i flera tidigare inlägg på min blogg tagit upp att kommunen skall vänta med sina planprogram av t.ex. bostadsområden i "Norra Kalmar".


På fråga 5 lyfter jag på ögonbrynen när jag läser kommunalrådet Johan Perssons svar att "Ekonomiskt förlorar kommunen inte något."  Det är ett mycket okunnigt svar enligt min mening. Det senaste markområdet som kommunen sålde till Fanerdun var på ca 50 000m2 och såldes för 6,6 miljoner kronor. Det riktiga marknadsvärdet var däremot ca 25-30 mijoner kronor. Detta har jag framfört i kommunfullmäktige men inte fått något gensvar från någon ledamot. Ingen skall få mig att tro att Kalmar kommun kan köpa tillbaka detta område för 6,6 miljoner kronor. Utan det kan bli mycket kostsamt att få tillbaka detta attraktiva markområde för bostäder.


70599-419
Kommer enkelriktat skylten någonsin tas ned vid rodellen vid Snurrom.  Foto Thoralf Alfsson.


Enligt uppgifter i Barometern
har idag Fanerdun leverantörsskulder på ca 53 miljoner kronor och en konkurs verkar mer trolig än ett förverkligande av projektet.


VILKA POLITISKA KONSEKVENSER FÅR DETTA I SÅ FALL I KALMAR?
 


Kommentarer
Postat av: Skånepåg

Att inte ha en återköpsklausul vid ett sådant här högriskprojekt, visar på en inkompetens som går utanpå det mesta.

Personer som känner förtvivlan över denna stupiditet hos kommunens makthavare, har "gråtit blod" för mindre!

2008-04-05 @ 13:31:18
Postat av: Frode

Nu skall man väl inte gå in på utseendet hos olika personer, men nog tycker jag att Johan Persson ser ovanligt aningslös ut eller tom rent enfaldig! Nu kan man ju inte hjälpa hur man ser ut, men man kan ju välja hur man uppträder och alla bestämmer över sina handlingar! Kan man säga att det är fråga om arrogant enfald i uppträdandet? Finns det sådan? Förmodligen, när man tänker på hur illa kommunens affärer sköts i Kalmar! Socialdemokraterna är ju notoriska i dessa sammanhang, och de borgerliga bara en stor besvikelse!

2008-04-05 @ 14:03:52
Postat av: Tore

En sosse gör aldrig något fel! ej heller Johan Persson...så det så!

2008-04-05 @ 18:54:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0